Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

F-1 nedēļa: "Michelin" - tikai ar konkurentiem

F-1 nedēļa: "Michelin" - tikai ar konkurentiem
"Michelin" gatava nākamsezon aizstāt "Bridgestone", taču ne viena
FOTO: AFP/"Scanpix"

Izskanējušas runas par franču riepu ražotāja "Michelin", kas 2006. gadā aizgāja no F-1, atgriešanos. "Michelin" gan neesot gatava kļūt par vienīgo piegādātāju, vēloties arī konkurentus vai partnerus (līdzekļu ekonomijas nolūkos)...

Patiesi, "Michelin", kas F-1 riepas piegādāja pagājušajā gadsimta 70. gados un šī gadu tūkstoša sākumā, izteikusi vēlmi atjaunot sadarbību ar F-1 komandām, taču F-1, kā zināms, izsludinājusi konkursu uz "Bridgestone" vietu (japāņu monopolisti esot savus mērķus, respektīvi atpazīšanas kampaņu, sekmīgi pabeigusi, un šīs sezonas beigās aizies).

Pretendenti ir vairāki, un "Michelin" apskatnieki nebūt neliek pirmajā vietā. Lielākas izredzes esot itāliešu "Pirelli", kas riepas F-1 piegādāja pagājušā gadsimta 50. gados, epizodiski atgriežoties 90. gados. "Pirelli", kas nav mazsvarīgi, ir seni sakari ar Berniju Eklstonu. Tie sniedzas vēl no "Brabham" sponsorēšanas laikiem.

Šobrīd "Pirelli" piegādā riepas rallija un superbaiku (motošoseja) pasaules čempionātiem, bet no 2010. gada kļūs par jaunās GP3 sērijas, kuras sacensības notiks F-1 nedēļas nogalēs, oficiālo riepu piegādātāju.

Kas attiecas uz korejiešu "Hankook" un "Kumho" (vēl vieni nopietni sāncenši), šie uzņēmumi gribētu iegūt lielāku savu zīmolu atpazīstamību pasaulē. Slavenā korejiešu LG ir oficiālā F-1 čempionāta atbalstītāja, bet nākamgad debitēs Korejas GP, un līgums ar vienu no šīs valsts riepu piegādātājiem būtu tikai loģisks. "Kumho" šobrīd apgādā F3 Eirosēriju.

Iespējama ir arī amerikāņu leģendas "GoodYear", kas F-1 izcīnījusi vairāk par 300 uzvarām, atgriešanās. "GoodYear" no F-1 aizgāja 1998. gadā, vēlāk iegādājās "Dunlop" zīmolu. Kura no tām, varbūt vairākas reizē, kā cer "Michelin"?

Viena no "Michelin" būtiskākajām prasībām esot rūpes par apkārtējās vides aizsardzību, un lai tā neaprobežotos ar zaļas krāsas svītru uz mīkstākajām riepām. Apskatnieki uzskata, ka kompānijai ar FIA (prezidents francūzis, lai gan itāliešu sarkans savā karjerā, ir Žans Tods) par to izdosies vienoties.

Kulthārds par Šūmaheru
Intervijā bijušais F-1 pilots Deivids Kulthārds cita starpā par Mihaelu Šūmaheru šosezon sacīja šādi: "Ņemot vērā ātruma atšķirību starp "Red Bull" un "Mercedes", šosezon viņš par titulu necīnīsies. Vai spēs uzvarēt posmos? Ja komanda piestrādās pie mašīnas, protams. Šūmahers nav stipri vīlies par to, ka nevar cīnīties par uzvaru. Mihaels ir pieredzējis pilots un lieliski apzinās, ka viss atkarīgs no mašīnas progresa sezonas laikā un ka pērnās uzvaras negarantē panākumus šodien."

"US F1" - punkts visam?
Šķiet, ka Kena Andersona un žurnālista Pītera Vindzora izlolotais sapnis par F-1 komandu "US F-1" paliks nepiepildīts. Aprīļa sākumā beidzas termiņš, līdz kuram komandas darbinieki skaitījās bezalgas atvaļinājumā. Domājams, ka tuvākajā laikā štats tiks atbrīvots no saistībām. Šarlotas pilsētas bāzē vairs neesot ne dvēseles. Pats Vindzors jau Austrālijas GP atgriezies pie žurnālista funkcijām. Uz jautājumiem par komandu atbildējis ar humoru, ka "US F-1" uz starta stāsies ne ātrāk par 2013. gadu...

KERS varētu atgriezties
Šosezon KERS jeb kinētiskās enerģijas uzkrāšanas sistēmu FIA nav aizliegusi, taču komandu asociācija vienojusies to neizmantot. Taču KERS var atgriezties, un par to šajās dienās lems FOTA. Iespējas varētu būt dažādas - no unificēta KERS elektroniskā bloka visām komandām līdz pat brīvai to izstrādei. Divkāršos difuzorus 2011. gadā jau nolēmuši neizmantot. Varētu parādīties platākas aizmugurējās riepas, kas uzlabotu mašīnu saskari ar trasi.

Vācieši nogaida
Čempionāta pirmā posma - Bahreinas GP - televīzijas skatītāju auditorija Vācijas kanālā RTL bija augstākā visā šī sporta veida vēsturē šajā valstī. Nav brīnums - paskaitiet paši, cik vāciešu šosezon startē... Un vēl Šūmahera "faktors". Tomēr Austrālijas GP reitings kritās. Kamēr "Mercedes" netiek skaidrībā ar mašīnām, bet Šūmahers apgūst jauno F-1, eksperti paredz reitingu stabilizāciju pagājušā gada līmenī.