Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ekipāžu motokrosam draud dinozauru liktenis?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Tikai vienreiz kopš 1997. gada, kad Kristers Serģis un Artis Rasmanis ieguva savu pirmo no pieciem pasaules čempionu tituliem ekipāžu motokrosā, Latvijai šajā motosporta disciplīnā nav bijusi medaļa - vai nu kādai mūsu ekipāžai, vai kādam no mūsu "kantētājiem" citas valsts pilota motociklā. Arī šis gads nav atstājis tukšā (Kaspara Liepiņa "sudrabs" beļģa Jorisa Hendriksa ekipāžā), taču kas būs, piemēram, pēc 5-6 gadiem?

Ekipāžu motokrosa (nav tāda blakusvāģu motokrosa, jo nav redzēts, lai trasē brauktu blakusvāģi - tie tomēr ir motocikli ar blakusvāģiem) sezona līdz ar pasaules čempionāta pēdējo posmu Rudersbergas trasē Vācijā nebeidzās. 26. septembrī Sverepecas trasē Slovakijā risināsies Nāciju kausa izcīņa jeb komandu čempionāts ekipāžu motokrosā un izvēlēties tam komandu Latvijai bija ļoti viegli - Māris Rupeiks un Kaspars Stupelis, brāļi Jānis un Lauris Daideri, brāļi Arnolds un Gints Sīļi. Citu ekipāžu gluži vienkārši nav!

Piemēram, Latvijas čempionāta priekšpēdējā posmā Madonā ekipāžu konkurencē brauca tikai 9 dueti, taču trīs no tiem bija no Lietuvas un vēl trīs no Igaunijas. Tikai trīs pašmāju ekipāžas! Ar lielu pārsvaru uzvarēja brāļi Sīļi, kuri starp trim labākajiem Latvijas ekipāžām (kaut arī šā gada Latvijas čempioni) vismaz pagaidām tomēr ir pārliecinoši trešie, tā ka var iedomāties, kāds ir pārējo līmenis... Jā, nepiedalījās Rupeiks un Daideri, tad sanāktu piecas. Iespējams, ka nestartēja vēl kāds, taču tas kopainu nepadara labāku. Kādreiz tik populārā (pat populārākā!) motokrosa disciplīna Latvijā nīkuļo un strauji tuvojas mirējas statusam. Rupeiks un Stupelis vēl ir jauni, vēl jaunāki ir Daideri, bet Sīļu pilotam Arnoldam vispār ir vēl tikai 19 gadu, tā ka neviena no trim labākajām ekipāžām tuvākajā laikā izjukt negrasās (jācer, ka negadīsies apstākļi, kas piespiedīs to darīt) un it kā nevajadzētu satraukties - ja ne pēc gada, tad pēc trim vai pieciem atkal kāda vai kādas ekipāžas parādīsies. Bet ja tomēr ne, ko tad? Ekipāžu skaitam vietējos motokrosos tendence diemžēl ir nevis saglabāties vai kaut tikai nedaudz saamazināties, bet gan strauji sarukt.

Savulaik Kristers Serģis un Artis Rasmanis kļuva par dzinuli un piemēru daudziem motobraucējiem, savukārt pieckārtējiem pasaules čempioniem pašiem dzinulis un piemērs bija Kristera tēvs Jānis Serģis, kā arī nākamo paaudžu motobraucēji, kurus Kristeram bija mērķis panākt un apsteigt. Kristers un Artis ekipāžu motokrosa latiņu pacēla vēl nebijušā augstumā, tieši vīņu divcīņa ar Danielu Vilemsenu lielā mērā sekmēja visas šā sporta veida izaugsmi. Ekipāžu motokross, kam vienubrīd pat draudēja atņemt pasaules čempionāta statusu, pēdējos gados ir krietni audzis profesionālā un masveidības ziņā (šogad, piemēram, pasaules čempionā ta posmos piedalījās 105 ekipāžas, bet punktus guva 72 no tām), līdz ar to krietni auga sacensību vidējais līmenis. Tie ir objektīvi apstākļi, pret kuriem, tāpat kā pret ierobežoto finansiālo rocību, neskriesi, bet...

Visiem nav jābrauc pasaules čempionātā, Latvijai tajā nekad nav bijis un nebūdz daudz ekipāžu, divas vai trīs, dažreiz - četras arī ir optimālais skaits, taču Latvijai pašmāju motokrosos arī nekad nebija tik maz ekipāžu. No kurienes tad savulaik uzradās Kaspars Liepiņš un Elvijs Mucenieks, kas brauc citu valstu pilotu ekipāžās? Pašmāju motokrosos, kur viņi nebūt nebija plašai publikai zināmi. Viņiem gluži vienkārši bija, pie kā kāpt "kulbā". Šķiet, ka motokrosa vadoņiem pienācis pēdējais laiks padomāt nevis par to, lai Latvijas čempionātā būtu pēc iespējas vairāk titula ieguvēju (vairāk nekā 20 čempioni tik salīdzinoši mazam braucēju skaitam - tas ir absurds!), bet gan ko pasākt, lai ekipāžu motokrosu Latvijā nepiemeklētu dinozauru liktenis. Tā tomēr mums ir ne tikai viena no motosporta disciplīnām, tā ir viena no mūsu motosporta tradīcijām, viena no Latvijas motosporta spožākajām vizītkartēm.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-14 19:02, pirms 14 gadiem
Beidzot ir viena tēma, kur es pilnībā piekrītu Kreipānam!

  +1 [+] [-]

, 2010-09-14 19:24, pirms 14 gadiem
bēdīgi ar kulbu krosu, nu lab ir mums 3 GP līmeņa ekipāžas un pāris kantētāji, bet LR čempī gandrīz vai tikai veterāni brauc, pajukusi ameļkina/lintera ekipāža, Štelle LR čempi nebrauc, brauc Lietuvā ??, Tribockis nebrauc...

     [+] [-]

, 2010-09-14 20:07, pirms 14 gadiem
Mūsdienu jaunieši jau blaķenes tikai krosos un pa TV ir redzējuši. Tāpēc ar nav diez ko populārs sports.

     [+] [-]

, 2010-09-14 21:18, pirms 14 gadiem
Štelle nebrauc lv čempī dēļ federācijas Latvijas.bet loti labi starte lietuvas čempī.Lv 4. ekipaaza . bet paareejo liimenis ir tiesam vaajš.
Un latvijas cempi brauca 9 ekipaazas no kuraam 4 vai 5 veteraani.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-09-15 08:55, pirms 14 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: Šis sportaveids, manuprāt, tomēr pasaulē nekādā mērā nekotējas un mākslīgi bīdīt viņu uz priekšu... nu nezinu. Ja kāds grib, lai brauc. Ok, ir mums tur tradīcijas, bet nu tas ir 6.šķiras sports pat motoru sportu vidū....
Katrā ziņā, ja runa ir par to, ka jādod papildus finanses, tad nedomāju, ka to vajag. Ja pašiem jādarbojas federācijā enerģiskāk- tas gan, tā ir viņu pašu darīšana un pilnīgi atbalstu to.
Piekrītu komentāram.. Man protams ļoti patīk kā jau latvietim, jo kur gan vēl mums tādi sasniegumi, bet būsim reāli, sporta pasaule viņam nepievērš lielu uzmanību..

  +1 [+] [-]

, 2010-09-15 09:38, pirms 14 gadiem
Ir valstis kur kotējas un ir valstis kur nekotējas gluzi tāpat kā citi sporta veidi.esmu bijis uz vairaakiem Pč posmiem un cilvēki ir vienmēr daudz.