Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kas kopīgs un atšķirīgs "Skonto 1991/1992" un "Skonto 2010"?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kas kopīgs un atšķirīgs "Skonto 1991/1992" un "Skonto 2010"?
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Savu pirmo Latvijas čempiona titulu FK "Skonto" ieguva 1991. gadā. To sezonu komanda sāka ar nosaukumu "Forums-Skonto", bet pabeidza jau kā "Skonto" un jau atkal neatkarīgā valstī. Vai iegūt pirmo titulu bija grūtāk nekā atgūt titulu pēc piecu gadu pārtraukuma 2010. gadā? Nav viegli salīdzināt un objektīvi to nemaz nav iespējams salīdzināt, taču dažas interesantas kopīgas iezīmes ir.

1991. gada Latvijas (sezonas sākumā vēl PSR) čempionātā "Forums-Skonto" galvenie konkurenti cīņā par titulu bija "Pārdaugas" un Liepājas "Olimpijas" futbolisti. Pirmajā no šīm komandām bija daudzi vēl PSRS čempionāta medaļu ieguvēji starp futbola skolām un vēlāk diezgan pazīstami spēlētāji (Ņesterenko, lazarenko, Astafjevs, Blagonadeždins, Petrovs, Gilis, Moņaks, Glazovs, Karašausks, Doroščenkovs, Greznovs, Rimkus, Piedels...), savukārt liepājnieku sastāvā bija vairāki PSRS 2. un 1. līgas turnīrus izgājuši futbolisti (Verpakovskis vecākais, Linards, Intenbergs, Danga, Farions, Čilingarjans, Daņilovs, Jemeļjanovs, Rudenko, Osičenko, Šuļženko...). Turpinot piedalīties PSRS čempionātā Jelgavas RAF komandai un "Pārdaugavai" (meistarkomandai, Latvijas čempionātā spēlēja cita komanda ar tādu pašu nosaukumu), tieši Liepājas "Olimpija" tika uzskatīta par galveno pretendenti uz titulu, bet... Laikam jau pārāk paļāvās uz savu pārākumu "uz papīra". Var, protams, teikt, ka 1991. gada čempionātā nespēlēja visas labākās Latvijas komandas, taču tās jau vairs nav "Forums-Skonto" jeb vienkārši "Skonto" problēmas. Labu un pieredzējušu futbolistu netrūka arī vairākās citās komandās - vispirms jau VEF un Daugavpils "Celtnieka" rindās. Taču uzvarēja "Skonto". Var dažādi attiekties pret Marku Zahodinu, taču vienu nevar noliegt - viņš prata organizēt un mobilzēt komandu, prata no "uzvilkt" un viņam ir liels nopelns, ka skontieši uzvarēja gan 1991. un 1992. gada jeb pirmajā pilnvērtīgajā atkal neatkarīgās Latvijas čempionātā.

1991. gadā skontiešu rindās bija daži pieredzējuši futbolisti - vārtsargs Kulakovs, Pačko, nedaudz mazāk pieredzējušais Gņedojs, bet ne Zemļinski, ne Stradiņu, ne Dibrivniju, ne Šketovu, ne A. Semjonovu, ne Jeļisejevu, ne Gorjačilovu, ne Zvirbuli, ne kādu citu par pieredzējušu spēlētāju vēl nevarēja saukt. Pēc skontiešu uzvaras (viņi par 6 punktiem apsteidza tuvāko sekotāju "Pārdaugavu" un par 7 punktiem "Olimpiju") futbola aprindās bija runas arī par to, kas šis čempionu tituls nav īsti pilnvērtīgs, ka nākamgad - 1992. gadā - "Skonto" tika nolikts pie vietas.
1992. gada čempionātā "Skonto" rindās papildināja Astafjevs, Blagonadeždins, vārtsargs Grišins, Tarasovs, Aļohins, Lobaņovs, taču tie joprojām nebija pieredzējušākie spēlētāji turnīrā. No Ļvovas atgriezās vārtsargs R.Laizāns, taču viņš aizvadīja tikai 5 spēles. Atnāca pieredzējušais I.Stepanovs, Sošenko no Krievijas, taču viņiem attiecīgi bija tikai 6 un 7 spēles, kaut tās bija svarīgas spēles. Tikai divus mačus aizvadīja Drupass, tikai 9 - I.Troickis, tikai 7 - Stradiņš, tikai vienā spēlē piedalījās jaunais Bleidelis. "Skonto" nebija pieredzējušākā komanda, kaut tieši Stepanovam pārspēlē par 1. vietu pret RAF bija ļoti svarīga loma.

Galvenais pretendents uz titulu bija Jelgavas RAF un Liepājas "Olimpija". Rafiešu rindās traumas dēļ nespēlēja Babičevs, taču ierindā bija S. un V.Ivanovi, R.Abžinovs, Igošins, Aleksejenko, Zujevs, Zakreševskis, Sidorovs, Zeiberliņš, Bulders, Ērglis, Kondratenko... Kāpēc vairāki no viņiem un arī galvenais treneris Viktors Ņesterenko nenoturējās līdz sezonas beigām - tas jau cits stāsts. Liepājai bija visi jau iepriekš minētie spēlētāji plus Bulders (tajā sezonā spēlēja divās komandās, bet pabeidza sezonu RAF rindās) un Govoruha. Arī VEF rindās bija vairāki zināmi spēlētāji (Hščanovičs, Ževņerovičs, Zakrevskis, Zeltiņš, Havruss, Bogdans, Barkovs, Doļinskis, Micītis, Dvorkins, 7 spēles aizvadīja Šitiks), īpaši vājāka nekļuva "Pārdaugava", interesanta pieredzējušu (Popkovs, Grigjans, H.Sproģis, Hudjakovs, Šarando...) un jaunu perspektīvu futbolistu (Varaksins, Atamans, Korabļovs, Lisjakovs, Dz.Sproģis, Štolcers, Skorodihins, Teplovs, Dudko...) komanda Jāņa Skredeļa un Aleksandra Starkova vadībā bija "Daugava-Kompar". Tā ka skontieši ne tuvu nebija neapstrīdami favorīti.

Čempionāta finišā "Skonto" un RAF bija pa 38 punktiem (trešā ar 33 punktiem finišēja VEF komanda, bet liepājnieki ieņēma tikai 6. vietu) un līdz šim vienīgo reizi Latvijas čempions (Latvijas PSR čempionātos tā jau bija) tika noskaidrots papildus mačā. Un arī tajā spēlē 22. oktobrī toreizējā ASK stadionā (tagad LU) skontieši nebija galvenie favorīti! Pa īstam pieredzējuši spēlētāji skontiešiem bija tikai Pačko un I.Stepanovs, vēl arī vārtsargs Grišins (Laizānam bija trauma) un Gņedojs, bet RAF rindās - Aleksejenko, Bulders, vārtsargs Igošins, V.Ivanovs, Ērglis, Zariņš, Sidorovs, R.Abžinovs, no kuriem daži bija gados vēl jauni spēlētāji, taču jau ar PSRS 2. līgas čempionāta pieredzi. Ar 3:2 uzvarēja "Skonto", kura labā divus vārtus guva tolaik 21 gadu vecais Jeļisejevs.
FK "Skonto", kā zināms, nebija galvenais favorīts arī 2010. gada Latvijas čempionātā un nebija pieredzējušākā (neskaitot 39 gadus veco Astafjevu, vidējais čempionkomandas spēlētāju vecums ir apmēram 22 gadi!) komanda turnīrā.

  +1 [+] [-]

, 2010-11-12 12:31, pirms 14 gadiem
Cerams, ka rīdziniekus tāds pats sniegums gaida arī nākamsezon !
Bet galvenais, veiksmi ČL !!!