Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1322, Did:0, useCase: 3

Kalniešu spēlēs Siguldā beidzas skotu dominance, uzvar Brugemanis

Jānis Pārums

Sestdien 28.maijā Siguldas pļavā pie panorāmas rata valdīja kalniešu spēles. To pirmsākumi vēstures annālēs minēti jau 11. gadsimtā, un pieci vingrinājumi, kurus sacensību organizatori nominēja Siguldā, nav radikāli mainījušies kopš 18. gadsimta sākuma.

Atlēti Siguldā sacentās piecos klasiskajos skotu kalniešu vingrinājumos - akmens grūšanā, svara mešanu tālumā un augstumā, kā arī skotu āmura un skotu baļķa mešanā.

Lai sauktu par tipisku Skotijas klimatu, līdzīgi iepriekšējam gadam, vajadzēja līt spēcīgam lietum. Tomēr šoreiz daba aprobežojās ar vēsu vēju, kas netraucēja sacensībām, toties plivināja gan dalībnieku, gan tiesnešu, vingrinājumu asistentu un abu pasākumu vadītāju skotu svārkus.

Jau pirmajā vingrinājumā savu bijušā Skotijas čempiona titulu attaisnoja viesis no Skotijas Skots Tompsons, kas uzrādīja labāku rezultātu, kā gadu iepriekš vairākkārtējs Latvijas čempions diska mešanā Oskars Vaisjūns.
Toties otrajā vingrinājumā - 12,6kg smaga rīka mešanā tālumā latviešu izveicīgākais "kalnietis" Oskars Brugemanis ar jaunu Latvijas labāko sasniegumu 21,44m šajā vingrinājumā atjaunoja status quo. Pēc diviem vingrinājumiem viņam un skotam – vienāds punktu skaits. Arī turpinājumā Oskars nepārstāja uguņot – uzstādīja jaunu rekordu arī skotu āmura mešanā. Tas gan nenoturējās ilgi – jau pēc vairākām minūtēm Ainārs Vaičulēns, kas ikdienā nodarbojas ar vesera mešanu, visiem "ierādīja vietu" – arī šajā vingrinājumā Siguldā tika uzstādīts jauns Latvijas rekords – 36,55m. Kopvērtējumā pēc trim vingrinājumiem ļoti blīva tabulas augšdaļa – četru punktu attālums no pirmajā vietā esošā Brugemaņa līdz ceturtajam – Andrim Leišavniekam.

Ceturtajā vingrinājumā, kas ikvienam netrenētam atlētam šajā disciplīnā sagādā grūtības – skotu baļķa mešanā, šogad pirmo reizi nevienam neizdevās pārmetiens, arī Skotam Tompsonam. Ļoti tuvu gan bija visi trīs šī vingrinājuma labākie – Brugemanis, Leišavnieks un Tompsons, kam baļķis uzmetās gandrīz vertikāli, taču nepārvēlās. Tas nozīmēja, ka briest kas nebijis – visus gadus Latvijā Kalniešu spēlēs bija uzvarējuši skoti, bet pirms pēdējā vingrinājuma Oskars bija priekšā Skotam relatīvi drošus 2,5 punktus.

Pēdējā vingrinājumā Brugemanis lieliski kontrolēja situāciju un uzmetot tikpat augstu 25kg svaru kā Tompsons, varēja uzgavilēt – beidzot Kalniešu spēlēs uzvar latvietis! Kas izdevās Oskaram, neizdevās Andrim Leišavniekam, kas pēdējā vingrinājumā zaudēja tikpat lielu pārsvaru pār ceturtās vietas sekotāju Aināru Vaičulēnu, un abi atlēti noslēguma tabulā apmainījās vietām.

Sacensības, kā parasti, noritēja jautrā atmosfērā, ko veicināja visi atlēti, priecājoties gan par dažubrīd neveiklajām kustībām, gan svārku plīvošanu, gan arī jaunajiem Latvijas rekordiem.

"Protams, priecē Oskara spējas šajā sporta paveidā, kas ir ļoti populārs Skotijā. Uzvarēt skotu nav viegli, turklāt kādu. Tompsons ir bijušais Skotijas čempions vairākos vieglatlētikas mešanas veidos, konkrēti – lodes grūšana un diska mešanā, šobrīd apmāca citus gan vieglatlētikā, gan kalniešu vingrinājumos. Ceru, ka Vaičulēna nokļūšana uz pjedestāla iedrošinās arī citu vieglatlētus piedalīties citugad. Turklāt arī uzaicinātais regbists Māris Streikišs "nepazuda" starp lielajiem spēkavīriem. Kopumā – man ļoti patika atmosfēra," pēc sacensībām iespaidos dalījās Kalniešu spēļu Latvijā idejiskais tēvs Raimonds Bergmanis.

Kalniešu spēles Siguldā 2011

VietaSportists (Valsts)Punkti
1.Oskars Brugemanis (Latvija)55
2.Skots Tompsons (Skotija)52.5
3.Ainārs Vaičulēns (Latvija)48
4.Andris Leišavnieks (Latvija)47.5
5.Nerjus Ljobikas (Lietuva)43.5
6.Marko Traks (Igaunija)28
7.Māris Rozentāls (Latvija)22
8.Guntars Ķīvītis (Latvija)21.5
9.Agris Kazeļņiks (Latvija)20
10.Māris Streikišs (Latvija)17.5
11.Māris Blumfelds (Latvija)15
12.Imants Rozenlauks (Latvija)10.5

Vingrinājumu starplaikā notika arī neparastas ēšanas konkurss, kur ikviens varēja sacensties ar lielāko Latvijas spēkavīru Agri Kazeļņiku "Nākotnes" desiņu ātrākā apēšanā. Noslēgumā katrs sacensību dalībnieks no Siguldas novada domes vadītāja saņēma tradicionālo Siguldas spieķi, Skots Tompsons pateicās par lieliski organizētajām sacensībām, kas viņaprāt, darītu godu ikvienai Skotijas pilsētai un dalībnieki atvadījās līdz nākamajam gadam.

Foto: Kalniešu spēles Siguldā

Informāciju sagatavoja:
Biedrība "Par Stipru Latviju"

  -2 [+] [-]

, 2011-05-30 13:09, pirms 13 gadiem
nee nu , nav vienkaarshi ko teikt