Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Aplūkojot sarakstu, kurā sadalīti 257 650 latu...

Aplūkojot sarakstu, kurā sadalīti 257 650 latu...
Bobslejists Jānis Miņins par medaļu pasaules čempionātā no valsts dabūja pateicību 3000 latu apmērā.
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Ministru kabinets sadalījis līdzekļus neparedzētiem gadījumiem – tika arī sportistiem. Kopskaitā 22 sporta veidi un to pārstāvji izplēsa no nabadzīgās valsts 257 650 latu, par sasniegumiem, kas iespēti šajā kalendārajā gadā.

Saraksts ir publiski pieejams, to pievienojam šajā sadaļā – Rīkojums - Par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā , tāpēc pārlapojot šo dokumentu, radās pārdomas, ko noteikti nevajadzētu saistīt ar baltu vai melnu skaudību. Nē, neskauž – jo sportam tiek vairāk, jo labāk. Vienkārši, mēģināju saprast, kur meklējama loģika un konsekvences. Šim sarakstam vajadzētu kalpot par valsts sporta politikas atskaiti – tam it kā būtu jāiezīmē mūsu prioritātes un sabiedriskais lietderīgums.

Šeit minēti populārākie (hokejs, basketbols, volejbols, bobslejs, vieglatlētika, motosports, orientēšanās, riteņbraukšana) un mazāk populārie (pauerliftings, sporta dejas, dambrete, kikbokss, sambo, kanoe, karatē). Sarakstā tikuši arī Aizsardzības daudzcīņas federācijas pārstāvji un arī pārstāvji no Nedzirdīgo sporta federācijas. Redzam, ka nekādi principi te netiek noteikti – olimpiskie sporta veidi nekādā mērā nav pārāki par tā sauktajiem neolimpiskajiem. Tāpat nav šķirotas sacensības pēc nozīmes, lieluma vai popularitātes – sākot no pasaules čempionāta hokejā līdz pasaules karavīru čempionātam, vai kadetu un jauniešu meistarsacīkstēm.

Vislielāko individuālo prēmiju saņēmis Latvijas ūdens motosporta federācijas atlēts Lauris Gūtmanis, kas šogad kļuva par pasaules čempionu motorlaivu klasē S550 – šis panākums novērtēts ar 6000 latu lielu naudas balvu. Sarakstā vismazākais materiālais gandarījums ticis Aizsardzības daudzcīņas trenerim Aināram Lejam – 100 LVL. Salīdzinājumam – Jānis Miņins par pasaules čempionāta bronzu bobslejā no valsts dabū 3000 LVL, kas par laimi nav jādala uz četrinieku – prieks, ka katram no komandas tiek pa šādam kumosam, treneri Sandi Prūsi ieskaitot. 4000 latus par uzvaru pirmajās Pasaules prāta spēlēs saņems dambretiste Zoja Golubeva – nomināli šīs sacensības var saukt par prāta spēļu olimpiādi. Eiropas čempiones bīčā (Minusa/Jursone), novērtētas ar 4500 LVL katra, bet par tūkstoti mazāk ticis U23 Eiropas čempioniem vieglatlētikā – Aigai Grabustei, Madarai Palameikai un Jānim Leitim.Jauki!

Mazliet mulsina Aizsardzības daudzcīņas federācijas (nejaukt ar modernās pieccīņas federāciju) pierakstīšanās šajā balvu sarakstā, lai gan loģika liek teikt priekšā, ka medaļas pasaules čempionātā jebkurā no forumiem ir godājamas. Iespējams, tas ir vienīgais veids, kā šai federācijai vispār tikt pie valsts finansējuma. Izbrīna arī talantīgā orientierista Mārtiņa Sirmā pieteikums, kas saistīts ar dalību Pasaules karavīru čempionātā. Man likās, ka šajās sacensībās Sirmais piedalās tāpēc, ka viņš ir algots darbinieks kādā no valsts militārajām vai iekšlietu struktūrām (tā mēdz risināt profesionālo sportistu atalgošanu, par to pretī no viņa saņemot arī obligāto palīdzību nozares pasākumos), bet, ja maldos – lai iegūtā nauda lietderīgi tērējas. Iepriekšējā rindkopā pieminēju ūdens moto sporta veikumu, kam ticis krietns kumoss, ja salīdzinām, piemēram, ar pasaules junioru čempionu motokrosā Matīsu Karro – viņš par savu iespēto no valsts saņems pateicību 900 LVL apmērā. Lai tehnisko sporta veidu pārstāvji man piedod par alošanos, bet, manuprāt, motokrosā konkurence ir savas piecas reizes lielāka par ūdens moto sporta laivu ķīlēšanu.

Kopumā sajūtas ir nekādas, jo patiešām nav skaidrs, kādi kritēriji izmantoti, nosakot balvu apmērus. Kāpēc Miņina 3. vieta pasaules čempionātā olimpiskajā sporta veidā, ko varam saukt par vienu no valsts prioritārajām disciplīnām (dotētā Siguldas trase tam ir vistiešākais apliecinājums), ir vērtēta divas reizes zemāk par ūdens moto sporta iespēto vienā no laivu klasēm? Līdzīgs jautājums, pretnostatot bīčvolejbola Eiropas čempionu laurus un brīvās cīņas meistares Anastasija Grigorjevas 2. vietu pasaules junioru čempionātā, kas sportistei dāvā 2400 LVL. Kāpēc tad Sporta deju pāris Tereza Kižlo un Vjačeslavs Višņakovs par 2. vietu Eiropas jauniešu čempionātā pēkšņi ir pelnījuši tikai 200 LVL katrs? Pārlūkojiet šo sarakstu un varu derēt – katram no jums būs vēl vismaz desmit izbrīnīti jautājumi.

Vai apbalvoto sarakstā iekļūst tie, kas uzraksta pieprasījumu un uzreiz nosaucu summu, ko viņi gribētu dabūt, vai – Nacionālā sporta padome iedarbina koalīcijas mehānismu? Saprotu, ka šo rindu autoram var pavaicāt – bet pamēģini pats noteikt, cik un par ko? Piekrītu, nebūs viegli, bet pie kaut kādas kārtības vajadzētu pieturēties: olimpiskie sporta veidi, pasaules un Eiropas čempionāti, sporta veida pārstāvniecība, licencētie sportisti vai tamlīdzīgi. Pastāv risks – aizsākot kasīšanos, vispār var sportistiem parādīt pigu, bet – mazliet saspringt jau var, lai būtu skaidri spēles noteikumi. Jo, arī zoles meistari var izveidot savu federāciju, nosaukt Latvijas čempionātu par atklāto pasaules turnīru un... iet uz MK pēc balvas. Ko tad – atteiksim?

     [+] [-]

, 2009-12-12 10:56, pirms 15 gadiem
njaa tam Guutmanim gan par daudz ieshkjiebts ...

 +17 [+] [-]

, 2009-12-12 10:56, pirms 15 gadiem
nu tad sanāk, ka ja es piemēram paceļu kaut kādu pasaules čempionātu, man tāpat ir jāiesniedz dokumenti par to ka es vēlos saņemt prēmiju? eu nu es jau domāju, ka būtu tikai sportistam lielāks gandarījums par to, ka atceras manis sasniegto.

Domāju, ka florbola vīriešu izlase, par pērn sasniegto 5 vietu PČ arī bija kādu kapeiku pelnījusi...

  +7 [+] [-]

, 2009-12-12 11:14, pirms 15 gadiem
Varbūt ne gluži par tēmu, taču ir kas cits jocīgs. OK, jupis rāvis tos Ventspils krieviskā futbola grūtgalvīšus, kas tur ilgi dzīvo, bet nav spējuši iemācīties latviski. Taču mani tomēr bišķi šokē tas, ka sestdien Ventspilī paredzēta šīs pilsētas sportistu apbalvošana par 2009. gadā paveikto. Arī par ''Ventspils vārda popularizēšanu Latvijā un pasaulē''. Ja jūs domājat, ka kaut vienā nominācijā pretedentu vidū ir kāds no Eiropas līgas dalībnieka - futbola kluba, komandas vai futbolistiem, tad rūgti maldāties.

     [+] [-]

, 2009-12-12 12:22, pirms 15 gadiem
Doma laba- izpildījums neveiksmīgs (manuprāt). Gribētos, lai raksta autors caur saviem sakariem tiek pie īstā budžeta nākamajam gadam (sporta), tur tiešām būtu ko papētīt! A prēmijas- nu iedeva vienam nedaudz vairāk kā otram, taču tā varēs teikt un kasīties vienmēr.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-12 12:34, pirms 15 gadiem
visi ir pelnījuši naudu, taču tiešām florbola izlases neatcerējās? Vīriešiem 5. Vieta un sievietēm 6. Vieta PČ tā ir elite!

     [+] [-]

, 2009-12-12 13:03, pirms 15 gadiem
vel jau ir kerlingistes ...izaicinajum kauss , tikšana elitē un uz PCh ...vismaz pa ceinerim varētu nopogāt...

  -1 [+] [-]

, 2009-12-12 13:06, pirms 15 gadiem
krizc rakstīja: nu tad sanāk, ka ja es piemēram paceļu kaut kādu pasaules čempionātu, man tāpat ir jāiesniedz dokumenti par to ka es vēlos saņemt prēmiju? eu nu es jau domāju, ka būtu tikai sportistam lielāks gandarījums par to, ka atceras manis sasniegto.
Ne nu gluži pašam čempionam, attiecīgā sporta veida federācijai dokumenti jāiesniedz. Vispār jau loģiski, diez vai vērts prasīt, lai valdībā kāds sēdētu un sekotu līdz sacensībām visos iedomājamajos sporta veidos.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-12 13:22, pirms 15 gadiem
bardaks

     [+] [-]

, 2009-12-12 13:39, pirms 15 gadiem
=Latvijas ūdens motosporta federācijas atlēts Lauris Gūtmanis=
malacis , labi sakari MK lieti noder...Sirmais - nu ar to tapat viss skaidrs.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-12 13:57, pirms 15 gadiem
tak visas tās orientēšanās un motorlaivas vispār nekāda jēga nav finansēt, ja kāds tur grib ņemties lai tērē savu naudiņu.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-12 14:05, pirms 15 gadiem
njaa motokrosaa ar 900LVL balvu pat tehnikai kautko laaga nevar savest kaartiibaa! un 200LVL dejotaajiem, uz vienu galu lidmasiinas biljetei varbuut sanaak, lai vareetu aizbraukt piedaliities kaarteejaa turniiraa kautkur uz dienvidiem no mums...
un jaa - latviski gramatiski valsts iestaadees arii protam rakstiit: 1.28 Latvijas Kikboksinga federācija - a ne kikboksa?!
Kristerim Sergim tie valsts pieskirtie 240 lati vispaar pie kaajas - pat nav jeega teereet laiku lai dotos tiem pakal!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-12 17:53, pirms 15 gadiem
rekets

  +1 [+] [-]

, 2009-12-12 18:49, pirms 15 gadiem
elements rakstīja: Ne nu gluži pašam čempionam, attiecīgā sporta veida federācijai dokumenti jāiesniedz. Vispār jau loģiski, diez vai vērts prasīt, lai valdībā kāds sēdētu un sekotu līdz sacensībām visos iedomājamajos sporta veidos.
Es gan domāju, ka, ja reiz maksā naudas balvu par IZCILIEM sasniegumiem, tad nemaz nevajadzētu sevišķi sēdēt pie televizora vai internetā. Tie labākie sasniegumi vienmēr nonāk publikas uzmanības lokā. Bet sarakstā patiešām daudz tādu, par kuriem pat nezināju, ka tādi eksistē ( piemēram tie armiojas turnīri un arī laivu sportā nezināju par tādu sportistu ). Nezinu vai tādi atlēti ir ko izcilu sasnieguši, ja savā zemē par viņiem nav dzirdēts ārpus radu un draugu loka.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-12-12 20:43, pirms 15 gadiem
U-23 Eiropas čempions Jānis Leitis saņem 3600. Miņins par 3. vietu PČ saņem 3000. Un tādu neloģisku prēmiju ir daudz. Prieks, ka vispār izmaksā prēmijas un Leitis ir pelnījis, bet kāpēc šāda nesamērība ? Sen jau vajadzēja izstrādāt vienotu sistēmu. Tagad liekas, ka paskatījās uz summu, padomāja nedaudz un hopā - tam 3000, tam nedosim, ā tas tur ir dēls tam tur - tam iedosim. Kārtējo reizi jāpārliecinās par to, ka mūsu valstī ļoti daudzās svērās ir drausmīgs haoss.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-12 23:50, pirms 15 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: U-23 Eiropas čempions Jānis Leitis saņem 3600. Miņins par 3. vietu PČ saņem 3000. Un tādu neloģisku prēmiju ir daudz. Prieks, ka vispār izmaksā prēmijas un Leitis ir pelnījis, bet kāpēc šāda nesamērība ? Sen jau vajadzēja izstrādāt vienotu sistēmu. Tagad liekas, ka paskatījās uz summu, padomāja nedaudz un hopā - tam 3000, tam nedosim, ā tas tur ir dēls tam tur - tam iedosim. Kārtējo reizi jāpārliecinās par to, ka mūsu valstī ļoti daudzās svērās ir drausmīgs haoss.
1. Tu MK noteikumus esi lasījis? Nē, neesi.
2. Tu zini, ka ir izstrādāta šī "vienotā sistēma"? Acīmredzot, nezini.

Ministru kabineta noteikumi Nr.787
Noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru

4. Naudas balvu piešķir par sasniegumu, kas uzrādīts oficiālās starptautiskās klātienes sacensībās, kuras ir iekļautas attiecīgās starptautiskās sporta federācijas sacensību kalendārā, ja minētā federācija ir atzīta Starptautiskajā olimpiskajā komitejā (SOK) vai ir Starptautiskās sporta federāciju ģenerālās asamblejas (GAISF) biedre. Šādas sacensības ir:

4.2. pasaules vai Eiropas čempionāti pieaugušajiem (tai skaitā invalīdiem);

4.3. pasaules vai Eiropas čempionāti sportistiem vecumā no 16 līdz 23gadiem (bobslejā līdz 26 gadiem) (tai skaitā invalīdiem);

7. Sportistiem olimpiskajos individuālajos sporta veidos un disciplīnās piešķir naudas balvas šādā apmērā (pēc nodokļu samaksas):

7.2. par pasaules čempionātos pieaugušajiem iegūto:

7.2.3. trešo vietu — līdz 5000 latu;

15. Sportistiem vecumā no 16 līdz 23 gadiem (bobslejā — līdz 26 gadiem) par pasaules vai Eiropas čempionātos iegūto vietu olimpiskajos individuālajos sporta veidos un disciplīnās piešķir naudas balvas šādā apmērā (pēc nodokļu samaksas):

15.1. par pirmo vietu — līdz 6000 latu;

- likumi.lv: Noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas...

Atšķirību redzi? Atšķirība ir tieši 1/6 daļa, tieši tāpat kā 3000 latu pret 3600 latu. Viss ir pilnīgi godīgi un pēc noteikumiem.

"Tagad liekas, ka paskatījās uz summu, padomāja nedaudz un hopā - tam 3000, tam nedosim [..]" - varbūt tev tā liekas, bet tas ir tāpēc, ka tu pats neesi iedziļinājies tajā tēmā, bet tai pašā laikā centies izdarīt virspusīgus secinājums bez jebkāda (izņemot, subjektīva) pamatojuma. Šoreiz šis "haoss" ir tikai tava nezināšana...

  +1 [+] [-]

, 2009-12-13 01:42, pirms 15 gadiem
interesanti man likās fakts, ka Māris Grēniņš, kurš nedzirdīgo olimpiskajās spēlēs dabūja vairākas medaļas, premēts tikai par tāllēkšanu.

iznāk, ka jebkurš, kurš piesakās var saņemt balvu.

Litrabola čempionāts, Kulakā raušanas čempionāts - gaidam tur arī medaļniekus

  +2 [+] [-]

, 2009-12-13 02:13, pirms 15 gadiem
Nu šis raksts jau pārāk velk uz tādu NRA stila 'interesantu' komentāru, kur var skatīt kontekstā ar skabargām un baļķiem.
Man jautājums būtu - cik lielas nodokļu atlaides no valsts un pašvaldības saņem Ozo golfa klubs un kāds ierindas latvietim no tā labums? Cik Latvijas iedzīvotāji tur regulāri spēlē?
Pēc manas saprašanas - galvenais labums tiek golfa klubam un biezajiem zviedriem, kas tur spēlē.
Bet gribētos dzirdēt nevis atrunas vai aizvainojumu, bet skaitļus.

     [+] [-]

, 2009-12-13 02:57, pirms 15 gadiem
kaamis007 rakstīja: iznāk, ka jebkurš, kurš piesakās var saņemt balvu.

Litrabola čempionāts, Kulakā raušanas čempionāts - gaidam tur arī medaļniekus
Es taču tikko ievietoju linku, paņem un palasi. Galvenokārt tām jāatbilst šiem diviem kritērijiem (izcēlu ar bold):

3. Lai saņemtu naudas balvu, Izglītības un zinātnes ministrijā atzīta sporta federācija iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā iesniegumu.
AND
4. Naudas balvu piešķir par sasniegumu, kas uzrādīts oficiālās starptautiskās klātienes sacensībās, kuras ir iekļautas attiecīgās starptautiskās sporta federācijas sacensību kalendārā, ja minētā federācija ir atzīta Starptautiskajā olimpiskajā komitejā (SOK) vai ir Starptautiskās sporta federāciju ģenerālās asamblejas (GAISF) biedre.

Vairāk nekopēšu, kam interesē, var paši palasīt. MK noteikumus viss ir skaidri un gaiši izklāstīts un atrunāts. Līdz ar to litrabola čempionāti īsti neietilpst šajā kategorijā, tādēļ ne uz kādām prēmijām var necerēt, pat ja uzvar litrabola olimpiskajās spēlēs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-13 14:38, pirms 15 gadiem
Interesanti būtu redzēt kāds izskatītos tas saraksts un summas, ja prēmiju lēmējiem vajadzētu dalīt SAVU ne svešu naudu!!!

  +3 [+] [-]

, 2009-12-13 14:57, pirms 15 gadiem
sasperjods rakstīja: Nesaprotu,kāpēc nav svarcēlājam Plēsniekam, kurš 17 gados ved medaļas no EČ un PČ 17gadīgajiem un arī 20gadīgajiem
Visticamāk, svarcēlāju bosi, savā starpā kašķējoties, par viņu aizmirsa...