Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

"Parīze-Rubē" solo uzvara Van Sumerensam, mūsējie neiekļaujas laika limitā

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

"Parīze-Rubē" solo uzvara Van Sumerensam, mūsējie neiekļaujas laika limitā
Johans Van Sumerenss ("Garmin-Cervelo") kā pirmais sasniedz finiša līniju Rubē velodromā
Foto: AP/ Scanpix

Svētdien 109. prestižajās "Parīze-Rubē" viendienas riteņbraukšanas sacensībās jeb Klasiku karalienē teicamu solo uzvaru, izgriežot pogas visiem galvenajiem favorītiem, izcīnīja beļģu sportists Johans Van Sumerenss no "Garmin-Cervelo", par 19 sekundēm apsteidzot pērnā gada uzvarētāju, šveicieti Fabianu Kančelaru ("Leopard Trek"). Savukārt abi Latvijas riteņbraucēji - Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins - sasniedza velobrauciena finišu, ko iespēja 118 no 200 dalībniekiem, taču neiekļāvās laika limitā.

Francijas ziemeļos notiekošajam "Parīze-Rubē" velobraucienam ir ļoti bagāta vēsture, un tas ir tikpat sens kā mūsdienu olimpiskās spēles. Ne velti šī pavasara klasika tiek uzskatīta par vissmagāko viendienas velobraucienu pasaulē un ieguvusi iesauku "Ziemeļu elle". Tā distance patiesi ir ļoti nopietns pārbaudījums visiem izturīgākajiem sportistiem, par ko lielā mērā parūpējas nepatīkamais bruģis - tiek piedzīvoti neskaitāmi kritieni un pārdurtas riepas. Kā atzīst velobrauciena dalībnieki, nākamajās dienās pēc sacensībām nežēlīgi sāpot visi muskuļi. Izturība, ātrums, veiksme - uzvarētāja formula. Šogad, tāpat kā pēdējos gados, sportistiem bija jāpārvar 258 kilometru gara distance, no kuras aptuveni 1/5 daļa (52.5 km) jāveic pa bruģētu ceļu. Uz starta Parīzē izgāja 200 elites riteņbraucēju, to skaitā pēc ilgāka pārtraukuma arī divi Latvijas braucēji - Gatis Smukulis ("HTC Highroad") un Aleksejs Saramotins ("Cofidis")

Sacensību ievadā peletons uzturēja ātru tempu, tāpēc pāris pirmajās stundās nopietni atrāvieni netika novēroti. Vienā avantūrā gan iesaistījās arī mūsu Saramotins, cenšoties pievienoties trīs vīru atrāvienam ar pazīstamo Bredliju Viginsu ("Team Sky") priekšgalā, taču lielā grupa ātri vien vispirms notvēra Alekseju, bet pēcāk arīdzan apslāpēja bēgošā trio centienus.

Sākoties pirmajiem bruģētajiem ceļiem (~ 100. km), izveidojās astoņu vīru atrāviens. Tas laika gaitā pārtapa par 10 braucēju līderu grupu, kas pirms slavenā Ārenbergas meža apmeklējuma atradās teju divu minūšu vadībā pār peletonu. Savukārt, izbraucot cauri Ārenbergas mežam, līderu grupu veidoja nu jau 17 braucēji, jo vadošajam desmitniekam bija pievienojušies vēl septiņi vīri, ieskaitot Van Sumerensu. Tajā pašā laikā tehniskas ķibeles sāka piemeklēt "Quick Step" līderus - trīskārtējo velobrauciena uzvarētāju Tomu Bonenu un francūzi Silvēnu Šavanelu. Kā pēcāk izrādījās, beļģu komandai šī gada sacensības izvērtās par fatālu neveiksmi.

60 km līdz finišam vadošajā grupā atradās jau 21 sportists, un šie līderi pār peletonu, kurā atradās pats Kančelara un citi favorīti, bija ieguvuši pusotras minūtes pārsvaru. Tieši tajā brīdī iniciatīvu uzņēmās Kančelara, un šveicietim spēja sekot vien pašreizējais pasaules čempions Tūrs Hushovds ("Garmin-Cervelo"), Alesandro Balans ("BMC") un Huans Antonio Fleča ("Team Sky"). 40 km līdz finišam Kančelara vienā no bruģētajiem ceļa sektoriem atkal uzņēma apgriezienus, un pēc pāris kilometriem Kančelaru, Balanu un Hushovdu (Fleča atkrita) no līderu grupas (sarukusi līdz 16 braucējiem) šķīra vairs tikai 30 sekundes, tomēr tajā brīdī šveicietis acīmredzami samazināja tempu, jo neviens šķietami nevēlējās viņam palīdzēt, un "Leopard Trek" līderim vienatnē nācās vilkt šo trio.

Kamēr Kančelara ar saviem konkurentiem nespēja vienoties par kopīgu sadarbību, vadošā grupa pār sekotājiem atkal palielināja savu pārsvaru līdz gandrīz vienai minūtei, un pie 20 km atzīmes no tās priekšgalā izrāvās Hushovda komandas biedrs Van Sumerenss, dānis Larss Baks ("HTC - Highroad"), Gregorī Rasts ("RadioShack") un Martenss Tjalings ("Rabobank"). Līderu četrotni un Kančelaras grupu 15 km līdz finišam šķīra vairāk nekā minūte, taču šveicietis nepadevās un sāka pakaļdzīšanos vadošajiem braucējiem, līdzi paķerot arī Hushovdu.

Tajā pašā laikā izšķirošo atrāvienu vadošajā kvartetā veica Van Sumerenss, un beļģim neviens no pārējiem trīs līderiem nespēja sekot. Tikmēr Kančelaram laika gaitā izdevās notvert trijotni (Baks, Rasts un Tjalings), taču līdz Van Sumerensam šveicietis vairs nespēja aizsniegties, lai vai kā to arī vēlētos.

Noslēgumā Van Sumerenss Rubē Velodromā iebrauca vienatnē un, veicis vienu pilnu apli, ar paceltām rokām sasniedza finiša līniju, 30 gadu vecumā izcīnot savu spožāko uzvaru profesionāļa karjerā. Otro vietu finiša sprintā sadalīja Kančelara, Tjalings un Rasts, pārākam esot sacensību gavenajam favorītam Kančelaram un trešajā vietā paliekot "Rabobank" pārstāvim . Šis trio Van Sumerensam piekāpās par 19 sekundēm. Piektā vieta Bakam (+ 21 sekunde), bet olimpisko sešinieku noslēdza Ballans (+ 36 sekundes). Tikmēr gan Smukulis, gan Saramotins sasniedza sacensību finišu, taču nebija to 108 braucēju skaitā, kas iespēja iekļauties laika limitā, līdz ar to mūsu riteņbraucējiem konkrētas vietas netika piešķirtas.

"Paris-Roubaix 2011"

VSportistsValstsKomandaLaiks
1.Johan Van SummerenBeļģijaTeam Garmin - Cervelo6:07:28
2.Fabian CancellaraŠveiceLeopard Trek+ 0:00:19
3.Maarten TjallingiiNīderlandeRabobank Cycling Team
4.Gregory RastŠveiceTeam RadioShack
5.Lars Ytting BakDānijaHTC Highroad+ 0:00:21
6.Alessandro BallanItālijaBMC Racing Team+ 0:00:36
7.Bernhard EiselAustrijaHTC Highroad+ 0:00:47
8.Thor HushovdNorvēģijaTeam Garmin - Cervelo
9.Juan Antonio FlechaSpānijaSky Procycling
10.Mathew HaymanAustrālijaSky Procycling
...
OTLGatis SmukulisLatvijaHTC - Highroad
OTLAleksejs SaramotinsLatvijaCofidis

Sacensību finišu sasniedza 118 riteņbraucēji, no kuriem laika limitā iekļāvās 108.

Iepriekšējo 10 gadu uzvarētāji

GadsUzvarētājsValsts
2001.Servais KnavenNīderlande
2002.Johan MuseeuwBeļģija
2003.Peter van PetegemBeļģija
2004.Magnus BackstedtZviedrija
2005.Tom BoonenBeļģija
2006.Fabian CancellaraŠveice
2007.Stuart O'GradyAustrālija
2008.Tom BoonenBeļģija
2009.Tom BoonenBeļģija
2010.Fabian CancellaraŠveice

Izmantotie resursi:
Cycling News & Race Results | Cyclingnews.com

  -3 [+] [-]

, 2011-04-10 18:06, pirms 13 gadiem
Šeit no mūsējiem nevienam nebija jābrauc?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-04-10 18:31, pirms 13 gadiem
Pirmo 108 skaitā nav ne Smukuļa, ne Saramotina.