Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Priedēs vai hokeja hallē?

Priedēs vai hokeja hallē?
Volters Dikss tagad ir ne tikai skrējis līdzās Useinam Boltam, bet arī aptaustījis LSPA hokeja halles konstrukciju.
Foto: AFP

Šodien savu piecu dienu ilgo vizīti Rīgā ar diviem treniņiem noslēdza Volters Dikss. Titulētais sprinteris, kuram pieder arī ceturtais visu laiku ātrākais rezultāts 200 metru distancē, pavadīja piecas dienas Latvijā, kur vicoja pa LSPA un „Daugavas” stadionu skrejceļiem. Diksa klusā vizīte un dažas tajā paustās atziņas liek aizdomāties...

Volters Dikss šogad pasaules čempionātā nestartēs, jo pēdējās sezonās maisa savainojumi. Lai beidzot no purva izlīstu ārā, divkārtējais olimpisko spēļu bronzas medaļu ieguvējs (viņam arī divi pasaules čempionāta sudrabi) apvaicājās saviem kolēģiem, vai kāds nezina kādu labu fizioterapeitu. Kā nu ne! Pirms nepilniem diviem mēnešiem viņš veica telefona zvanu un sazvanīja...Aigaru Fadejevu.

Dikss Rīgā ieradās tikai dēļ tā, lai nedēļu pastrādātu kopā ar Aigaru, paralēli strādājot arī skrejceļā. Astoņas – tieši tik vārīgās vietas Fadejevs 27 gadus vecā sprintera ķermenī paguva sataustīt piecu dienu laikā. Ikdiena? No rīta Dikss apmeklēja Fadejevu, kurš sprinteri sagatavoja treniņu dienai. Pirmais treniņš – „Daugavas” stadionā, bet vakara treniņš – uz LSPA skrejceļa. Uzreiz pēc treniņa atkal Fadejeva galds, un tā katru dienu. Jāteic, nekā pārdabiska.

Un tomēr – pēc viena treniņa apmeklējuma klātienē nobrīnījos, cik interesanti patiesībā ir vērot, kā cilvēks stundu no vietas skrien un izpilda dažādus vingrinājumus, ja vien to dara augstākās raudzes profesionālis. Jo neko tādu iepriekš tiešām nebija nācies klātienē vērot. Un, ja vēl komentētāja krēslā debitē blakus sēdošais Fadejevs (arī, starp citu, olimpiskais medaļnieks), tad jau pat var sākt apgūt nianses.

Pirmais jautājums, kad uzzināju, kas ir atbraucis uz Rīgu, uzreiz bija: nez, kā viņam patīk mūsu skrejceļi. Bija reiz tāds barjerskrējējs, kurš regulāri sūdzējās par „Daugavas” stadiona skrejceļu – tas, lūk, esot noracis visu karjeru. Tiesa, ne no viņa vienīgā dzirdētas šādas un līdzīgas atsauksmes par iespējām Latvijā pilnvērtīgi trenēties. Volters Dikss tajā pašā stadionā, kurš ar gadiem jaunāks nepaliek, aizvadīja piecus treniņus un par segumu bija sajūsmā – to apliecināja gan Fadejevam, gan arī šo rindu autoram (plašāks materiāls būs lasāms „Sporta Avīzes” drukātajā versijā). Āķis tāds – Dikss pavisam nesen pameta pasaulē slavenākā sprinta trenera Džona Smita treniņu supergrupu, jo bijis...neapmierināts ar stadioniem, precīzāk – to skrejceļiem, kur notika treniņi. Veseli divi esot bijuši tādi, par ko sūdzējušies vairāki sportisti, jo tajos tiek regulāri gūti savainojumi. Kad Diksa iniciatīva par treniņu stadionu maiņu atsaucību neesot guvusi, viņš aizgājis savu ceļu un...pēc kāda laika trenējās divos Rīgas stadionos. Tā jau mēdz teikt, ka labi esot tur, kur mūsu nav.

Fadejevam bija ļoti trāpīgs komentārs – ja reiz šāda līmeņa sportists esot ne tikai apmierināts, bet pat priecīgs par skrejceļu segumu, tad kādas vispār vēl var būt pretenzijas mūsu sportistu vidū...Lai arī Volteram Diksam ir vairākus miljonus vērts līgums ar „Nike”, Rīgā viņš ieradās bez vēriena. Ar mugursomu un menedžeri pie sāniem, Volters Dikss iesoļo stadionā, telefonā, kam pieslēgtas austiņas, ieslēdz mūziku un sāk savu treniņu. Mugursomā līdzi viss treniņam nepieciešamais inventārs – naglenes un viena maza gumijas bumbiņa stiepšanās vingrinājumiem. Viss! Nekādu miesassargu, mediķu vienību, smalku kompjūteru un grūpiju.

Savi trūkumi gan abiem stadioniem bija. Piemēram, mēģinājums noskriet 100 metru sprintu LSPA stadionā beidzās vai nu ar finišu priedēs, kas atradās diezgan patālu no skrejceļa, vai hokeja halles sienā (atkarīgs no kura gala skrien), jo loki bija par mazu, lai mēģinātu tajos ierakstīties, bet ātrums – bez komentāriem... Un tomēr – viņš nesūdzējās! Lai cik augstu vai zemu mēs savas sporta bāzes vērtētu, Volters Dikss, elitārs sprinteris, piecas dienas trenējās Latvijā un strādāja ar Aigaru Fadejevu – tas kaut ko nozīmē. Un sola nākamvasar ierasties uz nedēļu vai pat divām, un jau ar visu savu personālu. „Viss jau sākās pirms vairākiem gadiem Losandželosā. Atnāca viens sprinteris, es viņu „saremontēju”. Tā elitārā sporta pasaule ir ļoti maza,” Diksa darbošanos Latvijā komentē Aigars Fadejevs, nosakot – nu viņam pa Ameriku vairs nav jāblandās, jo kam vajadzēs, tie atbrauks pie viņa uz Rīgu. No pasaules sporta zvaigznēm Volters Dikss bija pirmais, bet droši vien, ka ne pēdējais. Starp citu, lielais mērķis ir 29. augustā Cīrihē 100 metru distanci veikt ātrāk par 9,7 sekundēm - ar tādu domu arī viņš Rīgā ieradās.

  +2 [+] [-]

, 2013-08-09 20:00, pirms 11 gadiem
Tajā pašā laikā ir jāņem vērā tas, ka Dikss uz Latviju ieradās ar konkrētu mērķi un uzdevumu - sadakterēties, lai varētu turpināt karjeru. Jebšu ar viņa motivāciju Fadejevs viņam varētu likt, atvainojos, kakas ēst un šams to darītu, jo grib būt tur kur jau reiz bija.

Salīdzinājums ar vietējiem atlētiem - ne visai korekts, jo nav arī vienāda situācija abos gadījumos.

  +6 [+] [-]

, 2013-08-09 22:45, pirms 11 gadiem
Vairāk jau priecē, ka kāds no latviešiem ir tik labs speciālists, ka viņa dēļ šeit ir gatavs ierasties elitārs savas jomas amata pratējs.