Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kurš un kad apturēs "Sarkano fūriju"?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kurš un kad apturēs "Sarkano fūriju"?
Spānijas otro reizi pēc kārtas un pavisam trešo reizi kļuva par Eiropas čempioni. Tas noteikti nav pēdējais "Sarkanās fūrijas" tituls...

Foto: AFP/Scanpix

Spānijas futbola izlase kļuva par pirmo, kura divas reizes pēc kārtas uzvarēja Eiropas čempionātā, kā arī par pirmo, kura uzvarēja trijos lielajos finālos - Eiropa, pasaule un atkal Eiropa - pēc kārtas. Nekas neliecina, ka "Sarkanās fūrijas" panākumu sērija varētu pārtrūkt 2014. gadā Brazīlijā, kaut gan statistika ir pret Spāniju - Dienvidamerikā un Centrālajā Amerikā nevienai Eiropas izlasei titulu iegūt vēl nav izdevies. Taču Spānijai ir vismaz trīs argumenti, lai turpinātu savu panākumu sēriju un pārtrauktu šo Eiropas valstu izlasēm neveiksmīgo sēriju.

Pirmais arguments. Spānijas izlasē nav neviena futbolista, kurš jau būtu veterāna vecumā un kurš tādu sasniegs 2014. gada Pasaules kausa finālturnīra laikā. Vecākais Eiropas čempionu rindās ir Čavi, kuram ir 32 gadi, bet vēl 30 gadu robežu ir sasnieguši tikai vārtsargs Ikers Kasiljass, viņa dublieris Viktors Valdess un Ksavi Alonso. Čavi patiešām ir zem jautājuma, jo viņu nomocījuši arī savainojumi, taču, ja ar veselību viss būs kārtībā, tad viņš var vēl spēlēt arī pēc diviem gadiem Brazīlijā. Diezin vai redzēsim Brazīlijā aizsargu Karlesu Puijolu, kurš EURO 2012 nepiedalījās savainojuma dēļ - viņam tad būs 36 gadi. Labākais vārtu guvējs Spānijas izlases vēsturē Dāvids Vilja arī nespēlēja savainojuma dēļ, taču viņam pēc diviem gadiem būs 32 un mūsdienu futbolā tas nav vecums, kad laukumā esi kā veterāns starp jaunekļiem. Un pat ja nebūs spāņiem Čavi vai Viljas (vai vēl kāda, vai pat abu), tad vieta tukša nepaliks. Spānijas izlases rindās bija 10 spēlētāju no pēdējā pasaules čempionāta DĀR un EURO 2012, taču tas nenozīmē, ka Spānijai ir slikti ar rezervēm - pirms četriem gadiem, piemēram, aizsargi Kapdevilja un Marčena, kā arī balsta pussargs Senna bija pamatsastāva spēlētāji un bez viņiem Spānijas izlase tobrīd nebija iedomājama, bet tagad beviena no viņiem izlasē nav kaut vai starp rezervistiem, viņus sekmīgi aizstāja Pikē, Alba un Busketss. Līdzvērtīgi aizstājēji atradīsies arī tagad.

Otrais arguments. Ieskatīsimies Spānijas izlases tuvākajās rezervēs jeb to spēlētāju sarakstā, kuri gatavojās EURO 2012, taču dažādu iemeslu dēļ komandā netika. Ar vārtsargiem Spānijai vispār viss ir labākajā kārtībā, jo diezin vai vēl kādam aiz muguras ir tādi dublieri, kādi ir Kasiljasam - jau minētais Valdess un Pepe Reina. Taču arī tas vēl nav viss, jo ir taču vēl 21 gadu vecais "Manchester United" vārtsargs Dāvids de Hea, kuru jau paspējuši nosaukt par paša Edvīna van der Sāra pēcteci "Sarkano velnu" vārtos. Madrides "Atletico" audzēkni (2010. gada Eiropas līgas uzvarētājs) uzskata par vienu no savas paaudzes labākajiem vārtsargiem pasaulē. Pagājušajā sezonā de Heam bija augstākais atvairīto sitienu procents Anglijas Premjerlīgā (77,9).
Aizsardzībā ir 23 gadus vecais centrs vai (nepieciešamības gadījumā) kreisās malas aizsargs Alvaro Domingess, viņa vienaudzis centra aizsargs Alberto Botia un 21 gadu vecais labās malas aizsargs Martins Montoija. Domingess kopā ar de Hea bija 2010. gada Eiropas līgas čempions, bet Botia, kurš pašreiz spēlē Hihonas "Sporting", divreiz FC "Barcelona" rindās bija Spānijas čempions (tiesa, spēlēja tikai vienā mačā, nomainīdams Pikē). Gan de Hea, gan visi trīs pieminētie aizsargi ir 2011. gada Eiropas U21 čempioni.
Vidējā līnijā ir 25 gadus vecais Benats Etčeverija Urkiaga (visbiežāk - vienkārši Benats), kurš kļuva par pirmo Betisas futbolistu pēdējo četru gadu laikā, kas iekļuva izlasē, vēl ir pazīstamā Luisa Garsijas (Spānijas izlase, FC "Barcelona", "Liverpool", Madrides "Atletico") 25 gadus vecais brālēns Havi Garsija (balsta pussargs), kurš savulaik jau 17 gadu vecumā debitēja La Liga čempionātā, vēl ir 20 gadus vecais Isko no Valensijas, ir 21 gadu vecais 1994. gada pasaules čempiona brazīlieša Mazinju dēls Tiagu Alkatrana, kurš jau paspējis izcelties FC "Barcelona" rindās (trīskārtējs Spānijas čempions un 2011. gada Čempionu līgas uzvarētājs) un izlasē viņu jau redz kā Andresa Injestas pēcteci (tieši Injestas vietā viņš arī izgāja laukumā debijas spēlē Spānijas izlasē), ir vēl tikai 19 gadus vecais "spāņu Messi" Ikers Munjains, kurš ir jaunākais vārtu guvējs La Liga vēsturē un kurš aizvadītajā sezonā guva 5 vārtus Eiropas līgā. Žēl, ka sirds slimības dēļ vairs nespēlē EURO 2008 čempions un viens no spilgtākajiem tā turnīra atklājumiem Rubens de la Reds, kuram pēc diviem gadiem būs 29 - labākais centra pussarga vecums...
Uzbrukumā ir 24 gadus vecais Adrians, kurš pērn Eiropas līgā guva 11 vārtus, bet aizvadītajā - 8 vārtus un Madrides "Atletico" rindās kļuva par Eiropas līgas čempionu.
Un tas noteikti vēl nav viss, jo noteikti ir vēl vairāki spēlētāji, kuri ir padomā Visentem del Boskem, bet kuru uzvārdus mēs vēl nezinām.

Trešais arguments, kas cieši saistīts ar otro. Pēdējos 15 gados Spānija ir nostiprinājusi savu pārākumu jaunatnes futbolā. Šajā laikā Spānijas jauniešu izlases (U17, U19 un U21) ir uzvarējuši 13 reizes Eiropas un pasaules čempionātos (U20). Turklāt U19 izlase ir uzvarējuši šajā laikā piecos Eiropas čempionātos. Tas liecina par futbola struktūras sakārtotību, par futbola skolu un to treneru līmeni. Bērnu un jauniešu treneriem ir tik pat augsta kvalifikācija kā La Liga klubu galvenajiem treneriem. Salīdzinājumam: Spānijā ir 15 tūikstoši augstākās kategorijas treneru, bet, piemēram, Vācijā tikai 6 tūkstoši. 14 futbolisti no 23, kas bija pieteikti Spānijas izlasē uz EURO 2012, ir ieguvuši vismaz vienu titulu jaunatnes futbolā Eiropā vai pasaulē. Tā ka maiņa Spānijas izlases līderiem jau ir gatava un jau top nākamā maiņa, bet pēc tam - nākamā u.tt.

Gāzt no troņa "Sarkano fūriju" nebūs viegli. Izskatās, ka tronī vai vismaz tā tiešā tuvumā, Spānijas futbola izlase ir uz ilgu laiku.

  -4 [+] [-]

, 2012-07-04 12:10, pirms 12 gadiem
Isko ir no Malaga.
Un Alkantara nav pareizi uzrakstīts.

  +5 [+] [-]

, 2012-07-04 12:46, pirms 12 gadiem
Ļoti interesants raksts, paldies!

  -1 [+] [-]

, 2012-07-04 13:48, pirms 12 gadiem
domāju, ka pēdējais tituls. Nākamais būs pēc ļoti ilga laika

  +3 [+] [-]

, 2012-07-04 14:13, pirms 12 gadiem
Vien sarguments kas ir pret Spaniju,tas komandas lideriem nebus tada motivacija,jo vini visu ko var saniegt ir saniegushi!
Alonso to pec shi finalturnira teica,ka nav vairak tadas emocijas kadas bija ieprieksheja pec ieprieksheja cempionata!

     [+] [-]

, 2012-07-04 15:44, pirms 12 gadiem
Jautājums virsrakstā palika neatbildēts.Mana versija - uzvarēs tā komanda , kura spēs 90 minūtes skriet kā negudri nojaucot spāņu saspēli, jau tās sākumā, pretinieka laukuma pusē.Presings,fiziska spēle pa visu laukumu . Vienlaicīgi neizniekojot savas iespējas.Portugālei tas daļēji izdevās un jau finālā likās itāļiem atliek turpināt portugāļu iesākto.Tomēr uz finālu arī spāņi bija izdarījuši secinājumus. Bija mazliet vairāk kustības ar un bez bumbas,reizēm mazliet garākas piespēles un ar to pietika.

  +3 [+] [-]

, 2012-07-04 16:09, pirms 12 gadiem
mrPO rakstīja: domāju, ka pēdējais tituls. Nākamais būs pēc ļoti ilga laika
Piekrītu. Jo Brazīlijā triumfēs Latvija. Tikai Latvija un Spānija spēlē bez uzbrucējiem. Spānija 1-4-6-0, bet Latvija 1-9-1-0. Latvijas taktiskā shēma ir progresīvāka nekā Spānijas.

     [+] [-]

, 2012-07-04 16:29, pirms 12 gadiem
Nākošajā PK uzvarēs Dienvidamērikas izlase,nav Eiropieši uzvarējuši Amerikas kontinentos un neuzvarēs.

  +1 [+] [-]

, 2012-07-04 17:37, pirms 12 gadiem
coffijs rakstīja: Nākošajā PK uzvarēs Dienvidamērikas izlase,nav Eiropieši uzvarējuši Amerikas kontinentos un neuzvarēs.
viss kādreiz notiek 1. reizi...

  +2 [+] [-]

, 2012-07-04 18:14, pirms 12 gadiem
jā, pirms pēdējā čempja tak eiropas izlase nekad nebija uzvarējusi turnīrā ārpus eiropas, arī amerikas kontinentos uzvarēs eiropas izlase