Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2556, Did:0, useCase: 3

Retro motokross – vieta kur tiekas dzelzs vīri un dzelzs spēkrati!

Retro motokross – vieta kur tiekas dzelzs vīri un dzelzs spēkrati!
Foto: LaMSF arhīvs

Vēsturiska skaņa, kūpoši motori, skaļi līdzjutēji un izturīgi braucēji – tās ir tikai dažas no īpašībām, kas vislabāk raksturo nu jau piekto gadu pēc kārtas Latvijā rīkoto Retro motokrosa sacīkšu seriālu.

Šeit ik sezonu tiekas azartiskie un entuziastiskie veco laiku spēkratu īpašnieki – bērni, jaunieši, puiši, meitenes, iesācēji un pieredzes bagāti vīri - , kuru motocikli pieredzējuši teju motokrosa aizsākuma ēru un līdzi nes daudzu gadu pieredzi un enerģiju, bet joprojām ir dzīvības pilni, lai savus pašreizējos saimniekus līdz finišam aizvestu arī šodien.
Šis gads Retro motokrosam aizvadītds godam. Sadarbībā ar LaMSF noorganizētas septiņas Retro sacensības, pulcējot 220 dalībniekus un vairākus simtus skatītājus dažādos Latvijas reģionos: Tīnužos, Saldū, Viesītē, Lielvārdē, Tukumā, Olainē un Jaunmārupē.
„Retro – tie ir gan mopēdi, gan IŽ, CZ motocikli, gan citi veco laiku braucamrīki. Arī pats piekopju šo sporta veidu, braucot ar 39 gadus vecu motociklu, kas savulaik piederēja manam tēvam. Lai gan mājās ir arī jaunais motocikls, ar to negribas tik ļoti braukt kā ar šo – ar vecā tipa motociklu ir daudz patīkamāk,” atzīst sacīkšu organizators Sandris Meijers. Par faktu, ka šie vecie spēkrati slēpj īpašu auru, kas uzrunā kā braucējus, tā līdzjutējus liecina gan kuplais dalībnieku skaits, gan emocionālie un skaļie fani trases malā, kas ar uzmundrinājuma saucieniem pavada ikvienu retro braucēju.
„Pirms pieciem gadiem bija ļoti ilgs periods, kad šī retro tehnika bija aizmirsta - visi brauca tikai ar jaunajiem plastmasas motocikliem un es sapratu, ka ir īstais laiks pamēģināt atdzīvināt šos vecos spēkratus, kas garāžās un lūžņu kaudzēs ir izmētāti. Zināju, ka tos var salikt kopā un atkal dabūt trasē. Tagad tas ir ļoti moderni, jo viss vecais nāk atpakaļ. Viss notiek - visā pasaulē brauc ar seniem spēkratiem. Protams, brīžiem tas maksā vairāk nekā braukšana ar plastmasa moci, taču cilvēki ar to aizraujas,” papildina organizators, „Šie motocikli ir taisīti no kārtīga dzelzs, tāpat kā to braucēji – īsti dzelzs veči.”
Taču šo sacīkšu galvenais uzdevums ir ne tikai apvienot vecos braucamrīkus, bet arī trenēties ik gadu Čehijā notiekošajam CZ čempionātam, kurš šogad norisināsies 25.oktobrī un kam sezona veltīta arī šoreiz. Šeit tiek izkoptas iemaņas un uzturētas tradīcijas, lai veiksmīgi startētu līdzās pasaules spēcīgākajiem ČŽ braucējiem. Jau iepriekšējos 4 gadus Latvija godam piedalījusies šajā čempionātā un iekarojusi simpātijas – „Ierodoties sacīkšu norises vietā, mūs vienmēr sagaida ar ovācijām, jo pārējie zina, ka atkal atbraukuši puiši no Latvijas,” stāsta Sandris. Šajās sacīkstēs tiekas daudzas spēcīgas valstis, piemēram, ASV, Francija, Itālija u.c, tādēļ mūsu sportistiem ir gods tajās piedalīties. Savulaik bijuši arī uzjautrinoši brīži – pērn sacīkšu dienā bija vien +2 grādi un trasi klāja sniegs. Daļa valstu aizbrauca mājās, bet ziemeļvalstis palika cīnīties. Lai gan bija ļoti auksti un dubļi iespaidīgi, mūsu sportisti ar vecajiem spēkratiem turējās godam.
Lai gan paralēli veco laiku motocikliem sacīkstēs piedalās arī mūsdienu moči, trasē visas sezonas laikā, aizvadot sešus posmus, Retro motokrosa dalībnieki rādījuši īstu šovu, startējot gan ar IŽ, gan ČZ, gan citu marku spēkratiem, kas atceļojuši no dažādām valstīm vai nodoti no paaudzes paaudzē. Sportistiem acīs vienmēr raksturīgais mirdzums un prieks par cīņu manāms pēc katra mača, protams, arī kopīgās sarunas un jautrība ir neizpaliekoša Retro krosa sastāvdaļa. Ar savu sniegumu un sacīkstēm ik reizi apmierināti visi dalībnieki, jo nereti mērķis ir vispirms tikt līdz finišam un tikai tad – ieņemt godalgotas vietas.
Par spīti nelabvēlīgajiem un lietainajiem laika apstākļiem noslēdzošajā posmā un īstenajai dubļu vannai Jaunmārupes „Vilciņu” tresē, sportisti tik un tā devās pie starta barjeras kuplā skaita, lai uzsāktu cīņas. Ar labi saglabājušos Krievijā ražotu „IŽ Sport”, kas iegādāts no kāda skijoringa braucēja, šajā motokrosā debitēja arī Guntars Birkavs. „Spēkrats izturēja ļoti labi. Es vispār motokrosā piedalos pirmo reizi un man ir patiess prieks, ka nobraucu līdz galam, jo šajā trasē nudien galvenais bija tikt līdz finišam. Kopš motocikla iegādes brīža vēl neko neesmu remontējis, tagad pa ziemu noteikti apskatīšu un nākamajā sezonā jāmēģina braukt atkal, jo konkurence ir ļoti laba,” stāsta Guntars. Retro krosa braucējs atzīst, ka agrāk, puikas gados gājis skatīties slaveno „Gaujas kausu”, tādēļ šis, iespējams, ir sirdī palikušā sapņa piepildījums, jo pamēģināt gribējies vienmēr un šī esot īstā vieta, kur to darīt.
Savukārt Retro motokrosā no tā pirmsākumiem piedalās Vilnis Kaģis, kurš motobraucēja karjeru uzsāka jau 1967.gadā, un, lai gan parasti pārstāv Veterānu klasi, iemēģinājis spēkus arī ar 30 gadus veco, Austrālijā ražotu spēkratu, kurš pirms 10 gadiem atvests no Beļģijas. „Retro kross ir izaicinājums saglabāt to, ko redzam šodien, šos vecos spēkratus – tas nav tik vienkārši. Braucot ar šāda veida motociklu emocijas noteikti ir savādākas, braucot veterānu klasē, emocijas nav tik spēcīgas kā šeit. Jaunajiem motocikliem nav sveša enerģija, šim no sakuma bija jūtama iepriekšējā saimnieka aura, bet nu jau pa desmit gadiem kaut kas ir pamainījies,” stāsta sportists.
Sezonas izskaņā Retro motokrosa pārstāvji tiksies apbalvošanas ceremonijā 8.novembrī, kas norisināsies Rīgas Amatniecības vidusskolā. Sportistus laipni sagaidīs sacīkšu organizators, uzrunu un godinošus vārdus teiks Latvijas Motosporta Federācijas pārstāvji. Vakarā, protams, sezonas noslēguma balle un gatavošanās nākamajai, 2015.gada Retro motokrosa sezonai.

Rakstu sagatavoja: Kristīne Ābelniece, LaMSF praktikante