Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

"Trīssoļlēcēja" Skaidrīte Budovska

Jānis Matulis
Jānis Matulis

"Trīssoļlēcēja" Skaidrīte Budovska
TTT kapteine Skaidrīte Smildziņa-Budovska (priekšplānā) ar PSRS Tautu spartakiādes čempioņu kausu. Aiz viņas vēl viena FIBA Slavas zāles kandidāte - Silvija Ravdone-Krodere.
Foto:...

Laiku pa laikam pirmdienu vakaros LTV1 programmā skatos Uģa Joksta vadīto raidījumu VIP - veiksme, intuīcija, prāts. Pirmkārt tāpēc, ka tā ir spēle, kurā nepieciešamas visas trīs šeit minētās sastāvdaļas. Tā ir arī iespēja pārbaudīt, ko zini pats, ko esi piemirsis un vari just līdzi arī kādai no komandām.

Kā jau spēlē - dažkārt jautājumi gadās vieglāki, dažkārt grūtāki, dažkārt ir interesanti vērot, kā komanda nonāk pie pareizās atbildes. Kā izmanto spēles dotās papildus iespējas, kā trijnieks savā starpā komunicē utt. Skolā esmu mācījies sliktajos padomju laikos, arī universitāti absolvēju tad, kad tā vēl bija Pētera Stučkas Latvijas Valsts universitāte. Droši vien t.s. Otrās Latvijas skolu/augstskolu sniegtā izglītība ir dzīvei/profesijai noderīgāka un no tā, vai tu vari nosaukt visus ASV štatus, katra konkrētā indivīda dzīvē nekas nemainīsies. Šad tad ar savas ģimenes jauno paaudzi (34., 33., 26.) diskutējam par to, kas latvietim ir jāzina un ko var nezināt. Pirms dažiem gadiem (2007.) Latvijā sāka veidot Kultūras kanonu, kurā šobrīd iekļautas 99 kultūras vērtības. 2005. gadā "Lauku Avīze" izdeva pamatīgu grāmatu "100 ievērojamākās Latvijas personības", vēl pēc dažiem gadiem - Latvijas Universitāte - "100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā."

Redzot, ka 1. aprīļa VIP trim brašiem vīriem, no kuriem vienam pat patīk "orientēšanās sports un basketbols", trāpījās jautājums, ar kādu sporta veidu nodarbojās trīskārtējā pasaules un pieckārtējā Eiropas čempione Skaidrīte Budovska, nodomāju, ka nu gan Joksta komanda sagatavojusi jautājumus bērniem. Kā gan neviens no trim latviešu vīriešiem vecumā ap 35 gadiem varētu nezināt, kas ir/bija Budovska? Es arī neesmu tik vecs, lai būtu redzējis visas viņas spēles PSRS izlasē un TTT un par sportu sāku rakstīt desmit gadus pēc tam, kad Budovska beidza sportot. Bet Budovska nav ierindas basketboliste, viņa savulaik bijusi viena no pasaules pašām labākajām basketbolistēm... Arī pēc papildiespējas, kas gan šoreiz nezinātājam nebija liels palīgs (uzvārds pirms precībām - Smildziņa) puiši turpināja murgot par "trīssoļlēcēju" Budovsku.

Vai 35 gadus vecam vīrietim ir jāzina, kas ir Budovska, Tāls, Andreiko, Balderis, arī Belševica, Vācietis, Stroks, Pāvuls utt.? Man to grūti izvērtēt. To zinot, vairāk desas uz maizes nebūs un arī lepnāka automašīna nav garantēta. Bet 1. aprīļa vakarā man bija kaut kā skumji...

P. S. 2. martā Smildziņai-Budovskai bija 70 gadu jubileja, to pieminēja arī "Panorāma".

  +7 [+] [-]

, 2013-04-02 16:23, pirms 11 gadiem
33 gadīgam vīrietim, kas ar basketbolu ir uz Tu, līdz A.Pučes intervijai ar cienījamo sportisti, nebija ne mazāko nojausmu par vēl vienas leģendāras latviešu basketbola centra spēlētājas esamību bez Uļas.
Un arī manī raisa pārdomas tas, kāpēc tāds fakts nebija zināms līdz tam. Laikam jau par mazu to ir "cilājuši" tie, kas to sportu vistiešākā veidā atspoguļo.

  +3 [+] [-]

, 2013-04-02 16:45, pirms 11 gadiem
Kādreiz bija tāds populārs TV raidījums ''Mini Mani !'' Tur bija eksperti, kuri minēja - vispirms kāda cilvēka arodu, tad hobiju un beigās bija ''noslēpumainais viesis'', kāds sabiedrībā vairāk vai mazāk pazīstams cilvēks un tad nu četri eksperti ar aizsietām acīm sēdēja un uzdeva viesim 10 jautājumus uz kuriem vajadzēja atbildēt ar ''jā'' vai ''nē''. Un tad pēc kādiem 4 vai 5 jautājumiem [izsecinot ''noslēpumainā viesa'' atbildes] kādam no ekspertiem radās nesatricināma pārliecība, ka tas ir mūziķis Gunārs Kalniņš. Eksperts riskē, atsien vaļā acis un ierauga ....Artūru Irbi !!! Vilšanās - tas bija mazākais ko varēja redzēt eksperta acīs, sekoja dziļa jo dziļa neziņa...KAS TAS TĀDS ??!

Tajā brīdī man likās - kkāds ārprāc ! Kā var nepazīt Arču ?! Un tas bija laikā, kad viņa popularitātes reitings bija diezgan augsts...precīzi nepateikšu - varētu būt kāds 2000.gads.Bet nu - kādas nu kuram tās intereses, vienam balets, citam hokejs, vēl kāds ir indīgo sēņu speciālists, bet...vairāk neko citu nezina....šaurā specializācija ir izplatīta parādība mūsdienās...

     [+] [-]

, 2013-04-02 17:41, pirms 11 gadiem
Raidījumu skatījos. Man 25 atbildi zināju!
Viņi domāja ka daiļslidotāja vai kas tāds!

     [+] [-]

, 2013-04-03 09:29, pirms 11 gadiem
Arēnā Rīga hokeju skatās arī ļaudis, kuri nevar nosaukt nevienu komandas spēlētāju. No rakstā nosauktajiem Stroku nezinu. Nekad neesmu dzirdējis, ne pat pa ausu galam. Nu, un? Man tagad jāgūglē?

     [+] [-]

, 2013-04-05 20:13, pirms 11 gadiem
Biete . Jāni , arī es - basketbola veterāns - cenšos skatīties raidījumu VIP . Varētu būt februāra raidījumā 3 pajauni spēles dalībnieki mocījās ar jautājumu:kura no Latvijas bbola vīriešu komandām 3 reizes izcīnījusi Eiropas čempionu kausu . Neskatoties uz Joksta papildiespējā nosauktajiem vadošajiem spēlētājiem , vienojās ,ka komanda ir Barons . Atbilde par Skaidrīti jau iziet ārpus ,varētu teikt , pieklājības rāmiem . Ja tev jautā , kādu muzikas instrumentu spēlē Šimkus , un tu atbildi-bungas ,tad tas vairs nav humors , ja tu pirms tam kā savu aizraušanos esi nosaucis mākslu vai kā iepriekšējos gadījumos - sportu . Ja kaut ko zina par sportu , tad būtu jāzina sportisti 3-kārtējo Pasaules , 5-kārtējo Eiropas čempioni un ne jau novusā , kā tur dažs gudri runāja .Nav viņu mums Latvijā nemaz tik daudz . Bet ,ja nezina , tad tā arī jāpasaka-bez bungām un trīssoļlēkšanas. Tās manas domas . Jāpiekrīt Aronam , ka sporta veidu apskatniekiem (vēsturniekiem) par to vairāk jārupējas . Pretējā gadījumā mums parādās visu vislabāk zinošie , kas mierīgi uzskata , ka pirms viņa nekas nav bijis un pēc viņa nekā vairs nav . Kur nu vēl kāda Skaidrīte Budovska un tagad nekur nederīgie jaunie spēlētāji. Domāju , ka viņiem(zinošajiem) noteikti nepieciešama palīdzība .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja