Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Humpalu loģika

Humpalu loģika
Bricis kārpās pats - bez federācijas atbalsta. Bet - kārpās! Tas nav labi, bet - tā viņš redz savu vietu šajā sporta veidā. Tikai pats!
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Pēc pasaules biatlona čempionāta, kurā Latvijas sportisti saviem līdzjutējiem atkal atgādināja par cerību trīsām, ko mūsējie spēja sarūpēt dažādās trasēs un formātos gadsimtu mijā, kopējās sajūtas var ietvert vienā vārdā – ... kauns. Būtībā šis vārds ir jāraksta ar lielajiem burtiem – KAUNS.

Latvijas biatlona saimniecība šobrīd atgādina ļooooooti atpalikušu kārtību, lai gan rezultāti fragmentāri uzjundī optimismu. Gadījums ar Madaras Līdumas sporta tērpu, kad sportisti diskvalificēja tāpēc, ka viņas sacīkšu forma neatbilda noteiktajām normām, ir simbolisks. Kāds neizlasīja, cits neievēroja, vēl kādam nebija laika – un tā tālāk. Kam negadās? Visi esam cilvēki. Beigu galā var taču iedot pa muti arī pašai sportistei – sak, ko lien ar savām adāmadatām pie Latvijas izlases formas tērpa. Vēl varētu piesieties izlases galvenajam trenerim, taču viņš ar komandu strādā sabiedriskā kārtā un uz sezonas galvenajiem mačiem nemaz neaizbrauca. Laikam ir jābūt lielam izmisumam, lai tik svarīgu amatu atstātu tādā novārtā. Kad mūsu kungi skrēja stafeti, sapratu, ka ir vēl bēdīgāk – valsts komanda atgādināja humpalu parādi. Ja kādam svešajam būtu gribējies izsekot līdzi Latvijas izlases identitātei vai krāsām – tas neizdotos. Viens ar sarkanu kombinzonu, otrs ar melnu, trešais ar raibu, ceturtais – eh... Var jau arī šo defektu padarīt par efektu un iestāstīt, ka mēs ieviešam biatlonā jaunu modi – katram savs krekls tuvāks, ērtāks. Vienīgi žēl, ka tas mūsu sportistiem ir ne tikai ērtākais, bet vienīgais krekls... Un visticamāk, ka gādāts par paša naudu, nevis kroņa sarūpēts. Vienkārši nožēlojami? Nē, pelnīti...

Uz visa šī fona izbrīna biatlona sabiedrības attieksme. Kā tas varēja notikt, ka sporta veidā, kurā esam mierlaiku Latvijā sasnieguši vienus no labākajiem rezultātiem starp visiem olimpiskajiem sporta veidiem, kurā mums ir ne tikai kompetence, bet arī izcilas personības - esam nolaidušies tik zemu? Kur ir biatlona sabiedrības iniciatīva, organizētība, kur ir tās spēks? Nolamāt pašreizējo federācijas prezidentu, par viņa nespēju izslaucīt istabu – tā ir nieka lieta. Ko tas maina? Saprotu, ka pēc aktīvajām sporta gaitām pie sava sporta veida tādā vai citādā kapacitātē ir palikuši gandrīz visi deviņdesmito gadu Latvijas biatlona varoņi. Ko viņi tur dara? Smērē slēpes, vāc patronu čaulītes, vēro sniegu? Kad viņi bija trasēs, tad redzējām spēku – arī tagad viņiem vajadzētu būt avangardā, lai savu sporta veidu celtu pretī saulei. Kāpēc tas nenotiek? Kāpēc šie simpātiskie atlēti ir izvēlējušies knābāt zem galda pakritušās drupačas, bet neko nedara, lai biatlona mājai uztaisītu kapitālo remontu? Kas vēl, ja ne viņi? Ja Ješkam (Nākumam) bija dūša braukt uz Angliju mazgāt mašīnas un pēc tam atvērt Rīgā fitnesa centru – tad nevar teikt, ka puika ir bez aknām. Ja Oļegs (Maļuhins) pēc aktīvajām gaitām skrien deputātos – arī tas liecina par ambīcijām un apņēmību. Tieši šāda attieksme šobrīd ir vajadzīgs biatlonam, viņu sporta veidam – mērķtiecība un spītīga varēšana. Skaidrs, ka ar varu kādu spiest atdoties pagalma akai vai purva akacim – nav labi. Taču, ja tādu trako vai brīvprātīgo nav, tad neizgudrosim pasakas par mistisko federāciju, kas neko nevar, vai – nedara. Jo federācija ir viņi paši.

Nav naudas – tā pārsvarā dzird ņurdam no Latvijas biatlona aizgalda. Starp citu, Ilmārs Bricis arī ņaud, taču viņš iet un pats sameklē to, kas viņam ir vajadzīgs. Par spīti sistēmai, Bricis naudu sev atrod un četrdesmit gadu vecumā turpina aktīvās sporta gaitas. Jā, tas nav labi, nav normāli, bet Ilmārs saprot, ka neviens neko viņam klāt šobrīd nenesīs – tikai pats. Tātad laikam nevar teikt, ka naudas nav vispār. Tā ir jāmāk paņemt, atrast, pacelt no zemes... Federācija neko nedara? Tad ir pretjautājums – kas ir šī federācija? Tie ir visi, kas uzskata sevi pie biatlona esam. Ja viņus neapmierina līdzšinējā kārtība, tad viņi paši lietas var mainīt. Pārvēlēt, iebalsot, sakārtot – izveidot tādu organizāciju, kas atbilst lietu kārtībai. Jo runa ir par olimpisko sporta veidu, kas Eiropā šobrīd pelna vislielākos komerciālos panākumus. Ja Latvijas biatlona sabiedrība to nevar vai negrib izdarīt, tad neviens cits viņu vietā to nedarīs. Tad viņi to ir pelnījuši. Saimniecība nav tik liela, lai nesaprastu – kur te kaut kas sākas, kur beidzas. Ja viņi to patiešām nesaprot, tad, acīmredzot vajadzēs paiet vēl kādam laikam, lai pie šīs galda apsēstos cilvēki, kas vienkārši dara. Rīkojas. Par šo kuslumu vai impotenci brīnos arī tāpēc, ka nav bijis tā, ka Latvijas biatlonā ir pārdzīvoti treknie gadi. Tie varbūt bijuši trekni trasēs, ar sasniegtajām vietām un rezultātiem, bet nekādā ziņā tur nav bijusi pārpilnība, ja runājam par naudu vai – sistēmu. Tātad – nevar teikt, ka kaut kāda paaudze ir visu notrallinājusi, bet viņu pēcnācēji ir saņēmuši tikai parādus un slimības. Ja nevaram sākt ar zvaigžņu celšanu no debesīm, tad varbūt tik daudz, lai izlasei visiem būtu vienādas formas – to taču spējam? Un tad tālāk – soli, pa solim... Nebūs tā, ka jums kāds vispirms noliks pie kājām miljonu, un ieprecinās karaliskajā dzimtā. Ja šī formula neapmierina, tad humpalas esam pelnījuši. Diemžēl.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +17 [+] [-]

, 2011-03-14 10:10, pirms 14 gadiem
Nezin kāpēc man liekas, ka biatlonam pietrūkst sava Kirova Lipmaņa, kuru var lamāt, noniecināt un publiski pazemot, bet kurš , piekrītu, pieļaujot arī kļūdas, dara savu darbu, iegulda savu naudu, un pamazām velk mūsu hokeja ratus.
Slēpts komentārs: Raitcha

  +5 [+] [-]

, 2011-03-14 10:39, pirms 14 gadiem
Raitcha rakstīja: Kad tad ir bijuši tie lielie laiki un slava? Stafete, kura divus posmus varējēja paslēpot starp pjedestālu, bet pēc tam pietuvināties robežai, kuru pat televīzijā nerāda? Labi ir, protams, ir Bricītim medaļas, sešinieki un kas tik ne. Bet kas atd to lai no privātajiem atbalsat, ka pat viņa reklāmas uzrakstu neveisn neredzēs? Televfizija nekad nav rādījusi zemak par 20 nieku, labi, ja pat tik zemu, šaušana ir vieta, kur rāda vairāk vai mažāk visus, bet ne jau tuvplānā, tikai mēŗķus. Kapēc man dot naudu, ka pat mana nauda nekur neparādās?
Viens ir spējīgs šaut bez kļūdām, viens ir spe'jīgs ātri slēpot, vidus ceļu izmanto tikai retais, tad nu varbūt mums, kā valstij ar sniegu vajag uz kaut ko no šī uzspeizt, lai vismaz ir kādas iespējas par TV ekrānu pacīnīties...
Šļūcot pa trasi vismaz 30 sekundes kā minimums mana reklāma būs redzama, visi zinās, ka es atbalstu šo sportistu.
Cik uzņēmumu logo Tu vari saskaitīt uz LV futbola vai hokeja izlases formastērpiem? Vai TV reklāmas pauzes sporta pārraidēs neesi ievērojis-lūk, atbilde uz Tavu jautājumu par publicitāti.

 +10 [+] [-]

, 2011-03-14 10:57, pirms 14 gadiem
Šoreiz varu piekrist katram vārdam, ko uzrakstījis Puče. Un oponēt Skudriniekam un Raitcham. Laikam savulaik esat slikti skatījušies biatlonu, ka neatceraties to, ka mums ir bijusi arī uzvara pasaules kausa posmā, ko savulaik izcīnīja Oļegs Maļuhins. Mums bija 5. un 6. vieta sprintā Nagano olimpiskajās spēlēs 1998. gadā. Un arī Maļuhina "gandrīz zelts" pasaules čempionātā masu startā (neatceros gan kurā gadā), kur tikai pēdējā šautuvē, kļūdoties divreiz, viņš beigās zaudēja ne tikai Puarē, ar kuru šautuvē abi ieslēpoja vienlaikus, tālu citiem priekšā, bet palika "tikai" astotais. B Un arī tad konkurence bija milzīga, jo startēja tādi sportisti kā Bjorndālens, Puarē, Fišers, Gross utt. Un viņus par nespējniekiem nu nekādi nenosauksi, arī par junioriem ne.
Kas attiecas uz dažādajām formām vīriešu stafetē, tad tas tiešām bija kauns un biatlonu kūrējošo cilvēku impotence.

  -1 [+] [-]

, 2011-03-14 11:29, pirms 14 gadiem
zanessa rakstīja: Šoreiz varu piekrist katram vārdam, ko uzrakstījis Puče. Un oponēt Skudriniekam un Raitcham. Laikam savulaik esat slikti skatījušies biatlonu, ka neatceraties to, ka mums ir bijusi arī uzvara pasaules kausa posmā, ko savulaik izcīnīja Oļegs Maļuhins. Mums bija 5. un 6. vieta sprintā Nagano olimpiskajās spēlēs 1998. gadā. Un arī Maļuhina "gandrīz zelts" pasaules čempionātā masu startā (neatceros gan kurā gadā), kur tikai pēdējā šautuvē, kļūdoties divreiz, viņš beigās zaudēja ne tikai Puarē, ar kuru šautuvē abi ieslēpoja vienlaikus, tālu citiem priekšā, bet palika "tikai" astotais. B Un arī tad konkurence bija milzīga, jo startēja tādi sportisti kā Bjorndālens, Puarē, Fišers, Gross utt. Un viņus par nespējniekiem nu nekādi nenosauksi, arī par junioriem ne.
Kas attiecas uz dažādajām formām vīriešu stafetē, tad tas tiešām bija kauns un biatlonu kūrējošo cilvēku impotence.
Skatijis to Maļuhina uzvarēto posmu. Uz 10 sekundēm parādīja kā viņš finišē Toties nākamajos posmos, jā, drusku vairāk jau uzmanību pievērsa.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-14 16:34, pirms 14 gadiem
Valduha rakstīja: Nezin kāpēc man liekas, ka biatlonam pietrūkst sava Kirova Lipmaņa, kuru var lamāt, noniecināt un publiski pazemot, bet kurš , piekrītu, pieļaujot arī kļūdas, dara savu darbu, iegulda savu naudu, un pamazām velk mūsu hokeja ratus.
Lūk te tu kļūdies, biatlonam pietrūkst to fanātisko vecāku, kuri bija gatavi celties 5.-6. no rīta, lai vestu savus sikos jau pirms skolas uz treniņiem, tieši viņi izvilka LV hokeju, Kira uzcēla Liepājā halli par ko viņam paldies, taču jaunatnes hokejs noturējās lielā mērā tieši pateicoties tādiem, kā Rēdlihu sencis u.t.t.

un par to lielo nāciju priekšrocībām, arī nevajag te muldēt, vāciešiem vienu laiku gandrīz visa stafetes komanda bija no Rupoldingas miesta.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-14 16:41, pirms 14 gadiem
Biatlons tiešām ar katru gadu nolaižas arvien zemāk, ja pašiem sportistiem jāmeklē sponsori un palīdzība. Bricim un'Līdumai ir nedaudz vieglāk , kā pārējiem izlases dalībniekiem, jo vārds ir izskanējies arī pasaules mērogā, bet pārējiem ir čābīgi. Valsts un biatlona federācijas dārzs ir pilns ar akmeņiem un tajā tie turpina lidot , ja izlasē nav pat trenera, kurš trenē, bet gan ir tur ielikts piespiedu kārtā, tiešām bēdīgi. Galvenais pašiem biatlonistiem izturību,