Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Norvēģijas un Kanādas ātrslidotāji labākie komandu iedzīšanā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Norvēģijas un Kanādas ātrslidotāji labākie komandu iedzīšanā
Norvēģijas ātrslidotāji. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpiskajās spēlēs ātrslidošanā sadalīti vēl divi medaļu komplekti. Vīriešu un sieviešu komandas noskaidroja labākās komandu iedzīšanas sacensībās, par olimpiskajiem čempioniem kļūstot Norvēģijas un Kanādas ātrslidotājiem.

Pekinas olimpisko spēļu ātrslidošanas sacensību programmā nākamos medaļu komplektus sadalīja komandu iedzīšanā vīriešiem un sievietēm. Sacensības sākās jau pirms pāris dienām, kad komandas sacentās ceturtdaļfinālos, noskaidrojot tās četras komandas, kas turpinās cīņu par medaļām. Sieviešu sacensībās pusfinālā iekļuva visas galvenās favorītes, bet vīru konkurencē Kanādas komanda, kas Pasaules kausa kopvērtējumā ieņem trešo vietu, palika piektā, kamēr tās vietu pusfinālā ieņēma Krievijas Olimpiskās komitejas komanda.

• Pirmās pusfinālu slidojumus aizvadīja sievietes. Pirmajā slidojumā Phjončhanas olimpiskās čempiones no Japānas sacentās ar Krievijas Olimpiskās komitejas pārstāvēm. Japānietes kontrolēja slidojuma gaitu, pakāpeniski sasniedzot pusotras sekundes pārsvaru. Pēdējos apļos krievietes noplīsa pavisam, Japānas trio pārliecinoši iekļūstot finālā.

• Otrajā pusfināla slidojumā favorītes bija šajā Pasaules kausa sezonā visās komandu iedzīšanās uzvarējušās Kanādas ātrslidotājas, kuras pusfinālā sacentās ar Nīderlandes komandu. Īpaši nozīmīgas šīs sacensības bija Irēnei Shautenai, kura vēlējās šajās olimpiskajās spēlēs tikt pie četriem zeltiem. Pirmajos divos apļos nīderlandietes ieguva teju sekundes pārsvaru, bet kanādietes sāka to deldēt. Trīs apļus līdz beigām Kanādas komanda jau bija 0.08 sekundes priekšā, ar lielisku komandas darbu un 0.91 sekundes pārsvaru iekļūstot sacensību finālā.

• Vīriešu sacensību pirmajā pusfinālā Nīderlandes ātrslidotājiem pretī stājās Norvēģijas komanda. Nīderlandieši labi sāka slidojumu, bet pārsvars pār norvēģiem nebija liels. Četrus apļus līdz slidojuma beigām norvēģi pārņēma vadību, vēlāk iegūstot arī vairāk nekā sekundes pārsvaru. Nīderlandes ātrslidotāji tā arī nespēja atgūties, arī vīriešu sacensībās nespējot iekļūt finālā. Otrā pusfinālā Krievijas Olimpiskās komitejas komanda sacentās ar ASV ātrslidotājiem. Abas komandas cīnījās ļoti sīvi, nelielā vadībā turoties krieviem. Slidojuma vidū ASV komanda pārņēma vadību, bet nespēja atrauties. Krievi labāk veica pēdējos trīs apļus, uzstādot jaunu olimpisko rekordu un iekļūstot finālā - 3:36.61 minūtes.

• Pēc zemāko vietu noskaidrošanas par bronzu sieviešu sacensībās cīnījās krievietes un nīderlandietes. Ja Shautenas četru zeltu sapnis bija izsapņots, tad Irēnes Vistas vēlme papildināt savu olimpisko medaļu bagāžu līdz 13 medaļām ne. Nīderlandes ātrslidotājas jau distances pirmajā pusē iekrāja vairāk nekā divu sekunžu pārsvaru, noņemot jebkādus jautājumus par šī slidojuma iznākumu. Krievietes ne uz brīdi neiesaistījās cīņā par uzvaru, Irēnai Shautenai, Irēnai Vistai un Marijkei Grūnevaudai tiekot pie bronzas godalgas.

• Lielajā finālā Kanādas komandai (Ivanī Blondīna, Valērija Maltais, Izabelle Veidemana) vajadzēja apliecināt favorītes statusu pret sīvāko konkurenti, Japānas komandu (Ajano Sato, Miho Takagi, Nana Takagi). Fināla slidojumu ļoti pārliecinoši sāka japānietes, iegūstot sekundes pārsvaru. Kanādietes tempu sāka uzņemt vēlāk, deldējot starta deficītu. Ja pusfinālā pret Nīderlandi šāda taktika nostrādāja, tad pret Japānas ātrslidotājām īsti ne. Pēdējo apli Japānas komanda sāka ar 0.39 sekunžu pārsvaru, pēc vēl 200 metriem tas saruka līdz 0.32 sekundēm, bet tad kritienu piedzīvoja Nana Takagi. Līdz ar to kanādietes finišēja pirmās ar jaunu olimpisko rekordu (2:53.44 minūtes), kamēr japānietēm vajadzēja samierināties ar sudrabu.

Pekinas olimpiskās spēles, ātrslidošana, komandu iedzīšana sievietēm

VietaKomanda
1.Kanāda
2.Japāna
3.Nīderlande
4.KOK
5.Ķīna
6.Norvēģija
7.Baltkrievija
8.Polija

• Nu atlika noskaidrot labākos vīru sacensībās. Par savu desmito olimpisko spēļu medaļu savās pēdējās olimpiskajās sacensībās ar komandas biedriem Marselu Boskeru un Patriku Rūstu cīnījās Svens Krāmers. Nīderlandiešu pretinieki bija ASV ātrslidotāji (Keisijs Dousons, Emerijs Lēmans un Džoijs Mantija), kuri šosezon laboja pasaules rekordu. Pirmajos apļos amerikāņiem izdevās iekrāt teju divu sekunžu pārsvaru, kas parādīja, ka Nīderlandes ātrslidotāji nav līdz galam gatavi šīm sacensībām. Nīderlandieši tā arī nespēja iesaistīties cīņā, ASV komandai pārliecinoši izcīnot bronzu un atstājot Krāmeru bez desmitās olimpiskās medaļas.

Finālā Daņilam Aldoškinam, Sergejam Trofimovam un Ruslanam Zaharovam vajadzēja apliecināt jauniegūtu favorītu statusu cīņā pret norvēģiem Halgeiru Engebrotenu, Pederu Kongshaugu un Svēri Lundi Pedersenu. Slidojuma pirmajos apļos ļoti pārliecinoši bija Norvēģijas ātrslidotāji, iegūstot vairāk nekā sekundes pārsvaru. Norvēģijas trio četrus apļus pirms finiša bija priekšā krieviem par 1.77 sekundēm. Krievi nespēja atrast spēka rezerves, lai noķertu norvēģus, kuri pārliecinoši aizslidoja līdz olimpiskajam zeltam.

Pekinas olimpiskās spēles, ātrslidošana, komandu iedzīšana vīriešiem

VietaKomanda
1.Norvēģija
2.KOK
3.ASV
4.Nīderlande
5.Kanāda
6.Dienvidkoreja
7.Itālija
8.Ķīna

Pekinas olimpiskās spēles, ātrslidošana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
05.023000 m sievietēmShautena (NED)Lolobridžida (ITA)Veidemana (CAN)
06.025000 m vīriešiemVan der Pūls (SWE)Rūsts (NED)Engebrotens (NOR)
07.021500 m sievietēmVīsta (NED)M.Takagi (JPN)A.de Jonga (NED)
08.021500 m vīriešiemNuis (NED)Krols (NED)Kims (KOR)
10.025000 m sievietēmShautena (NED)Veidemana (CAN)Sāblikova (CZE)
11.0210000 m vīriešiemVan der Pūls (SWE)Rūsts (NED)Džioto (ITA)
12.02500 m vīriešiemGao (CHN)Ha (KOR)Morišige (JPN)
13.02500 m sievietēmDžeksone (USA)M.Takagi (JPN)Goļikova (ROC)
15.02Komandu iedzīšana sievietēmKanādaJapānaNīderlande
15.02Komandu iedzīšana vīriešiemNorvēģijaKOKASV
17.021000 m sievietēm
18.021000 m vīriešiem
19.02Masu starts sievietēm
19.02Masu starts vīriešiem

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums