Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

F1 nedēļa. Kam tiks riepas?

F1 nedēļa. Kam tiks riepas?
Ļoti iespējams, ka "Bridgestone" riepu piegādātāji piekritīs turpināt sadarbību ar F1 arī nākamsezon
FOTO: AP/"Scanpix"

Šim vajadzētu būt pēdējam gadam, kad F1 komandām riepas piegādā "Bridgestone". F1 izsludinājusi konkursu japāņu aizstājējam, kam pieteikušās franču "Michelin", itāliešu "Pirelli" un angļu "Avon Cooper". Jau šonedēļ FIA sola dot atbildi, ar ko komandas sadarbosies no nākamā gada.

Kāpēc - vajadzētu būt? Lieta tāda, ka komandas neesot gatavas radikālām pārmaiņām, kas saistītas ar riepu ražotāja nomaiņu, pāriešanu uz 18 collu riteņu diskiem un centīsies pārliecināt "Bridgestone" palikt F1 vēl vismaz uz nākamo sezonu. Vakar Barselonā notika FOTA tikšanās, kurā sprieda par šo jautājumu un izskatīja iespējamos variantus, ko piedāvā potenciālās jaunpienācējas.

"Michelin", kas pēc aiziešanas no F1 2006. gadā teicās, ka nekad, nekad vairs, nu ir gatava atgriezties. "Pirelli" šobrīd ir monopoliste riepu piegādē pasaules rallija čempionāta dalībniekiem, kas attiecas uz "Avon Cooper", tas ir britu zīmols, kas vairāk nekā 10 gadus pieder amerikāņu kompānijai "Cooper". Savulaik (no 1954. līdz 1958. un no 1981. līdz 1982. gadam) "Cooper" F1 jau bija pārstāvēta. Aiz "Avon Cooper" muguras stāvot Bernijs Eklstons un... "Bridgestone".

Interesanti, ka pēdējā brīdī savu pieteikumu sagatavojusi arī korejiešu "Kumho", turklāt tikai monopolista statusā (turklāt ne bez maksas, kā "Bridgestone" līdz šai sezonai)! Šobrīd "Kumho" piegādā riepas"Formula 3", salonautomobiļu un krosa sacīkstēm.

"Bridgestone" iepriekš vairākkārt noraidīja baumas, ka tomēr varētu palikt vēl uz kādu laiku F1, taču komandām sadarbības turpināšana būtu labākais variants - inženieriem ir zināms, ko gaidīt no šīm riepām, kādas ir to īpašības, turklāt līguma pagarināšanas gadījumā darbu pie jaunajām mašīnām viņi varētu sākt jau šobrīd. Pretējā gadījumā nāksies gaidīt sarunu noslēgumu, jauno riepu kontrolparaugu piegādi, un tad formulu attīstība iekavēsies.

Bez tam, komandas nav gatavas pāriet uz 18 collu riteņu disku izmantošanu jau no nākamās sezonas, lai gan uz to balstās "Michelin" piedāvājums. Ir ļoti ticams, ka vismaz divas nākamās sezonas joprojām paliks 13 collu diski, kas ļaus ieekonomēt līdzekļus mašīnu izstrādē. Īpaši tas sakāms par jaunajām komandām. FOTA iebilst arī pret riepu ražotāju konkurenci, kas nostādīšot komandas nevienlīdzīgā situācijā.

Pirms kāda laika "Michelin" teicās, ka atgriežas tikai tādā gadījumā, ja nebūs monopoliste, tātad - kopā ar vēl kādu piegādātāju. "Tiekoties ar FIA un citiem F1 iesaistītajiem cilvēkiem, teicām, ka šajā sporta jāienāk vairāk zīmoliem par "Michelin"... tādā gadījumā runāsim par atgriešanos," potenciālo riepu piegādātāju apspriedē paziņoja "Michelin" pārstāvis Didjē Maritons. Tomēr nu nostāja mainījusies, protams, komandu spiediena rezultātā.

"Mēs atbalstām konkurenci, taču nedrīkstam aizmirst par līdzekļu ekonomiju. Kad iepriekšējo reizi F1 bija riepu ražotāju konkurence, tas izmaksāja ļoti dārgi. Daudzas komandas nav gatavas tādiem tēriņiem," uzsver FOTA prezidents Martins Vitmāršs.

Kā zināms, "Bridgestone" kopš 2007. gada kļuva par riepu piegādātāju monopolisti. Atcerēsimies, ka pagājušā gadsimta beigās "Bridgestone" savā F1 lauciņā spēkojās ar "GoodYear", laikā no 2001. līdz 2006. gadam - "Michelin". Dažkārt mierīgā spēkošanās pārauga īstā karā.

Pāriešana uz 18 collu diskiem ir galvenais "Michelin" atgriešanās priekšnoteikums. Līdzīgi ir ar "Pirelli". "Pirms Ziemassvētkiem runāju ar "Pirelli" pārstāvjiem, un viņi savu līdzdalību F1 uzskatīja par maz iespējamu, taču piedāvājums palielināt disku diametru viņus ieinteresēja - šajā gadījumā ražotāji varēs piegādāt izstrādājumus, kas ir tuvāki citām sacensībām un vairāk atbilst ierastajām riepām, ir lētāki un ekoloģiskāki," uzsver F1 apskatnieks Džeimss Alens.

Iesniedzot oficiālo pieteikumu uz riepu piegādi, arī "Pirelli" piekritusi to darīt vienatnē. Itāliešiem gan jārēķinās, ka diez vai FIA piekritīs, ka divos tās galvenajos čempionātos ir viens riepu piegādes monopolists.

Katrā ziņā šonedēļ gaidāmas nopietnas pārrunas šajā jautājumā, iespējams, "Bridgestone" tomēr piekritīs palikt F1 vēl vismaz uz vienu sezonu. Lūdzēju ir pārāk daudz...

Fetelam bija jābūt pirmajam
Apkopota statistika pēc pieciem pirmajiem F1 pasaules čempionāta posmiem. Tā apliecina, ka visvairāk pirmo vietu kopvērtējumā bija pelnījis Sebastjans Fetels no "Red Bull", kurš bijis līderis 629,159 nobrauktos km. Salīdzinājumam - Džensonam Batonam tādu ir 382,137 km, Markam Veberam 328,922 km. Lūiss Hemiltons nav bijis līderis vēl nevienu apli! Tikai četri piloti - Batons, Felipe Masa, Vebers un Robarts Kubica - veikuši visus nobrauktos apļus.

Kubica uz "Ferrari"?
Paklīdušas baumas, ka "Ferrari" interesējas par poļa Roberta Kubicas pakalpojumiem. Kā apgalvo itāliešu prese, sarkanie jau noslēguši ar pilotu iepriekšēju vienošanos par pievienošanos "Ferrari" pirms 2011. gada sezonas, kad beigsies līgums ar Felipi Masu. Tāpat runā, ka "Red Bull" atplestām rokām gatava Masam no nākamās sezonas dot Marka Vebera vietu...

Hemiltons Monako jaunā ķiverē
"Esmu iemīlējies Monako - F1 labākajā trasē," uzsver Lūiss Hemiltons un paziņo, ka šīs nedēļas nogales posmā startēs ķiverē ar jaunu dizainu. "Kad jūs ieraudzīsiet jauno ķiveri, sapratīsiet, kāpēc es ceru, ka tā palielinās manas izredzes uz uzvaru". Ak, intrigants.