Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

"Sāpju bērnu" jāsāk ārstēt

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

"Sāpju bērnu" jāsāk ārstēt
Murjāņu sporta ģimnāzija sen jau prasās pēc morālas un fiziskas (materiālas) atjaunošanas, lai tās pāstāvēšana arvien vairāk nekļūtu par vējā izmestu naudu.
Foto: vieglicelot.lv

Par Murjāņu sporta ģimnāziju (pirms tam - Murjāņu sporta internātskola) lauzts daudz šķēpu. Ne tik daudz par to, vai šāda tipa mācību iestādei ir jābūt, bet gan par to - kādai tai jābūt, lai tās pastāvēšanai būtu jēga. Izskatās, ka nekas nemainās un rodas pat aizdomas, ka lielai daļai arī nemaz nevajag, lai kaut kas mainītos - strādājam, kaut ko darām, algas saņemam, dzīvokļi ir un vēl jebkurā laikā ir iemesls pasūdzēties, cik atpalikuši mums ir apstākļi, cik mazas iespējas. Cerams, ka kļūdos. Kurš tad neļauj neko mainīt?

Murjāņu sporta ģimnāzija jau sen ir novecojusi un izsmēlusi sevi gan morāli, gan fiziski (materiālās bāzes ziņā). Tas sev vairs nevienam nav jaunums, taču neizskatās, ka kādam būtu vēlēšanās kaut ko mainīt. Runa - atkārtošu vēlreriz - nav par šāda tipa mācību iestāžu lietderību, bet to efektivitāti nemaz nav jāpierāda (viens no pirmajiem darbiem, ko izdarīja vācieši sporta sistēmā, apvienojoties VFR un VDR, bija VDR sporta internātskolu sistēmas pārņemšana un tās pilnveidošana, par pamatu ņemot tieši jau VDR laikā pārbaudīto un apliecināto šīs sistēmas efektivitāti). Runa ir par efektivitāti. Iekļūt un mācīties MSĢ diemžēl vairs nav prestižs, jo tur nevar piedāvāt neko labāku, kā ir citur. Individuālajos sporta veidos droši vien ir citādāk, bet sporta spēlēs un konkrēti rokasbumbā, kas ilgu laiku bija viena no Murjāņu kvalitātes zīmēm, tas sen vairs tā nav. Ja kādreiz bija konkurss, lai tiktu Murjāņos, tad tagad par tādu var tikai sapņot.

Nav jābūt lielam sporta speciālistam, lai iedomātos, ka diezin vai iespējams veidot nevis augsta līmeņa, bet vispār jebkādu treniņdarbu, ja, piemēram, visā rokasbumbas nodaļā ir tikai 14 vietas, turklāt 8 no tām aizņem 9. klases audzēkņi, bet 10., 11. un 12. klasē ir tikai katrā pa diviem audzēkņiem. Kā var trenēt divus sportistus sporta spēlēs? Labi, var apvienot kopā 10.-12. klasi, bet arī tad sanāk tikai seši. Kāds treniņš tur var sanākt? Arī ar astoņiem dalībniekiem nesanāk pilnvērtīgs treniņš, par spēlēšanu nemaz nerunājot. Kā lai, piemēram, mācas spēles taktiku? Situācija ir absurda, ja neteiktu vairāk. Un tāpēc nav brīnums, ka, piemēram, Dobeles TENAX treneris ir neizpratnē par to, "ko viņi tur Murjāņos dara", ja viņa vārtsargs ierodas uz Baltijas līgas spēlēm pilnīgi negatavs spēlēt (savukārt Ludzas handbolists reizi nedēļā iet uz treniņiem pie LSPA komandas, bet nedēļas nogalē trenējas ar savu Ludzas komandu). Bet ko tad viņi tur var darīt un kā viņš bez pilnvērtīgiem treniņiem var būt gatavs spēlēt? Kāda jēga ir šādai handbola nodaļai - to diezin vai kāds spēs pamatot (līdzīga situācija, starp citu, ir arī volejbolam). Murjāņos var būt pamatoti lepni, ka šeit mācījušies un trenējušies ļoti daudzi bijušie un esošie Latvijas izlases spēlētāji, ka šeit par treneri sācis strādāt pašreiz viens no labākajiem handbola treneriem Norvēģijā, pasaules un Eiropas junioru čempions ar Norvēģijas juniorēm Valerijs Putāns, ka uz Murjāņu skolas komandu bāzes ir veidotas Latvijas izlases, gan guvušas medaļas Vissavienības jaunatnes čempionātos, taču ar atmiņām vien nevar dzīvot mūžīgi. Tur jau tā atšķirība, ka savulaik jaunatnes un junioru izlase gandrīz pilnā sastāvā nāca no Murjāņiem, visi kopā trenējās un spēlēja, tāpēc bija medaļas Vissavienības čempionātos, bet meistarkomandās no katra izlaiduma ienāca vai mēģināja iekļūt vairāki spēlētāji. Tagad nekas tamlīdzīgs nav iespējams. Murjāņos rokasbumbas nodaļā pašreiz var strādāt kaut vai pasaulē labākais treneris, bet viņš tur neko neuztrenēs. Starp citu, pirms diviem mācību gadiem rokasbumbas nodaļā bija 19 vietas (10 skolnieki 8.-9. klasēs un 9 skolnieki - 10.-12. klasēs), pagājušajā mācību gadā - 17, bet tagad - tikai 14 skolnieki. Var, protams, strādāt individuāli, bet ne jau visu mācību gadu. Pārāk dārgs prieks sanāk. Turklāt visi vecāko klašu audzēkņi jau spēlē savās komandās virslīgas čempionātā, treniņi šajās komandās (Dobelē un Ludzā) un spēles viņiem sportiskā ziņā ir daudz lietderīgāki nekā atrašanās MSĢ. Kāpēc, piemēram, kādam vajadzētu braukt no Ludzas uz Murjāņiem, ja Ludzā (arī Dobelē, Vaiņodē, Ogrē un citur) treniņu apstākļi ir nesalīdzināmi labāki par Murjāņu "šķūni"? Turklāt Ludzas 2. vidusskolā ir internāts un tur ir iespēja dzīvot tiem, kurus ludzāniešu treneri ierauga tuvākajā reģionā un iesaista rokasbumbas treniņos.

Kāpēc rokasbumba tādā izskatā, kāda tā ir tagad, vispār Murjāņos pastāv un ko tas dod? Vējā izmesta nauda. Latvijas U18 izlasei jau 30. martā jāspēlē Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, bet tā tikai decembra beigās vispār pirmo reizi sanāca kopā (un likumsakarīgi bezcerīgi zaudēja gan Lietuvai, gan Igaunijai). Vai varat kaut ko tamlīdzīgu iedomāties kādā citā sporta spēlē? Varētu domāt, ka pirms tam - jaunākās vecuma grupās - neviens nespēlēja un neviens neredzēja labākos spēlētājus. Tas gan jau ir nedaudz cits temats, bet ar Murjāņiem tam ir tikai tāds sakars, ka MSĢ nedarbojas arī kā jauniešu un junioru izlašu bāze. Nemaz nevar darboties. Grūti iedomāties, kā varētu pašreiz vienkopus sapulcēt Murjāņos (piemēram, uz visām 14 vietām) pilnā sastāvā U18 izlasi (vai kādu citu vecumu) un dažus gadus ar to mērķtiecīgi strādāt. Kādreiz Murjāņu treneri braukāja pa visu Latviju un meklēja nākamos spēlētājus, tādā veidā tika atrasti daži nākamie meistarkomandu un pēc tam arī Latvijas izlases spēlētāji, kādreiz no rajonu sporta skolām labākie nonāca Murjāņos un tad tam bija jēga, bet tikai seši cilvēki trijās vecākajās klasēs... Tas vairs nav nopietni. Saprotams, ka audzēkņu ģimenēm atvases mācīšanās Murjāņos ir būtisks atspaids, ar to arī nevar nerēķināties, bet tad varbūt vajag skaidri deklarēt, kādiem mērkiem MSĢ vispār pastāv.

Nevis tamlīdzīga sporta ģimnāzija nav vajadzīga un rokasbumba tur ir lieka, bet gan tāda tās eksistēšana ir pārāk dārgs prieks. Neesam tik bagāti, lai varētu tādu atļauties.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-02-09 12:31, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Dabiskā veidā esam nonākuši pie viena sporta veida Latvijā, ko būtu jāver ciet - handbols.
Nākamajam kārta volejbolam.

Nu nav jēga dzīvot ilūzijās, ka profesionālā līmenī mēs šajos sporta veidos kaut ko varētu sasniegt. Lai paliek kā amatieru sporti un viss.

Toties vairāk talantīgo, gara auguma spēlētāju piesaistīt basketbolam.
tipisks "Tikai Rīga Tikai Dinamo" cilvēks

  +3 [+] [-]

, 2012-02-09 12:34, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Dabiskā veidā esam nonākuši pie viena sporta veida Latvijā, ko būtu jāver ciet - handbols.
Nākamajam kārta volejbolam.

Nu nav jēga dzīvot ilūzijās, ka profesionālā līmenī mēs šajos sporta veidos kaut ko varētu sasniegt. Lai paliek kā amatieru sporti un viss.

Toties vairāk talantīgo, gara auguma spēlētāju piesaistīt basketbolam.
Jā hanbolā lielais vairums ir gari spēlētāji, bet runājot par volejbolu- ir tāds sporta veids kā pludmales VOLEJBOLS un tur nu mums ir samērā vērā ņemami panākumi! Varbūt ka ir vērts ko pārrestrukturizēt un uzlikt citus uzsvarus ...

  +1 [+] [-]

, 2012-02-09 13:09, pirms 13 gadiem
Ārstēt? Buģim rezaķ, jo citas ārstēšanas metodes mūszemē nepazīst.

 +13 [+] [-]

, 2012-02-09 13:39, pirms 13 gadiem
Nekā personīga! Esmu ne tikai Pļaviņa/Šmēdiņš pludmales volejbola pāra treneris, bet arī Murjāņu skolas treneris ilgus gadus. Caur manām rokām ir izgājuši vismaz 10 Eiropas un Pasaules medaļnieki pludmales volejbolā ieprikšējos 15 gados, turklāt arī klasiskajā volejbolā 70% izlases ir gājusi caur šo skolu. Man šodien nebūtu nekādu problēmu šo darbu veikt arī citur, bet es esmu šis skolas patriots un laikam palikšu līdz pēdējai tās pastāvēšanas dienai. Un ne jau tāpēc, ka esmu sociālisma produkts, bet tāpēc, ka es zinu kā un ko darīt, bet strādāt vissliktākajos priekš treniņiem esošjos apstākļos Latvijā vienkārši ir pazemojoši. Tas, ka skolai jābūt, vismaz man, ir skaidrs - visi pārējie argumenti ir lieki. Labāk padomāsim, kā visu īstenot mūsdienu sport prasībām tuvāku. Novēlu produktīvu darbu nākotnes vārdā, bet komentēt nezinot tonnām nianses ir vairāk kā nenopietni!
Skudrinieks rakstīja: Dabiskā veidā esam nonākuši pie viena sporta veida Latvijā, ko būtu jāver ciet - handbols.
Nākamajam kārta volejbolam.

Nu nav jēga dzīvot ilūzijās, ka profesionālā līmenī mēs šajos sporta veidos kaut ko varētu sasniegt. Lai paliek kā amatieru sporti un viss.

Toties vairāk talantīgo, gara auguma spēlētāju piesaistīt basketbolam.

  +4 [+] [-]

, 2012-02-09 14:18, pirms 13 gadiem
Nevajag tik ļoti balstīt tos sporta veidus ar kuriem pasaulē nodarbojas vien daži simti cilvēku. Handbols, tāpat kā volejbols, ne ar ko nav sliktāki par basketbolu vai hokeju. Futbols, protams, ir Nr-1

  +4 [+] [-]

, 2012-02-09 14:34, pirms 13 gadiem
Latvija nav bagāta valsts un nevajag neko balstīt. Elementāras lietas! Jāatbalsta ir tie, kas dara savu darbu labi un produktīvi. Nekādus Pasaulses kontekstus nevajag piemērot ne popularitātes dēļ, ne citu apsvērumu pēc. Primārais ir cilvēks, kas spēj lietas realizēt - viss pārējais ir sekundārs. Par to vajag padomāt - ne jau tāpēc, ka Pasaules čempionātu futbolā skatās miļoni, mēs arī tur nokļūsim. Visur aktuāls būs kadru jautājums. Mēs savus kadrus (trenerus) kaut kā nemīlam un neaudzējam, jo tie no malas vienmēr ir labāki.....! Valstiska problēma ne tikai šajā jomā!
J.L. rakstīja: Nevajag tik ļoti balstīt tos sporta veidus ar kuriem pasaulē nodarbojas vien daži simti cilvēku. Handbols, tāpat kā volejbols, ne ar ko nav sliktāki par basketbolu vai hokeju. Futbols, protams, ir Nr-1
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-02-09 17:15, pirms 13 gadiem
Murjāņiem tāds pats monstrs kā Ķekavā un Cesvainē... kāds nezin, kurš ir autors šiem Titānika kuģiem? Ķekavā dēļ kolonnām zāles vidū neļauj spēlēt florbola play-off spēles... Cesvainē vispār ir siltumnīca!

     [+] [-]

, 2012-02-09 19:15, pirms 13 gadiem
noteikti jāizvērtē skatoties attiecību izmaksas uz cilvēku, jo tiešām jautājums vai handbolistus / volejbolistus labāk gatavot Murjāņos vai esošajos centros. piem salīdzināt izmaksas un skaitu izaudzinātajiem handbolistiem mazajā Aizkrauklē (Ludzā) ar Murjāņiem.

piem par A.Birzuļa spējām izaudzināt jaunos šaubu nav, jo pludmalē jau ilgstoši jaunajiem augstas vietas (cits jautājums kur turpinājums) .. jāvērtē.

  -2 [+] [-]

, 2012-02-10 00:11, pirms 13 gadiem
Vislielākā mūsdienu problēma - nodarbojoties ar sportu ir grūti izdzīvot. It kā izņēmums varētu būt profesionālie klubi komandu sporta veidos, bet pat tur nav garantēta labklājība - sportista karjera beidzas ļoti agri. Līdz ar to, ja Tev nav vecāki, kas var pārskaitīt katru mēnesi uz bankas kontu vismaz dažus simtus latu, lai vari dzīvot patstāvīgi nestrādājot... Līdz ar to uzreiz krietni sarūk audzēkņu daudzums.

Būtu tie audzēkņi, būtu Murjāņiem arī sava handbola komanda un nevienam pat nevajadzētu spēlēt citās komandās.

Vēl tādu 1 lietu varētu minēt - Murjāņos tomēr daudz laiks pavadīts un varu droši teikt, ka tur NEKĀ nav. Ne tur daudz iedzīvotāju, ne tur var kaut ko nepirkt - neko tur nevar darīt. Būtu liela sporta skola ar visu vajadzīgo, piemēram, Rīgā (ne jau uzreiz centrā, bet, kur ir vieta), noteikti būtu daudz vairāk skolnieku/sportistu. Nu kurš grib braukt uz mežu mācīties un kaut ko trennēties?

  +1 [+] [-]

, 2012-02-10 08:37, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Toties vairāk talantīgo, gara auguma spēlētāju piesaistīt basketbolam.
Vieglāk taču ir nopirkt kādus melnīgsnējākus kadrus, kā rāda līdzšinējā pieredze.

     [+] [-]

, 2012-02-10 10:51, pirms 13 gadiem
''Saprotams, ka audzēkņu ģimenēm atvases mācīšanās Murjāņos ir būtisks atspaids, ar to arī nevar nerēķināties, bet tad varbūt vajag skaidri deklarēt, kādiem mērkiem MSĢ vispār pastāv.'', pēc šīs frāzes sanāk ka te visi mācās no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, varbūt vajag ievākt precīzāku informāciju par to visu ko rakstīt!

     [+] [-]

, 2012-02-13 14:41, pirms 13 gadiem
Fric rakstīja: Vislielākā mūsdienu problēma - nodarbojoties ar sportu ir grūti izdzīvot. It kā izņēmums varētu būt profesionālie klubi komandu sporta veidos, bet pat tur nav garantēta labklājība - sportista karjera beidzas ļoti agri. Līdz ar to, ja Tev nav vecāki, kas var pārskaitīt katru mēnesi uz bankas kontu vismaz dažus simtus latu, lai vari dzīvot patstāvīgi nestrādājot... Līdz ar to uzreiz krietni sarūk audzēkņu daudzums.

Būtu tie audzēkņi, būtu Murjāņiem arī sava handbola komanda un nevienam pat nevajadzētu spēlēt citās komandās.

Vēl tādu 1 lietu varētu minēt - Murjāņos tomēr daudz laiks pavadīts un varu droši teikt, ka tur NEKĀ nav. Ne tur daudz iedzīvotāju, ne tur var kaut ko nepirkt - neko tur nevar darīt. Būtu liela sporta skola ar visu vajadzīgo, piemēram, Rīgā (ne jau uzreiz centrā, bet, kur ir vieta), noteikti būtu daudz vairāk skolnieku/sportistu. Nu kurš grib braukt uz mežu mācīties un kaut ko trennēties?
tāda nu tā Latvija ir. viens liels mežs, bez iedzīvotājiem, veikaliem un nekā interesanta mazos ciemos. Es gan ar prieku katru vakaru atgriežos Murjāņos no garas dienas, kas pavadīta Rīgā. Ir labi ieelpot svaigu gaisu nevis mašīnu izplūdes gāzes. Un uzskatu, ka arī treniņprocesam tas ir labāk - trenēties ārpuspilsētas vidē. Bet ko gan es saprotu - es tacu dzīvoju mežā un ēdu sēnes un ogas...