Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Uzmanību: pie Ņevas krastiem izlikti slazdi

Uzmanību: pie Ņevas krastiem izlikti slazdi
Sotnieks, Ozoliņš, Sorokins... Trīs vīri cēlās kaujā, pēc tam - cēlās citi trīs, tad - citi trīs un - tā tālāk... Tā bija komanda!

Foto: Romāns Kokšarovs, F64, SA+

„Ja nevari paņemt spēli ar meistarību, paņem to ar kārtību un disciplīnu”, tieši tāda bija Rīgas Dinamo taktika, uznākot uz lielā hokeja skatuves septiņdesmitajos. Pēc trīsdesmit gadiem nekas nav mainījies.

Ja Rīgas Dinamo uzvarēs arī ceturtdien, tad virsraksts būs plaģiāts – Tādu murgu Pēterburga piedzīvoja tikai septiņpadsmitajā... Tā krievu avīzes rakstīja 2000. gadā pēc tam, kad pasaules čempionātā bija savās mājās zaudējuši Latvijas izlasei. Ja godīgi, tā viņiem jāraksta arī tagad – pēc pirmās spēles KHL play off turnīrā, kurā neapšaubāmie favorīti Sanktpēterburgas SKA bez variantiem – uzsveru, bez variantiem! – zaudēja Rīgas Dinamo. Viņi zaudēja komandai, kura pēc visiem rādītājiem ir vājāka. Mūsu kopējais sezonas algas budžets ir tieši tik liels, cik SKA pelna tikai Zubovs un Jašins kopā. Pret mūsu vienīgo Stenlija kausu (Ozoliņš), pretinieks noliek uz galda pretī piecus (Zubovs un Briļins), bet viņu treneris piemet klāt vēl piecus (Smits). Viņu rindās var atrast visu veidu čempionus – sākot ar olimpiskajiem un beidzot ar pasaules. Viņi ir rūdītāki, viltīgāki, talantīgāki, ātrāki... Viņiem nav jāmāca, kas ir play off hokejs. Viņu aizsardzība ir labākā līgā, mēs par šiem saviem cipariem labākajā gadījumā runājam ar viegli piesarkušu vaigu... Mača laikā nebija neviena brīža, kad likās – jā, SKA tomēr spēlē ļoti labi... Viņi bija labāki – neviens to nenoliedz, bet – ne tik labi, lai uzvarētu šo spēli. Kas netic, lai paskatās uz tablo! Kā tas musējiem izdevās. Pie visiem komplimentiem te piestāv viens vārds – slazds. Mēs SKA šajā mačā noķērām slazdā.

Pasaules profesionālajā hokejā slazds nav nekas jauns – deviņdesmito gadu vidū to ieviesa Ņūdžersijas Devils un, starp citu, viens no šīs veiksmīgās velnu dinastijas tagad spēlē SKA (Briļins). Viens cits no Sanktpēterburgas komandas (Jašins) savulaik teica, ka tieši slazds viņam palīdzējis atklāt savas labākās īpašības uzbrukumā. Toreiz gan Senators, gan Islanders piedāvāja pretiniekiem tieši šādu pretestību, kurā uzbrucējs (-i) pacietīgi gaidīja iespēju izrāvienam. Jašinam tas labi padevās... Jāsaprot, ka modernais hokejs sen vairs nav tikai ripas dabūšana vārtos. Vispirms tā ir aizsardzība, bet daži pat saka – hokejā ir tikai aizsardzība. Sistēma patiesībā skaidra kā bāreņa asara – ierobežot pretinieku vietā un laikā. Nepieļaut izskrējienus 3 pret 2 vai 2 pret 1, vai sliktākajā gadījumā - ļaut pretiniekam ieskriet laukuma stūros, lai mīcās pa turieni.

Slazda klasiskā formula uz papīra ir 1-2-2. Ko tas nozīmē? Tā vietā, lai liktu uzbrucēju trijniekam pa viduszonu maisīt gaisu, lai atņemtu pretiniekam ripu vai pārķertu piespēli, komanda priekšā izvirza tikai vienu ķeksētāju. Parasti šis pirmais neiet tālāk par pretinieku zonas vidu, bet ir ļoti aktīvs. Dinamo šajā ziņā bija perfekti – regulāri vismaz viens no maiņas, turot nūju izstieptā rokā vai vicinoties ar to kā spiningotājs, lika SKA jau satraukties uzbrukuma sākumā. Parasti to dara centrs, lai gan tradicionālajā izklājumā tieši centrs ir pirmais, kas atkāpjas. Slazdā šī kārtība mazliet mainās. Divi malējie uzbrucēji paliek viduszonā, starp sarkano līniju un pretinieka zonas zilo līniju, savukārt aizsargi diognāli izvietojas uz savas zonas zilās līnijas. Kad pretinieks vēlas sākt uzbrukumu, pirmais aizsargājošās komandas uzbrucējs (centrs) viņu ar savu aktivitāti piespiež virzīt ripu pa flangiem un tur pretī nāk jau tā sauktais malējo vilnis jeb viens no diviem aizmugures uzbrucējiem. Pretiniekam uz priekšu lauzties ir diezgan bezjēdzīgi, jo tur viņu sagaida hamburgera komplekts, kurā iesaistās arī aizsargs – viņš cenšas ripu piespēlēt partnerim, taču to vislabāk tomēr izdarīt, atmetot ripu atpakaļ... Ideālā versijā uzbrucējs ar ripu šķērso savas zonas zilo līniju un nokļūst strupceļā – jebkurā laukuma punktā ap viņu visos gadījumos būs trīs hokejisti, ko latvieši sauktu par spēli „kas dārzā, kas dārzā, bitīt rožu dārziņā”... Pēc tam seko filozofisks jautājums – ko iesākt ar ripu? Iemest zonā un pazaudēt to... Piespēlēt, bet tas ir riskanti... Atspēlēt atpakaļ, bet tad tiek nospiests spēles temps... Kad ripa ir atņemta, seko filozofiskas pārdomas jau otrā galā. Ko darīt? Ja esat vadībā, tad mēģiniet vilkt laiku, iedzenot ripu pēc iespējas tālāk uzbrukuma zonā, lai pretinieks sāk visu no gala... Slazda konceptā bieži vien jāsaka kā ir – vispirms tikai aizsardzība, bet pēc tam...atkal aizsardzība. Slazdu var izmantot arī kā uzbrukuma ieroci, bet tādā gadījumā komandā jābūt ļoti ātriem uzbrucējiem – starp citu, Rēdlihs un Karija šajā ziņā bija pamanāmi... Visbiežāk, izliekot slazdu, uz savas zonas zilās līnijas vienmēr pret ripu un tās vadītāju (-iem) būs trīs hokejisti – abi aizsargi un uzbrucējs. Tiesa, pretuzbrukumos vairāk par diviem nav vērts joņot, jo tad izjūk slazds. Interesanti, ka slazda konceptā pirmajam uzbrucējam varbūt nav jābūt ar izcilām aizsardzības spēles iemaņām, jo pazaudējot savu sedzamo, vēl nav pasaules gals. Pretinieks vienalga paliek ciešā ielenkumā un jebkura kļūda, izdarot piespēli, var tikt sodīta ar zibenīgu uzbrukumu.

Slazds nestrādā vai to nespēj konceptuāli realizēt komandas ar lielu spēlētāju individuālo ego. Hokejisti, kas nav gatavi upurēties sistēmas labā, faktiski šajā kārtībā veicina caurvēju. Spēlētājiem vienam otru jāpiesedz, neatkarīgi - vai viņi spēlē ar ripu, vai - bez. Vēl viena īpašība, kas piemīt slazdam – pacietība un disciplīna. Tās bieži vien pietrūkt komandām, kurās spēlē augstas meistarības hokejisti, kuri jūtas tā, it kā varētu apspēlēt pretinieku praktiski vienatnē – nu, gluži kā virkne SKA uzbrucēju un daži aizsargi. Taču nonākot slazdā, šīs sajūtas nomaina vilšanās... Kā slazdu pievarēt? Par to tagad domā Berijs Smits. Parasti šo uzdevumu izpilda aizsargs, kurš māk ripu ievest zonā, tādejādi tiekot garām pirmajam „kontrolpunktam”. Pēc tam prasās ātras un īsas piespēles. Saprotams, vislabākās zāles pret slazdu ir gūt vārtus un izvirzīties vadībā. Bet, ja slazda patents tajā vakarā pieder jums, tad pirmie gūtie jūsu vārti var izrādīties mača gaitā pēdējie jeb izšķirošie. Gluži, kā tas notika pirmajā spēlē ar Rīgas Dinamo. Jā, un vēl viena lieta, kas ir slazda organiska sastāvdaļa – laba vārtsarga spēle. Masaļskis to pieprot...

 +10 [+] [-]

, 2010-03-10 23:48, pirms 14 gadiem
Tagad Berijs Smits naktī nevar gulēt un domā, kā lai šo slazdu apspēlē. Saldus sapņus Berij!

  -2 [+] [-]

, 2010-03-10 23:53, pirms 14 gadiem
Erm.. Par to maisīšanos par pretinieku zonu.. Teorētiski to parasti dara malējais uzbrucējs nevis centrs, jo centram ir jābūt tam, kurš pirmais ir atpakaļ aizsardzībā, tā teikt tresais aizsargs.

  +1 [+] [-]

, 2010-03-10 23:56, pirms 14 gadiem
angelz rakstīja: Erm.. Par to maisīšanos par pretinieku zonu.. Teorētiski to parasti dara malējais uzbrucējs nevis centrs, jo centram ir jābūt tam, kurš pirmais ir atpakaļ aizsardzībā, tā teikt tresais aizsargs.
nu tas ir ja tev ir ripa un pretinieks to paartver

  +1 [+] [-]

, 2010-03-10 23:59, pirms 14 gadiem
Nu vienkārši precīzi Puče uzrakstījis kas un kā!
Ps. Virsraksts arī labs

     [+] [-]

, 2010-03-11 00:00, pirms 14 gadiem
SUPER, beidzot kads ari taktiku izskaidro. TV komentetaji nav tada teorijas limeni kaa Puche, kas pastastitu. BET shito vajadzetu krievu versijaa iemest kada krievu saitaa Un jadoma, ka ritdien bus SLAZDS nr2 ar nedaudz agresivaku uzbrukumu, kas neljautu SKA atjegties!

     [+] [-]

, 2010-03-11 00:01, pirms 14 gadiem
vienigi pedejais musu vairakums..nuuuu galigi neapmierinaaja. Gandriz vai zaudejam vartus. Slazda spele vairakumi tomer jaaizmanto lietderigak un atveletajas minutes jaaierada pretiniekam vieta.

  +1 [+] [-]

, 2010-03-11 00:03, pirms 14 gadiem
Nikestyle rakstīja: nu tas ir ja tev ir ripa un pretinieks to paartver
Ā nē, viss ok, Neizlasiju rindiņas turpinājumu par to, ka tā ir slazda atšķirība..

  +3 [+] [-]

, 2010-03-11 00:07, pirms 14 gadiem
ļoti labs raksts!

  +4 [+] [-]

, 2010-03-11 00:26, pirms 14 gadiem
Paldies Armand! Beidzot viens no rakstiem bez jebkādiem pārmetumiem un nobeiguma negāciju noskaņu (pavilkšanu uz zobu) - tīrs izklāsts, kas ļauj jau tālāk lasītājiem savā strapā un ar sevi apspriest uzrakstīto.

     [+] [-]

, 2010-03-11 00:32, pirms 14 gadiem
Labi uzrakstīts!

  +1 [+] [-]

, 2010-03-11 07:52, pirms 14 gadiem
Play off spēlē pēdējās minūtēs iegūts vairākums, ja esi vadībā, nav obligāti jārealizē..Tāds klasisks izvietojums zonā varētu radit momentus, kad saspēlējoties tiek zaudēta ripa, vai tai atlecot, tā dod iespēju pretiniekam veidot ātru pretuzbrkumu. Tikai tapēc vakar mūsējie centās ripu noturēt, pat neveidojot uzbrukumus, tas bija viņu galvenais uzdevums. Noturēt ripu, vilcināt laiku un noturēt rezultātu.

     [+] [-]

, 2010-03-11 08:32, pirms 14 gadiem
lieliski!

     [+] [-]

, 2010-03-11 08:58, pirms 14 gadiem
paldies, interesanti palasīt.

     [+] [-]

, 2010-03-11 08:59, pirms 14 gadiem
angelz rakstīja: Erm.. Par to maisīšanos par pretinieku zonu.. Teorētiski to parasti dara malējais uzbrucējs nevis centrs, jo centram ir jābūt tam, kurš pirmais ir atpakaļ aizsardzībā, tā teikt tresais aizsargs.
Armanda aprakstītajā sistēmā presingotājs var būt gan centrs, gan malējais. Ja presingo malējais, tad centra uzdevums ir nosegt malu. Tas viss protams, pie ieejas zonā, ja spēle jau noteik zonā, tad jau katrs pilda savus uzdevumus.

  +1 [+] [-]

, 2010-03-11 09:38, pirms 14 gadiem
nu ko, Pēterburgā jauns rīts, jauna diena... uz 100 % SKA večiem trīc sirsniņa jo na viņi šodien pakrīt vēlreiz...... nu tad tā būs traģēdija

  +1 [+] [-]

, 2010-03-11 09:51, pirms 14 gadiem
tiesaam beidzot es kautko jaunu izlasiiju. tiesaam - gadiem sekoju hokejam - bet tik loogjisku taktikas izskaidrojumu loti ilgi nebiju dzirdeejis. ir ok. taa turpinaat. par saadu raxtu arii veerts 50 sātus samaksaat.

  +1 [+] [-]

, 2010-03-11 10:03, pirms 14 gadiem
Vakardienas spēle tiešām atsauca atmiņā NJD ar savu aizsardzības spēli.... un pret meistarīgākiem pretiniekiem pie rezultāta 0:0 vai 1:0 tā arī būtu jāspēlē, jo pirmajā gadijumā (0:0) vienmēr var būt iespējas izveidot kādu bīstamu un rezultatīvu pretuzbrukumu (un agri vai vēlu, bet tādi momenti radīsies un tad vajadzēs tik prast viņus izmantot)! Un tad otraja gadijumā (pie rezultāta 1:0) var turpināt spēlēt šādas pašas "slazdu spēles" tālāk un ja vēl vārstargs stāv tā kā piem. Edža vakar, tad pretiniekiem būs ļoti grūti šadam "slazdam" un aizsardzībai kaut ko izdarīt.... un piem. tādi NJD tieši šādā veidā arī izcīnija visus savus trijus SC titulus spēlējot strikti aizsardzībā un "iekožot" ar bīstamiem pretuzbrukumiem.... es protams nesaku, ka RD tagad ies un izcīnīs Gagarina kausu, bet katrā ziņā šāda spēle no aizsardzības un strikti precīzi aizsardzībā ir tā ar kuru RD var sagādāt vēl kādus pārsteigumus (un cerams ne vienu vien)!

  +1 [+] [-]

, 2010-03-11 11:06, pirms 14 gadiem
savulaik , šķiet, detroita iemācījās pārverēt šos slazdus. Bezšaubām, grūti salīdzināt Eiropas un Nhl laukumus, jo tur spēle ir nesalīdzināmi ātrāka, un tad , aizsargs raidot ripu zonā, dod iespēju uzbrucējiem par to pacīnīties un ja to iegūst, met pa vārtiem un cīnās petakā par atlecošo, vai spēlē ar īsām piespēlēm. Skaidrs, ka uzbrūkošajai komandai ilgi spēlējot ar ripu, aizsargājošā pagurst un rodas noraidījumi, kas arī izmaina spēles gaitu.
Protams, teorija ir tikai un vienīgi vārdi, tas vēl jāprot izmantot praksē, taču šodien jāuzmanās no noraidījumiem, jo ASK spēlēs vairāk individuāli, cenšoties radīt Rīgai noraidījumus.

     [+] [-]

, 2010-03-11 22:20, pirms 14 gadiem
Paldies par rakstu. Pozitīvi, interesanti, izzinoši! 10 balles! (kaut mums tā kāds komentētu spēles)