Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

LČ garajā distancē orientēšanās uzvar Upītis un Ķuze, pārspējot Grosbergu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

LČ garajā distancē orientēšanās uzvar Upītis un Ķuze, pārspējot Grosbergu
Labāko sešinieks sieviešu konkurencē. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

Latvijas čempionāta orientēšanās sportā garajā distancē vīriešu konkurencē par čempionu kļuva Uldis Upītis, bet sievietēm notika negaidīts pavērsiens, jo Elza Ķuze pārspēja pēdējos gados neuzvarēto Sandru Grosbergu.

Garā distance Ružas ezera apkārtnes mežos ieskandināja Latvijas orientēšanās čempionāta sezonu. Mainīgas distances, dubļaini dalībnieki, atlases jauniešiem, junioriem un elitei uz Eiropas un Pasaules čempionātiem, negaidīti uzvarētāji - Latvijas čempionāts garajā distancē bija notikumiem pilns.

Latvijas čempionātā garajā distancē Ružas ezera mežos apvidus bija ne tik skarbs kā pirms tam "Aronas kausā", bet dalībnieki tāpat kā tur nāca ārā ar saskrāpētām rokām, dubļainiem vēderiem un ļoti slapjām kājām. Taču Ružas ezera meži bija mainīgāki – vietām varēja attīstīt ļoti lielu ātrumu, vietām tehniskās punkta vietas lika sabremzēties un vietām bija jālaužas cauri zaļajiem, lai tiktu atpakaļ uz labi skrienamu mežu.

Sacensības jauniešu (MW18), junioru (MW20) un elites (MW21E) grupām bija īpaši nozīmīgas – pirmais Latvijas čempionāts un atlases sacensības uz gada gaidītākajām sacensībām. Jauniešiem šīs bija otrās atlases sacensības uz Eiropas jauniešu orientēšanās čempionātu, kas notiks Bulgārijā. Junioriem arī otrās atlases sacensības, bet gatavojoties uz Pasaules junioru orientēšanās čempionātu Rumānijā. Jauniešu grupās šoreiz uzvarēja Sanda Lapiņa un Edvards Zvirgzdiņš, bet junioriem zeltu izcīnīja Agnese Jaunmuktāne un Gustavs Staņa.

Elites grupām uzvara Latvijas čempionātā garajā distancē nozīmēja ceļu uz Pasaules orientēšanās čempionātu Šveicē. Latvijas čempionātā vīriešu elites grupā notika sīva cīņa par uzvaru. Skatītāja punktā Fricis Spektors bija līderis – 10 sekundes priekšā Uldim Upītim. Toties kļūda distances beigās Frici atstāja otrajā vietā, zeltu un biļeti uz pasaules čempionātu nopelnot Uldim Upītim ar 27 sekunžu pārsvaru. Bronzu nopelnīja Ilgvars Caune.

Sieviešu elitē favorīte Sandra Grosberga vairāku kļūdu dēļ savu septīto Latvijas čempionāta titulu garajā distancē atstāja mežā. Toties savu pirmo Latvijas čempionāta zelta medaļu ieguva Elza Ķuze! Varam ar pārliecību teikt, ka Elza ir kļuvusi par Sandras galveno konkurenti Latvijas čempionātos. Trešo vietu izcīnīja Laura Vīķe.