Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Magdalena Noinere varētu... Atgriezties?!

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Magdalena Noinere varētu... Atgriezties?!
Vai mēs vēl redzēsim Magdalenu Noineri biatlonā ne tikai 29. decembrī Ziemassvētku sacensībās Gelzenkirhenē? Vai tās patiešām būs viņas atvadu sacensības? Jautājums atklāts...
Foto:...

Ar jaukto stafeti 25. novembrī Ēsterzundē sāksies 2013. gada Pasaules kausa izcīņa biatlonā. Viss būs gandrīz kā parasti. Neierasti būs tikai tas, ka starp dalībniekiem nebūs "biatlona princeses" vācietes Magdalenas Noineres. Viņa jau pagājušās sezonas pirmajā pusē paziņoja, ka beigs karjeru, taču pirms jaunās sezonas atkal ir atsākušās runas par viņas iespējamo atgriešanos. Varbūt tas ir tikai tāpēc, ka ļoti daudzi (un ne tikai Vācijā!) atkal gribētu redzēt viņu sacensībās, bet varbūt tādu runu dūmiem arī šoreiz apakšā ir pakurta kaut neliela uguns...

Vienās sacensībās Magdalena Noinere šosezon piedalīsies noteikti - 29. decembrī Ziemassvētku biatlonā (pāru sacensības) Gelzenkirhenes "Veltins" arēnā. Tās ir iecerētas kā Magdalenas atvadu sacensības, jo tādu vienai no slavenākajām biatlonistēm pasaulē taču nebija. Varbūt tas būs starts jaunam sākumam? Varbūt Magdalena iegūs tik lielu saviļņojumu, ka viņai atkal sagribēsies atgriezties biatlonā vidē? Ir vairāki iemesli, kāpēc Noinere varētu atgriezties un kāpēc viņa tomēr neatgriezīsies.

Nav šaubu par to, ka tūliņ un tagad Magdalena Noinere atgriezties negrib. Viņa bauda atpūtu un bezrūpību, viņa var visu savu laiku pakārtot pēc sava prāta, taču tāda pārlieku mierīga dzīve arī lauku meitenei no Bavārijas var apnikt. Īpaši vēl pēc tik vētrainām un panākumiem bagātām sezonām. Galu galā - cik tad var adīt un piedalīties dažādos saviesīgos pasākumos? Tieši sportiskās ambīcijas tiek minētas kā galvenais iemesls, kāpēc Magdalena varētu pēc šīs sezonas atgriezties. Viņai ir mazāk gan uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā, gan atsevišķos posmos nekā vārdamāsai no Zviedrijas Magdalenai Forsbergai. Kāpēc lai tas nekļūtu par stimulu atgriezties? Ketijai Vilhelmai ir trīs olimpiskās čempiones tituli, bet Noinerei - divi. Vēl viens stimuls. Noinere gan nekad nav akli dzinusies pēc rekordiem, viņai biatlons vispirms jau sagādāja baudu, taču sportisko ambīciju bavārietei arī nav trūcis.
Vēl viens iemesls saistīts ar ... baumām. Tā sakrita, ka Noinere par savas karjeras beigšanu paziņoja tajā laikā, kad WADA nāca klajā ar savām jaunajām metodēm aizliegto preparātu atklāšanā. Ilgi nebija jāgaida, lai Noineres sakarā parādās ķecerīga versija par viņas pēkšņo aiziešanu - proti, nobijās, ka tiks atmaskota... Lai arī Magdalena nemaz nav centusies nevienam pierādīt pretējo - kāds iemesls to darīt, ja visas dopinga analžies bijušas negatīvas?! - un nekā nav reaģējusi uz tamlīdzīgām runām, tomēr viņas atgriešanās būtu notikums, kas visiem nelabvēļiem aizvērtu mutes. Protams, ja tā būs atgriešanās ar uzvarām. bet nekā citādi un ne jau šo baumu dēļ Noinere noteikti negribēs atgriezties.
Uztraukums par to, ka drīz taps piemirsta, diezin vai Noinerei piemīt. Viņa ne tikai Vācijā joprojām ir tik ļoti populāra, ka diezin vai tik drīz tiks aizmirsta. Un nau taču tā, ka Noinere tikai sēž savā dzimtajā Valgavā ar adīkli rokās.

Kāpēc Magdalena Noinere tomēr varētu neatgriezties? Viņa nekad nav slēpusi, ka grib ģimeni un bērnus. Magdalena nāk no vienkāršas bavāriešu ģimenes, viņa ir īsta lauku meitene, viņas priekšā ir paša vecāku ģimene ar četriem bērniem, kuplais radu pulks apkārt u.tt. Tikai biatlons viņu izrāva no ierastās vides. Magdalena grib iegūt arī augstāko izglītību un interesantu darbu. Viņai jau bija piedāvājums no slavenākā un titulētākā Vācijas futbola kluba Minhenes FC "Bayern" kļūt par piāra menedžeri (šā gada UEFA Čempionu līgas finālā Minhenē trofeju stadionā ienesa tieši Magdalena Noinere), viņa varētu kļūt par dzimtās Valgavas slēpošanas centra direktori vai pat par dzimtās pilsētas galvu. Jebkurā gadījumā - garlaicīga dzīve Magdalenai nedraud arī bez atgriešanās biatlonā. Viņai arī pašreiz ir ļoti interesanti bez biatlona. Jautājums - cik ilgi tā būs... Iespējams, ka tik ilgi, lai atgriezties vairs nebūtu jēgas, jo Magdalena taču nav arī tāda darbaholiķe un fanātiķe, kāds, piemēram, ir Ūle Einārs Bjerndalens.
Magdalena ir nodrošinājusi sevi tuvākajiem 5-6 gadiem, taču, kā jau minēts, bez interesantiem un izdevīgiem piedāvājumiem viņa nepaliks. Savu miljonu, kā uzskata Vācijā, viņa nopelnīs. Galu galā - Noinere ir piektā piesaistošākā reklāmas seja Vācijā, bet starp sportistiem pat trešā - viņai priekšā ir tikai basketbolists Dirks Novickis un bijusī tenisiste Štefija Grāfa.
Noineres rēķinā ir divi olimpiskās čempione tituli, 12 pasaules čempiones tituli, 34 uzvaras pasaules kausa posmos un trīs uzvaras kopvērtējumā. Ir iegūts viss, ko var iegūt. Sākumā pieminētie rekordi, kas pieder citām biatlonistēm, lai paliek. Tie nav Magdalenas pašmērķis. Tātad - tomēr neatgriezīsies?

Netabildēs neviens. Arī pati Noinere ne. Pašreiz zināms vien tas, ka Vācijas sieviešu izlasē līdz ar viņas aiziešanu ir radušās problēmas un sezonu starplaikā visi spēki tika veltīti "jaunas Noineres" atrašanā. Uz biatlonu pārgāja uzreiz trīs vācu slēpotājas un pazīstamākā no tām ir 31 gadu vecā divkārtējā olimpiskā čempione Evija Zahenbahere-Štēle, kura sāka trenēties biatlonā jau pirms pagājušās sezonas un kura jau tad neslēpa, ka viņas mērķis ir piedalīšanās Soču ziemas olimpiskajās spēlēs. Vēl nāca klāt 20 gadus vecā Vanesa Hinca un 23 gadus vecā Džesika Millere. "Jaunās Noineres" loma tika paredzēta citai bijušajai slēpotājai Miriamai Gesnerei. 22 gadus vecā biatloniste vasarā ir kļuvusi par apmēram 10 kg vieglāka, taču žokļa iekaisuma dēļ izlaida Vācijas vasaras čempionātu un ilgāku laiku pat netrenējās. Līdz šim Gesneri iegāza šaušana, taču pagājušajā vasarā viņa daudz trenējās šajā biatlona elementā pie slavenā Rafaela Puarē. Kas zina - varbūt Noineri vēl arī neuzstājīgi palūgs atgriezties... Pēc šīs sezonas un pirms olimpiskās sezonas. Laiks rādīs.
Starp citu, pavisam nesen vienā no vācu sporta portāliem Magdalena atcerējās savu sāpīgo piekāpšanos nestartēt stafetē Vankūveras olimpiskajās spēlēs par labu komandas biedrenei (pēc trenera pierunāšanas), kurai nebija nevienas medaļas... Kādā sakarā pēkšņi tādas publiskas atmiņas?

  -1 [+] [-]

, 2012-11-14 11:41, pirms 12 gadiem
Mums jau interesantāk filozofēt vai Madara Līduma atgriezīsies.

šadus varētu atgriezties / neatgriezties var cept par katru aizgājušo sportistu, tāpat kā par esošajiem - varētu / nevarētu beigt karjeru.

     [+] [-]

, 2012-11-14 11:48, pirms 12 gadiem
Pie tā ka par šiem rakstiem tiek maksāts.. tad labāk, lai arī raksta par šiem sportistiem, jo tad vismaz pāris raksti nedeļā būs un varbūt pat labi...

  -1 [+] [-]

, 2012-11-14 12:02, pirms 12 gadiem
varbut pirms publicesanas varetu parlasit rakstu un izlabot kludas...

     [+] [-]

, 2012-11-14 13:12, pirms 12 gadiem
Preparāti jau iztīrījušies. Atkal var startēt

  +1 [+] [-]

, 2012-11-14 13:22, pirms 12 gadiem
viena no simpātiskākajām sportistēm, vēl tikai 25 gadi. Kāpēc gan lai neizvēlētos ģimeni un bērnus, nav iespējas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja