Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nedēļa sporta vēsturē. "Manchester United" traģēdija Minhenē

Nedēļa sporta vēsturē. "Manchester United" traģēdija Minhenē
MU lidmašīna pēc liktenīgās avārijas Minhenē
Foto: Scanpix

1958. gada 6. februārī pie Minhenes lidostas sniegputenī, ar trešo piegājienu mēģinot pacelties, avarēja lidmašīna, kurā atradās "Manchester United" kluba futbolisti un personāls, kā arī žurnālisti un līdzjutēji. Bojā gāja 23 cilvēki, viņu vidū astoņi "Basbija puisēni"...

Mančestrieši traģiskajā dienā atgriezās no Belgradas, kur bija atbildes mačā nospēlējuši neizšķirti 3:3 Eiropas Čempionu kausa izcīņas turnīrā ar "Crvena Zvezda" un nodrošinājuši vietu pusfinālā. Angļu futbola elkiem speciāli piešķirtā greznā sabiedrības "British Airways" lidmašīna, ko izskatīgās ārienes dēļ sauca karalienes Elizabetes vārdā, nolaidās Minhenē, lai papildinātu degvielas krājumus. Bākas uzpildīšanas laikā spēlētāji, būdami lieliskā garastāvoklī, turpat lidostas bārā atzīmēja gūto panākumu.

Par spīti nelabvēlīgajiem laika apstākļiem (slapjš sniegs, vējš), nolēma doties tālāk - 16 iepriekšējās lidmašīnas bez lielām problēmām pārvarēja no sniega neattīrīto skrejceļu. "Salonā turpinājās sarunas, joki, ik pa brīdim atskanēja smieklu šaltis, bet mūsu kāršu spēlētāji nopietni ķērās pie lietas," atceras tolaik 20 gadus vecais Bobijs Čārltons, kas katastrofā tika cauri ar skrambām un smadzeņu satricinājumu. "Lidojām mājas un cerējām uz kārtējo silto sagaidīšanu - mēs atkal bijām varoņi."

Piloti Džeimss Teins un Kens Reimans atteicās no korpusa apstrādes ar pretapledošanas šķidrumu (gaisa temperatūra bija ap nulli), jo uzskatīja, ka sagatavošanās un arī lidmašīnas pacelšanās neaizņems daudz laika - ūdens uz spārniem tādējādi nepaspēs pārvērsties ledū. Ar diviem pirmajiem piegājieniem neizdevās pacelt lidmašīnu - vienā no dzinējiem radās darbības traucējumi. Apskatē neko nopietnu neatklāja, un lidmašīna vēlreiz mēģināja tikt gaisā. Trešais mēģinājums izrādījās liktenīgs...

Dažas sekundes pirms atraušanās no zemes lidmašīnas riteņi skāra skrejceļa daļu, kur sniegs bija sakrājies visvairāk, un ātrums sāka strauji kristies. Pacelšanās joslas garums vairs nebija tik liels, lai apstātos, un vienīgais, ko piloti varēja darīt, lai lidmašīna paceltos - novākt šasiju. Tomēr ar to bija par maz - spēkratu pie zemes spieda uz spārniem sakrājies apledojušais sniegs. Pēc dažām sekundēm lidmašīna notrieca aerodroma nožogojumu un virzījās uz pilsētas nomali.

Reimans panikā mēģināja pagriezt lidaparātu pa labi, lai izvairītos no tiešas sadursmes ar pretī esošo fermu, ko apjoza augsta sēta. Tas neizdevās, un trieciena rezultātā pret ķieģeļu ēku nolūza kreisais spārns, bet pārkarsušais motors ielidoja mājā. Pēc dažām sekundēm sākās ugunsgrēks, bet lidmašīnas atliekas griezās uz vietas, atsitoties pret šķūni un pārlūstot uz pusēm. Lidmašīnas priekšgals zemē uzara 60 metrus garu sliedi.

Ne visiem paveicās, kā Čārltonam. Aviokatastrofā gāja bojā 23 cilvēki, astoņi no viņiem "Manchester United" futbolisti. 24 gadus vecais centra aizsargs Marks Džonss, centra aizsargs Tomijs Teilors (26 gadi), malējie aizsragi Rodžers Birns (28) un Džefs Bents (25), malējais uzbrucējs Edijs Kolmans (21), malējais pussargs Deivids Pegs (22), balsta pussargs Billijs Vilans (22), bet 21 gadu vecais malējais uzbrucējs Dankans Edvardss no gūtajiem savainojumiem mira slimnīcā pēc 15 dienām.

Citi zīmīgi notikumi šajā nedēļā

1. februāris
2004 "Super Bowl XXXVIII" mača pārtraukumā uzstāšanās laikā no krekliņa izlec dziedātājas Džanetes Džeksones kailā krūts. ASV TV spiesta pastiprināt cenzēšanu.

3. februāris
2009 Kobe Braients NBA mačā starp Losandželosas "Lakers" un Ņujorkas "Knicks" (126:117) gūst 61 punktu, uzstādot jaunu "Madison Square Garden" arēnas rekordu. Iepriekšējais (55 punkti) piederēja Maiklam Džordanam.
2007 Trīs nedēļas pirms savas 80. dzimšanas dienas ceļā uz Antaljas lidostu autoavārijā iekļuva ilggadējais (1982 - 1995) Starptautiskās Šaha federācijas prezidents Florensio Kampomaness. Par spīti solīdajam vecumam un smagajiem savainojumiem, Kampomaness atguvās un dzimšanas dienu nosvinēja pie šaha galdiņa.
1972 Saporo tiek atklātas XI ziemas olimpiskās spēles, kas pirmo reizi notiek Āzijā.
1956 Kortīnas d'Ampeco ziemas olimpiādē austrietis Tonijs Zailers kļuva par pirmo kalnu slēpotāju, kas uzvarēja visās trīs disciplīnās.

4. februāris
1997 Mario Lemjē kļūst par septīto NHL spēlētāju, kas guvis 600 vārtus.
1990 Ludmila Narožiļenko labo pasaules rekordu 60 m barjerskriešanā telpās (7,69).
1962 Padomju laikraksts "Izvestija" ziņo, ka beisbols ir sena krievu spēle.
1932 Leikplesidā Ņujorkas gubernators Frenklins Rūzvelts atklāj III ziemas olimpiskās spēles
1924 Šamonī svinīgi slēdz pirmās ziemas olimpiskās spēles.

5. februāris
1989 Karīms Abduls Džabars kļuva par pirmo NBA spēlētāju, kas guvis 38 000 punktu.
1972 Bogs Duglass kļuva par pirmo tumšādaino spēlētāju, kas iekļauts basketbola slavas zālē.
1956 Kortīnā d'Ampeco noslēdzas VII ziemas olimpiskās spēles, no kurām pirmo reizi tika rādīta TV translācija.

6. februāris
1994 Leonīds Vološins laboja pasaules rekordu trīssoļlēkšanā - 17,77 m.
1993 Cīņā ar AIDS ir spiests kapitulēt leģendārais tenisists Arturs Ešs.
1971 Alans Šepards izdara pirmo sitienu pa golfa bumbiņu uz Mēness.
1936 Gārmišā Partenkirhenē atklāja IV ziemas olimpiskās spēles, kas bija pēdējās pirms Otrā pasaules kara.

7. februāris
1988 Pasaules čempions boksā supersmagsvariem Maiks Taisons apprecas ar aktrisi Robinu Givensu.
1984 Sarajevā atklāja XIV ziemas olimpiskās spēles, kurās bobsleja divniekos bronzas medaļu izcīnīja Zintis Ekmanis kopā ar Vladimiru Aleksandrovu.
1979 Tenisa superzvaigzne Bjerns Borgs Milānā mēģina izdarīt pašnāvību.
1976 Derils Sitlers uzstāda jauno NHL rezultativitātes rekordu - Toronto "Maple Leafs" un Bostonas "Bruins" spēlē (11:4) sakrājot desmit rezultativitātes punktus (seši gūti vārti).
1970 "Manchester United" ar 8:2 sagrauj "Northampton", bet Džordžs Bests gūst sešus vārtus. Tik daudz bumbu vārtos vienā spēlē iesist vairs nav spējis neviens cits mančestrietis.
1965 Leģendāais bokseris Kasiuss Klejs pieņem musulmaņu ticību un kļūst par Muhamedu Alī.

  +4 [+] [-]

, 2010-02-04 16:29, pirms 15 gadiem
vairak tadu rakstu

  +8 [+] [-]

, 2010-02-04 17:39, pirms 15 gadiem
1962 Padomju laikraksts "Izvestija" ziņo, ka beisbols ir sena krievu spēle.
Tagad ir kad urlas ar beisbola nūjām staigā

  +6 [+] [-]

, 2010-02-04 18:15, pirms 15 gadiem
vienmēr atmiņā. ';