Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Jums jābrauc prom!

Jums jābrauc prom!
Kurš pussargs darbu ārzemēs atradīs ātrāk - Jurijs Žigajevas (FK "Ventspils"; pa kreisi) vai Andrejs Perepļotkins ("Skonto"). Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Pēdējos gados - īpaši jau šajā sezonā - virslīgā iespēja sevi apliecināt bijusi daudz gados jauniem spēlētājiem. Lai kā dažiem negribētos atzīt, tas atsaucas uz Latvijas čempionāta līmeni. Esmu no tiem, kurš uzskata, ka tas pēdējos gados kļuvis mazāk konkurētspējīgs. Tāpēc izveidoju sarakstu ar spēlētājiem, kuriem vēl viens gads virslīgā karjeras izaugsmes kontekstā, visticamāk, nāktu par sliktu, tāpēc - jābrauc prom!

Vārtsargi?

Tas, kuram steigšus bija jābrauc prom, to augustā jau izdarīja. Runa ir par Latvijas valstsvienības otro vārtsargu Aleksandru Koliņko, kurš, šķiet, Krievijas premjerlīgā Naļčikas "Spartak" vārtus sargā labāk nekā LMT virslīgā FK "Ventspils" rindās... Izklausās dīvaini - Krievijā taču ir grūtāk, jo līmenis augstāks! Tomēr ir arī cits aspekts, kas šajā gadījumā spēlē lielāku lomu nekā Krievijas solīdais līmenis, kuru Koliņko galu galā jau ir labi iepazinis. Krievijā Aleksandrs spēlē ar pavisam citu motivāciju, atbildību un koncentrāciju.

Citu vidū reālu aizbraucēju saskatīt grūti. Māris Eltermanis no Daugavpils "Daugavas"? Pārāk bieži teicamas epizodes mijas ar muļķīgām kļūdām. Vecums - 29 gadi - vārtsargam noteikti nav tāds, kurā lūkoties ārzemju virzienā par vēlu.

Pārējie ir visai zaļi, tāpēc svarīgi uzkrāt pieredzi, iegūt stabilitāti. Laba sezona ir FK "Jelgava" vārtsargam Markam Bogdanovam, taču 23 gadu vecajam valmierietim šī ir tikai pirmā pilnā sezona virslīgā, kad nešaubīgi bija pirmais numurs komandā! Auguma parametri un roku veiklība gan vedina domāt, ka kādreiz varētu izmēģināt spēkus britu futbolā.

Aizsargi?

Vitālijs Smirnovs ("Skonto"), Pāvels Mihadjuks un Antons Jemeļins (abi "Liepājas metalurgs")... Mihadjuks jau ir izmēģinājis spēkus ārzemēs, taču tam vairāk bijis īslaicīgs raksturs. Smirnovs diezin vai ir sliktāks par bijušo komandas biedru Sergeju Kožanu, kurš spēlē Polijā. Jemeļins? Bijušais Latvijas U-21 aizsargs beidzot sadziedējis savainojumus un ticis uz kājām. Visi potenciālie aizbraucēji ir centra aizsargi...

Pussargi?

Aleksandrs Cauņa ("Skonto"), Jurijs Žigajevs, Aleksejs Višņakovs (abi FK "Ventspils"), Maksims Rafaļskis ("Liepājas metalurgs"), Valērijs Afanasjevs, Jurijs Sokolovs (Daugavpils "Daugava"), Igors Semjonovs ("Jūrmala-VV")...

Par Cauņu un Žigajevu laikam komentēt ir lieki (sniegums+statistika...). Puiši ir gana meistarīgi, lai būtu gatavi nākamajiem izaicinājumiem. Višņakovs? Kopš pārcēlies uz Ventspili, daudz mētāts pa pozīcijām - te malējais pussargs, te uzbrūkošais centra pussargs, te uzbrucējs. Labāk lai atgriežas vidējā līnijā labajā malā...

Abi "Daugavas" malējie pussargi ir ātri un tehniski ar lielu virslīgas pieredzi. Darbs ārzemēs varētu būt jauna motivācija.

Semjonovs? Bijušais "Skonto" talants turpina cīnīties ar savainojumiem un to sekām. Kad tos šogad bija pieveicis un bija formā, rādīja ļoti pieklājīgu sniegumu. Jūrmalnieki paši Igoram meklē darbu ārzemēs...

Ir vairāki pussargi, kuri it kā ir pārauguši virslīgas līmeni, bet... Visbiežāk tiek locīts skontieša Andreja Perepļotkina vārds. Tomēr, kaut vai skatoties "Skonto" pēdējo spēli pret "Jaunību", var rasties jautājums - vai tiešām? Ja "Skonto" vadība tiešām saka taisnību, ka sarunās ar potenciālajiem pircējiem Andreju cenu neuzskrūvē mākoņos, tad jāmeklē citas atbildes, kāpēc tik bieži atrādās ārzemēs un tik bieži atgriežas.

Uzbrucēji?

Kristaps Grebis ("Liepājas metalurgs"), Oļegs Malašenoks (FK "Jelgava"), Jurģis Kalns ("Liepājas metalurgs")...

Daži jautās, ko tad Grebis šogad tādu paveica, ka pāraudzis virslīgas līmeni? Te vairāk jāmeklē iemesli, kāpēc Kristapam šā sezona iznākusi šāda. Tie saistās ne tikai ar individuālām likstām (trauma sezonas sākumā, nesaskaņas ar galveno treneri Rīdigeru Abramčiku), bet arī visas komandas sniegumu. Pērn pārējie metalurgi Grebim pienesa gana daudz munīcijas uz paplātes. Šogad tik labas palīdzības no vidējās līnijas nebija. Grebis kopš 2006. gada ieskaitot visās sezonās virslīgā guvis vismaz 10 vārtu (izņēmums ir 2007. gads, kad spēlēja ārzemēs). Tas norāda uz zināmu līmeni.

Malašenoks bija sprauns sezonas pirmajā pusē, bet otrajā - aizlūza. Varbūt nākamreiz nesmādēt Anglijas zemāko līgu (tās, kas aiz "Championship") variantus, un mest izaicinājumu cimdu jau pavisam drīz!

Jurģis Kalns no uzbrucēja "pārtaisīts" par pussargu un, vairākas spēlēs pat darbojās aizsardzības malā. Jādomā par atgriešanos ierastajā pozīcijā... Ir sajūta, ka var spēlēt augstākā līmenī, cits jautājums - kādā (kur)? To var jautāt par visiem iepriekš rakstā minētajiem spēlētājiem, taču tas nav šā raksta mērķis.

P.S. Tēmas mērķauditorija bija Latvijas futbolisti, tāpēc neiztirzāju leģionārus. Tur tāpat viss skaidrs - somas jākravā visiem "Liepājas metalurga" leģionāriem ar pussargiem Takufumi Akahoši un Tomasu Tamošauku priekšgalā.

     [+] [-]

, 2010-11-08 18:11, pirms 14 gadiem
ja jau mums aizbrauks visi daudzmaz jedzigie speletaji, tad mums ta virsliga nekad nebus pat leisu nacionala cempionata limeni, nemaz nerunajot par kautko vairak.

  +2 [+] [-]

, 2010-11-08 18:29, pirms 14 gadiem
Varbuut tev pa agentu vajadzeeja buut?

  +3 [+] [-]

, 2010-11-08 18:46, pirms 14 gadiem
a kur tad rakels?

  +4 [+] [-]

, 2010-11-08 18:47, pirms 14 gadiem
Cauņa un Žigajevs atrastu darbu, bet kur braukt tādiem Perepļotkiniem, Grebjiem un Kalniem?Ja nu vienīgi kāds Baltkrievijas vai Islandes čempionāts

  +1 [+] [-]

, 2010-11-08 19:51, pirms 14 gadiem
Varbūt vērts runāt, kā padarīt pašu čempionātu labāku nekā visus fīrēt prom?

  -1 [+] [-]

, 2010-11-08 20:17, pirms 14 gadiem
jeibogu! katrs tavs raksts arvien lielāks s.ds.

"Vecums - 29 gadi - vārtsargam noteikti nav tāds, kurā lūkoties ārzemju virzienā par vēlu." WTF?!! vārtusargi pie nosacījuma,ja laba veselība, var miera vējos normālā līmenī kapāt līdz gadiem 38.
ko tad Stekelenburgam,kuram šobrīd 28, arī nekur neiet prom no Ajax?

  +1 [+] [-]

, 2010-11-08 20:45, pirms 14 gadiem
Par dažiem var piekrist, par dažiem ne. Teiksim, Eltermanis un Semjonovs, manuprāt, neatbilst galīgi kaut kādam augstākam līmenim. Kopš Semjonovs tika atlaists no Skonto, tā arī neko īpašu neparādīja. Par Eltermani vispār nav, ko runāt. Tik daudz kļūdu šogad Virslīgā, ka pats Pertija jau saka, ka Mārim tas tā, lūk, ir pilnīgi normāli. Viņš pat man liekas Daugavas līmenim īsti neatbilst.

Šeit ir jautājums, vai braukt prom īsi pirms 30 gadu vecuma cerībā, ka vēl nebūsi nokavējis vai arī braukt prom 20 gadu vecumā cerībā, ka spēsi izsisties. Dodu laikam priekšroku pirmajam variantam, jo, teiksim, tāds Jemeļins nekur augstāk par Azerbaidžānu vai Baltkrieviju tā uz sitienu netiktu. Jautājums - vai viņam to vajag?

Leģionāri, jā. Nezinu, vai Tomašausks būtu ar kaut ko tik īpašs, bet nu Akahoši te nav, ko darīt. Tāpat arī Žuniors un Mingazovs no Skonto var mierīgi kravāt somiņas, jo pārauguši, kā redzam, šo līmeni. Arī Tukura no Ventspils un Čirkins. Vēl varbūt Blāzmas Riževskis...

Kas, manuprāt, ir palikuši nepieminēti ir jaunie - Rakels, Zjuzins, Dubra. Tāpat arī Maksimenko, Rode, Ševeļovs, Bulvītis, Ignatāns, Tarasovs, Rugins, E. Višņakovs, Turkovs, Siņeļņikovs, Fertovs... Visi šie spēlētāji mierīgi varētu iemēģināt spēkus ārvalstīs. Nevar tik zināt, kas no tā iznāktu. Skaidrs tik viens, ka pilnīgi autsaideri jau nu viņi nebūtu.

  -1 [+] [-]

, 2010-11-08 21:40, pirms 14 gadiem
Tamošauskas ir viens no visu laiku labākajiem leģionāriem kāds Latvijā ir bijis. Īsts līderis, saspēles vadītājs un diriģents, lieliska tehnika un sitiens. Tādu mums vajadzētu izlasē kā Astafjeva aizvietotāju, bet viņam nav vairs tas vecums, lai viņu "pārtaisītu" par latvieti.

  +1 [+] [-]

, 2010-11-08 22:25, pirms 14 gadiem
Western rakstīja: bet viņam nav vairs tas vecums, lai viņu "pārtaisītu" par latvieti.
Tamošausku nevarētu iedabūt Latvijas izlasē pat, ja viņam būtu īstais vecums, jo viņš jau iemēģinājis roku Lietuvas izlasē.

  +1 [+] [-]

, 2010-11-09 00:19, pirms 14 gadiem
puslaiks rakstīja: jeibogu! katrs tavs raksts arvien lielāks s.ds.

"Vecums - 29 gadi - vārtsargam noteikti nav tāds, kurā lūkoties ārzemju virzienā par vēlu." WTF?!! vārtusargi pie nosacījuma,ja laba veselība, var miera vējos normālā līmenī kapāt līdz gadiem 38.
ko tad Stekelenburgam,kuram šobrīd 28, arī nekur neiet prom no Ajax?
tu nu gan tagad salīdzināji jā, piekrītu, ka priekš vārtsarga 28.gadi ir tikai karjeras sākums, tā varētu teikt!

  +1 [+] [-]

, 2010-11-09 01:17, pirms 14 gadiem
puslaiks rakstīja: jeibogu! katrs tavs raksts arvien lielāks s.ds.

"Vecums - 29 gadi - vārtsargam noteikti nav tāds, kurā lūkoties ārzemju virzienā par vēlu." WTF?!! vārtusargi pie nosacījuma,ja laba veselība, var miera vējos normālā līmenī kapāt līdz gadiem 38.
ko tad Stekelenburgam,kuram šobrīd 28, arī nekur neiet prom no Ajax?
Izlasi teikumu vēlreiz, jo esi "pārlasījies"...

     [+] [-]

, 2010-11-09 12:56, pirms 14 gadiem
Ilvars Koscinkevičs rakstīja: Izlasi teikumu vēlreiz, jo esi "pārlasījies"...
Ivar, teikuma salikums nav īpaši veiksmīgs, tāpēc rodas pārlasīšanās...
Tad vienkāršāk bija pateikt - "Vārtusargam 29.gadi nebūt nav šķērslis lai lūkotos ārzemju virzienā"