Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Bertuks un pārējie orientieristi gatavi startam pasaules čempionātā

Bertuks un pārējie orientieristi gatavi startam pasaules čempionātā
Publicitātes foto

No 6. līdz 13.jūlijam Somijā, slēpošanas kūrorta Vuokati apkārtnē notiks Pasaules čempionāts orientēšanās sportā, kurā sacentīsies pasaules labākie orientieristi no 48 valstīm. Latviju šajā čempionātā pārstāvēs 10 sportistu komanda, kuras līderis būs pašreizējais Pasaules čempions vidējā distancē Edgars Bertuks.

Šajā Pasaules čempionātā nedēļas laikā sportisti veiks 14 dažādas distances un izcīnīs 8 čempionu titulus. Latvijas izlasi šajā ar sacensībām piepildītajā čempionātā pārstāvēs 10 cilvēku komanda - Edgars Bertuks, Mārtiņš Sirmais, Andris Jubelis, Jānis Kūms, Artūrs Pauliņš, Aija Skrastiņa, Inga Dambe, Līga Ārniece un Laura Vīķe. Sportistiem līdzi dosies komandas vadītājs Jurģis Krastiņš.

Šis čempionāts būs īpašs ar to, ka pēdējo reizi sacensību programma būs šāda veida - nākotnē tiks ieviestas izmaiņas, lai padarītu sportu skatītājiem vēl draudzīgāku un tādējādi tuvojoties olimpisko sporta veidu saimei. Taču šogad čempionāta programmā joprojām būs kvalifikācijas un finālu skrējieni sprinta, vidējā un garajā distancē, kā arī trīs etapu stafetes.

Sacensību programma:
7.jūlijs Garās distances kvalifikācija
8.jūlijs Sprinta distances kvalifikācija un fināls
9.jūlijs Garās distances fināls
10.jūlijs Atpūtas diena
11.jūlijs Vidējās distances kvalifikācija
12.jūlijs Vidējās distances fināls
13.jūlijs Stafetes

Izlases vadītājs Jurģis Krastiņš par komandas izredzēm izsakās šādi: “Šis ir čempionāts, kuru gaidījām jau kādu laiku. Mums mazāku plānu par čempionu titulu nav. Bet, ja nopietni, ir skaidrs, ka pagājušais gads ir devis papildus pārliecību visiem komandas dalībniekiem. Kopējais komandas rezultāts būs ne sliktāks kā pagājušajā gadā. Tas ir, stafetē desmitnieks meitenēm, sešinieks vīriešiem.“

Tā kā sacensību programma ir tik kompakta, lai sasniegtu optimālus rezultātus visās distancēs, katrs izlases sportists piedalīsies tikai vienā vai divās disciplīnās. Sprinta disciplīnā Latvijas izlasi pārstāvēs Artūrs Pauliņš, Andris Jubelis, Mārtiņš Sirmais, Līga Ārniece un Laura Vīķe, garajā distancē startēs Edgars Bertuks, Jānis Kūms, Kalvis Mihailovs, Inga Dambe, Līga Ārniece un Aija Skrastiņa. Vidējā distancē startēs Edgars Bertuks, Andris Jubelis, Mārtiņš Sirmais, Kalvis Mihailovs, Aija Skrastiņa, Inga Dambe un Laura Vīķe. Stafešu komandu sastāvi tiks noteikti čempionāta laikā.

Protams, lielākās medaļu cerības Latvijas izlases sastāvā saistās ar Edgaru Bertuku, bet profesionālajā sportā pastāv jau sen zināma aksioma, ka aizsargāt titulu ir grūtāk, nekā to izcīnīt. Bertuka gatavošanās PČ ir noritējusi veiksmīgi, un galvenais mērķis ir izcīnīt zelta medaļu garajā distancē. Protams, arī vidējā distancē ir cerības uz labu rezultātu un pat medaļu.

Bertuks par gaidāmo čempionātu: “Lai cik tuva Somija mums būtu, garās distances apvidus ir pierastāks mums, tas ir tas, pie kā esam pieraduši. Centīšos izdarīt visu, ko varu arī vidējā distancē, bet tur sacensību grafiks būs saspringtāks. Trenēties Somijā nav bijis nekādu problēmu, esmu bieži bijis un pavadījis daudz laika arī čempionāta apvidus, noteikti vairāk kā citos gados. Šobrīd galvenais konkurents ir Tjerī Žeržū. Kā stafešu komanda esam progresējuši katru gadu. Manā uztverē, tas ir tikai laika jautājums, kad ieskriesim medaļās un kāpēc gan ne šogad?”

Arī Latvijas izlases vīriešu stafetes komanda ir tā, no kuras labi rezultāti tiek sagaidīti jau vairākus pēdējos čempionātus. Viens no potenciālajiem komandas dalībniekiem - Kalvis Mihailovs - pavadot divus gadus Zviedrijā ir ļoti audzis kā orientierists un uzrāda arvien labākus individuālos rezultātus. Mārtiņš Sirmais, kurš PČ zem Latvijas karoga startē kopš 2001.gada PČ, kas arī notika Somijā, risina veselības problēmas, bet varētu būt labs palīgs stafetes komandai ceļā pēc medaļām. Vīriešu izlasē debitēs Jānis Kūms, kurš centīsies sevi pierādīt garajā distancē: “Pirmkārt, darbu es gribu izdarīt tik labi, cik varu un tad paskatīšos, kur es esmu. Vēlētos iekļūt finālā. Garās distances apvidus ir piemērots man kā ātram skrējējam. Nav bijusi iespēja aizbraukt turp, bet esmu trenējies tepat Latvijā, kas ir bijusi gana līdzīgs apvidus.”

Lai gan pagājušajā gadā vīriešu izlases panākumi aizēnoja daiļā dzimuma orientieristu sasniegumus, ir pamats optimismam, ka šogad arī sieviešu izlases pārstāves varētu parādīt vērā ņemamus rezultātus. Inga Dambe, kura jau ilgstoši dzīvo Somijā, šo čempionātu ir gaidījusi jau ilgi un varbūt tieši šoreiz izdosies ielauzties labāko sešiniekā vai pat augstāk. Aijai Skrastiņai arī Somijas apvidus ir uzskatāms par parocīgu, jo jau daudzus gadus tiek pārstāvēts Somijas orientēšanās klubs.

Aija Skrastiņa par komandas līderi nosauc Dambi: “Pirmkārt jāsaka, ka šobrīd izlases līdere noteikti ir Inga Dambe, kura jau daudzus gadus dzīvo un trenējas Somijā, tāpēc viņai šis apvidus būs ļoti piemērots.
Esmu šobrīd sagatavojusies atbilstoši apstākļiem. Tā kā neesmu profesionāle, tad nav bijis laiks aizbraukt uz sacensību apvidu, bet garās distances apvidus ir gana līdzīgs Latvijas apstākļiem. Vidējā distance rada man bažas, bet man ir pieredze šādos apstākļos.”

Sieviešu izlasē PČ startēs arī Līga Ārniece, kura pēdējo reizi šajā līmenī startēja vēl 2004.gadā, kad PČ notika Zviedrijā: “Jūtos labi, jūtos savā vietā. Veselības problēmas ir atrisinātas, jūtos arī spēcīgāka tīri fiziska. Garā distance noteikti ir mans galvenais mērķis.”

Latvijas labākajiem sportistiem lielākie konkurenti būs Francijas, Krievijas, Šveices un, protams, Skandināvu valstu pārstāvji. Lielākie favorīti un šķietami neapturami pavasara sezonā ir bijuši francūzis Tjerī Žeržū un Simone Nigli no Šveices.

Latvijas Orientēšanās federācijas prezidents Pēteris Apinis: “Runājam, redzam Pasaules Čempionātu, bet domājam arī par Pasaules Spēlēm Kolumbijā augusta sākumā. Tur stafetes versija ir 2+2. Domājam, ne tikai kā uzvarēt Pasaules Čempionātā, bet arī kā to paveikt Pasaules Spēlēs. Domāju, ka vīriešu stafetē beidzot ir pienācis laiks ieskriet (zelta) medaļās. Esam uzstādījuši mērķi - orientēšanās kā nozīmīgākais tautas sports valstī - un šo taktiku cenšamies īstenot. Šāda izlase var atvest labus pārsteigumus visās distancēs un mums ir labs noskaņojums. Pirmo reizi rādīsim to visu televīzijā tiešraidē. Orientēšanās ir nesalīdzināmi skatāmāks sports par, piemēram, slēpošanu un biatlonu.”

Vienlaicīgi ar Pasaules čempionātu orientēšanās sportā Francijā norisināsies arī Pasaules čempionāts Taku-O disciplīnā. Sacensībām būs iespējams sekot līdzi WOC oficiālajā interneta lapā Redirecting you to home page Tostarp pirmo reizi Latvijas vēsturē sekot orientēšanās sacensībām tiešraidē varēs arī televīzijā, kurā tiks pārraidīts vīriešu vidējās distances fināls, kā arī vīriešu stafete.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Tamužs, LOF preses dienests

     [+] [-]

, 2013-07-01 20:56, pirms 11 gadiem
Velu veiksmi Arturam, lai ilgstosie trenini un neatlaidiba vainagojas panakumiem!

     [+] [-]

, 2013-07-01 21:00, pirms 11 gadiem
Labs rezultāts būs arī sešinieks jebkurā distancē. Lai veicas!

     [+] [-]

, 2013-07-01 22:36, pirms 11 gadiem
Noprotu, ka Krūmiņš lai arī ir labā sportiskajā formā, taču nopietni netrenējas un uz vietu izlasē nepretendē, taču kur ir Tarasovs? Cerams, ka Somijas meži mums būs veiksmīgi, jo tehniski sarežģītajos apvidos Latvijā tas pats Bertuks šogad ir nepārliecinošs. Veiksmi mūsējiem Somijā!!!