Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Maska (Ņičuškin), kas tu esi?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Neatkarīgi no tā, iegūs vai neiegūs Čeļabinskas "Traktor" Gagarina kausu, par šīs sezonas lielāko atklājumu kļūs 18 gadus vecais čeļabinbskiešu uzbrucējs Valerijs Ņičuškins. Tā būs lielākā netaisnība, ja 192 cm garais (dažvien raksta - 194 cm) uzbrucējs nesaņems sezonas labākā jaunā spēlētāja balvu. Pat Aleksejs Čerepanovs, kura vārdā pēc viņa traģiskās nāves nosauca balvu sezonas labākajam jaunajam KHL spēlētājam, savā debijas laikā nespēlēja tik spilgti. To nedarīja arī Ņičuškina priekštecis "Traktor" rindās Jevgeņijs Kuzņecovs. Tā vismaz tagad daudziem liekas. Kas slēpjas aiz maskas, kurā vēl joprojām turpina spēlēt jaunais talants?

Neiegrimsim jaunā čeļabinskieša pagaidām vēl īsajā biogrāfijā. Pienāks laiks, kad par viņu rakstīs daudz un plaši. Tagad par viņu raksta arvien vairāk abos okeāna krastos, arvien biežāk parādās intervijas ar viņu, jo Valerijs ir ne tikai talantīgs hokejists, bet arī sakarīgs sarunu biedrs (vai tikai tas nav savstarpēji saistīts...). Ņičuškins neparādījās pēkšņi un ne no kurienes, hokeja speciālistu aprindās par viņu runāja jau pirms pāris gadiem, viņu jau aicināja uz Ziemeļameriku (uz katru no junioru hokeja līgām!), bet šogad U20 pasaules čempionātā viņš guva savus pirmos vārtus tādā līmenī, par kuriem jau visur runāja - proti, tieši tobrīd vēl 17 gadus vecais Ņičuškins guva uzvaras vārtus mačā par bronzas medaļām (papildlaikā) pret Kanādu. Viss, kas notika ar šo jaunekli tālāk, bija kā pāatrinātā filmā - ceļu no U20 izlases debitanta līdz KHL viņš veica divos ar pusi mēnešos.

Valerijam bija 7 gadi, kad vecāki nopirka viņam hokeja formu. Viņi bija pamanījuši, ka zēns televizorā ļoti uzmanīgi skatās hokeju. Valerija tēvs savulaik bija sporta meistars ātrslidošanā, tā ka sporta gēni zēnam bija un viņš jau bērnībā bija garākais starp vienaudžiem. Daba viņam bija devusi garu augumu, garas rokas un gaišu galvu. Piecus gadus Valerijs trenējās mājās, spēlēja pie gadu vecākiem zēniem, jo starp vienaudžiem viņam jau drīz vien vairs nebija interesanti, bet tad Ņičuškins devās ... uz Kazaņu. Uz "Ak Bars" skolu. Valerijs ar platām acīm skatījās, kā trenējas un spēlē Morozovs, Zaripovs un Co, taču viņam pat prātā nevarēja ienākt, ka pēc sešiem gadiem viņš ne tikai spēlēs pret šiem meistariem, bet arī aizvērs viņiem ceļu uz Gagarina kausa izcīņas finālu.

Vai Kazaņā visi bija tika akli, ka Valeriju Ņičuškinu neievēroja? Tā nebija. 2007./2008. gada sezonā Ņičuškins spēlēja Krievijas jauniešu čempionāta finālā pie gadu vecākiem puišiem un guva 8 vārtus plus 3 rezultatīvas piespēles. Viņu nevarēja neievērot. Tā bija vecāki iecere atdot dēlu uz Kazaņas hokeja skolu, taču pēc gada Valerija mamma sagribēja atgriezties Čeļabinskā. Protams, ka kopā ar dēlu. Kazaņa savukārt negribēja zaudēt talantu. "Traktor" bija ne tikai spiests samaksēt par savu audzēkni apmēram 7,5 tūkstošus Ls... Lai Kazaņā kāds nepaspētu Valeriju un viņa mammu pārliecināt palikt, kamēr viņi gatavosies atgriezties mājās, kamēr pirks lidmašīnas biļeti un rūpēsies par mantu atvešanu, viņam pakaļ no Čeļabinskas - bet tie ir apmēram 950 kilometri - aizsūtīja taksometru. Mantas un paši mašīnā iekšā un - uz mājām. Tas hokeja klubam izmaksāja vēl apmēram 800 Ls. Kazaņā tagad jau ir aizmirsuši, kā iztērēja par Ņišučkinu iegūto, taču par Ņičuškinu tur atkal bija spiesti atcerēties.

16 gadu vecumā Valerijs Ņičuškins varēja aizbraukt uz vienu no Ziemeļamerikas junioru hokeja līgām. Viņam jau pat bija nopirkta biļete uz Kanādu, taču nedēļu pirms izlidošanas viņš aizgāja pie ārstiem un tie atklāja, ka jāoperē cirksnis... Lidojums uz Kanādu tika atcelts. Tagad vairs neviens nepateiks, kur un kā tagad spēlētu Ņičuškins. Iespējams, ka tas bija likteņa pirksts - proti, Valerijam vēl vajadzēja palikt mājās un spēlēt dzimtās pilsētas komandā, viņam uzreiz vajadzēja izcelties pie lielajiem nevis junioru līgā.

Ņičuškins spēlēja gan MHL, gan VHL (Krievijas augstākā līga) un viņam dažreiz sanāca pat 10-12 spēles trijās nedēļās, savukārt "Traktora" skolā viņš savulaik spēlēja divās vecuma grupās un sezonā Valerijam iznāca ap 100 spēlēm. Vecāki bija pret šādu slodzi un labi, ka Valerijam blakus bija gudri treneri - viņi ne tikai redzāja, kāds talants aug, bet arī saprata, ka talantu var ātri sabeigt. Toties tagad daži jau iesaukuši Ņičuškinu par "Čeļabinskas Malkinu", citi uzskata, ka viņš ir kā Malkina un Iļjas Kovaļčuka kopā salikts spēlētāja modelis, bet vēl viņu salīdzina ar slaveno Aleksandru Jakuševu - gan spēles manieres un ārējā izskata dēļ, gan tāpēc, ka Krievijas U20 izlasē Ņičuškins spēlēja ar 15. numuru, bet tas ir JAK-15 numurs (tā Jakuševu iesauca kanādieši pēc slavenās PSRS un Kanādas izlašu supersērijas 1972. gadā, kurā Jakuševs bija rezultatīvākais PSRS izlases rindās).

Šosezon KHL regulārajā čempionātā Valerijs Ņičuškins piedalījās 18 spēlēs un viņa rēķinā bija 4 vārti un 2 piespēles. Kas tur tik īpašs? Jā, bet viņam tad vēl bija 17 gadu... Savukārt Gagarina kausa izcīņā Ņičuškins jau ir guvis 5 vārtus (plus viena piespēle), turklāt 3 no tiem - konferences pusfinālā pret Omskas "Avangard". NHL apskatnieki paredz viņam ļoti augstu vietu šā gada NHL draftā, bet viņam ir līgums ar Čeļabinskas "Traktor" līdz 2015. gada sezonas beigām. Tas gan nenozīmē, ka Ņičuškins nākamsezon nevar parādīties kādā no NHL klubiem (Čeļabinskā par to jau uztraucas!). Viņa karjerā taču viss norit ļoti ātri...

Nākamais solis Valerija Ņičuškina karjerā - Gagarina kausa izcīņas fināls pret Maskavas "Dinamo".

  -4 [+] [-]

, 2013-04-05 12:40, pirms 11 gadiem
Ņičuškins KHL finālā nespēlēs. Viņš dosies Krievijas U-18 izlasei palīgā uz PČ

  +3 [+] [-]

, 2013-04-05 12:54, pirms 11 gadiem
marko_polo rakstīja: Ņičuškins KHL finālā nespēlēs. Viņš dosies Krievijas U-18 izlasei palīgā uz PČ
Nav taisnība.
Vel vakar par to speciāli runāja. Nav nekāda pamata viņam neļaut spēlēt KHL finālā.

  +1 [+] [-]

, 2013-04-05 13:00, pirms 11 gadiem
marko_polo rakstīja: Ņičuškins KHL finālā nespēlēs. Viņš dosies Krievijas U-18 izlasei palīgā uz PČ
Tu joko?

  +1 [+] [-]

, 2013-04-05 13:02, pirms 11 gadiem
Nevelti Čeļabinska uztraucas ,jo šādas pērles pa zemi nemētājas un visdrīzāk ,ka kāda no NHL komandām viņu pārpirks. Visu izšķirs ''zaļo''papīrīšu biezums!

  +1 [+] [-]

, 2013-04-05 14:00, pirms 11 gadiem
Cik rookie var saņemt NHL??? Cik Ničušķins saņem KHL? + jaunajiem nav kkādas līgas stipendijas?
Katrā ziņā man liekas, ja arī viņš pirms Traktora līguma beigām dosies uz NHL, tad tas nebūs tieši saistīts ar ienākumiem.

Īstenībā būtu ļoti interesanti, ja Traktor iegūst kausu, un abi leilākie jaunie talanti - Kuzņecovs un Ņičuškins dodas prom.

     [+] [-]

, 2013-04-05 23:43, pirms 11 gadiem
Nedosies abi prom Kuzņecovam liidz 2014. liigums.