Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Par vilkiem un citiem zvēriem latvju hokejā

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Par vilkiem un citiem zvēriem latvju hokejā
Guntars Paste (pa labi) ir viens no zinošākajiem cilvēkiem latvju hokejā.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Tauta laiku pa laikam šūmējas, vai mums Latvijas hokeja čempionātā vajag tādas komandas kā "Vilki", "SMScredit", "Lido/Nafta". Jo tās taču neko labu Latvijas hokejam nedod - ne savas sporta skolas, ne savas attīstības piramīdas. Salasās veči kopā un uzspēlē! Kam gan šāds veterānu hokejs vajadzīgs?

Hm! Viedoklis jaunajā demokrātiskajā Latvijā var būt katram. Neesmu SMScredit ātrās kreditēšanas piekritējs. Lai neteiktu otrādi. Neesmu arī "Vilku" agresīvā, dažbrīd rupjā hokeja fans. Taču man ir skumji, ka šogad virslīgā nebūs ij kreditoru, ij vilku pēcteču - "Ozolnieku/Monarch". Štrunts par kreditoriem, kas Latvijas hokejā bija īslaicīga parādība, bet bez vilkiem kaut kā... Nu pietrūks mums viņu. Ar dažādiem nosaukumiem izvilkuši visu neatkarīgās Latvijas laiku, 2013. gada vasarā "Ozolnieki/Monarch" noiet no hokeja distances. Sākuši kā 2. AK 1988./1989. gada sezonā. Ar bronzas medaļām Latvijas (PSR) čempionātā.

- Mēs bijām daudz tādi, kas nebija izspēlējušies junioros, jauniešos, "Latvija bērza" vai "Dinamo" meistarkomandā, atceras Guntars Paste. - Es, Koļa Sirotkins, Serjoga Ņikitins, Kostja Kikass, Kostja Grigorjevs, Vitjka Durnovs, Serjoga Ivčenko un vēl daudzi citi. Lielajā hokejā nebijām izsitušies, bet spēlēt gribējām. Otrais autokombināts mums laikam apmaksāja ledu, bet paši mēs arī kombinejām. Kurš kā varēja, tā palīdzēja. Nevienam nav noslēpums, ka es "kļančīju" nūjas, arī no "Dinamo".

No 2. AK komanda pārtapa par "Sauriešiem", pēc tam nāca "NIK'S-Brih" laiks. Tad noteicošā loma bija spēļu biznesmenim Sirotkinam. Ko nozīmē "Brih", daudzi varbūt nezina un tas varbūt pat nav slikti. Taču caur šiem - "NIK'S-Brih" hokejam tika piesaistīti arī bandīti. Kuri atbalstīja hokeju un to spēlēt sāka arī paši. Tolaik modē bija arī t.s. Ala Kapones kausa izcīņa, kurā sacentās Rīgas un Liepājas bandīti.

- Kaut arī mums visiem hokejs bija kā hobijs, skaidrs, ka komandu labāk motivēt, ja maksā, atklāts ir Guņa. - Visādi gājis. Reiz mums abiem ar Koļu kazino izdevās vinnēt nelielu summu, kādi 3500 dolāru laikam bija, varējām kaut ko samaksāt spēlētājiem.

Šķiet, tas bija 1997. gadā, kad pēc kādas "NIK'S-Brih" spēles ar draugu Robertu Augstkalnu (jaundinamieša Edmunda tēvu) netīšām bijām ieklīduši "NIK'S" bārā iepretim Sporta pilij. Pie glāzītes cēlām savas hokeja sapņu pilis... Pēc uzvaras bārā uzradās gandrīz visa "NIK'S-Brih" komanda un, protams, arī atbalstītāji. Tautas biezenis. Atrodoties "bandītu midzenī", katrs godīgs latvietis gatavs, ka var dabūt pa degunu... Kad man uz pleca uzskrēja galvastiesu prāvāks un kilogramus 25 smagāks vecis, likās, ka nu šis mirklis klāt. Bet "bizons" atvainojās pieklājīgāk par universitātes tiesību profesoru.

- Kad Koļam bizness tik labi vairs negāja, pieslēdzas Sanča, - par "Vilki/OP" posmu stāsta Guņa.

Mūžīgais vaicājums - cik? Komandas izmaksas tad sezonā bijušas apmēram 120 000 dolāru. Tagad tāda līmeņa komanda kā pērnie "Ozolnieki/Monarch" izmaksājot apmēram 100 000 latu. Plus "Ozo" halles saimnieks Dainis Liepiņš ledu sponsorējis.

- Bija Kikasam kaut kāds variants arī šogad, taču kaut kas nojuka. Kirovs jau gudrs: lielākā daļa hokejistu tāpat strādājot Kostjas uzņēmumos. Vai tad nevarot tāpat uzspēlēt - tā Paste. - Uzspēlēt "tāpat" vien varētu, bet tas nav tas. Nezinu, vai šolaiku jaunie jau savu ir atspēlējušies, taču, ja puikas grib spēlēt, ir taču iespējams naudu samest. Nav nekāds noslēpums, ka tēvi maksā par to, lai dēli spēlētu hokeju. Kas gan traucē tēviem samesties un uztaisīt savu brigādi. Kā mēs otrajā autokombinātā...

  +2 [+] [-]

, 2013-08-09 18:01, pirms 11 gadiem
"NIK'S-Brih" Nikolaj Sirotkin-Brigada Haritonov

     [+] [-]

, 2013-08-09 18:11, pirms 11 gadiem
Brih - "Br"igada "i"menji "H"aritonova

  +1 [+] [-]

, 2013-08-09 18:13, pirms 11 gadiem
zheel protams - bija stabila vertiba Latvijas chempii...

  +1 [+] [-]

, 2013-08-09 18:17, pirms 11 gadiem
Man Niks/Brih formas patika,joprojām nevienam Latvijas klubam labāks dizains nav radīts.

  +1 [+] [-]

, 2013-08-09 18:27, pirms 11 gadiem
Jaunāks neviens nepaliek.
Viena daļa arī agrāk paralēli LAČ vēl spēlēja amatieru un veterānu turnīros, gan jau tāpat turpinās spēlēt.

Divas sezonas viņi izlaida un spēlēja Rīgas čempī, varbūt arī šoreiz viņi pēc kāda laika atgriezīsies...

  +1 [+] [-]

, 2013-08-09 19:08, pirms 11 gadiem
zzk rakstīja: Jaunāks neviens nepaliek.
Viena daļa arī agrāk paralēli LAČ vēl spēlēja amatieru un veterānu turnīros, gan jau tāpat turpinās spēlēt.

Divas sezonas viņi izlaida un spēlēja Rīgas čempī, varbūt arī šoreiz viņi pēc kāda laika atgriezīsies...
Pēc ši raksta spriežot, izskatās ka Pastem apnicis. Klau, Kurbads Ogrē spēlēs?

  +1 [+] [-]

, 2013-08-09 19:36, pirms 11 gadiem
huy rakstīja: Klau, Kurbads Ogrē spēlēs?
Tā izskatās.

     [+] [-]

, 2013-08-09 23:46, pirms 11 gadiem
Varbūt kāds zinošāks varētu pakomentēt no kādām pozīcijām cik daudz savācas līdz kopā nonāk līdz 100 stabiem Ls.
Godīgi sakot, biju iedomājies nedaudz mazāku summu, tāpēc labprāt uzzinātu konkrētāk.

  +1 [+] [-]

, 2013-08-10 01:27, pirms 11 gadiem
Saaksim ar ledus iire, inventaars, preemijas gan jau kaadi 200-400 ls meenesii, izbraukumi. Taa tie 100tk arii savaacaas.

     [+] [-]

, 2013-08-10 12:47, pirms 11 gadiem
Edgars rakstīja: Saaksim ar ledus iire, inventaars, preemijas gan jau kaadi 200-400 ls meenesii, izbraukumi. Taa tie 100tk arii savaacaas.
Pozīcijas kā tādas, protams, zinu, bet interesē to apmēri, kaut vai procentuāli.

     [+] [-]

, 2013-08-11 10:18, pirms 11 gadiem
Njā nu žēl.... vairāk jau šejienes iemītnieka Volxa! Viņa Vilki/Monarhi bija LV čempja stabila vērtība!

     [+] [-]

, 2013-08-12 11:46, pirms 11 gadiem
Paste ir baigi labais vecis - vienmēr simpatizējis ar savu harizmu un humoru. Bez Pastes hokejs tāds blāvāks būs....