Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Rūdolfs cer uz valsts prēmiju...

Rūdolfs cer uz valsts prēmiju...
Rūdolfa vēstuļu draugam no Japānas tagad ir jauna aizraušanās - viņš ir gaisā... Valsts šo disciplīnu atbalstot.

Foto: funnysport.com

Prusaks Rūdolfs šobrīd ir labā sportiskā formā. Domāju, ka pasaules čempionātā viņam ir iespēja pacīnīties par augstām vietām. Tikai viena problēma – jāsavāc nauda ceļam, jo sacensības tradicionāli notiek tālajā Austrālijā.

Līdz šim no valsts vispār neesam saņēmuši atbalstu. Arī sponsorus ir atrast diezgan grūti. Tāpat – Latvijā faktiski nevar atrast piemērotu vietu treniņiem. Jo viena lieta, ja visas nodarbības jāizvada pie sevis virtuvē, pavisam kas cits – ja būtu moderna infrastruktūru. Sevišķi tas attiecas uz šķēršļiem, kas ir viena no sacensību disciplīnām. Mēs nodarbojamies uz novecojuša inventāra, kas, protams, neveicina sportiskās formas izaugsmi. Vajadzēs pielāgoties apstākļiem, taču – tā nav pirmā reize. Skumji, ka valsts sporta organizācijas ir pagriezušas muguru prusakiem. Faktiski – mēs esam vieni paši ar savu sporta veidu. Taču – nav pirmā reize. Izturēsim. Par panākumu uzskatīšu startu pusfinālā. Rūdolfam tas ir par spēkam, bet veiksmes gadījumā iespējama pat dalība finālā. Sporta veids nav komerciāls, tāpēc runāt par materiālo atdevi ir nenopietni. Varbūt tikai labākie tiek pie reklāmas vai totalizatoru naudām, bet – tas prasa pavisam citu gatavošanās pieeju. Gribētos, lai Latvijā ir lielāka konkurence, taču situācija ir tāda, kāda ir. Vismaz vienu reizi gadā cenšamies aizbraukt uz treniņnometni ārzemēs – palīdz ārzemju tautieši. Izmaksu ziņā šis nav dārgs sporta veids – nu, piemēram, ar basketbolu vai florbolu vispār nav ko salīdzināt. Rūdolfam bija piedāvājumi no Indijas un Pakistānas, taču viņš tos pat neizskatīja. Valsts maiņa nedrīkst būt pašmērķis un – kur tie nodevēji pēc tam ir tikuši?

Pārskatu vēlreiz Latvijas Republikas Ministru Kabineta pēdējo rīkojumu par naudas balvām par izciliem sasniegumiem sportā un saprotu, ka augstāk rakstītās rindas agrāk vai vēlāk var iegūt savu aktualitāti. Nule kā sadalīti kārtējie 250 000 latu, kas tikuši daudziem – katrai no sporta veidu federācijām vai sabiedriskajām organizācijām ir savi argumenti un pārliecība, kāpēc viņējais ir pelnījis būt šajā sarakstā. Tomēr dažas pazīmes rāda, ka šobrīd šis process ir aizgājis dīvainu ceļu. Faktiski – stāsts par prusaka Rūdolfa gaitām, tam sekojošo triumfu aiz jūrām un vēlāko valsts prēmiju sadali, nav nemaz tik utopisks, ja ierēdņi neveiks nolikumā par nopelniem dažas korekcijas vai vēl labāk – totālu reformu. Nerunāšu par tādiem gadījumiem, kad uz viena svara kausa tiek nolikta sieviešu brīvā cīņa un vieglatlētika – konkrēti, Ineta Radeviča par savu uzvaru Eiropas čempionātā tāllēkšanā saņem tik pat lielu materiālo gandarījumu kā Anastasija Grigorjeva. Nav nekas pret Nastju, tikai, atvainojiet, sieviešu brīvā cīņa nav un nekad pat tuvumā nebūs jebkurai no vieglatlētikas disciplīnām – ne pēc popularitātes, ne tradīcijām... Nemaz nerunājot par estētisko baudījumu. Kāpēc izlikties, ka ir savādāk? Sarakstā atrodu arī Latvijas Makšķerēšanas sporta federāciju, kas dabūjusi sev un sportistiem naudiņu par trešo vietu pasaules čempionātā spiningošanā no laivām. Arī treneriem ir ticis... Jauks vaļasprieks. Puikas viņvasar mirka Ķīsītī (Ķīšezerā). Nezinu, kā spiningošanā no laivām ir ar sava laukuma vai šajā gadījumā – ezera priekšrocībām, bet domāju, ka asariem vai kazragiem būtu savs viedoklis par Latvijas trešo vietu. Veči – ja pie saviem krastiem neesat pirmie, tad ko jūs te esat visus iepriekšējos gadus darījuši? Zinu, zinu – tas ir ļoti grūts un sarežģīts sporta veids, bet – vai jūs domājiet, ka trenēt prusaku Rūdolfu ir viegli?

Visbeidzot, atkāpei no tā paša saraksta paņēmu pēdējās rindkopas. Kāds Anrijs Plūme, kas 2006. gadā pasaules junioru čempionātā starp aeroatlētiem bijis trešais, bet gadu vēlāk šajā pašā vecuma grupā komandu vērtējumā izcēlis pirmo vietu, tagad ar Administratīvās apgabaltiesas spriedumu panācis, ka viņam par minētajiem sasniegumiem valsts piešķir attiecīgi – 200 un 300 latus. Kas ir aerosports? Tie ir lidmodeļi un viņu konstruktori. Interesants hobijs. Kad viņus izslēdza no prēmēšanas saraksta, viņi aizgāja pie juristiem. Pēdējiem savukārt vienalga – ar ko klients nodarbojas, ja vien tas netraucē viņus padabūt apakšā MK noteikumiem. Izrādās, tiesai nebija iebildumu un te nu precedents – naudas balva tiek paņemta ar tiesas nolēmumu. Anrijam nav ko pārmest – viņš izmantoja savas likumīgās tiesības. Beigu galā – kur sākas un beidzas izcili sasniegumi sportā?

Vai spējat iztēloties, kas tagad notiks, ja šo prēmēšanas kārtību atstās pa vecam? Nākamais – kāpēc man iedeva tik maz? Brīvās cīņas un vieglatlētikas samērošana jau iezīmē virzienu. Labu gribot, esam nokļuvuši absurda teātrī... Ja neko nemainām noteikumos un normās, tad es daru visu, lai prusaks Rūdolfs piedalītos pasaules čempionātā, bet pēc tam – pie advokātiem...Viņi zinās, kā dabūt naudu no valsts par īpašiem sasniegumiem. Man kā trenerim arī tiks... Konkurenti nesnauž – raug, galda hokejisti tagad ir noformējuši savas tiesības uz vienotu kustību, kas tikai nozīmē – jaunas rīkles pie prēmiju galda par sasniegumiem sportā...

  +5 [+] [-]

, 2010-12-07 09:24, pirms 14 gadiem
Neviens nekad nav rakstījis kā ir ar tām prēmēšanu lietām citās valstīs no to budžeta. Kaut vai tepat Igaunijā vai Lietuvā. Būtu interesanti uzzināt.

  +1 [+] [-]

, 2010-12-07 09:37, pirms 14 gadiem
Sākumā jau likās, ka armands saķēris temperatūru...
Bet nu, nekad jau nav bijis savādāk. Daži pat ir mainījuši valstisko piederību, lai būtu kāda iespēja nopelnīt atbilstoši ieguldītajam darbam...

  +1 [+] [-]

, 2010-12-07 09:41, pirms 14 gadiem
uzrakstīts objektīvi, varētu jau padomāt par koeficientiem katram sporta veidam LV, tikai kur raut kritērijus... no gaisa? atkal būs subjektīvi.. un daudzi kliegs ka netaisnīgi...

     [+] [-]

, 2010-12-07 09:44, pirms 14 gadiem
Varu tikai piekrist rakstam, šobrīd naudu saņem tas, kuram ir vislielākais lobijs attiecīgajās instancēs. Un neizskatās, ka kaut kas varētu mainīties...
Manuprāt, vajadzētu atlasīt sporta veidus, kuriem Latvijā ir skatītāji, iespējams piešķirot izņēmumu olimpiskajiem sporta veidiem. Jo finansēšanas būtība jau ir tāda, ka valsts piešķir naudu par to, ka sportisti dara sabiedriski lietderīgu darbu, sagadājot priecīgus mirkļus mums - līdzjutējiem. Un tikai tad piešķirt finanses, vērtējot starp šiem sporta veidiem sasniegumus. Jo nav jēgas finansēt sporta veidus, kuri interesē tikai pašiem dalībniekiem, viņu radiem un vēl pārdesmit cilvēkiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-12-07 10:16, pirms 14 gadiem
Olimpiskies veidiem viens koeficents, parejiem cits.
Kur var iepazities ar pilnu sarakstu? (Oglasitje ves spisok!)

  +1 [+] [-]

, 2010-12-07 13:18, pirms 14 gadiem
KristsT rakstīja: Varu tikai piekrist rakstam, šobrīd naudu saņem tas, kuram ir vislielākais lobijs attiecīgajās instancēs. Un neizskatās, ka kaut kas varētu mainīties...
Jo finansēšanas būtība jau ir tāda, ka valsts piešķir naudu par to, ka sportisti dara sabiedriski lietderīgu darbu, sagadājot priecīgus mirkļus mums - līdzjutējiem.
Dukura otrā vieta Olimpiādē Tavuprāt ir panākums vai neveiksme?

     [+] [-]

, 2010-12-07 13:35, pirms 14 gadiem
kegums rakstīja: Dukura otrā vieta Olimpiādē Tavuprāt ir panākums vai neveiksme?
Kāpēc Tu man to jautā?
Izcils sasniegums, viennozīmīgi. Kaut gan vienlaikus arī nosacīta neveiksme sportistam, jo varēja izcinīt pirmo vietu.

     [+] [-]

, 2010-12-07 14:41, pirms 14 gadiem
1.19. sportistes I.Radēvičas trenerei Innai Radēvičai – 5000 latu (tai skaitā 1040 latu nodokļu samaksai)
----
Radiniece vai pati trennē sevi?

     [+] [-]

, 2010-12-07 14:47, pirms 14 gadiem
KristsT rakstīja: Kāpēc Tu man to jautā?
Izcils sasniegums, viennozīmīgi. Kaut gan vienlaikus arī nosacīta neveiksme sportistam, jo varēja izcinīt pirmo vietu.
Tāpēc, ka Tu to uzrakstīji, tāpēc jautāju...

Piekrītu Tavai atbildei. bet šā vai tā pat pie visideālākās sistēmas būs sportisti, kas attiecīgajā brīdī būs sasnieguši savu spēju maksimumu vajadzīgajā brīdī, kā Radēviča. Un tādiem, kam nepaveicas, kā Martinam Dukuram. Tādi, kuru dēl cilvēki ceļas nakts vidū, (kā hokeja izlase) un tādi, kurus neskatās pat pievakarē. Kā var valsts novērtēt prieku?

     [+] [-]

, 2010-12-07 16:01, pirms 14 gadiem
kegums rakstīja: Tāpēc, ka Tu to uzrakstīji, tāpēc jautāju...

Piekrītu Tavai atbildei. bet šā vai tā pat pie visideālākās sistēmas būs sportisti, kas attiecīgajā brīdī būs sasnieguši savu spēju maksimumu vajadzīgajā brīdī, kā Radēviča. Un tādiem, kam nepaveicas, kā Martinam Dukuram. Tādi, kuru dēl cilvēki ceļas nakts vidū, (kā hokeja izlase) un tādi, kurus neskatās pat pievakarē. Kā var valsts novērtēt prieku?
Nu, es domāju ka valsts var "novērtēt prieku", ko kopumā sporta līdzjutējiem dod medaļa makšķerēšana, medaļa skeletonā vai, būsim utopiski, medaļa hokejā. Tur nevajadzētu būs diskusijām. Attiecīgi proporcionāli lielām vajadzētu būt naudas izmaksām. Es ar to nedomāju tā, ka vajadzētu salīdzināt divus praktiski līdzjutējiem līdzīgus sportu veidus vai to, ka no viena sportista gaidīts vairāk, otra mazāk.
Bez tam pēc tāda principa varētu novērtēt arī citus Latvijā populārus sporta veidus, kas nav olimpiskie, piemēram motokrosu blakusvāģiem.

     [+] [-]

, 2010-12-07 16:24, pirms 14 gadiem
PS. Ja nu kāds nesaprata, es nedomāju, ka vajadzētu salīdzināt "prieku" vai katra sportista sniegumu, popularitāti, bet sporta veida popularitāti kopumā un sacensību nozīmīgumu.

     [+] [-]

, 2010-12-07 16:30, pirms 14 gadiem
1.63. Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas sportistam Ingum Goltiņam par pasaules čempionātā spiningošanā no laivām izcīnīto trešo vietu komandu vērtējumā ¬– 900 latu;
1.64. Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas sportistam Armandam Romanovam par pasaules čempionātā spiningošanā no laivām izcīnīto trešo vietu komandu vērtējumā ¬– 900 latu;
1.65. Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas sportistam Jurim Fjodorovam par pasaules čempionātā spiningošanā no laivām izcīnīto trešo vietu komandu vērtējumā ¬– 900 latu;
1.66. Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas sportistam Aleksandram Meirānam par pasaules čempionātā spiningošanā no laivām izcīnīto trešo vietu komandu vērtējumā ¬– 900 latu;
1.67. sportistu I.Goltiņa, A.Romanova, J.Fjodorova un A.Meirāna trenerim Egonam Simsonam – 900 latu;
1.68. sportistu I.Goltiņa, A.Romanova, J.Fjodorova un A.Meirāna trenerim Jānim Stikutam – 900 latu;

     [+] [-]

, 2010-12-07 16:36, pirms 14 gadiem
Slakteris arī svarīgs putns, 3 treneri čalim laivā

1.51. Latvijas Ūdens motosporta federācijas sportistam Uvim Slakterim par pasaules čempionātā kopvērtējumā Formula 2 laivu klasē izcīnīto otro vietu –¬ 2800 latu (tai skaitā 468 latus nodokļu samaksai);
1.52. sportista U.Slaktera trenerim Aivaram Lenertam ¬– 350 latu;
1.53. sportista U.Slaktera trenerim Jurim Slavītim ¬– 350 latu;
1.54. sportista U.Slaktera trenerim Miervaldim Zaharčenokam ¬– 350 latu;

  +2 [+] [-]

, 2010-12-07 16:41, pirms 14 gadiem
Mārcis Apškrūms rakstīja: Slakteris arī svarīgs putns, 3 treneri čalim laivā

1.51. Latvijas Ūdens motosporta federācijas sportistam Uvim Slakterim par pasaules čempionātā kopvērtējumā Formula 2 laivu klasē izcīnīto otro vietu –¬ 2800 latu (tai skaitā 468 latus nodokļu samaksai);
1.52. sportista U.Slaktera trenerim Aivaram Lenertam ¬– 350 latu;
1.53. sportista U.Slaktera trenerim Jurim Slavītim ¬– 350 latu;
1.54. sportista U.Slaktera trenerim Miervaldim Zaharčenokam ¬– 350 latu;
Šeit gan izskatās, ka viena trenera prēmija ir vienkārši sadalīta ar skaitli trīs...

  +1 [+] [-]

, 2010-12-07 17:41, pirms 14 gadiem
redzot, ka junioru vicechempionei, shkjeepmeteejai Muuzei gandriiz tikpat spiningotaajiem, vispaar negribas peetiit neko siikaak.

  +1 [+] [-]

, 2010-12-07 20:07, pirms 14 gadiem
pirmo reizi izlasīju,nesapratu,kas par prusakiem. Izlasīju 2x, galva kluva gaišāka.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-12-09 00:25, pirms 14 gadiem
Piemērs:
Dmitrjam Agafonovam par izcīnītu 1.vietu EČ bļitkošanā = Jānim Bērziņam par izcīnītu 1.vietu EČ 100m sprintā(labots Bolta rekords)