Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ja valsts hokeja izlasei nedotu naudu startam pasaules čempionātā (raksts par volejbolu)...

Varat iedomāties, ka Latvijas izlase hokejā nebūtu aizbraukusi uz Vāciju, jo... tam nebūtu līdzekļu? Pēc tam IIHF jeb sporta veida galvenā fīrētāja pasaulē par tādu uzmešanu pieņemtu smagus mērus, un neviena vecuma neviens Latvijas hokejists kādu laiku pasaules čempionātos nespēlētu. Kaut arī autors vai lasītāji būtu opija dūmos ietinušies, iedomāties to vienalga būtu grūti... Toties ir Latvijā sporta veidi, kuriem valsts var nepiešķirt līdzekļus kvalifikācijas posma organizēšanai, lai uz Eiropas čempionātu tiktu.

Ievadā piesauktās šausmu ainas varbūt tik drīz Latvijas hokeja valstsvienības neskars, jo, lai cik trūkumu nebūtu Latvijas Hokeja federācijas prezidentam Kirovam Lipmanam, kā jāizsit līdzekļi no valsts, būtu jāsūta stažēties visu pārējo Latvijas sporta veidu pārstāvjus. Tā ir augsta meistarība, jo par dalību pasaules čempionātā dabūt no valsts 37 500 latu, par gatavošanos olimpiskajām spēlēm – 147 351 latu, bet pēc Vankūveras – vēl arī 100 000 latu jaunatnes programmām ir jāmāk!

Sliktāk veicas citiem. Jau ilgāku laiku par to raud vieglatlēti, bet volejbolisti pirmsvēlēšanu cīņās nolikti tālu aiz dabas katastrofu piemeklētajiem. Volejbolā tāda dabas katastrofa ir Eiropas čempionāta volejbolā 2. atlases kārta, kurā pretiniekos būs Grieķijas un Somijas izlases, kā arī Azerbaidžānas un Lielbritānijas pāra uzvarētājs, un kura viens no diviem turnīriem notiks Rīgā jau no 21. līdz 23. maijam.

Neba volejbolisti par katru cenu rāvās rīkotāju amatos kā nākamā gada pasaules čempionāta U-19 jauniešiem rīkotāji basketbolā vai dažāda līmeņa hokejisti. Tā lēma izloze jau gandrīz pusgadu atpakaļ. Par to ir informētas arī attiecīgās Latvijas valsts institūcijas, kam pienāktos šos līdzekļus atrast. 2009. gada 28. jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr. 819 „Kārtība, kādā valsts finansiāli nodrošina valsts izlases komandu sporta spēlēs sagatavošanos un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātu un olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās” 6. punkts gan nosaka, ka tamlīdzīgi lūgumi Izglītības un zinātnes ministrijā jāiesniedz līdz iepriekšējā gada 1. decembrim. Bet ko darīt, ja sporta pasākums „uzkrīt uz galvas” laikā no 1. decembra līdz 31. decembrim? Loģiski būtu paņemt tādu mazumiņu kā 30 tūkstošus latu (10 tūkstošus jau ir sagādājusi pati Latvijas Volejbola federācija) no rezerves līdzekļiem, jo pretējā gadījumā sanāk, ka plūdu ēkām nodarītie zaudējumi ir zaudējumi, bet valsts sporta veida izolēšana no starptautiskām sacensībām par tādiem nav skaitāma.

Līdzekļu gādāšanā volejbolisti tiek sūtīti no vienas institūcijas pie otras (Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, dažādas komisijas, Ministru kabinets utt.), bet naudas pa šo pusgadu pagaidām ir radies vairāk tikai par 10 tūkstošiem, kurus savās finansēs ir atradusi Izglītības un zinātnes ministrija... Trūkst vēl 20 tūkstošu... Turklāt pēc divām nedēļām ir turnīrs!

Labi, nav mums Gundara Celitāna šogad komandā, bet tas nenozīmē, ka nebūs arī nākamgad, kad šāda Latvijas cūcība kā turnīra nesarīkošana var dārgi atsaukties uz Latvijas tiesībām piedalīties nākamajos turnīros. Toties mums ir Agris Leitis, Deniss Petrovs, Austris Štāls, Ingars Ivanovs, Hermans Egleskalns, Armands Celitāns, Jānis Vāvers, Andrejs Zavorotnijs, Toms Šmēdiņš, Aivars Petruševics, Romāns Saušs, Lauris Iecelnieks, pēc pāris gadu prombūtnes izlasei pievienojies Ansis Medenis. Uz Latvijas pusi taisās arī Itālijas šīs sezonas čempions Jānis Pēda.

Manis pieminētajos MK noteikumos 5. punkts vēsta, ka, „lai nodrošinātu valsts izlases gatavošanos un piedalīšanos attiecīgajā gadā paredzētajās sacensībās, valsts finansējumu sadala, prioritāri paredzot finansējumu basketbola, futbola, handbola, hokeja un volejbola valsts izlasēm.” Tad, ja prioritārie sporta veidi ir noteikti, tad viņiem IR JĀATROD līdzekļi startam, jo TIE IR PRIORITĀRIE SPORTA VEIDI.

Pēc citiem – formālajiem principiem volejbolam nauda nepienākas, ja pieteikums nav laicīgi iesniegts, visa nauda jau sadalīta un tā tālāk, un tā joprojām. Protams, hokejs un basketbols ir elitārāki sporta veidi, un uz pasaules čempionātu hokejā jau ir aizbraukuši (un vēl tikai brauks) vesela kaudze ar tā saucamajiem sporta patroniem. Atliek, piemēram, brāļiem Šiciem vinnēt sudrabu olimpiskajās spēlēs, kad par draugiem uzmetas puslatvija, sākot ar valsts prezidentu, premjeru un izglītības un zinātnes ministru. Par tiem, kas iegūst vietas, sākot no ceturtās, Latvijas varas elitei interese ir maza, jo tas nav prestiži – ar lūzeriem pīties.

Varbūt es te dramatizēju, jo nākamās nedēļas sākumā ieplānotas pāris sanāksmes, kurās nauda var tikt atrasta. Vai pirms vēlēšanām var būt vēl labāka reklāma partijām par to, ka tieši mūsu partija ir palīdzējuši sarīkot kvalifikācijas turnīru volejbolā Rīgā (atcerēsimies vien, pasaules čempionāta finālturnīra futbolā rādīšanu televīzijā „Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā” jeb bišu izpildījumā pirms pāris gadiem, kad visas televīzijas nožmiedzās maksāt organizatoru pieprasīto pārraižu naudu)? Lai politiķi gūtu atzinību, nepieciešams ilgi strādāt un pieņemt simtus likumu vai arī vienu, piemēram, par 1000 latu izdalīšanu bez atmaksas katram Latvijas iedzīvotājam. Sports ir viena no jomām, kurā tautas mīlestība var tikt iegūta uzreiz.

Akreditācija Eiropas čempionāta kvalifikācijai rit pilnā sparā un trešdien, 12. maijā Olimpiskajā sporta centrā paredzēta preses konference par Eiropas čempionāta kvalifikācijas 2. kārtu. Atklāts paliek jautājums – vai preses konferencē būs jāpaziņo Latvijas izlases sastāvs sacensībām jeb nespēja ar izdalītajiem līdzekļiem sacensības sarīkot? Lieki teikt, ka arī Latvijas izlases spēlētāji šad tad aizdomājas par to, kā tad būs ar spēlēšanu, un par labu nevienam no sportistiem tas nekad nav nācis.

Var būt, ka tāds volejbols Latvijai nemaz nav vajadzīgs, jo kopš neatkarības atjaunošanas sievietes vēl 90. gados tikai trīsreiz pēc kārtas iekļuva Eiropas čempionātu finālturnīros, bet veči tur vispār tikai reizi bijuši un arī tad zaudējuši visiem, kam nav slinkums, ka Latvijas čempionvienība Rīgas „Vildoga-Ventspils Nafta” Eiropas valstu čempionvienību kausa izcīņā apakšgrupā tikai sliktākas setu attiecības dēļ palika 3. vietā (no otrās līdz piektajai vietai komandām bija uzvaru attiecība 4-3) un neiekļuva četru spēcīgāko Eiropas komandu skaitā, ka... Varbūt zāles volejbols vairs nav vajadzīgs, jo tāda maza valsts kā Latvija lielākus panākumus var gūt individuālajos sporta veidos (iespējas, ka izaugs 6 pasaules klases atlēti vienā sporta veidā, ir minimālas). Tad labāk spiest uz pludmales volejbolu, kur Samoilovs ar Pļaviņu jau ir bijuši olimpiādē, Samoilovs ar Sorokinu stāvējuši uz Pasaules kausa posma 2. pakāpiena, uz Londonas olimpiādi reāli ir aizbraukt arī Pļaviņam ar Jāni Šmēdiņu un Ingunai Minusai ar Inesi Jursoni. Tikai tad nevajag rakstīt normatīvajos dokumentos muļķības par volejbolu kā prioritatīvo sporta veidu!

Cerams, līdzekļi turnīram kopīgiem spēkiem tiks atrasti, un saprāts beigās uzvarēs, bet ja nu ne? Un ja nu volejbolam vispārējā bardaka valstī dēļ pa skuju taku seko arī basketbols un hokejs? Ko tad?

  +1 [+] [-]

, 2010-05-09 21:09, pirms 14 gadiem
tas viss, protams, ir skumji, tomēr iesaku visiem noskatīties filmu "Uz priekšu, Latvija" un paraudzīties, kur slēpjas Latvijas sporta spēks - tas ir cilvēkos, sava sporta veida fanātiķos...

  +1 [+] [-]

, 2010-05-09 22:09, pirms 14 gadiem
Jā... PCTVL kādreiz izspēlēja ļoti labu kārti. Kaut vai paskatāmies uz to, kā PCTVL pēc tam gāja/iet vēlēšanās (es turpinu dziedāt līdzi autoram, lai izspiestu no partijām naudu).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-05-09 22:27, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nu ja viens no vairākiem sporta veidiem "jāupurē', - ziniet es piemēram upurētu to volejbolu.
Nu un ka nav?


Ja nevaram atļauties, tad nevaram visus no valsts budžeta atbalstīt un viss.
Murjāņos ntos gadus tiek gatavoti volejbolisti. Kur tad viņi ir un kur ir rezultāti? Nav rociņu, nav cepumiņu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-05-09 23:44, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nu ja viens no vairākiem sporta veidiem "jāupurē', - ziniet es piemēram upurētu to volejbolu.
Nu un ka nav?


Ja nevaram atļauties, tad nevaram visus no valsts budžeta atbalstīt un viss.
Nu, jā, bet tad vismaz nemelot un neteikt, ka volejbols ir prioritārais sporta veids Ja jau prioritārs, tātad nauda jāatrod pirmkārt, bet reāli situācija ir tāda, ka daudzi nepriotārie sporta veidie no valsts budžeta saņem vairāk naudas, nekā "prioritārais" volejbols.

  +2 [+] [-]

, 2010-05-10 09:20, pirms 14 gadiem
Man liekas, ka ne jau valstī vaina, bet "zābakos".

Un vai tad federācija nav pastāvīgs tiesību subjets? To vien māk kā uzrakstīt iesniegumu un pēc pusgada sākt raudāt sportaavizē,ka nav naudas? Kam galva domāta?
Ja pie manis taisā braukt sievasmāte es tak neskrienu pie valsts un nerakstu, ka vajag piešķir man papildus naudu, bet izdomāju ko darīt - pateikt, ka šoreiz nē, nav naudas, lai atbrauc vasarā, aizņemos naudu, atdošu vēlāk, jo sieva ar visu savu māti man mīļa, vai pasaku bērniem, ka needīs saldējumu,jo vajag nopirt svietsmaizes sievasmātei, varbūt arī pažēlojos pie alus kausa kolēģiem, bet nu nebāžu savu problēmu avizē, ka citi pelna vairāk un šiem sievas skaitākas (izlases labākas).

Un ja ko dara federācija, ja autobusam riepa caura? Uz strastbūru?

     [+] [-]

, 2010-05-10 11:17, pirms 14 gadiem
Lai kā arī gribētos valsti palamāt, taču jāpiekrīt iepriekšējiem rakstītājiem, ka volejbola darboņiem vispirms tomēr pašiem uz sevi spogulī jāpaskatās. Tagadējais ģenerālsekretārs nav pirmo dienu federācijā un kādu laiku atpakaļ bija amatā "mārketinga vadītājs" vai kā līdzīgi. Tas bija vēl treknajos gados - vai kāds no klātesošajiem un volejbolam tuvāk stāvošajiem var atcerēties, kāds tad tad bija finansējums volejbolam?
Tieši tā - tāds pats kā tagad - ja vēl lielā izlase kaut cik bija apgādāta, tad nekam citam naudas nekad nav bijis, tik mūžīgas atrunas, ka valsts neko nedod. Ko varam cerēt šajos laikos, ja pat "treknajos" nekā nebija?
Kamēr federācija pati netiks ar sevi galā, tikmēr arī nekā nebūs un nav ko valsti vainot.