Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Medaļas tiek arī latviešiem

Medaļas tiek arī latviešiem
Otro gadu pēc kārtas U-20 sieviešu izlase Eiropas čempionātos izcīna bronzas medaļas...
foto: Romāns Kokšarovs

Līdz ar pasaules čempionātu sievietēm, kurš svētdien noslēdzās ar ASV uzvaru, noslēgusies 2010. gada visi iespējamie nacionālo un jauniešu izlašu oficiālie turnīri. Pavisam šajā vasarā tika dalīti desmit medaļu komplekti un divu komplektu dalīšanā piedalījās arī Latvijas izlase.

Pasaulē valda ASV
Šogad notikuši četri pasaules čempionāti - divi pieaugušajiem un pirmo reizi arī U-17 jauniešu izlasēm. Eiropas izlases šajos čempionātos pie cīnījās par to, kas palicis pāri no svētku galda - visos čempionātos no zelta šķīvjiem ēda ASV izlases sasniedzot maksimālo rezultātu! Eiropas izlases gluži tukšā nepalika - vīriešiem sudrabs Turcijai (pirmo reizi), bronza - Lietuvai (arī pirmo reizi). Sieviešu čempionātā divas trešdaļas medaļu tikušas Eiropai - Čehijai sudrabs (pirmo reizi) un Spānijai bronza (arī pirmo reizi).
U-17 čempionātos viss ir pirmo reizi. Abas zelta medaļas izcīnīja jaunie ASV basketbolisti un basketbolistes. Pa sudraba medaļām tika Polijas jauniešiem un Francijas jaunietēm, kā arī Kanādas jauniešiem un Ķīnas jaunietēm. Eiropai - tieši puse no iespējamā!

Eiropā - Spānija, Krievija, Lietuva un Francija
Lai arī salīdzinājumā ar pagājušo gadu vairāku Eiropas basketbola lielvalstu medījums kļuvis plānāks, tik un tā vairums medaļu komplektu ceļojušas uz valstīm, kuru izlases regulāri kāpj uz goda pjedestāliem. 2009. gada vasarā ārpus konkurences bija Spānijas un Francijas izlases. Jauniešu izlases vien izcīnīja pa pieciem medaļu komplektiem plus vēl spāņiem zelts (vīriešiem) un bronza (sievietēm) pieaugušo Eiropas čempionātā. Šogad šo valstu medaļu ieguvums ir maķenīt pieticīgāks: Spānija bez zelta (2009. gadā trīs), bet ar divām sudraba un bronzas medaļām. Savukārt Francija savākusi pilnu medaļu komplektu.
Visvairāk sevi šogad apzeltījušas Krievijas izlases. To, ko neiespēja lielās izlases (gan vīrieši, gan sievietes bija patālu no medaļām), to pilnībā atstrādāja jauniešu izlases - divi zelti un viens sudrabs. Līdzās Francijas pilnajam medaļu komplektam jāliek arī leišu līdzvērtīgais sniegums - zelts, sudrabs un bronza. Bez Krievijas, Francijas un Lietuvas, pie vienas zelta medaļas tikušas arī Itālija un Horvātija. Kopš deviņdesmito gadu sākuma, kad Eiropā ienāca daudzas jaunas valstis, Itālijai ir tikai divi zelti un abi U-18 jaunietēm... Itālijas U-18 zelts šogad ir vienīgās medaļas, ko izcīnījušas šīs valsts izlases. Ar iespējām, kādas ir Itālijai, stipri par maz.
Latvija uz kopējā medaļnieku fona nemaz tik slikti neizskatās. Pavisam vai tikai vienpadsmit Eiropas valstu izlases šogad izcīnījušas medaļas (ieskaitot pasaules čempionātus) un Latvija ar divām bronzām šajā sarakstā nemaz nav pēdējā. Protams, ka Čehijas sieviešu pasaules čempionāta sudrabs kotējas augstāk par abām latviešu bronzām, taču skaitliski esam priekšā ne tikai Čehijai, bet arī Itālijas vienīgajam zeltam...

Eiropas valstu izlases, kuras šogad izcīnījušas medaļas (EČ un PČ)
Krievija 2/1/0
Lietuva 1/1/1
Francija 1/1/1
Horvātija1/1/0
Itālija 1/0/0
Spānija 0/2/2
Turcija 0/1/1
Čehija 0/1/0
Grieķija 0/1/0
Polija 0/1/1
Latvija 0/0/2