Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Aigar, meklē Bārtuļa telefonu...

Aigar, meklē Bārtuļa telefonu...
Oskars Bārtulis pasaules čempionātā skaidri parādīja, ka ir viens no šī brīža Latvijas hokeja līderiem. Ja varam, kāpēc viņu nepiesiet?

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Izliekot brīvajā tirgū Oskaru Bārtuli, viņa līdzšinējais klubs skaidri parāda ar visām četrām un galvu pieskaitot – mums šis aizsargs nav vajadzīgs. Tas gan nenozīmē, ka latviešu hokejists ir galīgs brāķis. Nē, viņš neder Filadelfijai un, ļoti iespējams, neder arī Nacionālās hokeja līgas standartam. Tomēr – ar to jau dzīve un karjera nebeidzas.

Divdesmit piecu gadu vecumā Bārtulis ir pārliecinājies par visu profesionālā sporta spektru – sākot ar laimīgu apstākļu sakritību, kad viņam pavērās iespēja ne tikai nostiprināties Flyers pamatsastāvā, dabūt pieklājīgu līgumu un uzspēlēt Stenlija kausa finālā, bet arī saņemt pieklājības frāzes ar zemtekstiem, kas tagad ir vainagojušies ar spēlētāja izstumšanu no mīļotās organizācijas. Oskars nav slikts hokejists, ko viņš pārliecinoši nodemonstrēja kopā ar Latvijas izlasi pēdējā pasaules čempionātā, tiesa – viņa stāstam NHL visticamāk ir pienācis gals jeb izskaņa. Ja nevēlaties tik kategoriski – tas ir kūlenis... Bārtulim ar Flyers ir spēkā līgums uz vēl vienu sezonu par kopējo summu 600 000 dolāru (pēc nodokļu nomaksas viņš saņemtu ap 400 000). Tas ir vienvirziena, kas nozīmē – neatkarīgi no līgas, viņš nolīgto algu saņemtu. Pērn šo materiālo gandarījumu hokejists guva, lai gan morālā puse bija aktuālāka – Oskars vēlējās spēlēt NHL, bet viņu nosūtīja uz fārmklubu. Nerunāsim par organizācijas tuvredzību, latvieša nīšanu vai pazemošanu – tā ir elementāra konkurence un šajos apstākļos citi ir labāki. Lai kādas būtu Bārtuļa kvalitātes, tās bija tieši tik lielas, kas deva labākajā gadījumā solījumu (sak, mēs ar tevi rēķināmies), nevis konkrētas darbības. Protams, pa vidu vēl bija visādi mēsli ar savainojumiem, tomēr jāsaprot – NHL nekas nestāv uz vietas. Jaunie elpo mugurā un arī cīnās par vietu sastāvā. Kam lielāka akna, tas arī tiek uz augšu. Vai Oskaram šis orgāns nefunkcionē? Nē, ar to viss ir kārtība, tikai – citiem arī ir aknas...

Formāli klubs varēja sēdēt ar Bārtuļa jautājumu un tēlot muļki – tiesa, nez vai pats Oskars to gribētu. Vēl vienu sezonu spēlēt fārmklubā viņš noteikti nevēlas, ko licis saprast gan komandas vadībai, gan žurnālistiem. Filadelfija viņu saprot un tieši tāpēc tagad uz 48 stundām Bārtuļa vārdu atrodam tā sauktajā neaizsargāto spēlētāju sarakstā. Ko tas nozīmē? Būtībā tas ir legāls veids kā izpirkt esošo līgumu. Ja šajās divās dienās neviens cits NHL klubs nepieteiksies uz Oskara pakalpojumiem, kas šobrīd izskatās tā arī nenotiks, tad komanda varēs izmaksāt 40 procentus no esošā līguma apjoma, kas vēl palicis un – pateikt latvietim paldies par sadarbību. Ja aizsargs būtu kārdinošs kumoss NHL tirgum, viņu sarautu gabalos vēl pērnsezon – gan jau ieinteresētie atrastu veidu, kā iemainīt, sarunāt vai notirgot tiesības uz relatīvi lēto aizsardzības spēlētāju. Tomēr – tas nenotika. Tāpat kā tas, visticamāk, nenotiks arī šoreiz... Flyers dos Bārtulim iespēju meklēt savu hokeja ceļu. Ko darīs tālāk pats hokejists?

Viens variants – viņš ar aģenta palīdzību meklēs citas NHL spraugas. Divvirziena līgumu viņam iedotu daudzās vietās, bet – tās nav garantija. Tiesa, te gan ar ironiju varam atcerēties, ka vienvirziena līgums nebija garantija ne Bārtuļa, ne, starp citu, arī Karsuma gadījumā, kad zīle bija rokā... Klubi tāpat lēma ar savu galvu. Tādu gadījumu Ziemeļamerikā ir simtiem, tāpēc par traģēdiju vai uzmešanu te nav runas. Tikai bizness. Oskars nav slēpis, ka viņš ar interesi skatītos arī uz Eiropas piedāvājumiem, sarakstā vispirms minot KHL komandas. 25 gados tas nenozīmē, ka viņš nogriež atpakaļceļus uz sapņu līgu – nekādā gadījumā! Pie noteiktiem apstākļiem un spēles kvalitātes, viņš var atgriezties NHL vēlreiz – tikai jau kā apbružāts, nobriedis un vērtīgāks aktīvs. Rīgas „Dinamo” variants? Te Bārtulis mazliet pauzēs, jo, pirmkārt, mūsējie nav tas turīgākais KHL klubs – tātad, iespējami lielāko naudu viņš no šejienes neizspiedīs. Otrs – ja paraksti līgumu ar jebkuru KHL klubu, rēķinies, ka esi piesiets pie konkrētās organizācijas vismaz līdz 28 gadu vecumam. Bārtuļa gadījumā tās būtu trīs sezonas. Tajā pašā laikā, ja Aigars Kalvītis analizētu hokeja tirgu un konjunktūru, viņš jau šajā brīdī zvanītu Bārtulim. Jo šī loze ir pilna! Sāksim ar to, ka Oskars ir pašu puika un atšķirībā no jebkura viesstrādnieka, viņam šejienes lieta ir kā savs krekls. Tātad – attieksme nebūs viltojums. Otrkārt, aizsarga meistarība atbilst pirmo divu maiņu kalibram, turklāt – kā liecināja spēles pasaules čempionātā – Bārtulim ir gan hokeja nervs, gan garša. Gan fiziskais spēks, gan agresija, gan metiens... Viņš nepazuda uz lielā laukuma, viņš izturēja arī Eiropas hokeja meistaru spiedienu, ko uz savas ādas pārbaudīja Latvijas izlase. Kalvītim jāsaprot, ka faktiski Oskars ir nelielās karjeras sprukās, ko tagad ir jāizmanto. Bet – šo izmantošanu jāskata ilgtermiņā. Jāpiedāvā puikam līgums, kas atbilstu viņa finansiālajām interesēm un komandas kopējiem plāniem. Līgumā var iestrādāt elastīgus instrumentus, solot aizsargu atbrīvot arī brīdī, ja nu paveras citas iespējas – tas NHL atkāpēm un ilūzijām, tas organizācijas pašcieņai un civilizācijai. Jāparedz, ka Bārtuli tāpat kā Dārziņu var kādam arī pārdot – jau KHL robežās, ja būs interese. Katrā ziņā, ja Rīgas „Dinamo” menedžments ir bijuši tik apķērīgi, ka noskatījuši franču izcelsmes kanādieti aizsargu Metjū Karlu (fārmkluba produkts), tad viņiem jāsaprot, ka Bārtulis uz šī fona noteikti ir labāks. Par lojalitāti un prognozējamību nerunāsim – šie trumpji tāpat ir latvieša pusē. Protams, ja vien Dinamo būvē māju ar pamatiem. Ja tā ir darbošanās no sezonas uz sezonu, tad visam augstāk minētajam nav lielas jēgas – tad dejojam valsi ar vikipēdijas avotiem un hokejistu mutīgajiem aģentiem.

Ko Aigaram darīt ar Karlu? Ar viņu vēl līgums nav, ir tikai vienošanās, turklāt, pastāv liela varbūtība, ka viņš nemaz līdz Rīgai neatbrauc. Brīdī, kad Dinamo viņu uzrunāja, kanādietis vēl nezināja, ka Anaheimas Mighty Ducks viņam piedāvās kvalifikācijas līgumu, kas nozīmē – viņi vēlas šo spēlētāju tomēr paturēt savas organizācijas apritē. Ja šī nojausma Karlam rastos pirms pāris mēnešiem, viņš visticamāk ar Rīgas pusi pat nerunātu. Tagad situācija ir strauji mainījusies, turklāt – Anaheima ir iekritusi kā circenis krāsnī ar vienu citu loloto talantu. Ir tāds jaunais aizsargs Džastins Šulcs, kuru pirms četriem gadiem pīles izvēlējās otrās kārtas draftā. Šobrīd viņš divdesmit divu gadu vecumā ir karstākā tēma Ziemeļamerikas hokejā. Gan tāpēc, ka tiek saukts par vienu no ASV augstskolas līgas labākajiem uzbrūkošajiem aizsargiem, gan tāpēc, ka savulaik izmanījās neparakstīt ar Anaheimu līgumu un tagad pēkšņi kļuvis par brīvos aģentu. Pieejams visiem! Varēja redzēt, ka Mighty Ducks savus jaunās sezonas aizsardzības metus būvēja ap Šulcu, paredzot, ka pēc augstskolas viņš pievienosies organizācijai. Tomēr viņi nenovērtēja situāciju, ka Šulcs patiesībā šovasar kļūst par neierobežoto brīvo aģentu, jo - Anaheima bija viņu 2008. gadā izvēlējusies, bet kopš tā laika tā arī neprata vai nemācēja hokejistam iemānīt darba attiecību līgumu. Vienā gadījumā klubs domāja, ka vēl ir par agru, citā pats Šulcs teica, ka vēl vēlas pamācīties. Tā abas puses trallināja... Tagad Džastins pats noteiks savu dienas kārtību un jau ir vienojies ar Edmontonu, ka turpmāk spēlēs šajā pilsētā. Tostarp Anaheimā šajās dienās valda panika – kā aizlāpīt caurumu aizsardzībā? Tieši tāpēc Karlam piedāvāja tā saukto kvalifikācijas līgumu, kas aizsargā tiesības uz šo spēlētāju...

Bārtulim NHL pagaidām neko nepiedāvā. Šo visu stāstu tāpēc, lai līdzjutējs izprastu tirgus kontekstu – lai rastos priekšstats, kādā laivā šobrīd sēž viens vai otrs darbonis. Gan menedžeris, gan spēlētājs, gan citi, kas lokās hokeja druvā. No šāda rakursa raugoties, Rīgas Dinamo ir labas pozīcijas, lai nostiprinātu sava sastāva mugurkaulu, turklāt ar spēlētāju, kas pēc potenciāla var būt tā sauktais rakstura prototips, kas potenciāli ir līderis. Šīs kvalitātes komandai būs divtik nepieciešamas, ja atceramies, ka prom ir Ozoliņš, Sprukts un mazliet mazākā mērā – arī Miķelis... Tāpēc – Aigar Kalvīti, ja ir doma par klubu, tad meklē Oskara Bārtuļa tālruni. Viņš klīst pa Rīgu – pagaidām nepiesiets.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2012-07-02 11:52, pirms 12 gadiem
nu Kolumbusa jau nu varēja paķert mūsu aizsardziņu....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2012-07-02 12:18, pirms 12 gadiem
Armandu Puči par RD menedžeri !!!

  +5 [+] [-]

, 2012-07-02 12:27, pirms 12 gadiem
Izglāb Osi, viņš ir gan pelnījis, vai pareizāk sakot, mums viņu vajag RD. Mums viņu vajag vairāk, kā jeb kuram citam. Kalvīt, sāc strādāt - STEIDZAMI, jo citi negaidīs.

  +3 [+] [-]

, 2012-07-02 12:35, pirms 12 gadiem
Armand!
Tas ir koks ar diviem galiem: viens gals - izmantot izdevību un dabūt komandā NHL kalibra (atzīsim, ka ir!) latviešu hokejistu; otrs gals - vai vajag vienā KHL klubā - RD - koncentrēt visus labākos (gandrīz) latviešu hokejistus?! Jācer līdz pēdējam, ka kadām NHL klubam ir (būs) vajadzīgs tāda līmeņa aizsargs.

  -3 [+] [-]

, 2012-07-02 12:37, pirms 12 gadiem
Bārts paspēs uzkapāt RD, lai čalis pakapā citur piemēram Somijā vai Zviedrijā, ja naudas ziņā , tad KHL

  +2 [+] [-]

, 2012-07-02 12:41, pirms 12 gadiem
RD viņš būtu vajadzīgs visvairāk tieši rakstura dēļ.
No šī brīža RD izziņotajiem spēlētājiem neviens tā īsti neatbilst kapteiņa tēlam. Jā, ir pieredzējušie Laviņš un Ņiživijs, bet viņi ir vairāk tādi "klusie tēli". Raksturs ir Galviņam, bet viņš, iespējams, ir pārāk liels pofigists, lai būtu kapteinis. Varbūt derētu Karsums.
Katrā ziņā Bārtulis būtu noderīgs tieši šajā ziņā.
Par viņa kā aizsarga kvalitāti, šķiet, šaubu nav.

  +4 [+] [-]

, 2012-07-02 13:43, pirms 12 gadiem
Osis A vai C burtam būtu piemērota kandidatūra,bet ja RD gudrie sāks savu meldiņu par patriotismu un naudas līdzekļu ierobežoto apjomu,tad visticamāk nekas nesanāks. )))

 +16 [+] [-]

, 2012-07-02 14:23, pirms 12 gadiem
Ja jau Bārtulis ir labāks par Karlu,tad telefons ir jāmeklē nevis Aigaram,bet Anaheimas GM.

  -3 [+] [-]

, 2012-07-02 14:46, pirms 12 gadiem
rolex rakstīja: Ja jau Bārtulis ir labāks par Karlu,tad telefons ir jāmeklē nevis Aigaram,bet Anaheimas GM.
Tava pierīte pat nesaprata kas ar to ir domāts...

  +3 [+] [-]

, 2012-07-02 14:47, pirms 12 gadiem
Gribētos gan Armandu palabot, Bārtuli, Rīdu un vēl dažus Filadelfija atšuva ne jau tāpēc, ka viņi nebūtu nekam derīgi, bet gan tāpēc, ka algu griesti spiež un jānotur gan Filadelfijas aizsargs Karls, gan ir smagas sarunas ar Parizē, Jagru un Sateru

     [+] [-]

, 2012-07-02 15:06, pirms 12 gadiem
sansid rakstīja: Tava pierīte pat nesaprata kas ar to ir domāts...
Mana pierīte saprata to,ka rakstā ir daži pretrunīgi teikumi.Tas arī viss.

  +2 [+] [-]

, 2012-07-02 15:28, pirms 12 gadiem
Es ar visām četrām par to, ka Bārtulim jāspēlē Rīgā, jo tikai te viņš varētu sarunāt līgumā punktu, ka, ja viņu aicina pēc sezonas vai divām uz NHL, Rīga viņu laiž!
p.s. ...bet ir jau vēl arī Artūrs Kulda, šķiet, ka ļoti līdzīgā situācijā!!

  +2 [+] [-]

, 2012-07-02 16:41, pirms 12 gadiem
Kārlis Skrastiņs 24-25 gadu vecumā tikai debitēja NHL. Nevajag norakstīt Oskaru pirms laika! Viņam vienkārši bija jātiek prom no Filadelfijas, nu tas ir tik pat kā noticis fakts, sezonu-divas kārtīgi jāpastrādā, un gan atkal atradīsies vieta NHL.

     [+] [-]

, 2012-07-02 17:51, pirms 12 gadiem
nedrīkst,jo tad mannāģīmis,mazais racējs vai Duļevskis var palikt bez darba

  +1 [+] [-]

, 2012-07-02 20:51, pirms 12 gadiem
pinta rakstīja: nedrīkst,jo tad mannāģīmis,mazais racējs vai Duļevskis var palikt bez darba
Es nebūtu pretī apmainīt šos trīs kadrus (Sočas vietā pie "metamajiem" gan ieliekot Cibuļu) pret Bārtuli un Kuldu!

  +5 [+] [-]

, 2012-07-02 21:22, pirms 12 gadiem
Tostarp Anaheimā šajās dienās valda panika – kā aizlāpīt caurumu aizsardzībā? Tieši tāpēc Karlam piedāvāja tā saukto kvalifikācijas līgumu, kas aizsargā tiesības uz šo spēlētāju...
Šī nu gan ir pilnīga pasaciņa, ko raksti.
Cilvēki, kas cieši seko NHL aktivitātēm, droši pateiks, ka tās nu ir lielākām muļķības, ko pēdējā laikā dzirdētas.
Pirmkārt, par to, ka Šulcu Anaheimā neredzēt, skaidrs ir jau kādu laiku atpakaļ. Protmas, ka nepatīkami, ka tā iznācis, bet sen jau ar to Anaheimā ir samierinājušies un nekāda panika netiek celta.
Otrkārt, nejau Karls būs spēlētājs, kas varētu jebkurā NHL komandā aizlāpīt kādu caurumu. Uz neko vairāk kā septītā (pirmā rezervista) aizsarga vietu nevar pat sapņot. Un pat tas, ar lielu piespiešanos, ja teicami aizvadītu nometni. Reāli skatoties, NHL hierarhijā viņa vieta būtu ahl top aizsargs, kas var cerēt uz izsaukumu pie vairākiem savainojumiem bāzes klubā.
Treškārt, kvalifikācijas līgums no Anaheimas puses ir tikai un vienīgi formalitāte, ar kura palīdzību tiek paturētas tiesības uz spēlētāju NHL ietvaros. Tas nav jāuztver kā reāla komandas vēlme cīnīties par spēlētāju, bet gan drīzāk ''nekādu skādi jau tiesību paturēšana mums nevar izdarīt''.
Ceturtkārt, ja vakar pasekoji līdz brīvo aģentu tirgum NHL, būsi pamanījis, ka Anaheima parakstīja divis stabilus NHL aizsargus, un šobrīd viņiem ir 6 drošie kadri (Souray, Allen, Beauchemin, Lydman, Sbisa, Fowler). Un par 7. cīnīsies spēlētāji, kuri, objektīvi skatoties, ir labāki par Karlu.

  +1 [+] [-]

, 2012-07-03 01:06, pirms 12 gadiem
Vairs nav Mighty Ducks. Ir vienkāŗsi Ducks. Gandrīz tāpat kā Vinipegas Trashers.

     [+] [-]

, 2012-07-03 14:45, pirms 12 gadiem
marks73 rakstīja: Osis A vai C burtam būtu piemērota kandidatūra,bet ja RD gudrie sāks savu meldiņu par patriotismu un naudas līdzekļu ierobežoto apjomu,tad visticamāk nekas nesanāks. )))
Nu sorry,bet lai būtu A,vai C,tad jābūt vismaz vidusskolas izglītībai,ar 9 klasēm tomēr ir par maz,lai būtu autoritāte.

  +1 [+] [-]

, 2012-07-03 15:26, pirms 12 gadiem
brachka rakstīja: Nu sorry,bet lai būtu A,vai C,tad jābūt vismaz vidusskolas izglītībai,ar 9 klasēm tomēr ir par maz,lai būtu autoritāte.
Tā ir patiesība, ka šīm tikai 9.klases?

     [+] [-]

, 2012-07-03 20:36, pirms 12 gadiem
kalibubs rakstīja: Tā ir patiesība, ka šīm tikai 9.klases?
9. klases ... kas ? tur prasījās turpinājums. Varbūt tu biji domājis 9 klases.