Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kurš būs EURO 2012 lielākais atklājums?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kurš būs EURO 2012 lielākais atklājums?
Vai Mario Gētce kļūs par EURO 2012 spilgtāko jauno zvaigzni?

Katrs lielais futbola turnīrs - Eiropas vai pasaules čempionāta finālturnīrs - atklāj jaunas zvaigznes vai padara daudz labāk zināmākus futbolistus, par kuriem pirms tam tikai runāja, kā par nākamajām zvaigznēm. EURO 2012 nebūs izņēmums - arī Eiropas 14. čempionātā futbolā uzlēks jaunas zvaigznes un zvaigznītes, bet kādas jau zināmas zvaigznītes kļūs vēl spožākas.

Mūsdienās vairs nav iespējams pēkšņi ne no kurienes parādīties EURO finālturnīrā un kļūt tajā par pilnīgu atklājumu. Futbola talantiem tagad seko ja ne gluži no autiņu vecuma, tad kopš to pirmajiem soļiem futbola laukumā noteikti. Visi jaunie spēlētāji, kas piedalīsies EURO 2012 Polijas un Ukrainas futbola laukumos, jau ir zināmi vismaz savās valstīs un futbola speciālistu aprindās, daži jau ir pat ļoti labi zināmi un sevi apliecinājuši visaugstākā ranga spēlēs, taču izlases rindās viņiem visiem būs iespēja spilgti izcelties pirmo reizi. Vai arī EURO 2012 laukumos no futbola debesīm nokritīs tādas zvaigznes, kādas savulaik bija, piemēram, beļģis Enco Skifo 1984. gadā un brits Veins Rūnijs 2004. gadā?

Tikai 20 gadu ir Grieķijas izlases aizsargam Kirijakosam Papadopulosam, taču bez viņa jau kādu laiku nav iedomājama Gelzenkirhenes "Schalke 04" aizsardzība. Arī Alans Dzagojevs (21 gads) no Maskavas CSKA un Krievijas izlases jau ir pārdzīvojis uzlēcošās zvaigznes laika posmu, taču savu valstu izlašu rindās viņi abi tamlīdzīga ranga turnīros vēl nav pa īstam izcēlušies. Kristians Eriksens no Dānijas izlases un Amsterdamas "Ajax" jau ir izpelnījies ne tikai leģendārā Johana Kruifa uzslavas, bet arī bijis Dānijas gada labākais futbolists (pie reizes arī lielākais gada talants), bijis arī Nīderlandes Eredivisie sezonas labākais jaunais spēlētājs. Eriksenam ir tikai 20 gadu, pirms diviem gadiem viņš bija jaunākais Dānijas izlasē pasaules čempionātā, bet tagad viņam jau būs svarīga loma izlases spēlē. Pirmo reizi šāda ranga turnīrā.

Kurš gan tagad nezina Vācijas izlases un Dortmundes "Borussia" 20 gadus veco spēlētāju Mario Gētci? Viņš un Leverkūzenes "Bayer 04" uzbrucējs Andrē Širrle kļuva par pirmajiem atkal vienotajā Vācijā dzimušajiem futbolistiem, kas iekļuva izlasē un daudzi paredz, ka tieši Gētce (sastāvā ir arī Širrle) var kļūt par EURO 2012 spilgtāko jauno zvaigzni.

19 gadus vecais polis Rafals Voļskis no Varšavas "Legia" izlases rindās debitēja tikai 22. maijā pārbaudes spēlē pret Latvijas izlasi Klāgenfurtē, taču par šo balsta pussargu jau runā kā par Polijas izlases nākotnes zvaigzni un par viņu jau interesējoties Dortmundes "Borussia" (gatava maksāt 4,5 miljonus eiro!), kā arī vairāki A sērijas klubi Itālijā.

Nīderlandes izlasē kreisajā malā aizsardzībā spēlē 18 gadus vecais Jetro Vlllemss no PSV "Eindhoven", bet uzbrukumā jau ir debitējis 21 gadu vecais Lusiano Narsinghs no "Heerenveen". Anglijas izlases 21 gadu veco uzbrucēju Denniju Vellbeku no "Manchester United" jau salīdzīna ar nigērieti Nvankvo Kanu, bet vēl angļiem ir arī 18 gadus vecais Alekss Oksleids-Čemberlens no Londonas "Arsenal". Grieķijas izlasē ir 19 gadus vecais uzbrucējs no 1.FC "Kaiserslautern" Kostass Fortuniss, kuram pēc kluba izkrišanas no bundeslīgas ir liels papildus stimuls sevi apliecināt.

Zinot Ukrainas izlases problēmas vārtsargu līnijā, pie vārda EURO 2012 var tikt arī 19 gadus vecais Kijevas "Dinamo" vārtsargs Maksims Kovals. Savulaik viņš nepilnu 17 gadu vecumā debitēja Ukrainas futbola virslīgā dzimtās Zaporožjes "Metallurg" rindās (savā 17. dzimšanas dienā atvairīja 11 m soda sitienu mačā ar Doņeckas "Šahtar") un kopš tā laika viņu uzskata par vienu no talantīgākajiem vārtsargiem Ukrainas futbola vēsturē. 19 gadus vecs vārtsargs - Džeks Batlends - ir arī angļiem, taču viņam šoreiz diezin vai jau būs iespēja sevi apliecināt - viņš izlasē ir stabils trešais numurs.

Portugāles izlases galvenais treneris Paulu Bentu iesaka pievērst uzmanību 20 gadus vecajam Lisabonas "Benfica" uzbrucējam Nelsonam Oliveiram, kurš šosezon atzīts par Portugāles futbola virslīgas labāko debitantu un kurš pērn bija viens no labākajiem spēlētājiem (sudraba buča ieguvējs) U20 pasaules čempionātā, kurā portugāļi ieguva sudraba medaļas. Portugālē Oliveiru viņa spēles manieres dēļ jau sauc par "jauno Kantonā"...

Droši vien, ka vēl vismaz daži jaunie talanti jev jaunās zvaigznes netika pieminētasi. Iespējams, ka netika pieminēts arī tas, kurš kļūs par EURO 2012 spožāko jauno zvaigzni. Jo interesantāk būs sekot spēlēm un jaunajiem futbolistiem...

     [+] [-]

, 2012-06-09 11:11, pirms 12 gadiem
Pagaidām uz šādu god pretendē Alans Dzagojevs, kuram arī tikai 21 gads, kaut gan >100 spēles Maskavas CSKA un >20 izlasē.