Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Skujiņš par ambīcijām "Tour de France", līguma pēdējo gadu, Ukrainu

Skujiņš par ambīcijām "Tour de France", līguma pēdējo gadu, Ukrainu
Toms Skujiņš. Foto: Trek-Segafredo

Viens no labākajiem Latvijas šosejas riteņbraucējiem Toms Skujiņš aizvadījis sarežģītus šīs sezonas pirmos mēnešus. Šis gads viņam ir svarīgs, jo tas ir noslēdzošais līgumā ar “Trek-Segafredo” komandu, tāpēc neviļus jādomā arī par nākotni. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš pastāsta par savām šīs sezonas ambīcijām, kā arī dalās ar sapni, ko drīzāk var nosaukt par mērķi, un pārdomām par situāciju Ukrainā.

Šonedēļ Skujiņš uz dažām dienām bija ieradies Latvijā, bet jau piektdien devās atpakaļ pie komandas, kuras sastāvā svētdien startēs UCI Pasaules tūres viendienas velobraucienā “Amstel Gold Race”. Tajā brauks arī otrs “Trek-Segafredo” komandā esošais latvietis Emīls Liepiņš, kā arī Krists Neilands (“Israel Premier Tech”).

No Pasaules tūres velobraucieniem Skujiņam šogad vissekmīgākā pagaidām bijusi “Strade Bianche” klasika, kurā viņš izcīnīja 16. vietu, bet pašās marta beigās latvietis “Dvars door Vlaanderen” piedzīvoja sāpīgu kritienu un bija spiests izstāties.

“Šīs sezonas sākums sanācis nedaudz saraustīts, jo ik pa brīdim piemeklē kāda trauma vai slimība. Apstākļu spiests jau trīs reizes esmu nedaudz piebremzēts. Man februārī bija Covid-19, martā bija arī gripa, bet nesen sacensībās iekūlos kritienā un sagriezu ceļgalu. Joprojām piepampis. Kaut kā jāmēģina tikt vaļā no šīm neveiksmēm,” Skujiņš gatavojas startēt “Amstel Gold Race” sacensībās par spīti sapampušajam ceļgalam. Ar tādu viņš sacentās jau pagājušajā nedēļā Flandrijas velobraucienā, kurā nācās palikt beigu daļā.

“Domāju, arī svētdienas sacensības varēšu izdzīvot. Jā, nebūšu pašā labākajā formā, bet komandai palīdzēt var vienmēr. Šobrīd ne tikai manā komandā, bet visā peletonā diezgan daudz cilvēki slimo vai guvuši traumas,” ieskicē Skujiņš, kurš atzīst, ka tieši uz šo pavasari bija plānots viens no šīgada sportiskās formas uzrāvieniem, taču dažādu ķibeļu dēļ process bijis saraustīts. “Viens no mērķiem bija būt labā gatavībā tieši uz pavasara klasikām un cīnīties par labiem rezultātiem arī individuāli. Līdz ar to ir nedaudz skumīgi, un pašsajūta šobrīd nav pati labākā.”

Foto: EPA/Scanpix

“Tour de France” jācīnās par uzvarām

Ņemot vērā šī brīža apstākļus, Skujiņš uz prestižajām “Amstel Gold Race” sacensībām raugās piesardzīgi. Priekšā gan vēl lielākā daļa sezonas, un šosejas riteņbraucēji tikai sākuši ieskrieties un briest nozīmīgākajām sacensībām.

“Šogad ir pasaules un Eiropas čempionāti, kas būs svarīgi starti. Pasaules čempionāts gan jau vairāk. Jāskatās, kā būs ar braucienu uz turieni, jo federācijai ir tik līdzekļu, cik ir. Jādomā, kā tos labāk izmantot, lai mēs varētu aizbraukt,” norāda Skujiņš.

Eiropas meistarsacīkstes būs augustā Vācijas pilsētā Minhenē, bet pasaules čempionāts 18.-25. septembrī būs jau eksotiskākā vietā – Austrālijas austrumu daļas pilsētā Vulongongā. Tikmēr šosejas riteņbraukšanas prestižākais daudzdienu velobrauciens “Tour de France” šovasar norisināsies no 1. līdz 24. jūlijam, un tajā uz starta cer būt arī Skujiņš.

Vēlos “Tour de France” cīnīties par uzvarām atsevišķos posmos. Palīdzēt komandai, kā vien varu. Ne vienmēr uzstādu mērķus uz konkrētām sacensībām, bet vairāk uz laika periodiem. Marts-aprīlis bija tāds posms, kurā gribējās būt labā formā. Tāds vēl ir jūlijs un arī septembris, kad būs pasaules čempionāts un viendienas Itālijā, Francijā un Beļģijā. Tās ir sacensības, kurās varētu izmantot labo sportisko formu,” stāsta Skujiņš.

Pie labas apstākļu sakritības Skujiņš jau iepriekš varēja uzvarēt kādā no “Tour de France” posmiem. Piemēram, pirms diviem gadiem viņš, ilgi atrodoties atrāvienā, astotajā etapā izcīnīja otro vietu, tāpat viņam šajā tūrē atsevišķos posmos izdevies sasniegt labāko desmitnieku. “Jāturpina iet pa tām pašām sliedēm, un gan jau izdosies.”

Runājot par izmaiņām “Trek-Segafredo” komandā, Skujiņš izceļ itāļu zvaigznes Vinčenco Nibali aiziešanu, kurš ar šo gadu atgriezies “Astana” sastāvā. Latvietis gan priecājas, ka viņa vienībā ir palielinājies braucēju skaits – līdz ar to ir aizvietotāji, ja kādam gadās kāda ķibele.

“Starpsezonā noteikti vislielākā izmaiņa ir Nibali aiziešana, un, izskatās, uz “Tour de France” brauksim vairāk cīnīties par posmiem, nevis mēģināt kādu aizvest līdz labai vietai kopvērtējumā. Lai arī šī ir tikai viena braucēja aiziešana, vairākās sacensībās Nibali bija mūsu komandas līderis un pārējie vairāk koncentrējās uz viņu,” 2014. gada “Tour de France” čempiona aiziešanu uzsver Skujiņš.

Divi latvieši vienā komandā – Emīls Liepiņš un Toms Skujiņš. Foto: Trek-Segafredo

Šogad jādomā par nākotni

“Trek-Segafredo” komandā loma nedaudz mainījusies arī Skujiņam, jo – atšķirībā no iepriekšējiem gadiem – šosezon viņam ieplānots braukt visās pavasara beļģu klasikās. Slimības dēļ gan nācies jau pāris sacensības izlaist, taču latviešu sportists tik un tā ir gana gandarīts, jo tā esot laba pieredze nākamajiem gadiem.

Pēc veiksmīgās 2020. gada sezonas Skujiņš ar “Trek-Segafredo” pagarināja līgumu uz diviem gadiem, līdz ar to kontrakts tuvojas noslēgumam. “Diezgan svarīga sezona. Kad kontrakts tuvojas beigām, vienmēr gribas, lai tajā sezonā ripo labāk. Protams, kad netiek izpildīts viens no sezonas mērķiem, pašsajūta un pašapziņa tiek nedaudz iedragāta. Tomēr cenšos par to pārāk nesatraukties. Domāju, sevi iepriekšējos gados esmu pietiekami labi pierādījis. Ja viena sezona arī sanāktu pašvaka, mani neizmestu no komandas, neaizvērtu durvis un nepateiktu: “Čau, čau!””

“Trek-Segafredo” vienībā Skujiņš startē jau piekto sezonu, un viņš nenoliedz, ka būtu gatavs braukt tajā arī turpmāk, bet ir gatavs izskatīt arī citas nākotnes iespējas. “Labprāt paliktu “Trek-Segafredo”, taču ar aģentu runājam arī par citām komandām, kuras būtu interesanti uzklausīt. Kādi tām ir piedāvājumi un filozofija nākotnei,” nosaka Skujiņš.

“Viens no maniem sapņiem vai mērķiem – nezinu, kurš vārds labāk, tas droši vien atkarīgs, kādā komandā esmu – ir iebraukt Parīzē ar dzelteno kreklu mugurā. Ja mums pašiem nav “Tour de France” kopvērtējuma līderis, tas ir diezgan nereāli. Ir tikai pāris komandu, kurās tas tiešām būtu iespējams. Protams, visus mērķus savā karjerā tāpat nesasniegšu. Varbūt šis būs viens no tādiem, un šāds mērķis ar “Trek-Segafredo” komandu vismaz nākamo divu gadu laikā būtu diezgan neiespējams. Šajā laikā vienībā būs vieni un tie paši braucēji, turklāt ir sportisti, kuriem līgumi parakstīti jau uz pieciem gadiem,” latvietis neslēpj, ka tieši šī doma par dzelteno krekliņu ir viņa prātā, un tā būtu viens no lielākajiem iemesliem, kāpēc viņš izvēlētos mainīt komandu.

Vai latvieši var cīnīties par TOP vietām?

Latvijai šobrīd ir trīs elites līmeņa šosejas braucēji – Skujiņš, Liepiņš un Neilands, un pasaules čempionātā Austrālijā varētu piedalīties pat četri latvieši. Tiesa, aizlidošana būs dārgs prieks, un Latvijas Riteņbraukšanas federācija – līdzīgi kā Vieglatlētikas savienība – neatrodas tajā vienkāršākajā finansiālajā situācijā. Šosejas riteņbraukšanā Latvijas sportisti nonākuši augstā līmenī, kas ļauj domāt, ka veiksmīgā dienā viņi var parūpēties par augstvērtīgu sasniegumu.

“Lai mēs iesaistītos cīņā par medaļām, ir jābūt parocīgai trasei un labai pašsajūtai. Esam trīs tiešām labi braucēji un sadarbojoties varam kādu no mūsējiem dabūt uz goda pjedestāla. Tas nav nereāli. Vienlaikus ir jāsastājas diezgan daudz zvaigznēm, lai tas tiešām notiktu,” spriež Skujiņš.

Viņš gan uz Eiropas čempionātu, visticamāk, nebūs optimālajā sportiskajā formā un uz augstām vietām varētu nepretendēt, jo tobrīd būs apritējušas tikai trīs nedēļas pēc smagā “Tour de France” velobrauciena noslēguma. “Nezinu arī turienes trasi. Man šķiet, tā būtu vairāk parocīga Liepiņam. Turklāt Eiropas čempionāts būs trīs nedēļas pēc “Tour de France” beigām. Protams, varētu mēģināt pēc tā saglabāt formu un mēģināt tās trīs nedēļas izdzīvot, taču pēc tam varētu būt diezgan konkrētas sezonas beigas… Līdz pasaules čempionātam es neizdzīvotu, jo nevari visu laiku būt lieliskā formā. Ķermenim ir jāļauj arī atpūsties. Esam ieplānojuši, ka Eiropas čempionāts man būtu pirmās vai otrās sacensības pēc “Tour de France”, kas nozīmē, ka iepriekš bijusi neliela pauzīte un atslābums, līdz ar to sportiskā forma nebūs pati labākā.”

Savukārt ar Eiropas čempionāta laiku Skujiņam sāksies posms, lai tā laikā sasniegtu optimālu gatavību uz pasaules čempionāta laiku. Viņam šobrīd esot grūti spriest, kādi apstākļi sagaidīs tur. Teorētiski trase esot parocīga, taču pilnībā paļauties uz austrāliešu sniegto informāciju par tās profilu un datiem nevarot. Trase esot jāredz uz vietas, bet Skujiņš paredz, ka ceļošana uz pasaules čempionāta norises vietu varētu būt diezgan izaicinoša.

Skujiņš Tokijas olimpiskajās spēlēs. Foto: AFP/Scanpix

Mums ir jāpalīdz Ukrainai

Skujiņš arī aktīvi seko līdzi notikumiem Ukrainā un pilnībā nosoda Krievijas agresīvo iebrukumu šajā valstī, tādējādi apdraudot tās suverenitāti. Viņš šonedēļ Murjāņos arī apciemoja ukraiņu jaunos riteņbraucējus, kuri Latvijā raduši patvērumu no kara un šeit trenējas.

“Tas, ko Krievija veic Ukrainā, ir ne tikai nosodāms – mums pašiem ir jārīkojas un jāpalīdz ukraiņiem. Arī jācenšas cilvēkus Krievijā pārliecināt, ka tas, ko viņiem stāsta, nav patiesība. Ukraina cīnās par savu valsti un brīvību, nevis kopā ar visu pasauli plāno uzbrukumus Krievijai. Krievijas rīcība ir neizprotama un acīm neticama,” tiešs ir Skujiņš.

“Runājot par sankcijām, cik ļoti tās iespaido cilvēkus, kuri tiešām pieņem kādus lēmumus, un cik ikdienas cilvēkus, kuri audzina savus bērnus un cenšas dzīvot savu dzīvi? Man pašam šķiet, ka sankcijas drīzāk ietekmēs vienkāršos ikdienas cilvēkus, nevis tos, kuri sēž Kremlī,” domā riteņbraucējs.
Šosejas riteņbraukšanā pēc savas valsts iebrukuma Ukrainā nonāca “RusVelo” komanda. Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) tai atņēma licenci, kā arī jau ir atvadījusies no sava titulsponsora “Gazprom”, bet vienība cer atgriezties apritē un turpmāk varētu startēt zem Itālijas karoga.

“Labs piemērs ir Pāvels Sivakovs, kurš teorētiski bija krievu riteņbraucējs, bet viņš uzauga Francijā. Nespējot samierināties ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, viņš savu nacionalitāti nomainīja uz franču un tagad brauc zem šīs nācijas karoga,” norāda Skujiņš. “Rezultātu sarakstos no braucējiem ir noņemti krievu un baltkrievu karogi. Krievijas Riteņbraukšanas federācijai neatļāva rīkot sacensības, tas ir ļoti labi. Tam 100% piekrītu, jo tur ir politiķi, kuri noteikti kaut ko var mainīt.”

Arī pats Skujiņš aktīvi iesaistījies Ukrainas atbalstīšanā, vairākkārt veicot ziedojumus un palīdzot cilvēkiem, kuri tos vāc. Savukārt līdzjutējus, sūtot viņiem kreklus ar savu parakstu, viņš aicina ziedot Ukrainas atbalstam.

     [+] [-]

, 2022-04-09 10:28, pirms 2 gadiem
Ne tuvu neesmu lielākais riteņbraukšanas fans, bet intervijas ar Tomu vienmēr izlasu/noklausos tiešām ar baudu. Lai izdodas savest kārtībā veselību un lai veiksmīga sezona!

     [+] [-]

, 2022-04-09 11:02, pirms 2 gadiem
Interesanti, ka Toms iezīmēja potenicālu komandas maiņu. Iepriekš intervijās to tā nevarēja manīt. Vienalga kā būs, prieks Tomu redzēt augstākajā apritē. Tūres posma uzvara arī būtu pelnīta.