Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

ASV pauerlifting federācija saņem gada diskvalifikāciju par pārāk biežiem dopinga testiem

Juris Miņins
Juris Miņins

ASV pauerlifting federācija saņem gada diskvalifikāciju par pārāk biežiem dopinga testiem
Pasaules rekordists, amerikānis Rejs Viljamss, Foto:twitter.com/sbdapparel

Starptautiskā pauerliftinga federācija (IPF) uz 12 mēnešiem ir diskvalificējusi ASV spēka trīscīņas federāciju (USAPL) par to, ka organizācija nav spējusi ievērot starptautiski pieņemtos antidopinga noteikumus.

ASV pauerliftinga federācija ir saņēmusi 12 mēnešu diskvalifikāciju no visiem starptautiskajiem startiem, jo tās anidopinga noteikumi nav bijuši atbilstoši starptautiski pieņemtajām normām, precīzāk, USAPL, kā to pasniedz pati organizācija, tiek pārmests, ka tā pārāk bieži ir rīkojusi dopinga pārbaudes.

Lai arī sākotnēji šis pārmetums liekas absurds, patiesībā tam ir pamatojums, proti, IPF jau no 2020. gada pieprasa, lai visas tās pakļautībā esošās nacionālās federācijas pilnībā ievēro Starptautiskās antidopinga aģentūras (WADA) noteikumus attiecībā pret aizliegto vielu lietošanas ierobežošanu. USAPL atteicās to darīt, paziņojot, ka viņu pašu izstrādātā sistēma, kas tajā skaitā paredz biežākas sportistu pārbaudes, esot labāka.

Izplatītajā preses relīzē USAPL apgalvo, ka, ieviešot WADA standariem atbilstošu dopinga kontroli, izmaksas šajā postenī pieaugs 20 reizes un jau pirmajā gadā "noēdīs" pusi no federācijas naudas rezervēm. Tāpat tiek lēsts, ka ievērojot WADA standartus, dramatiski samazināsies veikto testu skaits un tas varētu sarukt pat par 87.5%. Tāpat USAPL nav mierā ar to, ka tai nebūs kontroles pār veiktajiem testiem, jo visu darīs neatkarīgas laboratorijas, kā arī organizācija norāda, ka WADA noteikumi paredz tā sauktos izņēmuma gadījumus, kad sportistiem ir ļauts lietot aizliegtās vielas, ja ir saņemta ārsta atļauja un tas esot pretrunā ar USAPL principiem.

ASV spēka trīscīņas federācija gan lūdza, lai tās atlētiem ļauj piedalīties starptautiskajos startos, līdzīgi kā bija ļauts Krievijas sportistiem, kad valsts sporta sistēma par dopinga pārkāpumiem tika atstādināta teju no visiem sportiem, taču IPF amerikāņiem to neļāva.

Pašlaik, kā teikts medijiem paredzētajā paziņojumā, USAPL plāno starptautiskajiem startiem paredzēto naudu ieguldīt vietējās sacensībās, palielinot balvu fondus.

Jāatzīmē gan, ka USAPL un IPF cīņa par atbilstošu un abpusēji pieņemamu antidopinga programmu ilgst jau daudzus gadus, jo amerikāņi jau vairākkārt ir brīdināti, ka, ja vien viņi nepiekritīs IPF noteikumiem, federācija var tikt izslēgta no starptautiskās aprites. Savukārt USAPL jau iepriekš brīdināja IPF, ka viņi paši var pamest organizāciju, ja IPF neatzīs sportistu diskvalifikācijas, ko piešķīrusi ASV organizācija.

Izmantotie resursi:
https://www.usapowerlifting.com/
https://barbend.com/

     [+] [-]

, 2021-08-28 15:01, pirms 3 gadiem
Testu skaits saruks par 87,5 %, bet izmaksas pieaugšot 20 reizes... Kā šo var kopā salikt?

     [+] [-]

, 2021-08-28 16:22, pirms 3 gadiem
elements rakstīja: Testu skaits saruks par 87,5 %, bet izmaksas pieaugšot 20 reizes... Kā šo var kopā salikt?
Tas ir apgalvojums no pašu USAPL vaimanām.

Savelkot kopā - ieviešot WADA standartu antidopinga nosacījumus pie uz vienu testu izmaksas būs 20x lielākas kā tagad (pēc viņi pašu aprēķiniem - 2tk USD), kā rezultātā, pie esošā budžeta, viņu kapacitāte testos samazināsies par 87.5%, t.i., varēs veikt tikai 12.5% no tā apjoma, ko veic pašlaik, pēc saviem noteikumiem.