Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Maģiskās robežas: 6 metri kārtslēkšanā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Maģiskās robežas: 6 metri kārtslēkšanā
Sergejs Bubka

Sešu metru robežu kārtslēkšanā jau ir pārvarējuši 17 sportisti, bet pirmais to pirms ceturtdaļgadsimta izdarīja leģendārais ukraiņu kārtslēcējs Sergejs Bubka - 1985. gada 13. jūlijā Žana Buēna stadionā Parīzes priekšpilsētā viņš pirmais pasaulē pārvarēja 6 m augstumu. Ir pat zināms precīzs laiks, cikos krita vēsturiskā robeža - pulksten 18.44 pēc vietēja laika.

Tajā laikā galvenā spēkošanās par uzvaru kārtslēkšanā risinājās galvenokārt starp PSRS un Francijas kārtslēcējiem, dažkārt piedaloties kādam no ASV vai Polijas. Pasaules rekords tolaik bija 5,94 m un tas piederēja Sergejam Bubkam, kurš to atņēma francūzim Tjerī Viņjeronam (5,91 m), kurš savukārt pirms tam bija atņēmis rekordu Bubkam (5,90 m). Arī savu pirmo rekordu Bubka sasniedza (5,85 m), labodams Viņjerona sasniegumu (5,83 m), tā ka daudzi bija pārliecināti: pirmais 6 metrus pārlēks viens no viņiem. Pirmais, turklāt vēl Francijā, bija Sergejs Bubka.

Vēsturiskā rekorda sasniegšana varēja nemaz nenotiks, jo Bubkam tajās sacensībās sākotnēji nemaz nebija paredzēts piedalīties... 13. jūlijā vairāki PSRS izlases vieglatlēti devās uz Franciju, lai nākamajā dienā piedalītos "Grand Prix" sacensībās Nicā. Vēl pirms izlidošanas no Maskavas Bubka uzzināja, ka viņu tajā pašā dienā aicina piedalīties kādās nelielās sacensībās Parīzes priekšpilsētā. Piezvanījis uz Doņecku savam trenerim Vitālijam Petrovam un saņēmis piekrišanu ("Rīkojies pēc pašsajūtas un noskaņojuma"), Bubka nolēma piekrist. Viesnīcā viņš paspēja tikai pārģērbties un izkrāvāt somu. Jau ieradies sacensību vietā un iesildījies, Bubka nolēma, ka sāks sacensības ar to augstumu, kurā tās beigs konkurenti - pat ja tas būs pasaules rekords! Konkurenti apstājās 5,70 m augstumā. Tādā augstumā Bubka vēl nekad nebija sacensības sācis, taču pārvarēja to ar pirmo mēģinājumu. Uzvara gūta. Bubka pasūtīja 5,95 m, kas bija par centimetru augstāk nekā viņa pasaules rekords, bet tad pēkšņi pārdomāja - jau trīs reizes viņam šis augstums nebija pakļāvies un tāpēc viņš nolēma lēkt uzreiz 6 metru augstumā. Vēlāk Bubkam stāstīja, ka amerikānis Bils Olsons, ieraudzījis latiņu paceļoties 6 m augstumā, esot teicis: "Ja viņš pārlēks, tad es aizeju spēlēt golfu."

Pirmajā mēģinājumā - ne tuvu... Otrajā augstums jau gandrīz tika veikts, taču Bubka aizķēra latiņu, jau krizdams lejā. Trešais mēģinājums arī (Bubkas vērtējumā!) nebija tehniski nevainojams, taču 6 m augstums tika veikts un vēsturiskā robeža sasniegta. Nākamajā dienā Francija svinēja Bastīlijas ieņemšanas gadadienu un populārākie virsraksti Francija slaikratsu lappusēs bija "Bubka ieņem Bastīliju!"

Pavisam savā karjerā seškārtējais pasaules čempions un olimpiskais čempions Sergejs Bubka pasaules rekordu laboja 35 reizes (stadionā un telpās kopā), bet 6 m augstumu pārvarēja 44 (!) reizes. Viņa pašreizējais pasaules rekords stadionā ir 6,14 m un tas sasniegts 1994. gada 31. jūlijā Sestriērā, bet pasaules rekords telpās ir 6,15 m un tas sasniegts 1993. gada 21. februārī Doņeckā.

     [+] [-]

, 2010-12-08 13:09, pirms 14 gadiem
Leģendārs sportists, ko tur teikt.