Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kapu svētki basketbolam nepiestāv

Kapu svētki basketbolam nepiestāv
Andris Biedriņš šajās dienās vairāk domā par savu veselību un tikai pēc tam - par basketbolu.

Foto: nba.com

Laikam jau latviešiem kapu kultūras emocionālie konteksti ir iezīsti kopā ar mātes pienu. Mēs savus aizgājējus nelaižam vaļā un tos pie mums sauc par kapu svētkiem. Par notiekošo Latvijas basketbolā noteikti nevajadzētu runāt kā par sēru godiem, taču noskaņas un darbības te līdzīgas.

Tā kā liekam pie grīdas un pa purnu, bet – nē, taču! Varbūt tomēr nevajadzēja? Tā kā soda bataljona pavēles izpildām, bet – pēc tam vēl atskatāmies... Konstatējam faktu, pieņemam lēmumus un... aizsākam morālo paģiru cīņu.
Vai Latvijas basketbola sabiedrībai nebija skaidrs pēc pagājušā gada rudens, ka tā kā bija - nekad vairs nebūs. Pēc Eiropas čempionāta izsvaidītie soda mēri drīzāk bija nevis sitiens pa dažiem cilvēkiem, bet gan par sistēmu vai kārtību kopumā. Patiesībā jau – sitot basketbolistus, priekšniekiem pašiem sevi arī vajadzēja pienaglot. Sportisti – lai kādi viņi arī nebūtu – tomēr spēlē pēc tiem noteikumiem, kas ir viņu priekšā. Ja šī kārtība ir vaļīga, tad cilvēciskais faktors šeit ņem virsroku. Jā, viņi dzēra, jā viņi demolēja, jā, viņi ignorēja, jā, viņi plosījās... Bet – vai tad treneri un visi tie, kas turēja apkārt komandai dvieļus, to redzēja pirmo vasaru? Nu, labi, varbūt Kemzuram mute bija vaļā, bet – ko tad bāliņi? Vai tad šie jaunie cilvēki darīja kaut ko tādu, ko viņu priekšgājēji nedarīja? Viesnīcā ugunskuru katru gadu patiešām nekurināja, tas fakts, piedodiet, taču citkārt nav bijis diez ko labāk, vien ar to atkāpi - ne visos gadījumos šī šļura tika izcelta publiskai apskatei. Šī paaudze savā ziņā ir ekshibicionisti, taču laikmets to veicina – tviterošana, čatošana, tusēšana, čillošana... Pārbaudījumu ar slavu viņi mēģināja izturēt, taču izgāzās. Puikas padauzījās, dabūja pa zobiem. Vieniem sāp, citi aizvainoti, vēl kāds – ierāvās savā čaulā... Kas tālāk?

Tālāk vajadzētu būt pragmatiskam darbam un pieaugošo pasaulei, bet Latvijas basketbolā notiek kapu svētki! Bagijs visu pavasaru nezin kā uzrunāt vai piebraukt tiem, kurus viņš patiesībā grib redzēt valstsvienībā, bet nevar dabūt. Runa ir par visādos veidos diskvalificētajiem. Tas pats bēdīgi slavenais stāsts. Nu, liekam taču večiem vienreiz mieru! Viņi nekur nav pazuduši no šīs spēles, vienkārši apstākļi tā ir sakrituši, ka šis diemžēl nebūs viņu laiks. Jā, katram tagad kabatā pa akmenim, bet – ne visos gadījumos tie lidos vai būtu jāmet kāda logos. Publiski giljotīna tika izmēģināta – varbūt visi nesaprata konstrukcijas tehniskos parametrus, taču rociņu pie kakla katrs no grēka āžiem piešāva. Ja mēs vienreiz atvieglojāmies ar soda mēriem, tad mēģinām apjēgt, ka mūžīgā kaunināšana nevar kalpot par Latvijas basketbola nākotnes mērlenti. Lieli cilvēki – cik reizes šos kārsim pie staba? Bet, tie kam nepielec ar pirmo piegājienu, tos neizmācīs nekādi profilaktiskie pasākumi. Skatos, lielākais no sūdu vārītājiem – tas, kurš Bērziņu Kaspars – lokās un svīst pa izlases treniņiem kā ogļracis. Vai visu sapratis, nožēlo? Priekš kam mums viņa grēksūdzes – lai izdara kārtīgi darbu un ar to būs gana! Lai parāda, ka vēlas un dara to nevis par spīti kādam, bet par godu šai spēlei, no kuras puika paņēmis tik daudz, bet devis vēl pretī nav...

Kāda gaudošana sākusies par Biedriņa nespēlēšanu izlasē! Basketbola savienība, protams, arī labie – publisko vēstījumu iepako ar lentīti, uz kuras rakstīts – „Andris grib atpūsties...” Saprotams, nomaļus vērotāji jau sadalījušies hiēnu baros. Viņiem viss skaidrs. Pavaicājiet gan, ko grib pats Andris? Viņš tagad par visu vairāk vēlas tikt pie veselības. Vēderu muskuļu operācija, kas NBA centram tikta veikta martā, nav iesnas vai klepus. Biedriņš šajās dienās ir pie dakteriem Vankūverā – šie skatīs un pārbaudīs, vai un kad viņš varētu sākt trenēties. Trīs mēnešus nevarēja... Izlase? Atkārtoju vēlreiz – Biedriņam šobrīd ir jādara viss, lai viņš vispār varētu kādreiz atgriezties profesionālajā basketbolā. Psiholoģiski viņš ir ticis izpļaukāts no visām pusēm – par rudeni, te viss skaidrs. Bet pamēģiniet iztēloties, kas notika ar viņu sezonas laikā? Kā deviņu miljonu vērtai skrūvītei norāva vītni... Tas ir profesionālais sports. No tevis prasa rezultātu, no tevis negaida slimības lapu ar attaisnojumiem. Pēc pirmā savainojuma darba devējs netic, ka tas ir nopietni. Viņš liek atstrādāt naudu. Un sūta savu gladiatoru cīņā... Pēc otrā piegājiena piesarkst arī komandas ārsti. Man ir palaimējies salīdzināt Biedriņu dažādos vecumos un saku, ko redzu tagad – cilvēks ir pieaudzis. Protams, katram mums par publiskām personībām ir izveidojies savs priekšstats, kas balstīts uz redzēto, dzirdēto, lasīto un – šur tur manīto. Taču katram no mums ir dota iespēja, savus priekšstatus koriģēt, mainīt, labot. Ja vien to vēlamies... Redzu, ka Andris ir mainījies, kam pamatā ir gūtā pieredze – uz basketbola laukuma, ielā, bāros un festivālos. Par šo pieredzi viņš ir dārgi maksājis un šajā gadījumā runa nav par viņa daudzmiljonu vērto līgumu. Reputācija. To izrādās nevar nopirkt. Pazaudēt var. Bet – to var atkal iegūt, iemantot. Ar darbu un attieksmi. Neticu, ka Biedriņš to nesaprot. Tāpat kā tas šobrīd ir skaidrs abiem Kaspariem, Armandam, Kristapam. Tikai katram savs ceļš ejams līdz lielajam krustojumam. Kad tur nonāc – pieņem lēmumu.

Tāds Biedriņš mums viens. Tāpat kā Kambala, Ādolfs, Šķēle... To, ko viņi ir saņēmuši, tas nopelnīts. Te runa nav par grēku atlaišanu un piedošanu. Tik vien kā – pamēģiniet novērtēt viņus kā cilvēkus. Vispirms kā cilvēkus un pēc tam, kā basketbolistus, lielceļa blandoņas, nepaklausīgos vai nepieskatītos. Viņi izlasē nespēlē un - nevajag! Taču šis „nevajag” nav domāts kā atriebības par kaut kādu tur Eiropas čempionātu, kurā vīri spēja savākties tikai brīžos, kad bija jāieņem tuvākais bārs. Šis „nevajag” ir domās kā fakts, ka šobrīd mēs savādāk nevaram rīkoties. Abas puses to saprot. Par to nešaubos! Katrs gan savādāk to demonstrē publikai, taču – tā ir tikai poza... Vecais Valters taču intervijā pat atzina – sak, pie manis Kristaps būtu izdzīts no izlases jau pēc pirmā paģirainā treniņu rīta. Un Ādolfs zina, ka Valdis nemuld. Ko mums pārējiem no tā visa mācīties? Pieņemam realitāti. Atlasē tiks iespēlēta cita talantīga paaudze – jā, šobrīd bikla, ne tik apbružājusies meistarībā, taču viņi sēdēs pie klavierēm. Daži spēlēs, daži nesīs, taču kopumā – atgriežamies pie pamatvērtībām. Atgriežamies pie komandas, kur durvju atslēga ir dota ikvienam. Arī tam, kurš vakar tās atvēra ar kāju... Jo kapu svētki latviešiem piestāv tikai noteiktās kulta vietās, bet – tas noteikti nav basketbola laukumā.

  +3 [+] [-]

, 2010-07-06 16:03, pirms 14 gadiem
Daudz dažādu epitetu kas padara rakstu garāku bet kopumā Bagijs izdarīja maksimumu un ja pāris spēlētāji atteicās bija iemesli un viss...

 +12 [+] [-]

, 2010-07-06 16:07, pirms 14 gadiem
Armanda raksti ir kolosāli...principā tikai viņš notur manu interesi maksāt par SA+

  -1 [+] [-]

, 2010-07-06 16:19, pirms 14 gadiem
ļoti labs raksts, tik par Biedriņu negribas piekrist! būtu biedrs pagājušo vasaru normāli pastrādājis, kā to dara liela daļa NBA spēlētāju, būtu arī bez traumām izticis!!!

  -4 [+] [-]

, 2010-07-06 16:32, pirms 14 gadiem
Žēl Bagija viņš to nav pelnījis. Visvairāk jau kremd par Blūmu, viņš ir tāds kas var uzņemties izšķirošos brīžus un labi vada komandu. Tagad noteikti visi apjukuši un sabijušies skraidīs pa laukumu. Dzīvosim redzēsim.

  -3 [+] [-]

, 2010-07-06 16:35, pirms 14 gadiem
Imigrants rakstīja: Žēl Bagija viņš to nav pelnījis. Visvairāk jau kremd par Blūmu, viņš ir tāds kas var uzņemties izšķirošos brīžus un labi vada komandu. Tagad noteikti visi apjukuši un sabijušies skraidīs pa laukumu. Dzīvosim redzēsim.
Kad speleeja venspilii atceros, kaa viņš norakaa uleba pedeejaas sekundeesun nevienu vien reizri pedeejaas sekundees Latvieshiem alazh bijushas neveiksmiigas!

  +9 [+] [-]

, 2010-07-06 16:52, pirms 14 gadiem
Pieņemam realitāti. Atlasē tiks iespēlēta cita talantīga paaudze – jā, šobrīd bikla, ne tik apbružājusies meistarībā, taču viņi sēdēs pie klavierēm. Daži spēlēs, daži nesīs, taču kopumā – atgriežamies pie pamatvērtībām.

Līdz realitātei vēl mirklis jāpagaida- BBP, Positivus... Tad varēs sākt ķengāt ''jaunos, nepieslīpētos talantus". Tikai šiem tie purniņi vēl nav tik atpazīstami, bet nekas- viss nāk ar laiku, gan iepazīs.

Es zinu tikai vienu- nekad nespēšu piedot Šnepa-Kehra komandai šīs paaudzes pazudināšanu, izlases konteksta, un tieši viņus un tikai viņus uzskatu par vainīgiem pie radušās situācijas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-07-06 17:00, pirms 14 gadiem
''Atkārtoju vēlreiz – Biedriņam šobrīd ir jādara viss, lai viņš vispār varētu kādreiz atgriezties profesionālajā basketbolā.''

Nevajag jau paarspiileet

  +5 [+] [-]

, 2010-07-06 17:21, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Kā izpaudīsies tava "nepiedošana"? Sēdēsi sava dzīvokļa kaktā un pinkšķēsi? Domā, kāds ievēros, ka tu "nepiedod"?
Vai arī iesi un uzspridzināsies aiz dusmām pie basketbola savienības logiem?
Priecāšos par katru Šnepa un Kehra profesionālo neveiksmi, zākāšu pie pirmās izdevības un applaudēšu, kad viņi paklups. Kā īstens latvietis! Bimbāt nav manā gaumē- bimbātāju nonākšana LBS vadībā ir mūsu basketbola nelaimju sakne.
Kā Tu domā, vai čaļi neredz, kas ir kas šajā sistēmā? Domā, ka tas nebija viens no iemesliem visiem trādirīdi? Visi Šnepa firmu vinnētie konkursi, Jankova līgumi, sieviešu EČ nofenderētā nauda utt.
Bet izlasei jālej benzīns par savu naudu un Ventspilī jādzīvo kojās 40m no sliedēm! Vai tā nebija attieksmes parādīšana pret Latvijas Nacionālo izlaso??? Kāds teiks- Biedriņš pelna miljonus, kas viņam ko bāku nepieliet? Taču izlasē bija ne tikai Andris- bija arī Jahovičs, kurš bija spiests iziet bankrota procedūru un ne jau savas vainas dēļ. Kamēr šī zaglīgā un savtīga gangrēnas kāja netiks nogriezta, mēs asinis katru gadu varēsim pārliet, taču paliksim arvien vājāki un slimāki!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2010-07-06 19:20, pirms 14 gadiem
trakais v.4 rakstīja: Vienalga es savas domas,par šo dzērāju izlasi nemainīšu-ja grib laboties,lai iet laukumā un pierāda,ka ir izlases cienīgi!
Pašreizējā izlasē jau ar tādu netrūkst, ir bijušas arī publiskas lietas, tikai viņi līdz šim nebija dzeltenai presei interesanti. Bet būtībā tur tusētāji netrūkst arī tagad. Ir tādi, kas pohu dēļ uz izbraukuma spēli nav aizbraukuši, ir tādi, kas algas dienu nedēļu ir svinējuši, ir n-tās reizes sūdus savārījušais Bērziņš, kura epopeja ar veikalu apzagšanu sākās vēl jaunatnes izlašu laikos. Uz šitā fona diskvalificētie Šķēle un Valters pēdējos gados bijuši paipuisīši.
Lai nāk jauna paaudze, taču tai bija jānāk dabiskā veidā. Daži tāpat būtu beiguši izlasē spēlēt, bet tagad ir tā, ka arī tie, kas vēl varētu spēlēt un palīdzēt, pateica nē. Iegansti dažādi, bet visam apakšā ir LBS (Šnepa) pērnais pārmetiens.

  +1 [+] [-]

, 2010-07-06 19:23, pirms 14 gadiem
Skarbi...

  +1 [+] [-]

, 2010-07-06 22:32, pirms 14 gadiem
nez, man gan kaut kā pilnīgi vienalga tie basketbolisti, grib spēlē, negrib nespēlē, attieksme pret viņiem tāda pati kā viņiem pret līdzjūtējiem, tobiš nekāda.

  +2 [+] [-]

, 2010-07-07 12:32, pirms 14 gadiem
Protams, ka sabiedrība ir pilna negatīvisma un konkrēti pārspīlē...

Bet pagale viena nedeg.

Biedrs lai ārstē un atkpjās, un lai parāda nākamsezon, ka viņu velti kritizējuši tur un te

     [+] [-]

, 2010-07-07 18:16, pirms 14 gadiem
aigars076 rakstīja: Pieņemam realitāti. Atlasē tiks iespēlēta cita talantīga paaudze – jā, šobrīd bikla, ne tik apbružājusies meistarībā, taču viņi sēdēs pie klavierēm. Daži spēlēs, daži nesīs, taču kopumā – atgriežamies pie pamatvērtībām.

Līdz realitātei vēl mirklis jāpagaida- BBP, Positivus... Tad varēs sākt ķengāt ''jaunos, nepieslīpētos talantus". Tikai šiem tie purniņi vēl nav tik atpazīstami, bet nekas- viss nāk ar laiku, gan iepazīs.

Es zinu tikai vienu- nekad nespēšu piedot Šnepa-Kehra komandai šīs paaudzes pazudināšanu, izlases konteksta, un tieši viņus un tikai viņus uzskatu par vainīgiem pie radušās situācijas!
Pilnīgi tev piekrītu!
To pašu K.Valteru Diskvalificēja un nu skaiti viņš karjeru izlasē ir beidzis,protams pateicot mūsu nevainojamajai LBS...