Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Leopards, lācis un zaķis no ķīniešu tirgus

Leopards, lācis un zaķis no ķīniešu tirgus
Kaut kur jau redzēti tēli...
FOTO: "sochi-travel.info"

Jau gandrīz nedēļu sporta pasaule dzīvo, apzinoties, ka 2014. gada Soču olimpiādē to sagaidīs trīs talismani - sniega leopards, zaķēns un baltais lācītis. Laimīgos dzīvnieciņus, nu gluži kā Eirovīzijas mūsu nacionālajā atlasē, noteica telefonbalsojumā TV tiešraidē. Vēlāk gan daudzi bija neizpratnē, kāpēc šī balsojuma rezultāti tik ļoti atšķīrušies no tiem, kādus pauda interneta lietotāji. Un kur pazudis favorīts Salatētis?

Tam, ka talismanu likteni izšķīra tauta ar savu naudiņu par telefonzvanu, vajadzēja kļūt par īstu demokrātijas paraugstundu, taču, ak vai, sagadījās, ka Krievijas premjers Vladimirs Putins, taujāts par to, kuram no iespējamajiem Soču simboliem viņš dotu priekšroku, skaidri un gaiši pavēstīja, ka patīk sniega leopards (tas esot spēcīgs, ātrs un skaists).

Tad nu varat iedomāties - saprotama lieta, Krievijā to uztvēra kā signālu, ka leopardam arī jāuzvar, un šis kustonis strauji kļuva par līderi un uzvarēja ar lielu atrāvienu.

"Atlika Putinam, ar simpātijām izteikties par leopardu, kā balsu skaits par to strauji pieauga," pauž Krievijas politologs Dmitrijs Oreškins, izsakot aizdomas, ka vajadzīgā rezultāta sasniegšanai esot izmantotas manipulācijas ar sakaru sistēmu.

Interesanti, ka jau nākamajā dienā, piedaloties sēdē, kas veltīta jaunās universālās sociālās kartītes dizaina izveidošanai, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izteicās: "Ceru, ka tas (lēmums par dizainu) būs taisnīgāks par mūsu olimpiādes simbolu balsošanu. Jebkurā gadījumā nebūs tādas disonanses, kāda radās starp balsojumu telezvīzijā un internetā". Tātad kaut kas nebija kā vajag...

Un vēl - daudziem par lielu pārsteigumu balsošanas organizētāji no konkursa, kā raksta apskatnieki - antidemokrātiski, izslēdza galveno favorītu - Salatēti. Zīmīgi, ka leoparda, kas pārvietojas uz snovborda (vai nav savādi), sākotnējos reitingos nemaz nebija, bet par līderi izvirzījās populārais jaungada vecis ar sirmo bārdu.

"Kaut ko muļķīgāku pat grūti iedomāties. Nav nekāda pamatojuma tam, lai praktiski pēc komandas no augšas izvēlētais leopards uz sniega dēļa atrastos šajā trijniekā. Tas ir absolūti... nekrievisks personāžs," lasām vienā no atsauksmēm "gazeta.ru" blogā.

Eļļu ugunij pielēja Maskavas 1980. gada olimpiskā talismana - lācēna (brūnā) radītājs Viktors Čižikovs, kurš Soču ķepaino dzīvnieku nosauca par atklātu viņa darba plaģiātu. "Šajā baltajā lācēnā, ko izvēlēja, viss nozagts no mana darba - acis, deguns, mute, smaids. Man nepatīk, ja zog". Un piebilst: "Nevienā no talismaniem nav manāma autora nopietna attieksme pret doto uzdevumu".

Smaidīgajam baltajam lācēnam nudien nepiestāv zaļā šalle ap kaklu. Tam piekrīt Krievijas parlamenta augšpalātas spīkers Sergejs Mironovs, pēc kura domām lācēns pārāk atgādinot valdošās partijas "Vienotā Krievija" simbolu. Mironovs gan pārstāv opozicionāro "Par taisnīgu Krieviju".

Laureātu trijotne kopumā savāca 62% balsu. Jāpiebilst, ka internetā balsošana sākās pagājušā gada septembrī, un tika iesniegti vairāk nekā 24 000 talismanu varianti. Starp desmit pretendentiem, kuri nokļuva līdz finālbalsojumam TV šovā "Talismānija", bija tādi atpazīstami simboli kā jau pieminētais Salatētis, brūnais lācis, leopards, baltais lācis, zaķītis, saulīte, sarkankrūtītis, matrjoška un delfīns. Taču jau šova sākumā tā vadītājs paziņoja, ka bārdainis izkritis no aprites...

Leopardam tika 28%, baltajam lācēnam 18% balsu, bet zaķēnam priekšroku deva 16% skatītāju.

"Acīmredzami, ka kultūras, pirmkārt jau popkultūras, paraugi, pat tādi, kas nākuši no padomju laikiem, dziļi sēž mūsu apziņā," rezultātus komentē bijušā Krievijas fiziskās kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Vjačeslava Fetisova bijušais palīgs Ivans Starikovs. "Man visvairāk patika sarkankrūtītis, jo tas tradicionāli ir krievu ziemas putns. No visas lācēnu un zaķīšu ierindas, protams, izkrīt leopards. Šķiet, ka tas ir dzīvnieks, kas vairāk atbilst Āfrikas savannai..."

"Kas mani visvairāk skumdina? Atceros, ka pēc Krievijas uzvaras cīņā par 2014. gada ziemas olimpiādi tika nosaukta maksimālā izmaksu summa - astoņi līdz 10 miljardi dolāru. Šobrīd, cik zinu, jau iztērēti vairāk par 30 miljardiem. Bet nav saskatāms ne gals, ne mala. Ar skumjām jāsaka, ka tauta, izvēloties šos trīs simbolus un apzinoties ka olimpisko objektu celtniecībā notiek līdzekļu izlaupīšana milzīgos apmēros, atbalstītu arī parastu zāģi kā simbolu, ar ko, kā zināms, ierēdņi un visādi darboņi dala olimpiskos budžetus, ekonomiski kaitējot Krievijas valstij".

Krievu dizainers un mākslinieks Igors Gurovičs uzskata, ka piedāvātie talismani jau sen ir novecojuši. "Diemžēl 25 pēdējo gadu laikā krievu demokrātiskā valsts nav radījusi nevienu tematisku simbolu. Mēs joprojām ejam ar savām matrjoškām, cepurēm, Kalašņikovu, naftu. Skaidrs, ka olimpiāde bija īstais brīdis, lai šādu simbolu radītu. Taču valstij nav nekādu nacionālo grafisko ideju. Tāpēc viss, ko tā var, ir izveidot jau kaut kur redzēto - pūkainus dzīvnieciņus no ķīniešu tirgus. Atšķirības starp leopardiem, saulītēm un zaķīšiem nav nekādas, jo tie visi ir tēli, kas saskatīti ķīniešu tirgū."

Pasaules Dabas fonda Krievijas nodaļa paziņoja, ka sniega leopards ir muļķīga izvēle kaut vai tāpēc, ka nedzīvo Kaukāza tuvumā. "Organizatoriem ar to jātiek skaidrībā," izsakās nodaļas vadītājs Igors Čestins. "Ja viņi bija domājuši Persijas leopardu, tad dzīvnieks ir jāpārzīmē".

  +1 [+] [-]

, 2011-03-05 23:51, pirms 14 gadiem
Par Salatēti laikam bija stāsts, ka viņu paši krievi noņēma no distances, jo autortiesības pāriet SOK un viņi baidījās ka paliks bez sava Jaunā gada simbola.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-06 00:23, pirms 14 gadiem
man vispār šķiet perversa doma par ziemas OS sočos...un tie simboli...kā putins teica, tā tam būs būt, ja leopards, tad leopards

  +8 [+] [-]

, 2011-03-06 00:28, pirms 14 gadiem
Es pat nezinu, kas varētu būt soču simbols. Šis piedāvājums tiešām ir tukšs.
Varbūt atdzīvināts pelmenis?

  +3 [+] [-]

, 2011-03-06 00:49, pirms 14 gadiem
Ziemas Olimpiskās spēles - Sočos, tas jau īsti nesaistās ar ziemu. Salatētis arī būtu diezgan muļķīgs Olimpiskais simbols. Sniega leopards vismaz apzīmē ātrumu, spēku, veiklību. Zaķis, kā jau zaķis. Miška tiešām gandrīz tāds pats, kā brūnais brālis.

  +4 [+] [-]

, 2011-03-06 02:43, pirms 14 gadiem
Zila sniegbaltīte, Sirpis, āmurs un naftas pumpis... ko viņiem tur diži domāt...

  +2 [+] [-]

, 2011-03-06 09:02, pirms 14 gadiem
sociem vislabak piestavetu tris meitenes bikini, vienai balsts, otrai zils, tresais sarkans

     [+] [-]

, 2011-03-06 10:00, pirms 14 gadiem
Šoreiz jāpiekrīt Putinam! Ko lai dara, ka tautai sūdīga gaume...
http://www.evri.com/media/article?title=The+Daily+Post-up:+Vote+on+Sochi%27s+Olympic+mascot&page=http://sports.nationalpost.com/2011/02/09/the-daily-post-up-vote-on-sochis-olympic-mascot/&referring_uri=/concept/ded-moroz-0x1535ce&referring_title=Evri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-03-06 12:12, pirms 14 gadiem
Nesaprotu, kapēc netika piedāvāts šāds simbola variants, tad droši vien nekādi strīdi nebūtu bijuši ';