Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Jauna sezona - jauni vārdi, kārtējās atgriešanās

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Jauna sezona - jauni vārdi, kārtējās atgriešanās
Elvis Stuglis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Latvijas futbola virslīgas čempionātā sākušās otrā riņķa spēles un tas ir laiks, kad jau var sākt pieminēt pirmos sezonas atklājumus, kā arī futbolistus, kuri jau bija nedaudz piemirsti, bet tagad atkal par sevi liek runāt. Ne pirmo, ne otro pagaidām nav daudz, taču tādi ir. Izlases (izlašu) kontekstā lielākā daļa no viņiem vismaz pagaidām vēl nav pieminami, taču dažu no viņiem izlases treneri jau ir ievērojuši un varbūt drīz jau pieminēs starp savas komandas kandidātiem.

Trīs no četriem spēlētājiem, kas iekrituši acīs pirmā riņķa spēlēs, būtībā nemaz nav virslīgas debitanti, viņi virslīgā jau ir spēlējuši un pat guvuši vārtus, taču iepriekš par viņiem nav runāts un viņi bija gandrīz neievēroti.

Kā pirmo jāmin 192 cm garo aizsargu Mārci Ošu no FK "Jelgava", kuram šī ir pirmā sezona virslīgā un kurš tajā ir ielēcis no dzimto Limbažu komandas, kas spēlē otrajā līgā (pirms tam kādu laiku bija arī FK "Auda" rindās). Raženais aizsargs labi spēlē ar galvu (guvis divus vārtus), bet no sānu līnijas viņš bumbu var mierīgi aizmest līdz 11 m soda sitiena atzīmei, tādējādi radot pie pretinieka vārtiem satraukumu gandrīz kā pēc stūra sitiena. Jūlija beigās Ošam būs tikai 21 gads, tā ka viņam vēl laiks pieredzes un meistarības krāšanai. Jācer, ka par šo aizsargu beidzot uzzinās arī Latvijas U21 izlases galvenais treneris Mihails Zemļinskis, jo vismaz pagaidām no viņa puses par šo puisi nav izrādīta pilnīgi nekāda interese.

Kā nākamo pieminēšu 17 gadus veco un arī 192 cm garo uzbrucēju Elvi Stugli no "Skonto FC". Viņš virslīgā spēlēja jau pērn JFC "Olimps" sastāvā un guva 4 vārtus, bet šosezon debitēja čempionu sastāvā un atstāja diezgan labu iespaidu. Katrā ziņā šāda tipa uzbrucēja mums laikam nav bijis jau kopš Rolanda Buldera laika.

Virslīgā ir spēlējuši arī "Skonto FC" aizsargs Andrejs Siņicins (JFC "Olimps" rindās, turklāt pērn bija jaunākais komandas kapteinis virslīgā) un FB "Gulbene 2005" uzbrucējs Arevšats Hačatrjans (Latvijā dzimis armēnis, kurš ir Latvijas pilsonis un labi runā latviski; jau aizpērn spēlēja virslīgā Rīgas FK "Daugava" rindās), bet arī viņi šosezon likuši par sevi runāt vairāk nekā jebkad. 20 gadus vecais Siņicins ir diezgan daudzpusīgs futbolists, kurš var spēlēt gan malējā aizsarga, gan balsta pussarga, gan malējā pussarga pozīcijās un viņš ir Latvijas U21 izlasē. Hačatrjanam vasarā paliks 21 gads un Gulbenes komandā viņš šosezon atradis labu iespēju sevi apliecināt, ko arī sekmīgi dara (tieši Arevšats guva uzvaras vārtus mačā pret skontiešiem).

Jācer, ka čempionāta turpinājumā par sevi liks runāt vēl vismaz 3-4 futbolisti. Starp tiem, kas bija nedaudz piemirsti, bet tagad ir kļuvuši par savu komandu līderiem un aizvada vismaz līdz šim labu sezonu var minēt, piemēram, vārtsargus Pāvelu Šteinboru no "Liepājas metalurga" un Aleksandru Vlasovu no FK "Ventspils". Ilgāku laiku atradušies otrā plāna jeb otrā numura lomā, viņi šosezon savās komandās demonstrē stabilu un labu sniegumu. Aizvadījis pagājušo sezonu Gulbenes komandā un kļuvis par 1. līgas labāko spēlētāju, jaunā kvalitātē Liepājā atgriezās uzbrucējs Vladimirs Kamešs, kurš pašreiz ir viens no labākajiem vārtu guvējiem virslīgā. Savu līdz šim labāko sezonu aizvada centra aizsargs no FK "Ventspils" Igors Savčenkovs, kopā ar Sergeju Postņikovu veidojot labāko centra aizsargu pāri virslīgā. Spēlēšana Gulbenē pērn ļāva atgriezties iepriekšējā līmenī vai varbūt pat pakāpties labākā līmenī Oļegam Laizānam. Kļuvis nevajadzīgs dzimtajam "Skonto" pēc atgriešanās no Polijas ("Lechia"), Oļegs pagājušās sezonas otro daļu aizvadīja 1. līgā Gulbenes komandā, bet tagad ir stabils Ventspils sastāvā. Daudzi jau bija piemirsuši par bijušo U21 izlases spēlētāju Sergeju Mišinu, kurš pēc divām sezonām "Skonto" (pārsvarā gan rezervē) spēlēja Spānijas zemāko līgu klubos un Šveices 2. līgā, bet tagad šis augumā nelielais 24 gadus vecais pussargs ir viens no Gulbenes komandas līderiem. Viņa bumbas ievadīšana spēlē no sānu līnijas ar salto ir ne tikai efektīgs triks, bet arī efektīva.

Lietuvietim Ivanam Sputajam savulaik tika piešķirta Latvijas pilsonība kā spēlētājam, ar kuru tiek saistītas cerības izlases sakarā, taču "Skonto" rindās viņas iekļūt tā arī neizdevās un viņš "pazuda", bet tagad Gulbenes komanda arī viņam ir kļuvusi par iespēju izpausties. Nevar nepieminēt Ritvaru Ruginu, kurš bija jau it kā diezgan zināms spēlētājs FK "Ventspils" un U21 izlases rindās, taču šosezon tukumnieks rāda pagaidām savu labāko sniegumu, turklāt sekmīgi spēlējis arī malējā aizsarga pozīcijā, bet pirms dažām dienām Grācā labi izskatījās mačā pret Austriju jau Latvijas izlases sākumsastāvā. Droši vien, ka par atgriešanos jaunā kvalitātē var runāt arī Artūra Karašauska sakarā. Teicami sācis pagājušo sezonu "Skonto FC" rindās, talantīgais uzbrucējs neatrada kopīgu valodu ar komandas galveno treneri un pameta skontiešu rindas, bet šosezon viņš atkal spēlē savā dzimtajā komandā un vairāki mači viņam šosezon gan virslīgā, gan Baltijas futbola līgā (īpaši spēle Paņevežā) bija ļoti labi.

Virslīgas čempionātā ir sācis tikai otrais riņķis, tā ka vēl ir laiks sevi no jauna apliecināt un par sevi atgādināt arī citiem. Kandidāti ir. Gribētos tikai, lai sezonas atklājumi tā arī nepaliek šādā statusā nākamajā sezonā.

  +2 [+] [-]

, 2011-06-09 12:36, pirms 13 gadiem
Man vispatīkamākais pārsteigums bija Rugins, ļoti patika, cik droši viņš spēlēja pret Austriju!

     [+] [-]

, 2011-06-09 12:37, pirms 13 gadiem
Iļja Poļakovs rakstīja: Vienu gan nevaru saprast... Virslīgā ir 9 komandas, tātad viena riņķa izspēlēšanai katram klubam jāaizvada 8 spēles. Tagad visi nospēlējuši vismaz 10 spēles, citi pat 11, bet 2. riņķis tikai sāksies... Kā tā?
Otrais riņķis iet pilnā sparā jau no 18. maija. LFF: Otrais riņķis

     [+] [-]

, 2011-06-09 14:57, pirms 13 gadiem
Marcim julija beigas bus 20 gadii