Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Armands Puče

Fakts un fons: pasaulē un Latvijā

Fakts un fons:  pasaulē un Latvijā
Mēs nevaram gribēt, lai mūsu sporta tirgus vadās pēc tādām pašiem principiem un apjomiem, kā tas ir pasaules skaļākajos piemēros un kampaņās. Bet salīdzināt varam...

25 000 dolāru par negribētu čipšu reklamēšanu un tēva līdzjūtīgais skatiens, pieķerot dēlu ar prostitūtām – pasaulē par līdzīgiem darbiem virmo biznesa kaislības, Latvijā mēs esam pieticīgāki.

Pārskatot pēdējās pasaules novitātes sporta biznesā, varam izcelt ne tikai ciparus, bet arī Latvijas iespējas uz šo miljonu fona. Vairumā gadījumu šīs atziņas būs retoriskas vai ironiskas, jo neko dižu jau mēs pretī nevaram likt. Bet tādā vīzē vismaz būsim informēti par sporta darījumu pasauli un pie reizes atskārsim arī savu vietu. Ja to nesaprot, tad nākas sevi mocīt ar nevajadzīgu nemieru.

Fakts: Eiropas sešas lielākās futbola līgas no totalizātoru kompānijām kopumā ir spējušās reklāmas līgumos paņemt 395,5 miljonus eiro un visa šī nauda ir materializēta futbolu kreklu apzīmogošanā. Proti, par sniegto naudu komandas pretī uz spēles krekliem liek attiecīgo azartspēļu firmu logo.
Fons: Latvijā ir mazliet savādāk – tur futbola klubu kreklos stāv rindā pie totalizatoru punktiem, lai izdarītu likmes.

Fakts: Losandželosas „Lakers” (NBA) un „Kings” (NHL) komandu mājas arēna pagarinājusi līgumu ar kompāniju „Staples”, kura par sava nosaukuma izvietošanu piekritusi maksāt 100 miljonus dolāru (līguma darbības laiks – septiņi gadi). „Staples Center” spēlē ne tikai lielais Kobe, bet arī stiprais Raitis!
Fons: Arēna Rīga savulaik par identitātes maiņu – piemēram, „Samsung Arēna” - prasīja 500 000 eiro gadā. Neviens nepieteicās...

Fakts: tenisists Rodžers Federers ir noslēdzis līgumu ar pārtikas/konditorejas kompāniju „Lindt” par 7,5 miljoniem dolāru - par sava vārda izmantošanu viņš piekritis šo naudu saņemt turpmākajos piecos gados. Taču cits tenisists Endijs Rodiks vienojies uzreiz par diviem solīdiem darījumiem - apģērbu līnija „Babolat” par reklāmas pakalpojumiem viņam iedevusi 10 miljonus uz četriem gadiem, bet pulksteņu kompānija „Rolex” par trīs gadu kontraktu pasniegusi čeku 7 miljonu apmērā.
Fons: Savulaik, Artūrs Irbe un Sandis Ozoliņš tikai ar draudiem prata panākt, ka „Ādažu čipsi” par abu hokejistu vārdu izmantošanu savā reklāmas kampaņā, samaksā viņiem 25 000 dolāru. Saprotams, kampaņa bija vispirms, nauda pēc tam...

Fakts: Neskatoties uz futbolista Ronaldu iegādi un tam sekojošo ažiotāžu, Madrides Real tomēr nav saņēmuši gaidīto atdevi no spēlētāja kreklu pārdošanas – cerētais apjoms netiek piepildīts par 75 procentiem. Kad karaliskajā klubā ieradās Deivids Bekhems, tad šo pašu prognozēto atskaites punktu viņa pārdotie krekli pārsniedza par 27 procentiem, bet preces ar kluba zīmolu tika pārdotas par 22 procentiem vairāk kā plānots.
Fons: nevienā Rīgas veikalā nevar nopirkt Māra Verpakovska futbola izlases krekla prototipu. Tie nav izpirkti, to gluži vienkārši nav.

Fakts: Kredītkaršu gigants „Visa” nolēmis turpināt ziedot olimpiskajai kustībai – 2014. gada spēļu rīkotājiem Sočos, viņi pārskaitīs 300 miljonus dolāru. Šobrīd no starptautiskajiem sponsoriem Soči jau savākuši 850 miljonus un paredzams, ka šis cipars sasniegs 1,5 miljardu. Starp citu, Vankūverai no „Visa” tiks apmēram simts miljonu.
Fons: „Swedbank” savos labākajos gados Latvijas olimpiskajai komitejai ziedoja 200 000 latu.

Fakts: sporta apavu kompānija Adidas atteikusies sponsorēt par 3 miljoniem dolāru kādu ASV augstskolu Floridā, pēc tam, kad viens no komandas spēlētājiem laukumā kādā no mačiem devās nevis adidās, bet gan „Nike Air” apavos. Līguma laušana varētu būt skolai nesāpīga, jo grēkāzis bija viens no Maikla Džordana dēliem un „Nike” jau apsolījusi University of Central Florida basketbola komandai kompensēt šo starpgadījumu.
Fons: Latvijas universitātes basketbola komandas spēlētāji savus profesionālos apavus pērk paši.

Fakts: Eurosport TV kanāls pagājušo gadu visticamāk beigs ar rekordlielu peļņu – pirmajos deviņos mēnešos operatīvie rādītāji liecina par 33,7 miljoniem eiro lieliem plusiem. Tas ir par 100% vairāk, kā tajā pašā laika posmā tika sasniegts pirms gada.
Fons: Latvijas TV sporta tematikas kanāls LTV7, līdzekļu taupības dēļ, spiests pusi no savām Vankūveras reportāžām komentēt no studijas Zaķusalā.

Fakts: Pasaules vislabāk apmaksātais sportists golfa spēlētājs Taigers Vuds, pēc iekulšanās seksa sānsoļu skandālā, šogad zaudēs apmēram 70 miljonus dolāru. Lielas kompānijas izvēlējušās nesaistīt savu vārdu ar sportista divdomīgo reputāciju. Tiesa, lielākā no tām – Nike jau pateicis, ka arī šādā brīdī viņi paliks kopā ar Vudsu, garantējot vismaz 40 miljonus dolāru gadā.
Fons: pēc tam, kad publiski izskanēja Ernesta Gulbja piedzīvojums Stokholmā ar vairākām prostitūtām, viss palika kā bijis. Arī tēvs no dēla nav atteicies, turpinot pavadīt Ernestu lielākajos turnīros. Kā pie cilvēkiem... (mēģiniet pasmaidīt)


, 2010-01-08 09:04, pirms 14 gadiem
Arī Tēvs no dēla nav atteicies.... Tas gan bija ne pa tēmu un nevietā.
, 2010-01-08 09:31, pirms 14 gadiem
Latvijas reklāmas tirgus nav tirgus... ja kāds saņemtos, izvirzītu mērķi kļūt par Baltijas reģiona līmeņa mēdiju, kas digitalizācijas apstākļos nav neiespējami, jo praktiski jāatrisina viena galvenā problēma - valodu barjera, tad lielajām kompānijām varbūt rastos ekonomiskais pamatojums kaut ko guldīt sportā... ideja par viasat sport baltic velk uz to pusi, protams tikai tad ja tiktu mainīta MTG stratēģija - kāst neadekvāti lielu naudu par retranslāciju un kanālu redzētu visas baltijas digitālās tv paketēs,kabeļi uttt
, 2010-01-08 09:42, pirms 14 gadiem
Ir jau drusku starpībai, vai sponsorē pasaules slavenu lietu/vietu/personu, vai kautkādas provinces sādžu (tā būtu Latvija, salīdzinājumā ar ASV)
NBA rāda visā pasaulē, ķīna vien ir super tirgus viņiem. cik miljardi pasaules iedzīvotāji zin, kas ir Staples center? Tur pretī, cik tad ir tie tūkstoši, cik redz kautko, aks notiek arēnā. Turklāt Neesmu īpaši ieklausījies, bet šķiet, ka mūsu komentētāji komentējot hokeju neko diži nepiemin, ka translācija no arēna Rīga, vai ka spēlē notiek arēnā Rīga. Turpretī, NBA pēs katras mazās pauzītes ir "and here we are, back in staples center, where bla bla bla.. " iesaistīti ir visi...
Nike un taigers. Cik ir pamanījuši, ka viņam uz krekliņa ir Nike zīmīte? Un cik zina slaveno bildi kurā Taigera smaidz ir izveidots kā Nike zīme? Gan jau, ka neapzināta, bet ļoti izplatīta reklāma..

Mums šai jautājumā tikai augt un augt. Uzslavas varu pateikt pagaidēm tikai un vienīgi Tele 2. Cik man zināms šitā meteorītu ideja ir visa latviešu izdomājums, tikai uzfilmēts ārpus latviajs, jo auditorija ir ne tikai latvieši...
, 2010-01-08 09:55, pirms 14 gadiem
Nezinu, ko Pučem tāds naids pret futbolu. Laikam bērnībā neviens ar viņu spēlēt negribēja vai lika kastē stāvēt.
Ir Latvijā daži negodīgi futbolisti, bet nu nevajag teikt, ka nav tādu basketbolistu vai hokejistu. Vienkārši LFF cenšas par to skaļi runāt un ar to cīnīties un cerams, ka šo sērgu izskaus.
, 2010-01-08 12:26, pirms 14 gadiem
Nesaprotu, ko ar šo Pučes kungs vēlējās pateikt? To ka Latvijas tirgus (līdz ar to arī sporta industrija) ir dauzd mazāks nekā lielvalstīm vai starptautiskais. Nevajadzēja pūlēties, tas taču ir pašsaprotami!
, 2010-01-08 12:40, pirms 14 gadiem
Vienkārši lieku reizi der atcerēties kas mēs esam un kādi esam.
, 2010-01-08 12:47, pirms 14 gadiem
Interesants raksts, bet pie Pučes kvalitātes ir tā pierasts, ka prasījās vēl labāk.
, 2010-01-08 12:53, pirms 14 gadiem
ir diezgan mulkigi salidzinat latviju(kas uz pasaules ekonomikas kartes ir ka sunu ciems) ar ameriku un parejo pasauli
, 2010-01-08 13:02, pirms 14 gadiem
Interesanti fakti un par krekliem tā or ,kad nav nopērkami tie paši Māra krekli ne sportlanda ne citos sporta veikalos, es piemēram labprātāk pirktu prototipu ar kādu no mūsu spēlētājiem, nevis vnk parastu LV krekliņu. Citos sporta veidos tā ir (Dinamo, bijušais ASK klubs), bet acīmredzot mārketings mums ir sveša lieta
, 2010-01-08 14:14, pirms 14 gadiem
Labi fakti un foni
, 2010-01-09 01:53, pirms 14 gadiem
2. faktā nav kļuda? Man šķiet, ka "Staples center" spēlē LA Lakers un LA Clippers nevis Kings! Kings nāk no Sakramento, vai arī es esmu pilnīgi apdauzīts!
, 2010-01-09 12:50, pirms 14 gadiem
Kings ir LA hokeja klubs, tā kā viss pareizi
, 2010-01-09 19:29, pirms 14 gadiem
tominsss21 rakstīja: Kings ir LA hokeja klubs, tā kā viss pareizi
Neredzeeju iekavaas NHL, taapeec laikam esmu pilniigi apdauziits!
, 2010-01-10 18:16, pirms 14 gadiem
Runājot par Eurosport, vai kads var pateikt kapēc tur rāda sākot ar šautrinu mešanu un beidzot ar mistiksu akmes, sķēres, papīrīts čempionātu. Bet basketbolu vai hokeju nav gadijies redzēt?

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...