Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Ingmārs Jurisons

Džordža realitāte

Džordža realitāte
Ko darīt, kad jaunās nav gatavas, prāto treneris Dikeulakoss
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Pārbaudes spēļu sēriju pabeigusi ar šūpoļspēli pret slovākietēm, ceturtdien uz Eiropas čempionātu dosies Latvijas sieviešu basketbola izlase. Drošas pārliecības par to, ko šī komanda spēs Polijā, šķiet, nav pat trenerim Dikeulakosam, kurš tās izaugsmi gatavošanās posma laikā raksturo atklāti: "Biju gaidījis ko vairāk." Viens no iemesliem - paaudžu maiņa, par kuru grieķu trenerim ir savi, ne tik rožaini secinājumi.

George (jeb Džordžs) Dikeulakoss ar Latvijas izlasi strādā otro gadu, un uz lielu turnīru dosies pirmoreiz - uz Eiropas finālu, kur turklāt tiks dalītas Londonas olimpisko spēļu ceļazīmes. Pārbaudes spēlēs trīs uzvaras desmit piegājienos neizklausās īpaši spoža prelūdija, kam pats grieķu treneris gan nepiekrīt un stingri atgādina - pārbaudes spēles nav faniem, tās ir treneriem. Tajā pašā laikā viņš nenoliedz - Latvijas izlase patlaban iet cauri posmam, kas var prasīt vismaz pāris gadus piezemētāku ambīciju un cerību. "Tas, par ko baidos, precīzāk - tas, par ko esmu pārliecināts - šīs komandas spēlētāju kodols pēc šī Eiropas čempionāta liks punktu gaitām izlasē. Vismaz daļa no spēlētājām. Tāpēc, gribam to vai nē, mēs jau esam uzsākuši izlases atjaunošanas procesu," apliecina Dikeulakoss.

Te arī meklējamas saknes tam, ka Latvija, kas vēl pirms pāris gadiem uguņoja uzbrukumā, šobrīd savu laimi mēģina kalt laukuma otrā galā - pie sava groza. Dikeulakoss pasmaida - tas nav tāpēc, ka tāda ir grieķu basketbola skola. Tāda ir realitāte, viņš uzsver. "Savulaik Latvijas spēcīgā puse bija uzbrukums un es vēlētos, lai tā varētu būt arī tagad. Taču šobrīd ir jābūt citādāk. Mums ne tikai nav septiņu spēlētāju no komandas, kas cīnījās pagājušajā Eiropas čempionāta finālturnīrā - mums nav četru spēlētāju pat no sastāva, kas bija pērn un kam bija jākļūst par izlases jaunā modeļa sākumu. Un runa ir par atslēgas spēlētājām - ne par līderēm, taču atslēgas spēlētājām, kurām ir ļoti būtiska loma komandas mehānismā. Kad komandas ķīmija ir pilnībā noārdīta, kā tas šobrīd ir Latvijas izlases gadījumā, tas, ar ko jāsāk, ir disciplinēta aizsardzība. Tā iedod labu psiholoģisku bāzi uzbrukumam, kādus vieglos punktus ātrajā uzbrukumā," izmaiņas pamato treneris.

Uz Poliju Džordžs vedīs četras finālturnīru debitantes - Elīnu Babkinu, Zani Jākobsoni, Lieni Priedi un Karlīni Nīmani. Pamata rotācijā vietu izdevies izcīnīt tikai vienai no viņām, turklāt Babkinu, kas jau spēlējusi olimpiādē un bija viena no līderēm pagājušā gada kvalifikācijas ciklā, par iesācēju varam nosaukt visai nosacīti. Par pārējo atbilstību prasībām treneris nav sajūsmā un to neslēpj. Īpaši par virzienu, ko pēdējos gados izvēlējušās daudzas vadošās jaunatnes izlašu spēlētājas, ar kurām saistās arī lielās valstsvienības cerības - studijas ASV koledžās un spēlēšana NCAA. "Viņām treniņi beidzās martā. Sezonas laikā viņas trenējas tikai sešus mēnešus. Man ir ļoti piemēru, kad labas spēlētājas dodas uz Ameriku, lai kļūtu labākas, taču atgriežas vājākas. Es savām spēlētājām vienmēr iesaku nebraukt uz koledžu Amerikā, bet labāk izvēlēties doties spēlēt uz kādu labu Eiropas klubu," trenera vērtējums izskaidro dažu labu sastāva lēmumu.

Ko tas Dikeulakosa vērtējumā nozīmē Latvijas izlases perspektīvām? Kas tad nomainīs spēlētājas, kuras varbūt liks punktu gaitām izlasē? "To spēlētāju kvalitāte, ka šobrīd mēģina iekļauties komandā, pagaidām nav adekvāti augsta. Vienīgie izņēmumi - Babkina un Niedola, kas jau ir gatavas spēlēt. Pārējās jaunās nav gatavas spēlēt nacionālajā izlasē. Mēs forsējam viņas to darīt, jo vienkārši nav citas izejas. Taču komanda jāatjauno, un faniem nākamos pāris gadus varbūt nāksies būt pacietīgiem, lai sagaidītu šo komandu sasniedzam labāko spēli." Vai tā būtu vieglā versija vēstījumam - "būs auzas..."? Neskatoties uz piesauktajām problēmām, izlases treneris nav pesimists, un, kad pavaicāju, vai Babkina un Niedola ir spēlētājas, ap kurām iespējams būvēt Eiropā konkurētspējīgu komandu, atbild: "Mums ir Elīna, mums ir Sabīne, joprojām ceru, ka komandā atgriezīsies - jo viņa vēl ir ļoti jauna basketbolam - arī Jēkabsone. Tas pats - Tamane. Kādreiz kāda pietrūks, taču domāju, mēs joprojām varēsim balstīties uz šīm spēlētājām."

Ir gan viena recepte, kas pašreizējās komandas kodolu droši nosargātu neskartu vismaz vēl uz gadu - ar lieliskām izredzēm piepulcināt palīgos arī tās dažas, kas šovasar gribētu, taču nevar palīdzēt. Četrus gadus pēc Pekinas turnīra Londonā šai komandai būtu ko pierādīt.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-06-13 19:09, pirms 13 gadiem
''Mums ne tikai nav septiņu spēlētāju no komandas, kas cīnījās pagājušajā Eiropas čempionāta finālturnīrā''

Var kāds nosaukt 7 iztrūkstošās no pērnā EČ finālturnīra???
Vāja attaisnojumu meklēšana-jaunās ir pielikušas un tā reāli jūtams tikai Anetes iztrūkums. Pārējās tur nebija neaizvietojamas un viņas noteikti nebija 7.
, 2011-06-13 19:11, pirms 13 gadiem
Cerēsim uz to labāko, ka būsim olimpiādē.
, 2011-06-13 19:24, pirms 13 gadiem
4 Sabine Niedola F
5 Anda Eibele G
6 Zane Eglite G
7 Zane Tamane C
8 Gunta Basko GF
9 Liene Jansone FC
10 Anete Jekabsone SG
11 Aija Putnina C
12 Dita Krumberga SF
13 Ieva Tare F
14 Kristine Karklina PG
15 Aija Brumermane C

šogad nav Eibele, Jēkabsone, Krumberga, Tāre, Brumermane - 5
, 2011-06-13 19:33, pirms 13 gadiem
sandis444 rakstīja: Un pa šitierm sviestiem buus jamksaa Lats nedēļā??
nu tad panem pa 9 lati uz pus gadu un tad ko gribi lasi, ko negribi nelasi!
, 2011-06-13 21:11, pirms 13 gadiem
...pietiekami atklāti un saprotami izklāstīts... ';
, 2011-06-13 23:11, pirms 13 gadiem
Tomēr nesaprotu par no Ameriku - visas mūsējās, izņemot Jēkabsoni, taču ir taču kā reizi gājušas caur NCAA.
Vai tiešām palikt TTT vai soliņš vidusmēra komandā ir labāk, nekā NCAA pirmā divīzija?
, 2011-06-13 23:58, pirms 13 gadiem
telco rakstīja: Tomēr nesaprotu par no Ameriku - visas mūsējās, izņemot Jēkabsoni, taču ir taču kā reizi gājušas caur NCAA.
Vai tiešām palikt TTT vai soliņš vidusmēra komandā ir labāk, nekā NCAA pirmā divīzija?
Jā. NCAA komandā caurmērā ir labi ja divas spēlētājas, kas kļūs par profesionālām basketbolistēm, pārējās desmit pēc skolas beigšanas strādās profesijā kurā ieguvušas izglītību. No sportistikā viedokļa tas noteikti nav labāk par spēlēšanu Eiropā. Bet ja ņem vērā, ka ne visām būs ilga karjera labās komandās, pašām spēlētājām labāk ir tikt pie laba līmeņa izglītības bez maksas, lai ir arī reāls plāns B.
, 2011-06-14 09:07, pirms 13 gadiem
JK rakstīja: Jā. NCAA komandā caurmērā ir labi ja divas spēlētājas, kas kļūs par profesionālām basketbolistēm, pārējās desmit pēc skolas beigšanas strādās profesijā kurā ieguvušas izglītību. No sportistikā viedokļa tas noteikti nav labāk par spēlēšanu Eiropā. Bet ja ņem vērā, ka ne visām būs ilga karjera labās komandās, pašām spēlētājām labāk ir tikt pie laba līmeņa izglītības bez maksas, lai ir arī reāls plāns B.
Varētu piekrist, taču jaunās jau netiek tajās Eiropas komandās. Tad varbūt tomēr labāk Amerika, nekā TTT ar 10 normālām spēlēm sezonā un arī tās būs aiz amerikānietēm jāsēž uz soliņa. Tiesa gan, skola ir jāizvēlas ļoti rūpīgi, tās ir ļoti dažādas gan pēc izglītības, gan spēles līmeņa.

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...