Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Patriotiska skaudība

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Patriotiska skaudība
Vladimirs Jurzinovs jaunākais ir palicis vienīgais, kurš pārstāv Krievijas hokeja treneru skolu Gagarina kausa izcīņā.

Dažus krievu hokeja trenerus laikam pārņēmusi skaudība. Patriotiska skaudība - proti, ārzemju treneru panākumus KHL komandu galveno treneru amatā viņi cenšas ja ne nonicināt, tad vismaz mazināt. Sak, ko tad viņš, te jau pirms viņa visu izdarīja... Visvairāk runā tie, kuri sen jau nav strādājuši par treneriem spēcīgākajos klubos, kuri savulaik atlaisti un jau sen nav pieprasīti, kā arī tie, kuri nekad nav strādājuši par treneriem KHL līmeņa komandās. Teorijā tādi parasti ir ļoti spēcīgi.

Trim no četrām komandām, kuras pašreiz spēlē Gagarina kausa izcīņas pusfinālos jeb konferenču finālos, ir ārzemju galvenie treneri (arī palīgi vai pat gandrīz viss treneru korpuss) - soms Kari Jalonens pie Prāgas "Lev" stūres, kanādietis Deivs Kings pie Jaroslavļas "Lokomotiv" un viņa tautietis Maiks Kīnens pie Magņitogorskas "Metallurg" stūres. No vietējiem treneriem labāko komandu kvartetā ir tikai Vladimirs Jurzinovs jaunākais Ufas "Salavat Julajev" galvenā trenera amatā. Liela ir varbūtība, ka pirmo reizi KHL vēsturē par Gagarina kausa ieguvēju kļūs komanda ārzemju trenera vadībā (Oļegs Znaroks neskaitās, kaut arī viņam ir Vācijas pilsoņa pase - Čeļabinskas apgabalā dzimušais un līdz meistarkomandas, kā arī PSRS junioru izlases līmenim izaugušais Znaroks ir savējais un par ārzemnieku viņu drīzāk varētu saukt Latvijā nekā Krievijā). Tik pat liela ir varbūtība, ka pirmais būs Jurzinovs jaunākais. Skaitliskais pārsvars ir ārzemniekiem.
Dažu visnotaļ cienījamu hokeja personību (piemēram - Borisa Majorova) un arī citu nepatiku varētu saprast, ja ārzemju treneru vadītie klubi kultos pa turnīra tabulas leju, regulāri netiktu Gagarina kausa izcīņā vai izstātos jau tās pirmajā kārtā. Ir, protams, arī tādi piemēri - CSKA un it īpaši jau bagātākais KHL klubs Sanktpēterburgas SKA. bet ir vēl arī "kaut kāda soma" Ari-Pekas Selina vadītais Astanas "Barys", kas nav Krievijas klubs, bet tik un tā... Nav patīkami. Ir vēl Pēteris Skudra un Ņižņijnovgorodas "Torpedo", kaut gan pret Pēteri attieksme ir laba - tāpat kā pret Hariju Vītoliņu - un tas ir arī saprotams, jo viņi tomēr ir izgājuši no padomju hokeja, starp kuru un Krievijas hokeju joprojām tiek likta vienlīdzības zīme.
Ārzemju treneriem esot nospļauties uz vietējām hokeja tradīcijām - apgalvo Majorovs. Varbūt viņi uz tām arī nenospļaujas, taču arī naudu (lielu naudu!) viņiem maksā nevis par tradīciju zināšanu, bet gan par rezultātu. Rezultāts ir! Patiesībā vajadzētu pat priecāties, ka līgā strādā tādi ārzemju treneri, no kuriem var tikai pamācīties gan hokejisti, gan vietējie hokeja speciālisti (īpaši jaunie), taču laikam jau pārāk iesakņojusies "mēs esam vislabākie" apziņa. Šajā sakarā nāk vairāku krievu līdzjutēju neizpratne Sočos pēc Krievijas izlases zaudējuma Somijai - sak, kā varēja zaudēt kaut kādiem somiem... Kad sāc jautāt, vai viņi zina, kādi hokejisti spēlē Somijas izlasē un ka Somija ir 2011. gada pasaules čempione, tad viss kļūst skaidrs. Labi, tie ir parasti līdzjutēji, viņiem ir "iepotēts", ka mūsējie ir vislabākie un viņi nemaz negrib zināt, kas ir pārējie (varbūt vienīgi vēl kanādieši kotējas), jo viņi ikdienā hokejam nemaz īpaši neseko. Bet bijušie spēlētāji, turklāt pazīstami un pat slaveni spēlētāji, savulaik atzīti treneri... Ir jābūt savas zemes un šajā gadījumā sava hokeja patriotam, taču nav jābūt aklam. Izskatās, ka daudzi ar ārzemju treneru pieplūdumu gluži vienkārši cenšas attaisnot savas neveiksmes, varbūt arī trenēšanas un komandas vadīšanas iemaņu trūkumu, neprasmi sadzīvot ar spēlētājiem, mainīties atbilstoši laikam.
Bijušais PSRS izlases uzbrucējs, pasaules un olimpiskais čempions Aleksandrs Koževņikovs apgalvo, ka Jaroslavļas "Lokomotiv" panākums - tas ir tikai Pjotra Vorobjova nopelns, bet Deivam Kingam vienkār[ši paveicies te nokļūt. Vorobjova paveikto būtu nekorekti un netaisnīgi noliegt, bet tikai aklais nesaredz (Koževņikovs laikam pat ir vienīgais šāds aklais no tiem, kas izsakās portālos un masu medijos), kā pakāpeniski mainījās komandas spēle, to pašu virknējumu sniegums (piemēram - Sprukts, Miķelis Rēdlihs un Plets) sniegums kopš komandu vada Kings. sastāvs tas pats, bet komanda spēlē pavisam citādāk. Nebūtu Vorobjova darba - droši vien komanda tā patiešām nespēlētu (neizturētu divas tik saspringtas un garas spēļu sērijas), bet vai komanda tā spēlētu ar Vorobjovu pie stūres... Ļoti liels jautājums.
Kluba vadībai un it īpaši tiem, kuri dod naudu, patiesībā ir gandrīz vienalga, kāda pase ir komandas galvenajam trenerim. Vajag rezultātu. Vajag skatāmu spēli. Vēl labāk - gan vienu, gan otru. Visi nevar būt pirmie un visi nevar būt finālā. KHL ir ļoti spēcīga līga un tāpēc daži ļoti labi klubi pat paliek ārpus pirmā četrinieka un, ja SKA, piemēram, atlaidīs galveno treneri, tad tas nebūs izdarīts tāpēc, ka viņš ir soms nevis krievs. Ir jau vēl, protams, arī tādas lietas kā personiskās attiecības, tā sauktais trenera tēls, kādu tas vai cits ir iemantojis, cilvēciskās īpašības, kā arī tā sauktās treneru darba virtuves īpatnības, taču tas jau ir cits stāsts.
Divi kanādieši un soms pret Jurzinovu jaunāko - tas taču vispirms ir aizraujoši un interesatnti!

  +1 [+] [-]

, 2014-04-02 15:50, pirms 10 gadiem
Domāju,ka šīsdienas B.Majorova paziņojums krievu presei ir jāuztver kā pirmais solis uz KHL kļūšanu par vienkāršu (normālu krievu izpratnē) Krievijas hokeja čempionātu.
Lai arī kā tur nebūtu, bet patreiz Krievijas hokejā joprojām ļoti lielu lomu saglabā vecie krievu hokeja marazmātiķi, kuri nav atmetuši cerības atgriezties pie PSRS laiku hokeja sistēmas, kad viens klubs (šoreiz Maskavas Dinamo) ir izlases bāzes klubs, bet pārējie klubi pilda sparinga partneru lomu šim izlases bāzes klubam. Nekādu ārzemju spēlētāju un treneru.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-02 17:40, pirms 10 gadiem
Krievi nespēj samierināties ar to, ka viņi vairs nav hokeja modes noteicēji ne tikai OS un PČ, bet pat pašu izlolotā līgā. Viņi nemāk pieņemt jaunu pasaules kārtību, jaunu hokeja (un ne tikai!!!) izpratni, dzīvo pagātnē ar padomju laiku domāšanu un gaida, ka uzvaras pašas atskries. Bet...