Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Izsaucu uguni uz sevi

Izsaucu uguni uz sevi
TTT slavas gados

Foto: baskets.lv

Nupat biju uz Latvijas hokeja 80 jubileju. Ievērojami vairāk par dziļo līšanu ataicināto viesu p... tajā iepriecināja aina skatītāju rindās. Līdzās daudzām plikām un sirmām galvām tika saskatāmas arī svaigi apmatotas. Tēvi bija atnākuši šurp ar dēliem – lai palepotos ar to, kas bija. Dēli ar interesi skatījās un klausījās, mēģinādami atcerēties šodien vairs reti dzirdamos uzvārdus: Balderis, Reps, Naumovs, Apsītis, Kerčs... Bet vai ar vienu jubilejas vakaru jau pārkāpta tēvus un dēlus paaudzēs šķirošā plaisa?

Dažādu paaudžu atšķirīgie uzskati, vērtējot vienas un tās pašas dzīves parādības, ir tikpat vecas, kā pasaule. Taču lielā, raupjā (viņa arī nātna un pašausta) dzīves patiesība gan būs rodama kaut kur starp apgalvojumiem „tie jaunie gurķi ir stulbi” un „ko tie vecie ķēmi tur muld”! Vai gluži vidū? To patiesību meklējot vienīgi nāktos balstīties nevis uz kvēlām emocijām, bet gan vispārzināmiem faktiem. Sportā – uz plaši skanējušiem sasniegumiem, izcīnītām augstām vietām. Citādi sanāk tā, kā reizi pēc reizes komentāros pauž SA+ jaunie lasītāji: „Ošiņam tikai viss, kas senāk bijis, ir tas labais, bet kas tagad notiek, ir slikts”. Nebūs vis tiesa. Jo pat večukam tas, kas ir labs, būs labs visos laikos. Tāpēc, ka labs, nevis tāpēc, ka vecs vai jauns.

Bet ko tur sausu muti dzisināt! Ļausim, lai runā tie paši daudzinātie fakti, liksim tos līdzās no pagātnes un šodienas. Piedāvāju salīdzināt Latvijas sporta sasniegumus un ieguvumus 20 gadu atjaunotās neatkarības (nosacīti: tagad) laikā ar 20 gadu ilgu laikaposmu tad, kad pasaule un arī Latvija bija izgājusi no Otrā pasaules kara grūtībām, kad Latvijas (toreiz gan LPSR) sportisti atkal guva savā īpašumā olimpiskās medaļas (nosacīti: agrāk). Tātad 1991. – 2011. gadi pret 1956. – 1976. gadiem. Kas tajos sakrāts?

Lai sasniegtu virsotnes, svarīga ir atspērienam radītā bāze. Padomju laikos lielo sportu viscaur finansēja valsts, jo augstākie sasniegumi bija PSRS starptautiskā prestiža viens no svarīgākajiem un kārotākajiem elementiem. Inventārs, sporta bāzes, braucieni uz mačiem, pat dopings nāca kā pašsaprotami nepieciešamas lietas. Sportistu atalgojums gan bija daudzkārt niecīgāks, nekā civilizētajā pasaulē – jo PSRS sportistus ilgi izrādīja kā amatierus – lai profesionāli sagatavotie atlēti gūtu uzvaras amatieru sacensībās. Sporta meistari tika reģistrēti kā strādnieki vai sporta instruktori, saņemot attiecīgu atalgojumu. Sevišķi izcilajiem vēl maksāja arī t.s. Maskavas stipendijas. Tikmēr no ārzemēs gūtajām sportistu prēmijām Maskava nosmēla lauvas tiesu.
Kopā savelkot: apstākļi augstākajiem sasniegumiem tika sistēmas radīti un nodrošināti. Par dienišķo maizi galva nebija jālauza. Taču, lai gūtu izeju uz starptautiskām sacensībām, latviešu sportistiem bija jāiekļūst PSRS izlasē, bet komandu turnīros (Eiropas kauss u.c.) jākļūst par impērijas čempioniem vai vismaz medaļniekiem. Un tas dažkārt bija vēl grūtāk, nekā gūt uzvaru starptautiskajās sacensībās. Latviešiem savu pārākumu krievu konkurencē vajadzēja pierādīt par pusgalvas tiesu, tikai tad izsniedza tērpu ar burtiem CCCP.

Savukārt brīvestība sportistiem atnesa iespēju nekavēti un nepastarpinātā veidā, caur starptautiskajā apritē atgrieztām pašu sporta savienībām, piedalīties it visās iespējamās sacensībās līdz pat olimpiskajām spēlēm zem pašu, Latvijas karoga. Protams, izpildot meistarību apliecinošas kvalifikācijas prasības. Sapnis par līdzdalību piepildījās, bet... vairs nebija visaptverošā, tik ļoti ierastā, valsts finanšu un organizatoriskā atbalsta. Sevišķi jau atgūtās neatkarības sākumos sportisti bieži bija pamesti pašapgādei, vēlāk vislabākie savas grūtības varēja risināt ar LOV palīdzību. Labā ziņa: deviņdesmito gadu tecējumā Latvijas sportisti vēl pārtika no padomjlaikā uzkrātā kamieļa kupra, proti, iepriekšējās sagatavotības. Tomēr sabiedriskās iekārtas maiņa sporta vidē noritēja sāpīgi un atstāja iespaidu uz sporta attīstību. Vienalga, tie, kas bija morāli un fiziski gatavi, arī tika pie kārotajiem sasniegumiem. Vispirms – pie sponsoriem.

Domāju, ka man piekritīs ikviens sporta draugs: pasaulē visaugstākais sacensību rangs ir piešķirams olimpiskajām spēlēm. Ķeramies pie aritmētikas: katrā izvēlētajā divdesmit gadu posmā notikušas: vecajos laikos sešas vasaras un sešas ziemas, jaunajos laikos: piecas vasaras un sešas ziemas spēles. Latvijas atlēti tajās izcīnījuši:
Senlaikos 32 olimpiskās medaļas (7 zelta, 18 sudraba, 7 bronzas). Tās visas tikai vasaras sporta veidos. Tajā skaitā 17 medaļas sporta spēlēs.
Jaunajos laikos 17 olimpiskās medaļas (2 zelta, 11 sudraba,4 bronzas). Divi sudrabi un viena bronza nopelnīta ziemas sacensībās. Sporta spēlēs medaļu nav.

Atceramies, ka padomju apstākļos Latvijas (PSR) izlases komandām augstākais pieejamais sacensību rangs bija Tautu spartakiādes, lepni dēvētas arī par mazajām olimpiskajām spēlēm. Latvijas basketbolistes (faktiski – TTT) senlaikos uzvarēja četrās spartakiādēs pēc kārtas (vēlāk – vēl divās). Ārkārtēja bija tā reize, kad TTT atkāpās uz otro vietu no ierastā PSRS čempioņu goda. Dzidra Karamiševa, Helēna Hehta, Skaidrīte Smildziņa, Silvija Krodere, Uljana Semjonova laikā no 1959. līdz 1976. gadam Latvijai nopelnīja 14 Eiropas un 7 pasaules čempioņu zelta medaļas. (Uļa arī basketbolam pirmo zeltu 1976. gadā.) TTT kopš 1960. gada līdz 1975. gadam 15 reizes izcīnīja prestižāko kontinenta klubu balvu – Eiropas kausu. Rīgas ASK vīri to kontinenta galveno trofeju ieguva pirmajās trijās kausa izcīņas reizēs 1958. – 1960. gados, būdami arī pieckārtēji PSRS čempioni. Un tāpēc FIBA ģenerālsekretārs 1960. gadā nosauca Rīgu par Eiropas basketbola galvaspilsētu.

Tagad šaubāmies: vai tikai Latvijas basketbola galvaspilsēta nav rodama Ventas grīvā?
Jaunajos laikos līdz olimpiskajām arēnām aizsniegušās vien vīru hokeja un dāmu basketbola Latvijas izlases vienības. Cerību uz medaļām nebija, taču sava valsts tika pārstāvēta ar godu.
Par godu nav ne runas gadījumā ar it kā atjaunoto TTT Rīga. Tā ir pilnīga Latvijas basketbola senās godības nesodīta profanācija un mūsu basketbola kauna traips ar nozagtu slavenu vārdu. Jaunieši izgāza arī projektu ar nosaukumu ASK Rīga. Bet VEF Rīga vēl ir pilnībā nesaprotams: izdosies vai ne.
Tikai pāris asaru attālumā no Eiropas meistarsacīkšu bronzas medaļām palika Latvijas sieviešu izlase 2007. gadā – ceturtā, līdz šim augstākā vieta.
Gods un slava Rīgas Barons/LMT klubam, kurš atgādināja par latviešiem, 2008. gadā izcīnot FIBA Eiropas kausu – trofeju, kuras pirmie īpašnieki tātad bija Rīgas ASK vīri. Tomēr laikā, kad priekšplānā izvirzījusies superklubu Eirolīga, Eiropas kausa skaņa vairs nav tik dzilga, kā sendienās.

Sendienās Latvijas komandas guva ievērojamus sasniegumus arī citās sporta spēlēs. Volejbolā vīriešu izlase un meistarkomanda Radiotehniķis pastāvīgi bija līderi PSRS meistarsacīkstēs (sudraba medaļu krājēji) un Tautu spartakiādēs, ar sekmēm piedalījās Eiropas klubu kausa ieguvēju kausa izcīņā, divas reizes pārskata periodā to arī izcīnot (vēl vienu reizi 1977. gadā). Volejbolisti tolaik sakrāja četras zelta un vienu sudraba olimpisko medaļu.

Kurš no laipnajiem lasītājiem man var tagad un tūliņ nosaukt kādu vietu, kur nedēļas nogalē Latvijā būtu vērojams cik necik kvalitatīvs klasiskais volejbols? Tiesa, tīkla bumbas pludmales variants (kādu sendienās vispār nepazina, kāpēc arī nevarēja cīnīties par sasniegumiem) rada jaunu interesi, paspīd arī ar atsevišķiem panākumiem (atcerēsimies Pekinu!), tomēr sausais atlikums ir krietni sīkāks, nekā priekštečiem. Kam tika četras olimpiskās zelta un viena sudraba medaļa, plus pasaules, plus Eiropas čempionu tituli.
No sporta veidiem, kurus sendienās Latvijā nepiekopa (tādēļ nav ar ko salīdzināt), tagad pirmajā vietā jāmin BMX riteņbraukšana ar Māra Štromberga olimpisko zeltu 2008. gadā. Māris turpina priecēt līdzjutējus ar augstākajiem sasniegumiem pasaulē, Eiropā un ASV. Turpretī klasiskā riteņbraukšana, kura atceras Miera velobrauciena (bija analogs Francijas tūrei) 1971. gada uzvarētāju Ringoldu Kalnenieku, olimpiskās sudraba medaļas izcīnītāju Imantu Bodnieku, pasaules čempionus Emīliju Sonku un Dzintaru Lāci, tagad ir galīgi sanīkusi. Treka riteņbraukšana galīgi iznīkusi, jo brīvības apstākļos ļauts brīvi iznīkt pēdējam trekam. Varam sevi veldzēt vienīgi ar Romāna Vainšteina pasaules meistara tituli šosejā, nu jau diezgan attālajā 1999. gadā. BMX un kalnu riteņbraukšana gūst pārsvaru pār klasiskajiem veidiem, tomēr uz īsti zīmīgiem panākumiem vēl jāgaida. Cerības rosina šogad notikusī Baltijas daudzdienu velobrauciena (pirmais uzvarētājs Harijs Japiņš) atjaunošana.

Nevar nepieminēt šķēpa mešanu ar unikālo Jāni Lūsi priekšgalā. Viņam aplūkojamā laikaposmā pieder pilns olimpisko medaļu komplekts, visi tolaik iespējamie čempiontituli un arī pasaules rekords. Sešdesmito gadu nogalē Lielais Jānis 1089 dienu dienu tecējumā nevienās sacensībās no olimpiskajām spēlēm līdz Latvijas meistarsacīkstēm nepazina zaudējumus— guva 43 pirmās vietas. Mums bija vēl vesela plejāde starptautiski spējīgu šķēpmetēju: Vilnis Feldmanis, Jānis Zirnis, brāļi Doniņi, Leolita Bļodniece, Ināra Ošiņa, Māra Saulīte u.c. taču pat viņu sasniegumi PSRS iekšējās sacensībās nespēja pārliecināt Maskavas partijniekus par latviešu iespējām impērijas izlasē.
Jaunajos laiks šķēpmešana ir izdzīvojusi kā brīnums, kā izcils piemērs iepriekšējās paaudzes centieniem nodot savas spējas un pieredzi jaunajai paaudzei. Viennozīmīgi var sacīt: ja deviņdesmitajos gados seniori nedibinātu Latvijas šķēpmetēju klubu, tad panākumiem un slavas bagātais sporta veids mūsu Dzimtenē vairs neeksistētu. Saņemot gluži minimālu materiālo atbalstu (naudas izteiksmē gadā mazāk, nekā viduvējs basketbolists nopelna vienā sezonā), klubs ir spējis saglabāt un attīstīt gatavošanās sistēmu, kā arī izaudzināt pasaules klases izcilniekus. Tam apliecinājums ir Vadima Vasiļevska un Aināra Kovala olimpiskais sudrabs, Zigismunda Sirmā pasaules junioru čempiona tituls. Valentīna Eiduka, šogad atzīta par labāko treneri Eiropā, turpina Oto Jurģa un Valentīna Mazzālīša iesākto – taču kādreiz sasniegtais vēl nav atkārtots – bija divi olimpiskie zelti, sudrabs un bronza...

Varētu turpināt vēl ilgi un daudz – turklāt visu laiku par labu sendienām. Lai nu paliek, iesākumam pietiks.
Jo tagad es izsaucu uguni uz sevi.
Ja kāds labvēlis spēj mani publiski, ar skaitļiem un faktiem, SA+ rakstos apgāzt un uzveikt, pierādot, ka jaunie laiki sportā ir pārāki un iespaidīgāki par vecajiem, tad tādam prēmijā apsolu savu janvāra mēneša pensiju, 164 latus un 29 santīmus. Daudz jau tas nebūs, iztikas minimums decembrī noteikts uz 168.76 latiem, tomēr patīkami.
Bet! Nevar taču šaut tikai vienos vārtos. Ja kāds oponents uzņemsies polemiku – to sākumā skaidri piesakot ar sakarīgi uzrakstītu teikumu – bet tajā zaudēs, tad no tāda neveiksminieka gribēšu iekasēt trešo daļu iztikas minimuma, tātad 56.22 latus.
Par žūrijas komisiju piesaku SA redakciju pilnā sastāvā: no galvenā redaktora līdz apkopējai. Atklāta balsošana ar iespējamiem komentāriem. Vinnē tas, kas saņem balsu vairākumu. Iereibušie nepiedalās.

Nu... Kurš te vēl noliegs, ka senos laikos sniegs taču bija baltāks un zvirbuļi – treknāki?

  -1 [+] [-]

, 2011-12-07 09:15, pirms 13 gadiem
Ivaram taisnība, taču viens apstāklītis - gadi! Divdesmit gados grūti sasniegt to pašu, ko četrdesmit piecos grūti (un arī vēl pēc 20 vasarām rezultāts būs PSRS laiku labā), nevienlīdzīga konkurence vienā no dimensijām!
Otrkārt, tagad izraut medāli no konkurentu iekšām ir neskaitāmas reizes grūtāk, nekā Cē Cē Cē Pē laikos, paskaties vien, kas notiek sporta spēlēs, tajos laikos kaut kādus dāņus, slovēņus vai pat šveiciešus hokejā būtu pieveicis "Latvijas bērzs" no PSRS otrās līgas, savukārt basketā ar britu, bulgāru, ungāru vīriem varētu mēģināt paspēkoties arī mūsu TTT zelta meičiņas.
Un nobeigumā vēl viena piebilde (lai gan atkārtoju - Ivaram taisnība) - šitas apgalvojums - "jo PSRS sportistus ilgi izrādīja kā amatierus – lai profesionāli sagatavotie atlēti gūtu uzvaras amatieru sacensībās" - gan ir pilnīgs un galīgs fufelis! Tu gribi teikt, ka tikai no Cē Cē Cē Pē startēja profiņi, bet visi pārējie (vienalga, vai no soc-, vai no kapvalstīm) bija amatieri? Pa dienu rukāja zavodos vai bankās, bet vakaros un naktīs gāja uz treniņiem? "Sporta Avīzes" apkopēja (žūrijas locekle!) šajā vietā noteikti pasmaidīs!
P.S. Patiesībā klusi ceru, ka pēc divdesmit, divdesmit pieciem gadiem latvju atlēti būs savākuši tādu medāļu kaudzi, kāda Ivaram sapņos nav rādījusies pat brežņevhrušča laikos...

     [+] [-]

, 2011-12-07 09:18, pirms 13 gadiem
Bet ja toreiz būtu bijusi tikpat nīkulīga, skopa attieksme pret sportu no valsts puses? Diez vai tad arī būtu bijuši tie paši panākumi! Proti, varētu pieņemt, ka visa Eiropa (tās sports) vēl tikai atkopās(sākās progress) no WWII un sāka savu augšupeju visos sporta veidos. Tā teikt dažādas starta pozīcijas. Turpretī LV no 90tajiem jau sākās regress. Ir daudzi ietekmējošie faktori, kas liek lietām izskatīties tādām kādas tās bija, ir un būs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-12-07 10:21, pirms 13 gadiem
Hmmm, cik no senajām medaļām izcīnija sportisti, kas piedalījās komandu sporta spēlēs? Lai adekvāti salīdzinātu, būtu jānoņem Balderis, Semjonova un citi, kas pa vienam, diviem dabūja medaļas spēlējot PSRS basketbola/hokeja/volejbola izlasēs, jo šobrīd mūsu
meistariem, tādiem kā K.Valters, Dārziņš, Daugaviņš nav tādas PSRS izlases, kur tās medaļas pelnīt... Es domāju individuālos sporta veidos situācija ar sasniegumiem nav ne par matu sliktāka, varbūt pat labāka. OK, tāda supervieglatlēta kā Lūša mums patlaban nav...

  +1 [+] [-]

, 2011-12-07 10:23, pirms 13 gadiem
[quote zurnaluga]
Ivaram taisnība, taču viens apstāklītis - gadi! Divdesmit gados grūti sasniegt to pašu, ko četrdesmit piecos grūti (un arī vēl pēc 20 vasarām rezultāts būs PSRS laiku labā), nevienlīdzīga konkurence vienā no dimensijām!

Mans laipnais, es taču deklarēti salīdzinu 20 gadus ar 20, nevis 45 - lai būtu godīgi. 1956.-1976. ar 1991.-2011., kā rakstīts un darīts.
Apgalvoju: no kap valstīm tolaik tiešām startēja tikai amatieri, atceries kaut vai, kādas bija viņu basketbola un hokeja olimpiskās izlases 50, 60 un 70 gados. Atceries, kā atjēma ol medāli Torpam par pāris nopelnītiem dolāriem dažās prof sacensībās? Soc valstis savukārt šuva pēc CCCP šnites, tas tiesa.

     [+] [-]

, 2011-12-07 10:34, pirms 13 gadiem
Sandis Prūsis, Miņins&co, brāļi Dukuri, brāļi Vinteri, Serģis/Rasmanis, Prokopčuka, Caune/Šimkus, Nagano biatlons ar medalam atnemtajam utt. utjp. dikti daudz mums ir, ja ta paskatas... autors, tomer, varetu ari kauchkadu koeficientu iemest- latvietis psrs izlase:latvietis Latvijā; taj pasa hokji nu neviens nebija par psrs, pat ja Balderis speleja.

     [+] [-]

, 2011-12-07 10:35, pirms 13 gadiem
Un tam visam pa vidu... aizmirst EURO2004??? Tas ir tāds sasniegums, ka tur visādu medaļu čupa vnk nobāl Tajos laikos, būsim atklāti, futbols bija nīkulīgs pabērns... Pēdējo 20 gadu laikā mums ir bijuši spēlē'taji Anglijas vadošājās līgās (vairāki!), Krievijas grandos, tādos kā CSKA, Spartak ir spēlējuši mūsējie... Ivar, tu vari iedomāties, lai kāds no LPSR tajos gados kļūst par CSKA un SPARTAK futbola klubu spēlētājiem?

     [+] [-]

, 2011-12-07 10:41, pirms 13 gadiem
Labi, tātad futenē liekam treknu + par labu mūslaikiem.

Ejam tālāk... teniss... Gulbis un Sevastova... vienu brīdi abi bija TOP50 pasaulē, Gulbis izcīnija pāris nozīmīgus titulus, diez vai mēs PSRS laikos
varam runāt par tik nopietnām tenisa personībām...Neilande? Arī viņas lielie panākumi bija jau 90. gadu sākumā.

Vēl viens trekns pluss par labu mūslaikiem.

     [+] [-]

, 2011-12-07 10:51, pirms 13 gadiem
Es neesmu specs, bet cik no šiem bija mūsu sporta produkts vai tikai caurbraucēji: Pāvels Seničevs, aleksandrs Muzičenko, Oļegs Antropovs, Ivans Bugajenkovs, Arons Bogoļubovs...

Ja tie nav vietējie sporta "ražojumi", tad es domāju, ka tos var mierīgi atskaitīt no medaļnieku pulka.

     [+] [-]

, 2011-12-07 10:57, pirms 13 gadiem
Namej, vai pieņem izaicinājumu un gribi tikt pie manas pensijas 164.29, pats riskēdams ar 56.22 ? :-)
Futenē pret 2004. lieku 1960. un 1967. gadu - lai dzīvo Ulmanis un aizsargi! Medaļu nav ne vienā, nedz otrā gadījumā, bet kurā reizē lielāks emociju bangojums?

  +1 [+] [-]

, 2011-12-07 11:02, pirms 13 gadiem
Nu, emocijas pēc uzvaras pār Turciju bija varenas un Māris Verpakovskis bija visas tautas (latviešu un krievu) varonis, kurš turklāt, atšķirībā no Ulmaņa, spēlēja Kijevas Dinamo!

Es ļoti labi atceros, kā braucu uz lekcijām, un viss 15.trolejbuss par futeni vien runāja...

Balsoju par 2003. un 2004. gadu!

     [+] [-]

, 2011-12-07 11:02, pirms 13 gadiem
Ivars Ošiņš rakstīja: [quote zurnaluga]
Ivaram taisnība, taču viens apstāklītis - gadi! Divdesmit gados grūti sasniegt to pašu, ko četrdesmit piecos grūti (un arī vēl pēc 20 vasarām rezultāts būs PSRS laiku labā), nevienlīdzīga konkurence vienā no dimensijām!

Mans laipnais, es taču deklarēti salīdzinu 20 gadus ar 20, nevis 45 - lai būtu godīgi. 1956.-1976. ar 1991.-2011., kā rakstīts un darīts.
Apgalvoju: no kap valstīm tolaik tiešām startēja tikai amatieri, atceries kaut vai, kādas bija viņu basketbola un hokeja olimpiskās izlases 50, 60 un 70 gados. Atceries, kā atjēma ol medāli Torpam par pāris nopelnītiem dolāriem dažās prof sacensībās? Soc valstis savukārt šuva pēc CCCP šnites, tas tiesa.
Ivar, pirms tā piecdesmit sestā nekādu īpašo sasniegumu jau arī nebija, cēlmetāli sāka birt pēc tam, kad lielvalsts un mazrepublika drusku atkopās pēc kara...
Varbūt tagad ar latvju zeme maķenīt atkopsies no baisajiem juku laikiem un sāks rullēt kā LPSR pēc 56.gada!
P.S. Es jau neiebildu tavai domu gaitai, bet piekritu. Par amīšu studentiem hoķī un basī ir cits stāsts, savukārt vai tu tiešām domā, ka, piemēram, vācu, holandiešu un itāļu izlašu futbolisti bija amatieri, Sebastjans Ko(e) naktīs krāmēja vagonus, Bobs Bīmons Volstrītā spodrināja kurpes, bet Pjetro Mennea darba dienās piestrādāja par istabeni kādā Romas mauku mājā?

     [+] [-]

, 2011-12-07 11:10, pirms 13 gadiem
Ivar, gaidu no tevis atbildi par vairākiem tā laika medaļniekiem... vai tie vietējie talanti vai atbraukuši gatavi sportisti bija?

     [+] [-]

, 2011-12-07 11:50, pirms 13 gadiem
Kapēc salīdzināt PSRS Latviju ar tagadējo Neatkarīgo Latviju? Varbūt labāk salīdzināt pirmo brīvvalsti ar tagadējo otro brīvvalsti. PSRS laiki ir pavisam cits stāts ar citu politisko, ekonomisko novirzi! Ir jau labi atskatīties uz šiem laikiem un lepoties ar tiem sasniegumiem, bet tie nav salīdzināmi ar citiem laikiem. Es neatbalstu šo salīdzinājumu, kur nu vēl piedevām, tagad katrs sāks mērīties vēl ar savu ...

     [+] [-]

, 2011-12-07 12:08, pirms 13 gadiem
Namejam
Pagaidīšuvēl kādus saniknotus vīrus un atbildi rakstīšu visiem vakarā vai rītrītā. Jo individuālu izaicinājumu nav.

     [+] [-]

, 2011-12-07 13:03, pirms 13 gadiem
Par futolu interesnti. Es Ulmaņlaikus futbolā neesmu piedzīvojis, tomēr cik lasīts, emocijas baigās....Tais laikos sports vēl bija apmeklēts. Cik var saprast - tīti emocijas, auras, brīvības gars, tur vienozīmīgi tie laiki liek iekšā....E2004 liekas vairāk novērtēja ārzemēs nekā pie mums, atceros pēdējo pārbaudi pret azeriem, man likās satadionam būtu jalust, bet nekā, ierindas mačs.....
Tomēr no otras puses PSRS pirmā līga, pret Eiropas čempi....tīri sportiski tomēr otrie, un mēs tur tikām, nevis gandrīz tikām.....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-12-07 13:19, pirms 13 gadiem
huy rakstīja: Par futolu interesnti. Es Ulmaņlaikus futbolā neesmu piedzīvojis, tomēr cik lasīts, emocijas baigās....Tais laikos sports vēl bija apmeklēts. Cik var saprast - tīti emocijas, auras, brīvības gars, tur vienozīmīgi tie laiki liek iekšā....E2004 liekas vairāk novērtēja ārzemēs nekā pie mums, atceros pēdējo pārbaudi pret azeriem, man likās satadionam būtu jalust, bet nekā, ierindas mačs.....
Tomēr no otras puses PSRS pirmā līga, pret Eiropas čempi....tīri sportiski tomēr otrie, un mēs tur tikām, nevis gandrīz tikām.....
-----------------

Skaties kā gribi... kad futbols pie mums izsauca tautas emocijas, tad nebija tāda hokeja li'meņa... Savukārt, es tev totāli nepiekritīšu, ka iekļūšana EURO2004 neizsauca emocijas - un vēl kādas, atceros, kā es ar savu paziņu, kurš slimnīcā gulēja, sūtījām viens otram īsziņas ar tekstu WTF Es biju lepns par izlasi. Kā jau pieminēju, Māris bija ZVAIGZNE uz to brīdi, beidzot kāds no futbola aprindām, kas varēja sacensties ar hokeja un basīša zvaigznēm.

  +1 [+] [-]

, 2011-12-07 13:24, pirms 13 gadiem
Namejs rakstīja: -----------------

Skaties kā gribi... kad futbols pie mums izsauca tautas emocijas, tad nebija tāda hokeja li'meņa... Savukārt, es tev totāli nepiekritīšu, ka iekļūšana EURO2004 neizsauca emocijas - un vēl kādas, atceros, kā es ar savu paziņu, kurš slimnīcā gulēja, sūtījām viens otram īsziņas ar tekstu WTF Es biju lepns par izlasi. Kā jau pieminēju, Māris bija ZVAIGZNE uz to brīdi, beidzot kāds no futbola aprindām, kas varēja sacensties ar hokeja un basīša zvaigznēm.
Es nesaku ka nebija emocijas, es tak gandrīz traks tad paliku....Tas par tevi, mani, vēl daudziem sporta līdzjutējiem. Bet kopumā, valsts līmenī - nu nebija tādas emocijas. Kā jau sacīju - skaistā, saulainā brīvdienā pat nesalasījās pilns Skonto stadions lai redzētu savus varoņus pirma aizbraukšanas uz EČ. Tas viens piemērs....Atkārtoju - viņas bija, tik ne tik lielas kā vajadzētu būt normāla sportu mīloša valstī un cik saprotu no rakstiem - 60tajos tās bija spēcīgākas un daudz plašākas. Ceru ka domu saprati.

  +1 [+] [-]

, 2011-12-07 17:38, pirms 13 gadiem
No vecākiem laikiem. Nu emocijas futenē jau bija baisākās, kad astoņdesmitajos Daugava tika augstākajā līgā, pēc tam pa ielām bija liekas pirmais masu gājiens ar dziesmām (vai tik kaut kur netika vicināts arī sarkanbaltsarkanais karogs, par ko ķurķis tajos laikos bija garantēts, vismaz nostāsti klīda, ka pāri tiltam viena kolonna uz Purčiku gājusi ar karogu). Riebīgie slāvi gan pēc tam izdomāja mistisko pārejas turnīru, tur mūsējiem neveicās (vai tik nebij jāspēlē Maskavā uz mākslīgā seguma tajā turnīrā, bet varbūt, ka kaut ko jaucu). Kas līdzīgs bija arī septiņdesmitajos, kad Vefiņš uzvarēja 1. līgā un atgriezās augstākajā, tādas emocijas un līdzjutēju pūļus vairs neceru ieraudzīt (iekļūšana Eiročempī mūsējiem futbolistiem tāds čiks vien bija emociju ziņā, jo izšķirošā spēle nenotika šeit). Tos barus, kas vazājas pa Rīgu apkārt pasaules hokeja čempja laikā, neuztveru nopietni (kā īstenus līdzjutējus noteikti nē), jo tur vairāk ir alus un tusiņš, pati spēle ir labi ja trešajā vietā.
Pēdējā lieliskā atmosfēra bija deviņdesmito vidū, voļukā un Daugavas CSN, kad Vildoga spēlēja Čempionu līgā. Kad nolāpītajā Valentīna dienā mūsējie sakāva franču Kannas ar 3:1 (ceturtajā setā ar 15:0, un tas - pilnīgi līdzīgu komandu spēlē), likās ka Daugaviņas nama jumts aizbrauks debesīs. Nē, tagad kaut uz 15% nekā līdzīga nav un diez vai ir sagaidāms...

     [+] [-]

, 2011-12-07 21:11, pirms 13 gadiem
Skudriniekam
Solīts makā... iekrīt. Samaksāšu, protams, ja vien kāds pieteiksies fiksētai (kā sākumā teikts) opozīcijai un vinnēs. Pagaidām ir interesants dialogs, nevis sacensība. Līdz rītrītam plkst. 8-iem gaidīšu cimdu...

     [+] [-]

, 2011-12-07 22:00, pirms 13 gadiem
Ir patīkami atcerēties mūsu sportistu panākumus,bet vai ir korekti tos salīdzināt ar mūsdienām.Starp -1976 un 1991- ir milzīga starpība .Sportā ieplūda lielā nauda un tas tika pārvērsts par biznesu.Vai šodien ir iespējama situācija ,kad kaut kur Cēsu pusē tiek noskatīts slaids puisis un pāris gados viņš kļūst par Eiropas līmeņa centru(J.K.).

     [+] [-]

, 2011-12-08 08:37, pirms 13 gadiem
[quote rolex]
Ir patīkami atcerēties mūsu sportistu panākumus,bet vai ir korekti tos salīdzināt ar mūsdienām.Starp -1976 un 1991- ir milzīga starpība .Sportā ieplūda lielā nauda un tas tika pārvērsts par biznesu.Vai šodien ir iespējama situācija ,kad kaut kur Cēsu pusē tiek noskatīts slaids puisis un pāris gados viņš kļūst par Eiropas līmeņa centru(J.K.).

šodien ir iespējama situācija, ka Valmieras pusē zēni uzsāk jaunu un sarežģītu sporta veidu un drīz vien izcīna olimpisko zelta medaļu, kļūst par pasaules līderiem.

     [+] [-]

, 2011-12-08 08:40, pirms 13 gadiem
Bet tagad - viss.
Uz balvu pensijas apmērā nav pieteicies neviens oponents, tādēļ turpinām sarunu brālīgas sadraudzības garā. Apsitīsim vecmāmiņas (podobjom babki), kā saka vecais brālis :-)

     [+] [-]

, 2011-12-08 16:52, pirms 13 gadiem
Ivars Ošiņš rakstīja: [quote rolex]
Ir patīkami atcerēties mūsu sportistu panākumus,bet vai ir korekti tos salīdzināt ar mūsdienām.Starp -1976 un 1991- ir milzīga starpība .Sportā ieplūda lielā nauda un tas tika pārvērsts par biznesu.Vai šodien ir iespējama situācija ,kad kaut kur Cēsu pusē tiek noskatīts slaids puisis un pāris gados viņš kļūst par Eiropas līmeņa centru(J.K.).

šodien ir iespējama situācija, ka Valmieras pusē zēni uzsāk jaunu un sarežģītu sporta veidu un drīz vien izcīna olimpisko zelta medaļu, kļūst par pasaules līderiem.
Svarīgākais vārds Tevis rakstītajā ,,jaunu sporta veidu '' .Vien piebildīšu ,, neolimpisko'' ,debja bija krietni vēlāk.Populārajās sporta spēlēs vai vieglatlētikā tas nav iespējams.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja