Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Somija, Beļģija, Ukraina, Zviedrija... Tās vairs nav sensācijas.

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Somija, Beļģija, Ukraina, Zviedrija... Tās vairs nav sensācijas.
Zviedrijas izlases līderis Džeferijs Teilors kļuva par Eiropas čempionāta pirmā poms labāko punktu guvēju - caurmērā 21,2 punkti vienā spēlē.

Eiropas eksčempione un Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļu ieguvēja Krievija un 2010. gada pasaules vicečempione Turcija jau ir mājās, bet Somija, Beļģija un Ukraina spēlē Eiropas basketbola čempionāta finālturnīra otrajā posmā. Pārsteidzoši tas ir, to nevar noliegt, bet vai sensacionāli... Viss, kas pārsteidz, uzreiz nav sensāija. Tas, kas mums nav tik labi zināms, vēl nenozīmē, ka ir vājš. Nav pieminētās izlases vēl favorītes, taču vairs nav arī neņemamas vērā.

Basketbolu tagad prot spēlēt visi. Vieni to joprojām dara labāk par citiem, vieni to dara izcili, citi vienkārši - labi, bet citi - vienkārši prot spēlēt. Cita lieta, ka spēku samērs basketbolā izlīdzinās un Eiropas čempionāts Slovēnijā ir tam kā vēl nekad iepriekš spilgts piemērs. Kā Somija, Beļģija un Ukraina varēja tikt otrajā kārtā? Ir argumenti, kāpēc šīs trīs izlases tur tika un tie nav tikai dažu favorītu novājinātie sastāvi (uz Turciju tas neattiecas) vai kādi citi blakusapstākļi. Kā Zviedrija varēja tik pārliecinoši pārspēt Krieviju? Arī tam ir argumenti un tie nav tikai pieci pamatsastāva basketbolisti, kuru pietrūka Krievijas izlasei - lielākā daļa no tiem, kas krieviem bija, ir ļoti labos klubos, turklāt daži (Fridzons, Moņa, Antonovs...) tajos nebūt nav "iesaluši rezervisti". Ja salīdzina komandu sastāvus tikai uz papīra, tad varbūt Latvijas izlases tikšana otrajā posmā ir pat lielāks pārsteigums nekā, piemēram, Somijas tikšana un arī tas tikai lieku reizi pierāda, kā izlīdzinās spēku samēri - proti, arvien vairāk kļūst valstu, kurās ir augstas vai vienkārši labas klases spēlētāji.

SOMIJAS izlases rindās šajā Eiropas čempionātā ir 8 (astoņi) basketbolisti, kuri pēc pilnas programmas izgājuši NCAA čempionātu ASV augstskolās, bet vairāki pēc tam ir spēlējuši vai spēlē slavenos klubos. Iespējams, ka slavenākais spēlētājs Somijas basketbola vēsturē Hanno Motola divas sezonas bija NBA, spēlēja tādos klubos kā "Taugres", "Skipper", "Scavolini", Maskavas "Dinamo", Kauņas "Žalgiris", "Aris"... 37 gadus vecā basketbolista pieredze joprojām lieti noder.
Tēmu Ranniko aizvadītajā sezonā spēlēja Ļubļanas "Olimpija" rindās, bet pirms tam bija "Scavolini", "Himki", "Granada", "Cimberio Varese" sastāvā.
Tūka Koti sezonu pabeidza Itālijas A sērijā ("Vanoli Cremona"), spēlēja arī Francijas B līgā un Itālijas 2. līgā.
Peteri Koponens bija 2007. gada NBA drafta 30. numurs. Pagājušo sezonu pabeidza "Himki", bet pirms tam četras sezonas bija Boloņas "Virtus". Aizvadītajā sezonā Eirolīgas mačā pret "Fenerbahce" guva 23 punktus un tika atzīts par 12. nedēļas vērtīgāko spēlētāju.
Sasu Salins. Tikai 22 gadus vecais aizsargs jau trīs sezonas aizvadījis Ļubļanas "Olimpija" rindās.
Džeralds Lī izgāja labu skolu A sērijā "Snaidero Udine" sastāvā, bet pagājušajā sezonā bija Podgoricas KK "Budučnost".
Šouns Hafs sezonu pabeidza Itālijas 2. līgā, taču ir spēlējis arī A sērijā ("Vanoli Cremona") un Grieķijā.
Kimmo Mūrinens pēc NCAA spēlēja A sērijā un Vācijas basketbola līgā.
Kāpēc lai somi nespēlētu sekmīgi un nepārspētu, piemēram, Krieviju vai Turciju?

BEĻĢIJAS izlase. Pirmais beļģis, kurš tika NBA draftā (2005. gadā ar 52. numuru izvēlējās Denveras "Nuggets"), Aksels Ervēls pēdējās četras sezonas aizvadīja "Bilbao Basket", bet pirms tam piecas sezonas skolojās un spēlēja Madrides "Real".
Sams van Rosoms pēdējās trīs sezonas spēlēja CAI "Zaragoza", bet pirms tam divas sezonas Itālijas A sērijā (Milānas "Olimpia" un "Scavolini").
Rēls Mors savulaik spēlēja ASVEL komandā Francijas Pro A līgā.
Džonatans Tabu pēdējās trīs sezonas aizvadīja "Cantu" klubā A sērijā, bet jauno sezonu sāks ACB līgā CAI "Zaragoza" rindās.
Gajs Muja spēlēja A sērijā un LEB līgā (otrā pēc ranga) Spānijā.
Vens Mukubu divas sezonas aizvadīja Pro A līgā un vienu - A sērijā (Trevīzo "Benetton").
Janniks Drīsens (216 cm) piecas sezonas (ar pārtraukumu, kad spēlēja LEB līgā) bija "Estudiantes" rindās.
Plus vēl Beļģijas klubos ir daudz labu amerikāņi, kas sekmē vietējo basketbolistu izaugsmi arī labākajās pašmāju komandās. Kāpēc lai Beļģija nespēlētu otrajā posmā?

UKRAINA pirmajā posmā guva 4 uzvaras. Vjačeslavs Kravcovs pagājušajā sezonā bija "Detroitas Pistons" rindās, taču galvenokārt uz rezervistu soliņa. Līdz tam gan vēl arī vajag nokļūt.
Komandas līderis Sergejs Gladirs jau kopš 2009./2010. gada sezonas spēlē ACB līgā Spānijā un pagājušo sezonu pabeidza "Fuenlabrada" rindās. Viņa nesekmīgākā spēlē (tāpat kā visai Ukrainas izlasei) šajā čempionātā bija tieši pret Latviju un tas jau ir mūsu basketbolistu nopelns.
Jūdžins Džeters ir slavenās ASV sprinteres Karmelitas Džeteres jaunākais brālis. Pagājušo sezonu viņš pabeidza Ķīnā, iepriekš spēlēja NCAA, NBDL, ACB līgā, izraēlā, bet aizpagājušajā sezonā bija "Sacramento Kings" rindās NBA.
Ukrainā ir spēcīga vietējā basketbola līga un tas sekmē jauno vietējo spēlētāju izaugsmi. Lielākā daļa Ukrainas izlases basketbolistu nāk no spēcīgākajiem pašmāju klubiem. Ukrainā risināsies 2015. gada Eiropas čempionāts ir tas ir liels papildus stimuls izveidot spēcīgu izlasi. Kāpēc tad lai Ukraina neapspēlētu, piemēram, Lielbritāniju, Vāciju vai Beļģiju?

Šajā pašā kontekstā gribētos un vajag pieminēt ZVIEDRIJAS izlasi, kas čempionāta pirmajā posmā guva tikai vienu uzvaru - 81:62 pār Krieviju, kā arī tikai ar 79:82 zaudēja Itālijai, kas vienīgā pirmo posmu pabeidza bez zaudējumiem. Nebūs sensācija, ja pēc diviem gadiem arī zviedri spēlēt otrajā posmā.
Kurš bija rezultatīvākais spēlētājs čempionāta pirmajā posmā? Zviedrs Džeferijs Teilors, kurš caurmērā vienā spēlē guva 21,2 punktus. Jau 17 gadu vecumā Norčēpingas kluba audzēknis devās uz ASV, kur spēlēja gan vidusskolā, gan vēlāk NCAA čempionātā, bet pagājušo sezonu jau pabeidza Šarlotes "Bobcats" rindās NBA.
Jūnass Jerebko savulaik kļuva par pirmo zviedru spēlētāju NBA un pēdējās četras sezonas viņš pavadīja Detroitas "Pistons" rindās (debijas sezonā piedalījās 73 no 80 spēlēm!). Pirms tam bija viena sezona A sērijā.
Džonatans Šjēldebrands sezonu pabeidza Telavivas "Hapoel" rindās.
Tikai 20 gadus vecais Viktors Gadeforss kopš 2010./2011. gada sezonas spēlē A sērijā.
Savulaik bijušā Zviedrijas izlases basketbolista Olles Hakansona (spēlēja 1993. un 1995. gada Eiropas čempionātos) dēls Ludvigs 17 gadu vecumā debitēja Eiropas čempionātā un viņu uzskata par jauno - iespējams, nākotnē arī lielāko - Zviedrijas basketbola zvaigzni. Hakansons ir FC "Barcelona Regal" otrajā komandā, bet trenējas jau kopā ar vienu no spēcīgākajiem un slavenākajiem basketbola klubiem pasaulē.
Kāpēc lai arī zviedri pēc diviem gadiem nebūtu starp 12 labākajiem?

Kā būs pēc diviem gadiem Ukrainā - to redzēsim. Katrā ziņā - būs vēl interesantāk un būs vēl vairāk neprognozējamu rezultātu. Tas ir labi, ka jaunajā sezonā Baltijas basketbola līgā būs arī komandas no Somijas un Zviedrijas. Tagad uz tām vairs nav nekāda iemesla skatīties kā uz atpalicējām basketbolā, tagad par tām jau jābūt krietni lielākai interesei un spēlēt ar tām mūsu basketbola klubiem būs pat ļoti lietderīgi.

  -2 [+] [-]

, 2013-09-12 16:27, pirms 11 gadiem
Zviedrs Džeferijs Teilors!

  +2 [+] [-]

, 2013-09-12 16:50, pirms 11 gadiem
huy rakstīja: Zviedrs Džeferijs Teilors!
Latvietis Andrejs Šeļakovs.Kas Tev nepatīk?Tas taču ir normāli.

  +6 [+] [-]

, 2013-09-12 17:59, pirms 11 gadiem
huy rakstīja: Zviedrs Džeferijs Teilors!
Māte ir no Zviedrijas, tēvs amerikānis, dzimis un audzis Zviedrijā. Kur problēma? Tas nav kā ar Džeteriem, Makalebiem, Raitiem, Risiem utt..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-09-13 13:43, pirms 11 gadiem
J.L.#15 rakstīja: Māte ir no Zviedrijas, tēvs amerikānis, dzimis un audzis Zviedrijā. Kur problēma? Tas nav kā ar Džeteriem, Makalebiem, Raitiem, Risiem utt..
Paldies par info, vis kārtībā!

     [+] [-]

, 2013-09-13 13:43, pirms 11 gadiem
naninoi rakstīja: Latvietis Andrejs Šeļakovs.Kas Tev nepatīk?Tas taču ir normāli.
Nesatraucies tik ļoti, ne es teicu ka nepatīk, ne es teicu ka nenormāli kaut kas ir.

     [+] [-]

, 2013-09-14 22:46, pirms 11 gadiem
lonja rakstīja: Paņem nost nēģerus,un nekas no šīm izlasēm nebūs!Izlašu līmenī ir jābut uz nacionalitāti bāzētām komandām!!!Nu nav normāli,ka eiropas valstu ilasēs spēlē nēģeri!!!Tāpēc jau RUS un TUR komandas nekur netika,ka audzina savus spēlētājus,nevis sapērk nēģerus!!Pretīgi bija skatīties gan uz Bosniju,gan Melnkalni!!!Bēļģiempat divi nēģeri...
Neaizmirsti Franciju, kas tagad jau ir Āfrikas kolonija