Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

"Dinamo'77" pārspēj "Dinamo'2010"

"Dinamo'77" pārspēj "Dinamo'2010"
Helmuts Balderis: 1977. gada uzvaras pār ACSK varonis

Pavisam nesen SA+ izveidoja Rīgas "Dinamo" šās sezonas fantastiskāko uzvaru labāko piecinieku, taču pavandoties pa veciem un ne tik veciem avīžu un žurnālu krājumiem, Latvijas hokejā bijuši vēl iespaidīgāki varoņdarbi par nesen piedzīvotājiem. Šoreiz visu laiku mūsu hokeja brīnumaino izglābšanos uzvaru TOP'5.

1. 1977. gada 23. februāris
"Dinamo" un CSKA 8:6

Lai piedod tagadējā "Dinamo" paaudze un viņu pēdējās izbraukumu sērijas trīs fantastiskās izglābšanās, taču līdz oriģinālā "Dinamo" 1977. gada varoņdarbam vēl pietrūkst ļoti daudz. Kas tad toreiz notika? Tā bija kārtējā PSRS čempionāta spēle lielajai savienībai ļoti zīmīgā datumā - 23. februārī jeb armijas dienā. Todien "Dinamo" spēlēja Maskavā ar ACSK un kā jau svētkos pieklājas, tad tribīnēs kā zvirbuļi uz žoga malas bija sasēdis viss politbirojs ar pašu Ļoņu Brežņevu pirmajā rindā. Jau otrajā minūtē "Dinamo" izvirzījās vadībā ar 1:0 (Serņajevs), bet spēles vidū (28. min) rezultāts bija jau 5:2 CSKA labā. Laiks izkārt balto karogu? Brežņeva svīta valdības ložā jau korķēja vaļā uzvarētāju polšus kurus 52. minūtē nomainīja validols. Abalmasovs, Durdins, Balderis un Haralds Vasiļjevs visu sagrieza ar kājām gaisā panākot 6:5 jau "Dinamo" labā. Arī tas vēl nebija viss. Cigankovs vairākumā paspēja izlīdzināt rezultātu (6:6), taču pēdējais vārds piederēja Balderim. 1:09 minūtes pirms mača beigām Helmuts realizēja skaitlisko vairākumu, bet vēl pēc 40 sekundēm no laukuma centra raidīja ripu tukšajos vārtos. 8:6!
Ir vērts atcerēties abu komandu sastāvus:
"Dinamo": Bistrovs (no 36.min . Vasiļonoks); Nazarovs - Beskašnovs, Krikunovs - Baldonieks, Kobzevs - Hatuļevs; Balderis - Vorobjovs - E. Vasiļjevs, Abalmasovs - Šostaks - Serņajevs, H. Vasiļjevs - Durdins - Klinšovs, Jemeļjaņenko - Odincovs - Deņisovs.
CSKA: Tretjaks; Cigankovs - Fetisovs, Lutčenko - Gusevs, Volčenkovs - Paļilovs - I. Gimajevs, Mihailovs - Petrovs - Harlamovs, Vikulovs - Žluktovs - Aņisins, Popovs - Lobanovs - Volčkovs.

2. 2005. gada 13. februāris
Latvija un Baltkrievija 5:4

Pievienotās vērtības ziņā šai uzvarai teorētiski vajadzētu būt pirmajā vietā, taču "Dinamo" uzvara tajos laikos Maskavā pār ACSK ar daudziem zemtekstiem un pēc scenārija tomēr pelnījusi būt pirmā. Toties Latvijas izlase pār Baltkrieviju ir jaunāko laiku favorīte. Lai nokļūtu olimpiādē Turīnā, Latvijai šajā spēlē bija vajadzīga tikai uzvara. Ar jebkuru rezultātu, ar jebkuru vārtu starpību. 49. minūtē no neizšķirta, par uzvaru nemaz nerunājot, nebija ne smakas. Spēle Latvijas izlases sniegumā - nekāda. Baltkrievi darīja ko gribēja un acīmredzot pēc ceturtajiem gūtajiem vārtiem domās jau atradās Turīnā. Paši vainīgi... Tad sekoja zelta 2:20 minūtes, par kurām baltkrievi murgo vēl šodien: Bērziņš nocīnās vārtu priekšā un 3:4, Sprukts ar atkārtotu metienu izlīdzina rezultātu (4:4). Tobrīd ir žēl skatīties uz baltkrieviem, kuru rindās pielavījies sestais laukuma spēlētājs - panika! Bet podiņu baltkrievu ciešanu katliņam uzlika Semjonovs, kuru brīvu vārtu priekšā noķēra Ņiživijs - 5:4!

3. 2010. gada 22. janvāris
"Dinamo" un Maskavas "Dinamo" 5:4

Iespējams, ka beidzoties regulārajai sezonai, trīs zaudējumi Maskavas "Dinamo" atspēlēsies noslēguma turnīra tabulā, taču visus šos zaudējumus vismaz emocionāli kompensēja nesenā uzvara Maskavā. Pirmajās desmit minūtēs nonākot 0:3 zaudētājos, var paspēt nolaisties viss, kas hokejistiem vien var nolaisties. Arī nūjas piesalt pie ledus... Taču šī nebija tā reize, kad plintes tika samestas pār laukuma apmali un savādāk nemaz nevarēja būt. Ja gribam "play off", tad ledus jāgrauž arī tad, kad zobi kļuvuši pavisam truli. Par mača "grauzēju" noteikti jāieceļ Miķeli Rēdlihu, kurš pēdējā minūtē guva uzvaras vārtus. Komandas jau posās pagarinājuma, kas Rīgas komandai dotu vienu vai divus punktus, bet, ja ir iespēja paņemt trīs un ja dod, tad ir jāņem. Miķelis paņēma... Uzvara pār "Dinamo" vērtējama augstāk par uzvaru pār "Atlant" tāpēc, ka tika paņemti visi trīs punkti.

4. 2010. gada 28. janvāris
"Dinamo" un "Atlant" 6:5

Paši krievi netic, ka "Dinamo" īsā laikā izcīnījusi trīs uzvaras, kurās pēc loģikas bija jābūt otrādi, taču kā savulaik teica TV komentētājs Juris Robežnieks, tad rezultāts mainījās tik strauji kā daždien hokejā. Pirmajā trešdaļā 4:0 "Atlant" labā, bet astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām glābšanas riņķis bija jāmeklē laukuma saimniekiem. Glābšanas misija izdevās (5:5), taču pagarinājuma pēdējā minūtē reidu pa kreiso maliņu veica Lauris Dārziņš pašam sev pasniedzot superīgo dāvanu dzimšanas dienā, bet visai komandai - jau trešo brīnumaino izglābšanos nedēļas laikā.

5. 2010. gada 26. janvāris
"Dinamo" un Čerepovecas "Severstaļ" 4:3

Tā vien šķiet, ka "Dinamo" patīk spēlēties ar uguni, vai sliktākajā gadījumā, pašiem patīk radīt sev problēmas. Ja ir radītas problēmas un pašu spēkiem tās atrisinātas, tad šādā stilā jāturpina līdz sezonas beigām. Līdzjutējiem patīk asa sižeta spēles ar laimīgām beigām. Pirmajā trešdaļā 0:3 un atkal "bingo" tiek izvilkts pēdējā periodā, pēdējās minūtēs. Šoreiz solo nospēlēja leģionāri - Marsels Hosa un Maiks Iguldens. Ja Hosa ielidināja divas ripas, tad Iguldens izdarīja tā saukto melno darbu pretiniekam nopelnot divus noraidījumus un pašam izlīdzinot rezultātu. Bullīšos "Severstaļ" vairs nebija nopietns konkurents - Ņiživijs un Dārziņš savu darbu padarīja kā smalkākie aptiekāri, bet Masaļskis vārtus sargāja kā savu dzīvokli pret nolūgtiem viesiem.

 +19 [+] [-]

, 2010-02-01 15:22, pirms 15 gadiem
Par orģinālo Dinamo un CSKA spēli nezinu neko, jo manis tad vēl nebija šajā pasaulē, bet izlases spēle pret Belariem paliks man atmiņā uz visu mūžu. Vēl tagad pa laikam datorā sameklēju "zelta" mapi ar nosaukumu "emociju vulkāns", kur ir pēdējās 10 minūtes pieminētās spēles. Skudriņas skrien ne tik pa muguru, bet pa visu ķermeni. Tās ir 10 minūtes, kuras varētu skatīties un skatīties!!!!

  +8 [+] [-]

, 2010-02-01 15:23, pirms 15 gadiem
Nu par pirmo vietu tiešām nekādām diskusijām manuprāt nevajadzētu rasties.

  +2 [+] [-]

, 2010-02-01 15:28, pirms 15 gadiem
Jū.... biju arēnā, kad spēlēja pret Baltkrieviem....
uhhh....

Kā sodien atceros, kad pie sprukta vārtiem (4:4), visi leca gaisā un auroja, arī es, bet prātā man bij doma: bļin... a ko priecājamies, 4:4 tak tikai.... tikko apsēdos un īsti nepaspējis sabēdāties par tikai neizšķirtu, kā bij jalec kājās un jāauro par uzvaras vārtiem!

Šādas sajūtas vērojot hokeju klātienē/neklatienē) nav bijušas! Gribētos cerēt, ka līdzīgas uzvaras mums vēl rpeikšā! Gan pēc scenārija, gan pēc to "svara", gan pēc emocijām!

Zelta uzvara!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-01 15:30, pirms 15 gadiem
spēli atceros visai miglaini (Dinamo- ACSK), biju vēl mazs zēns, taču atceros tēva skaļos sajūsmas kliedzienus pēc šīs spēles

  +5 [+] [-]

, 2010-02-01 15:32, pirms 15 gadiem
Šitā mača rādioreportāžu toreiz klausījos un jāpiebilst,ka medaļai bija divas puses par ko oficiāli nerunāja,bet notikumi norisinājās apmēram tā!No CK Politbiroja bija zvans ,kas tie tādi par izlecējiem no Rīgas "Dinamo",ko viņi iedomājas sagraut pašu ACSK viņu lielajos svētkos,nekavējoties V.Tihonovu un Balderi iesaukt PA,lai tādas cūcības nenotiktu,ka tiek sakauti VARENIE!Sekas bija bēdīgas "Dinamo" tika nolaistas asinis Baldera un Tihonova personā.Uzskatu,ja tas nebūtu izdarīts Rīdzinieki būtu nākamās sezonas čempioni.Tikai neremdināmā komunistu alkatība un lepnība mūsu komandu pazudināja.Labs piemērs mūsu šodienas saimniekiem,kā nedrīkst darīt.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-01 15:54, pirms 15 gadiem
paliek jautājums cik nozīmīga bija uzvara sportiskajā ziņa(turnīra tabula utt.) ?? , par politisko, jautājumu tā kā nebūtu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-01 16:10, pirms 15 gadiem
Biju uz līdzīgu spēli ar ACSK ,kad Balderis sameta Tretjakam 4gb. golus un vinnējām ,laikam ar 6:4 .....

  +3 [+] [-]

, 2010-02-01 16:13, pirms 15 gadiem
eddy27 rakstīja: Biju uz līdzīgu spēli ar ACSK ,kad Balderis sameta Tretjakam 4gb. golus un vinnējām ,laikam ar 6:4 .....
palabošu - bija 5:4 un, ja nekļūdos, tad tajā pašā sezonā tas notika...

     [+] [-]

, 2010-02-01 16:51, pirms 15 gadiem
232 rakstīja: Jū.... biju arēnā, kad spēlēja pret Baltkrieviem....
uhhh....

Kā sodien atceros, kad pie sprukta vārtiem (4:4), visi leca gaisā un auroja, arī es, bet prātā man bij doma: bļin... a ko priecājamies, 4:4 tak tikai.... tikko apsēdos un īsti nepaspējis sabēdāties par tikai
neizšķirtu, kā bij jalec kājās un jāauro par uzvaras vārtiem!

Šādas sajūtas vērojot hokeju klātienē/neklatienē) nav bijušas! Gribētos cerēt, ka līdzīgas uzvaras mums vēl rpeikšā! Gan pēc scenārija, gan pēc to "svara", gan pēc emocijām!

Zelta uzvara!
Es arī biju Sporta Pilī. Jau nodomāju, ka pēc spēles Baltkrievu himnu neklausīšos un iešu prom uzreiz pēc finālsvilpes, bet še tev........
Emocijas bija fantastiskas, vel tagad atceroties ir forša sajūta.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-01 16:53, pirms 15 gadiem
es biju paavisam sīks un laikam viens no pēdējiem PSRS čempjiem, sencis paņēma uz hoķi un arī pret cska, un ja nemaldos bija 1:3 un pēdējā minūtē vai pat mazāk izsita ņiču. Liekas, ka Znaroks iepuļīja un vēl kāds. atceros, CSKA iedeva Laimas šokolādes kasti un visa tauta rēca nu kaut kā tā

     [+] [-]

, 2010-02-01 16:54, pirms 15 gadiem
principā topam varētu piekrist, tikai viena maza nianse, vai viena tāda spēle sezonā ir vairāk nekā 3 nedēļā ???

manupra ja ņemam kopējo tad dinamo 3 izglābšanās ir #1, otrā būtu pļauka cska un izlase vispār ir jāskatās atsevišķā kontekstā, kaut ļoti labi atceros to spēli, 5minūtes pirms beigām nolamājos ka Znarokjs jau kīperu neņems nost vairākumā pie -2, bet redz ka šis ņēma gan..

  +2 [+] [-]

, 2010-02-01 17:02, pirms 15 gadiem
heh rakstīja: 5minūtes pirms beigām nolamājos ka Znarokjs jau kīperu neņems nost vairākumā pie -2, bet redz ka šis ņēma gan..
Vispār jau Beresņevs

  +1 [+] [-]

, 2010-02-01 17:31, pirms 15 gadiem
oij kāds slavens sastāviņš cska ir bijis, kad mūsējie viņus paņēma pār celi!

     [+] [-]

, 2010-02-01 18:19, pirms 15 gadiem
Katra grūta, ar raksturu panākta uzvara, ko izcīnījuši mūsējie, ir iemesls lielam priekam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-02-01 22:17, pirms 15 gadiem
Eomers rakstīja: nemuldi, ar tiem citiem aizgaji kost
Priduraks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja