Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Sezonas pirmie Latvijas čempionu tituli sadalīti Saldū

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Sezonas pirmie Latvijas čempionu tituli sadalīti Saldū
Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 17. un 18. jūlijā, Saldus pilsētā tika sadalītas pirmās šīs sezonas Latvijas čempionātu godalgas. Sprintā pirmoreizi karjerā par čempionu kļuva jelgavnieks Endijs Titomers (OK Alnis-JNSC), kamēr sieviešu konkurencē tituls Līgai Valdmanei (ZVOC-VBSS). Spraigā un aizraujošā cīņā sprinta stafetē par čempioniem otro reizi vēsturē kļuva OK Alnis-JNSC komanda ar Rihardu Krūmiņu, Endiju Titomeru un Elzu Ķuzi sastāvā.

Pēc četru gadu pārtraukuma Latvijas čempionāts sprinta distancēs atkal atgriezās Kurzemē. Abas sacensību dienas norisinājās Saldus pilsētā un piedāvāja pietiekami sarežģītu un ātru orientēšanos dzīvojamo māju rajonos un Kalnsētas parka apkaimē. Elites grupās distances plānoja Latvijas izlases sportists Rūdolfs Zērnis, kurš pats ir saldenieks.

Sieviešu elitē par čempioni kļuva valmieriete Līga Valdmane, sudrabs Elizabetei Blūmentālei, bet bronza Elīzai Ozolai. Līdz pat distances beigām cīņā par zelta medaļu bija arī Irita Puķīte, taču neveiksmīga ceļa varianta izvēle un trīs minūšu kļūda uz pēdējo kontrolpunktu neļāva ielauzties pat labāko sešiniekā. Pagājušā gada čempione šajā distancē Sandra Grosberga šoreiz uz starta nestājās.

Čempione Līga Valdmane atzīst, ka par vietu sadalījumu pirms starta nav domājusi, taču uzvara noteikti bija mērķis: "Diemžēl labākās sajūtas ir atnākušas tikai pēc Pasaules čempionāta, beidzot jūtos gatava sacensties. Skrēju ar pārliecību un maz laika pavadīju izvēloties ceļu variantus, tomēr uz distances beigu daļu paliku neuzmanīga un pieļāvu 30 sekunžu kļūdu. Distance bija ļoti laba, neļāva atslābt līdz pat finišam. Pēc pieļautās kļūdas centos skriet vēl ātrāk, jo nezināju, kā būs veicies konkurentēm."

Vīru elitē spraigā cīņā pirmo individuālo Latvijas čempiona titulu izcīnīja jelgavnieks Endijs Titomers, kurš tikai par trim sekundēm apsteidza pagājušā gada čempionu šajā distancē Andri Jubeli, bet par deviņām sekundēm trešās vietas ieguvēju Uldi Upīti.

Divu zelta medaļu ieguvējs Endijs Titomers atzīst, ka uzvaras bija gaidījis un ir mazliet pārsteigts, ka individuāli nebija zelta medaļu izcīnījis jau ātrāk: "Pats galvenais, kas šogad izdevās - beidzot biju kautcik vesels uz Latvijas čempionātu. Pirms čempionāta visos sprinta treniņos speciāli sevi piebremzēju, lai atkal nesatraumētos. Apjoms arī nebija nekāds lielais, jo svarīgākais bija veselība. Pēdējās nedēļas regulāri skrēju sprinta treniņus kopā, kas noteikti ļoti palīdzēja. Pati čempionāta distance bija ļoti laba un interesanta. Pieļāvu varbūt 20 sekundes kļūdās. Priecājos par to, ka spēju saglabāt vēsu prātu līdz beigām. Man šis tituls nav pārsteigums. Ja godīgi, esmu pārsteigts, ka tas notika tikai tagad."

Sprinta stafetē otro reizi vēsturē par čempioniem kļuva Jelgavas orientēšanās kluba "Alnis" orientieristi Rihards Krūmiņš, Endijs Titomers un Elza Ķuze. Sudrabs "Ozons" kluba komandai ar Valteru Āboliņu, vācieti Kolinu Kolbi Colin Kolbe un Annu Freimani sastāvā, bet bronza cēsniekiem Kristapam Magonem, Kristapam Bruneram un Kristīnei Brunerei no orientēšanās kluba "Meridiāns". Cīņā par godalgām līdz pat stafetes pēdējas etapam iesaistījās arī "Mežmalas/Madona" pirmā komanda, kuras pirmo divu etapu skrējēji Alvis Reinsons un Andris Jubelis komandu bija izvirzījuši līderu pozīcijā pirms pēdējā etapa starta. Diemžēl Elīnai Kārkliņai neizdevās noturēties starp medaļniekiem un finišā 4. vieta. Stafetes rezultāti un godalgu sadalījums gan būtu bijis citādāks, jo finišu kā pirmie sasniedza "OK Kāpa" komanda ar Aināru Lupiķi, Uldi Upīti un Iritu Puķīti sastāvā. Diemžēl noteikumu pārkāpumu dēļ gan šī, gan arī "OK Meridiāns pirmā komanda, kuri finišēja ceturtie, tika diskvalificēti.

"Par stafeti gan es nejūtos kā ieguvis zelta medaļu, jo dienas beigās jāuzvar tiem, kas noskrien visātrāk," komentē E. Titomers. "Pats savu distanci veicu diezgan labi. Maza kļūda uz pirmo kontrolpunktu un varbūt kāds neoptimāls ceļa variants beigu daļā. Beigās arī pietrūka spēka, lai skrietu Ulda Upīša ātrumā. Kopējais komandas sniegums bija lielisks. Katrs izdarījām savu darbu un veicām stabilus skrējienus. Startēt ar Aļņa kluba biedriem nekad nebūs garlaicīgi un katra stafete ar viņiem ir lieliska, lai kāds arī būtu rezultāts."

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums