Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Par uzticēšanos. Cik svarīgi iepatikties trenerim?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Par uzticēšanos. Cik svarīgi iepatikties trenerim?
Oļegs Sorokins pusotru gadu centās iegūt Jūliusa Šuplera uzticēšanos.
Foto: Romāns Kokšarovs, f64, Sporta Avīze

Latvijas hokeja izlases ģenerālmenedžerim Mārim Baldoniekam ir teiciens, ka hokejs sastāv no sīkumiem. Jo tie, kas pieļauj lielas kļūdas, lielo hokeju nespēlē, bet pat visiem lielajiem meistariem ir sīkas kļūdas. Arī Irbem, Tretjakam, Balderim un Hosam.

Kāds cits mans draugs no laikiem ''Lauku Avīzē'' - Ingars Dukats, fanātisks sporta draugs, florbolists un basketbolists, vienmēr pirms manis bija izlasījis krievu hokejistu intervijas ''Sport expres''. Ingars bija uzķēris, ka daudzi krievu hokejisti savas neveiksmes NHL skaidroja ar frāzi: ''Treneris man neuzticas.'' Mans arguments šajās diskusijās bija, ka tā krievi vienkārši skalo smadzenes lasītājiem, lai skaidri un gaiši nepateiktu, ka ir švaki un nespēj konkurēt ar kanādiešiem un amerikāņiem.

Jebkurā diskusijā taisnība nav tikai vienam un pretējā viedokļa paudējs nav uzskatāms par nelgu, bet līdz 2008. gada rudenim runas par treneru uzticēšanos/neuzticēšanos man uzsita zosādu. Nu spēlē un būs tev šī uzticēšanās!

Taču Rīgas ''Dinamo'' komandas veidošanās un nu jau divas sezonas KHL lika viedokli mazliet mainīt. Jo bija acīmredzams, ka treneris Jūliuss Šuplers dažiem uzticējās pārāk daudz, bet citi šo uzticēšanos nebija ieguvuši. Pirmā ''Dinamo'' sezona parādīja, ka Šuplers ļoti uzticas leģionāriem, izveidojot pat veselu maiņu: Novāks - Vestkots, Ankipāns - Elisons - Hosa. Šos četrus, šad tad piemetot klāt arī Hartiganu, Jūlis laida laukumā komandai svarīgākajos brīžos. Jo viņi deva rezultātu.

Toties jau ar pirmo dienu nemīluļu sarakstā nokļuva Sorokins, Bērziņš, K. Rēdlihs un arī Muštukovs, bet no vietējiem ļoti liels uzticības kredīts tika izsniegts Širokovam. Aļiks tika ievēlēts par kapteini un sezonu sāka pirmās maiņas centrā pa vidu Cipulim un Ņiživijam, taču jau ap novembri parādījās ziņas, ka kapteiņa pienākumi viņam traucējot atraisīties laukumā. Bet viss bija vienkāršāk - Širokovs neattaisnoja uz sevi liktās cerības, bet ceturtās maiņas centrs reti kad ir kapteinis.

Par Rēdlihu jau vasaras nometnes sākumā tika runāts, ka Krišs nav kondīcijā, jo vasarā nevis individuāli rukājis, bet cēlis māju. (Morāle - vairieties no sev nevēlamas informācijas parādīšanās presē!) Krišs pārbaudes spēlēs arī bija ne šāds, ne tāds un viņu izkonkurēja Sotnieks, vienubrīd radot bažas, ka ''Dinamo'' viņš tā arī nenostiprināsies.

Sorokins līdz atzīšanai arī sitās kā pliks pa nātrēm. Ja izlasē Znaroks mēdza Sorokinu, Laviņu un Bērziņa uzbrucēju trijnieku izmantot kā vairākuma realizētājus, tad ''Dinamo'' bija citi, kuriem nemaz tik labi ar to neveicās. Sorokins, kurš savu viedokli reti kad slēpj, par to, protams, runāja: nu lai taču ļauj viņa piecniekam realizēt vairākumu! Nezinu, vai Šuplers neredzēja, vai negribēja redzēt, ka Sorokins kā uzbrukuma organizētājs (un noslēdzējs!) vairākumā ir ļoti labs. Vienubrīd Oļega iespējas ''Dinamo'' spēlēt arī otro sezonu bija tuvu nullei. Un viņš gandrīz katrā spēlē vēl nekautrējas uzgriezt savu pirueti!

Arī Bērziņš uz nerviem krita jau pirmās sezonas pārbaudes spēlēs. Bet tam bija objektīvs pamats. Kaut arī biju turnīrā Mitiščos, precīzi vairs nepateikšu, ar kuru brīdi Šupleram acīs neiekrita Muštukovs. Varbūt ar to, ka Naumovs un Masaļskis ļooti ļoti gatavojās pirmajai sezonai, bet Ervīns ņurdēja, kā gan pierādīt, ka protu spēlēt, ja man nemaz nedod izdevību. Šuplers - visā visumā konservatīvs treneris - protams, uzticējās tiem, kam lielāka pieredze, bet Muštukovs ne savas vainas dēļ vien arī stipri viduvēji nospēlēja pirmo maču ''Rīgā 2000'', uz kuru speciāli bija ieradies ''Dinamo'' treneru korpuss. Pērnās vasaras notikumi, kad pēc līguma noslēgšanas ar Masaļski, izmisīgi kā otrais (pirmais?) numurs tika vaņģots Pruseks, tikai pierādīja, ka sezonas laikā Muštukovs Šuplera uzticību nav ieguvis.

Arī šogad Šupleram ir cilvēki, kuriem viņš uzticas jebkurā situācijā. Un dažbrīd pat par daudz. Tie ir Ņiživijs, Ozoliņš, Hosa un Petrovickis. Labi meistari, bet ne jau nu mazākuma monstri. Un ne jau aizsardzības spēles ģēniji. Bet treneris uzticas...

  +6 [+] [-]

, 2010-02-05 10:39, pirms 15 gadiem
Par Sorokinu pilnībā piekrītu, nav viņš 4 maiņas aizsargs, vai nu viņš spēlē vai arī, lai meklē citu komandu, taču pagaidām Oļegs spēlē ļoti pārliecinoši. Un runājot par to pirueti, vēl tagad Pori pilsētā viņu atcerās tieši ar šito fintu, bet ar to pirueti ir tā, ja Tu uztaisa, tad tev aplaudē visi 10 tūkstoši, bet ja Tu taisot uzraujies uz vilciena Rīga-Maskava, tad gandrīz par 90%ir skaidrs, ka aiz Masaļska muguras iedegsies sarkanā gaisma...

 +25 [+] [-]

, 2010-02-05 10:51, pirms 15 gadiem
belluschi rakstīja: Par Sorokinu pilnībā piekrītu, nav viņš 4 maiņas aizsargs, vai nu viņš spēlē vai arī, lai meklē citu komandu, taču pagaidām Oļegs spēlē ļoti pārliecinoši. Un runājot par to pirueti, vēl tagad Pori pilsētā viņu atcerās tieši ar šito fintu, bet ar to pirueti ir tā, ja Tu uztaisa, tad tev aplaudē visi 10 tūkstoši, bet ja Tu taisot uzraujies uz vilciena Rīga-Maskava, tad gandrīz par 90%ir skaidrs, ka aiz Masaļska muguras iedegsies sarkanā gaisma...
Es nekad līdz šim neesu pamanijis, kād Sorokins kļūdītos taisot pirueti.

     [+] [-]

, 2010-02-05 11:01, pirms 15 gadiem
Domāju trenerim labāk redzams, gan jau ir kaut kāds pamats tai uzticībai, ne jau vienkārši akli uzticas

  +7 [+] [-]

, 2010-02-05 11:06, pirms 15 gadiem
Šķiet, ka Sorokinam tā piruete ir tik ļoti pieslīpēta, ka kļūdīties ir ļoti niecīga iespēja. Viss jau ir labi un skaisti, kamēr vien nesanāk aplauzties un, cerams, ka Oļegs arī turpmāk mūs priecēs ar savu skaisto pirueti un turpinās nekļūdīties!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-02-05 11:21, pirms 15 gadiem
Jūs te tikai par pirueti. Sorokins ir ļoti labs bez visām piruetēm.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-05 11:34, pirms 15 gadiem
elninjo2 rakstīja: Es nekad līdz šim neesu pamanijis, kād Sorokins kļūdītos taisot pirueti.
labāk līdz sezonas beigām lai arī nekad nekļūdās

  +6 [+] [-]

, 2010-02-05 12:39, pirms 15 gadiem
Var izdarīt tā, lai tā Gilet reklāma ieslēdzas kaut kur malā nevis pa vidu ekrānam. Vai arī nepietiek ar vienu reizi? Tam tā jābūt, ka katreiz kā slēdz kādu jaunu rakstu tā ieslēdzas viena un tā pati Gilet reklāma?
Tas vairāk tracina, nevis aicina pirkt viņu produkciju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-02-05 14:05, pirms 15 gadiem
belluschi rakstīja: Par Sorokinu pilnībā piekrītu, nav viņš 4 maiņas aizsargs, vai nu viņš spēlē vai arī, lai meklē citu komandu, taču pagaidām Oļegs spēlē ļoti pārliecinoši. Un runājot par to pirueti, vēl tagad Pori pilsētā viņu atcerās tieši ar šito fintu, bet ar to pirueti ir tā, ja Tu uztaisa, tad tev aplaudē visi 10 tūkstoši, bet ja Tu taisot uzraujies uz vilciena Rīga-Maskava, tad gandrīz par 90%ir skaidrs, ka aiz Masaļska muguras iedegsies sarkanā gaisma...
sorokins ir atstradajis pirueti.!!vins nevar isti nokludities pasha piruete..ja vinam vnk pretspeletajs opret vinu nospele acigi un saprot sorokina kustibas..tad sorokins vnk izpilda pusapgriezienu vai kko citu ka rezultata nezaude ripu..!!un nav to ari lidz shim izdarijis..veicot pirueti..

  +3 [+] [-]

, 2010-02-05 15:01, pirms 15 gadiem
Lai arī komandai kopumā sezonas sākums bija ne šāds ne tāds, lai neteiktu skarbāk, bet Sarokins bija viens no tiem (pieredzējušajiem aizsargiem), kuri aizsardzībā spēlēja un kļūdījās visvairāk... un ne jau izpildot savas noslīpētās piruetes, bet gan zaudējot divcīņas pie ampalēm vai kļūdoties pozicionāli, kā rezultātā situācijas glābējs bija Ozo vai vārstargs, vai arī ne viens. Komandas spēle bija blāva, bet Oļega spēle jeb kļūdas bija ļoti pamanāmas. Varbūt tās bija sekas tam, ka treneris neuzticējās, bet varbūt treneris redzēja kaut ko vairāk nekā mēs esam pieraduši redzēt vai žurnālisti dzirdēt no hokejistu atstāstiem. Bet varbūt tieši šāda psiholoģiskā cīņa ar neuzticēšanos neatlaidīgajam Oļegam palīdzēja "sasparoties" un rādīt to spēli, kas pašlaik priecē! Ironiski, arī olimpiskās izlases sastāvā sākotnēji Sarokins netika iekļauts, lai gan Znaroks un Vītoliņš taču zinātu par Oļegs spējām un iespējamo pienesumu izlasei, pat ja Šuplers viņu nenovertētu... Par pārējiem "nemīluļiem" - Muskutovs ir/bija ierauts vartsargu sāgā, kur galvenās lomas spēlēja visi - gan Šuplers, kurš pēc pērnās sezonas vēlējās redzēt arī Pruseku (iespējams, ka pamatoti, jo pērn bija izcila "sauso spēļu" uzvarēta sērija), gan Masaļskis, kura "atgadījums" un sportiskā forma vēl raisīja pārdomas par sezonu. K.Rēdlihs un Bērziņš - iespējas gan vienam gan otram ir/tika dotas, diezin ko nepārliecina... Tā, ka iespējams, ka trenerim arī vajag patikt, lai iegūtu labvēlību, bet pirms tam tomēr vajadzētu saprast vai ar paša sniegumu viss ir kārtībā... Katra trenera modelī būs mīluļi un nemīluļi un lai kā mums tas patiktu vai ne Dinamo sakarā tie ir arī LV spēlētāji, arī pamatoti.

  +5 [+] [-]

, 2010-02-05 19:22, pirms 15 gadiem
Zoverags rakstīja: Jūs te tikai par pirueti. Sorokins ir ļoti labs bez visām piruetēm.
To pierādīja arī iepriekšējā spēle pret Vitjaz kad visi izslavētie uzbrucēji !!! pusi spēles laika nespēja gūt vārtus tad inicetīvu nācās uzņemties aizsargam Sorokinam...

     [+] [-]

, 2010-02-09 09:15, pirms 15 gadiem
Rezumē "jāizvelk" pašiem? Cik sapratu, raksta autors sācis ticēt, ka ne vienmēr spēlētājs tikai runā (lai attaisnotu sevi), ka treneris neuzticas..