Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

"Zenit" ("Gazprom") ar maciņu gandrīz visiem priekšā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

"Zenit" ("Gazprom") ar maciņu gandrīz visiem priekšā
Halks - viens no skaļākajiem pirkumiem šīs sezonas futbola tirgū. No FC "Porto" uz Sanktpēterburgas "Zenit".
Foto: AFP/Scanpix

Futbola tirgū visi runā par Sanktpēterburgas "Zenit" jaunajiem pirkumiem - Halku no FC "Porto" un Akseli Vitceli no Lisabonas "Benfica". Par abiem kopā "Zenit" (lasi - "Gazprom") lika galdā 80 miljonus eiro. Līdz šim tikai trīs klubi pasaulē ir maksājuši par kādu futbolistu vairāk. Naudas netrūkst un maciņš Sanktpēterburgas komandai (tās galvenajam atbalstītājam) ir viens no biezākajiem pasaulē, jautājums tikai par to, kā būs ar spēlēšanu - vai bijušais UEFA kausa ieguvējs arī šajā ziņā atkal būs viens no labākajiem Eiropā...

Autoritatīvais transfēru jeb futbolistu pāreju tīmeklis transfermarkt.de Halku novērtē ar 37 miljoniem eiro, bet Vitceli - ar 20 miljoniem un norāda, ka "Zenit" par abiem ir samaksājis attiecīgi 55 un 40 miljonus (tātad par 38 miljoniem vairāk nekā ir viņu tirgus vērtība!). Portugāļu sporta laikraksts "A Bola" raksta, ka par Halku samaksāti pat 60 miljoni, kamēr no "Zenit" aprindām dzirdama cita summa - 40 miljoni. Patiesībā - kāda mums starpība... 2011. gadā "Gazprom" esot nopelnījis 44 miljardus un 359 miljonus ASV dolāru, tā ka kas viņiem ir 40 vai 50 miljoni eiro pa labi vai pa kreisi. Krievijas masu medijos jau ir izskanējis, ka "Gazprom" būtu varējis nopirkt 808 Halkus - ja tik daudz viņu būtu un ja tik daudz būtu akūti vajadzējis. Starp šiem aprēķiniem un salīdzinājumiem nevar nejust kaut nelieli sarkasmu - sak, mētājas ar naudu... Lai mētājas. Nav labi lūkoties svešā makā un skaitīt tur grašus (miljonus).
Tikai pirms gada Vitcels izmaksāja "Benfica" klubam 9 miljonus eiro, ko tas samaksāja beļģu klubam "Standart" no Ljēžas. FC "Portu" savulaik nopirka Halku vispār par 36 miljoniem letāk nekā tagad pārdeva! Līdz ar to FC "Porto" un "Benfica" aizvadītajā futbola tirgus sezonā ietirgoja vislielākās summas - attiecīgi 80,8 un 71,4 miljonus eiro (pārdoti tika vēl arī citi spēlētāji, bet daži tika nopirkti). Līdz Sanktpētergurgas kluba darījumam līderis ar savu "izpārdošanu" bija AC "Milan".
Līdz šim tikai trīs klubi - Madrides "Real", Londonas "Chelsea" un FC "Barcelona" - ir maksājuši par futbolistu vairāk nekā samaksāja "Zenit" ("Gazprom") un Halka transfērs tagad ir 7. lielākais vēsturē. Par lielāku naudu ir pirkti tikai Luišs Figu (60 miljoni), Kakā (65), , Zinedins Zidans (73,5) un Krištianu Ronaldu (94) - tie visi ir "Real" pirkumi, kā arī "Chelsea" par 58,5 miljoniem nopirka Fernando Toresu, bet FC "Barcelona" savulaik lika galdā 69,5 miljonus par Zlatanu Ibrahimoviču. Tik pat, cik "Zenit", savulaik Romas "Lazio"samaksāja par Ernanu Krespo.
Traka nauda. Neaptverama. Neizskaidrojama. "Zenit" negrib atpalikt. Ja ne kā citādi, tad vismaz maciņa biezuma ziņā. Ja ar to vien varētu iegūt tik lielu slavu, kāda ir ne tikai minētajiem spāņu un angļu klubiem, bet arī vēl vairākiem citiem futbola klubiem, kuri ar tik lielu naudu nav mētājušies un droši vien arī nemētāsies... Ar Halka pirkumu vien Saktpēterburgas klubs ir pārspējis "Manchester City", "Manchester United", "Liverpool" un FC "Barcelona" aizvadītās transfēru sezonas izdevumus. Ko tur runāt par "kaut kādu" Minhenes FC "Bayern" un 40 miljoniem eiro... Aizvadītajā starpsezonu laikā 7 (septiņi) Krievijas futbola klubi iztērēja jaunu spēlētāju pirkšanai vairāk nekā 10 miljonus eiro katrs. Krievijas futbola Premjerlīga patiešām ir viena no bagātākajām pasaulē. Vai arī jau viena no labākajām? Par laimi tikai par naudu vien slavu, prestižu un sportisko līmeni nopirkt nevar. Bet tas jau ir cits temats.

  +3 [+] [-]

, 2012-09-04 15:19, pirms 12 gadiem
Kamēr Ruslandē valdīs Putins tikmēr tur būs tāds bezpredels.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-04 18:00, pirms 12 gadiem
ko Anatolijs nesaprot? Zenit ir spēcīga komanda, uzvarējusi EL un Krievijas čempi, sastāvs ir diezgan labi nokomplektēts un parasti spēlētāji pa 5 - 10 miljoni tam vairs nav pastiprinājums. loģiski, tik spēcīgs un ambiciozs klubs tagad grib pretendēt uz panākumiem ČL. tāpēc mēģina iegūt TOP līmeņa spēlētājus, tikpat loģiski ka neviens pie līdzvērtīgiem nosacījumiem neizvēlēsies spēlēt/dzīvot Krievijā (Kaukazā!) Anglijas/Spānijas vietā - tāpēc loģiski, ka krievu klubiem jāmaksā vairāk nekā maksātu Eiropas klubi.

runa ir tieši par vidi un dzīves līmeni - par Krievijas PL līmeni ekspertiem vairs diskusijas nenotiek - top3 nav, bet apm 4. - 7.vieta Eiropā.

nesaprotu kāpēc krievu mētāšanās ar naudu jānosoda vairāk nekā arābu/spāņu/angļu ??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-09-05 03:37, pirms 12 gadiem
Ja visu noteiktu tikai nauda (diemžēl daudz ko tā nosaka jau šobrīd - ja ne uzreiz, tad pēc kāda laika, ja dod speciālistam iespēju strādāt), tad futbols jau tagad būtu miris...