Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2556, Did:0, useCase: 3

LČ Cross Country sezonas noslēgums Vidrižos

LČ Cross Country sezonas noslēgums Vidrižos
Alvis Lecis

Jau tradicionāli septembra pirmajā sestdienā, 5. septembrī Vidrižos, Lauču trasē tika aizvadīts Cross Country Baltijas čempionāta 7.posms un Latvijas čempionāta 6. posms.

Sacensības bija labi organizētas, sportisti apmierināti un gandarīti par aizvadītajām sacensībām. Visi bija priecīgi un pozitīvi noskaņoti, arī laikapstākļi lutināja kā sportistus, tā sacensību tiesnešus un skatītājus. Rīta agrumā bija nolijis pamatīgs lietus, bet vēlāk saule mijās ar rudenīgajiem mākoņiem, laiks braukšanai bija ideāls, jo nebija ne putekļu, ne pārāk lielu dubļu vannu, kā pāris gadus atpakaļ.

Uz sacensībām bija ieradušies sportisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Kopējais dalībnieku skaits - 97. Solo klases pārstāvēja 81 braucējs un Kvadru klases 16 sportisti.

Sarunā ar Enduro klases 3.vietas ieguvēju Alvi Leci (C.E.C. is racing), viņš pastāstīja, ka ar motosportu nodarbojas jau piekto gadu. „Pirmās sacensības man bija Salacgrīvā – divu dienu enduro 2011. gadā. Šī man ir trešā sezona kopš braucu regulāri gan Cross Country, gan Enduro Sprintus, reizēm „sanāk laiks” arī divu dienu enduro.

Šogad aizbraucu uz kontinentu, kur esmu vēlējies nokļūt – uz Āfriku, uz rallija reidu. Arī rezultāts bija labs – savā klasē uzvarēju. Par to saku paldies savam draugam Stefano Chiussi, kurš man palīdzēja, atbalstīja un mācīja, kā visu darīt. Vienmēr bijusi vēlme piedalīties tāda veida sacensībās. Tur es dabūju nelielu traumu, rokai bija nospiests nervs.” Šī iemesla dēļ Alvim nācās izlaist dažus sacensību posmus. Viņš stāsta, ka tagad ir nobraucis jau divas sacensības un jūtās labi. „Roka ir labākā formā kā pirms visām sacensībām.” Runājot par Cross Country sacensībām Vidrižos, sportists jūtās gandarīts par paveikto. „Pirmo reizi mūžā, Baltijas vēsturē esmu ieguvis trešo vietu Enduro klasē. Pirmo reizi uzkāpšu uz pjedestāla Latvijā un Baltijā.

Vidrižos Cross Country sacensībās braucu pirmo reizi. Ļoti patika trase. Sevišķi tas posms pa pļavu – augšup un lejup pa kalniņiem. Mežā? Jā, tur vairāk to dublīšu, bet tas pieder pie lietas. Viss kārtībā. Patika ļoti.”

Alvis atzīst, ka „mums vajag sportistus – jauniešus, kas brauc, vajag tikt tiem igauņiem līdzi. Igauņi brauc sešdienu sacensības, mums arī tur vajag braukt. Motokross varbūt ir populārāks, bet enduro ir tāds, ka tu vari vairāk „pabraukt dvēselei.””” Alvis saka paldies par labi organizētām sacensībām un „paldies atbalstītājiem, kas par mani tur īkšķus. Tiekamies trasē!”

Intervijā ar C klases līderi Gintu Bērziņu (JVE Mototeam), viņš pastāstīja, ka ar sacensībām ir apmierināts. „Laikapstākļi bija labi, lietus nelija, putekļu arī nebija. Trase kā jau trase. Mežā bija slidens, nebiju uzlicis tās labākās riepas, bet viss bija labi, neskatoties uz to, ka divas reizes sanāca nokrist: vienreiz braucienā, otrreiz pēc brauciena, tad, kad jau braucu lieko apli.” Gints neesot ievērojis un redzējis finiša karogu, aizbraucis „goda aplī.” Trase bijusi tik laba, ka gribējis nobraukt vēl vienu apli. „Nākošgad startēšu E1 klasē, tad būs jābrauc divas stundas, būs savādāk.
Šodien viss bija labi, sanāca kā plānots. Arī starts bija labs. Aizbraucu kā trešais, bet jau trešajā līkumā apdzinu priekšā braucošos. Pusapli nobraucu pa priekšu, tad mani apdzina veterāni – Miķelsons un Telle, bet es viņus stundas laikā noķēru un finišēju pirmais.”

Sarunā ar E2 klases 2. vietas ieguvēju Jāni Vinteru (JVE Mototeam), viņš pastāstīja, ka „kādu desmito sacensību pēc kārtas startā pirmais izvirzās Kļaviņš, man tā šķiet. Šodien arī viņš bija pirmajā līkumā priekšā, bet otrajā un trešajā es jau biju blakus, neļāvu ieņemt to pozīciju, lai man traucētu. Apdzinu, biju pirmais. Treniņos nedaudz piestrādāju pie tā, kā labāk „paņemt” startu, tagad izdevās.

Trase sākumā bija piemērota gan manam braukšanas stilam, gan mana motocikla regulējumam. Motociklam ir samērā cieta amortizācija. Dubļainā trasē tas ir ļoti pateicīgi, jo mazāk izslīd, arī saķere ir laba. Bet trase palika arvien sausāka, un ar katru apli, sākot no trešā, ceturtā redzēju, ka Uģis Klimons un Edgars Siliņš abi divi jau lēnītiņām sāk tuvoties. Apmēram četrdesmitajā minūtē Edgars jau bija man aiz muguras. Kā par nelaimi patraucēja viens no atpalicējiem, un es nogāzos, Edgars pabrauca garām. Un tad pēc kāda laika arī Uģis noķēra. Trase ’izdauzījās” un nespēju savākt savu motociklu.”

Runājot par trasi, Jānis atzīst, ka tā bijusi ļoti laba. „Pateicīga, forši braukt. Tagad ir laba atpūtas sajūta.” Vērtējot sezonu kopumā - „Pirmo Baltijas čempionātu man nācās izlaist - piedzima dēliņš, taču, šķiet, ka kopvērtējumā varētu būt trešais. Tā kā lieliska sezona, brīnišķīgi. Vai turēt līdzi tiem jaunajiem? - varbūt arī turēšu. Vajadzētu nedaudz vairāk fiziskos treniņus.” Jānis atzīst, ka Cross Country ir labs sporta veids sajūtām, var dabūt labu adrenalīnu. „Šogad plānojam aizbraukt uz mazo Nāciju kausu Vācijā pie Berlīnes. Iespējams, uztaisīsim veterānu komandu, un varēsim pacīnīties par godalgotajām vietām.”

Sarunā ar Jāņa brāli Eināru Vinteru (JVE Mototeam), kurš šodien brauca E3 klasē un ieguva 2.vietu, stāsta, ka sacensības bija foršas. „Bijām gatavojušies - patrenējāmies startus, segumu. Patika kā motocikls „uzvedas, kā turas” trasē. Cik bija spēka, tik braucu no visas sirds. Šķita ka viss sanāk, visu sacensību priecājos, ka galvenais konkurents labi tālu aizmugurē, bet beigās viņš mani apdzina”

Einārs stāsta, ka Vidrižos vienmēr ir bijis patīkami braukt. „Ir bijušas arī ekstrēmas sacensības. Vienmēr ir ko atcerēties. Pēc sacensībām esam peldējušies novadgrāvī, jo bijām tik dubļaini, ka nebija kur likties. Šodien laiks mūs pažēloja, putekļu nebija, arī dubļu daudz nebija. Patīkama „gonka”. Forši konkurenti.” Einārs šajā sezonā brauca E3 klasē, „varētu braukt senioru klasē, bet gribas, lai būtu tāda dzīvāka konkurence. Pagājušogad Latvijas čempionātā Lauris Ermanis arī mani uzveica, bet Baltijas čempionātā es viņu. Viņš ir cītīgi piestrādājis, un šogad es nevienu „gonku” neesmu uzvarējis. Tāpēc es šodien dusmojos. (smejas) Šodien bija kārtējā iespēja, katra „gonka” jau ir iespēja. Ir labi, ja ir konkurenti. Ja visu laiku pa priekšu, tad nebūtu interesanti.” Atlikušās sezonas uzdevumi? – „Aizbrauksim uz Baltijas sacensībām un plānojam uz Eiropu. Doma piedalīties veterānu komandā. Vajag, lai visiem veicas, lai Vācijā visi labi nobrauc.” Vēlam veiksmi!

Sacensību galvenais tiesnesis Jānis Baunis (Moto A-Z) atklāj, ka šī ir desmitā Cross Country sezona Vidrižos – jubilejas sezona. „Kā jau vienmēr klubs Moto A-Z īpaši gatavojas katram pasākumam ar lielu atbildības sajūtu, ar degsmi visu izdarīt teicamā līmenī. Katrā reizē mūsu komanda cenšas veikt kādus jauninājumus, kādas nelielas izmaiņas trasē, lai nebūtu tā, ka braucam gadiem pa vienu un to pašu „taciņu” bez izmaiņām, lai sportistiem ir interesantāk. Samierināties ar iesīkstējušu rutīnu mēs nedrīkstam, tas ir viens no galvenajiem pamatnoteikumiem šāda veida sacensībās. Trasei un sacensībām ir jābūt līmenī, jābūt pārdomātām visām niansēm: gan par trasi, gan par sportistu drošību, kas ir pirmkārt un pats galvenais. Un galvenais, - lai sportisti aizbrauktu no sacensībām vienmēr apmierināti. Arī par balvu fondu ir jāpadomā. Jāpadomā ir par visu kopējo infrastruktūru, lai sacensības vienmēr izdotos labā līmenī un ar labu vārdu.

Tā mēs esam darbu uzsākuši 2005. gadā, un tā mēs to turpinām līdz šodienai. Nevienam neko nevaram apsolīt, kā tas būs turpmāk. Ja veselība būs, tad noteikti būs arī enduro.

Vidrižu Cross Country trase ir mazliet savādāka, kā citur, jo mums ir tīri „enduriskais” pamats, „enduriska” trase - pļavas, pakalni, meža posms, bez speciāliem krosa elementiem. Protams, ka krosa elementi piederas pie Cross Country trasītēm, bet mums tas tradicionāli tā ir iegājies, ka nav. Klasiskā Enduro trasē mums ir krosa tests ar krosa elementiem, bet Cross Country trase ir izveidota tāda.

Sportistu apmeklētībā Vidrižos vienmēr ir bijusi ļoti laba. „Es domāju, ka mūsu organizatoriskais līmenis visu laiku ir bijis tāds, ka Vidrižos sportisti vienmēr „brauc ar patiku” un aizbrauc no Vidrižiem vairāk vai mazāk gandarīti, ar domu atgriezties. Tāds ir tiešs organizatoru uzdevums un doma, ka tā jābūt. Varbūt kāds no sportistiem arī pievienosies šim apgalvojumam? Mēs esam sportistiem un vienmēr gaidām sportistus Vidrižos!”

Divu stundu garajā braucienā, solo klasēs absolūtajā vērtējumā pirmo vietu iegūst E1 klases līderis Edgars Siliņš (Motosports RT). Otrais ātrākais E2 klases sportists Uģis Klimons (Moto A-Z) un trešais E2 klases sportists Jānis Vinters (JVE Mototeam).

Pusotru stundu garajā braucienā Kvadru klasēs absolūti ātrākais Kvadri open klases braucējs Jānis Arbidāns (Motosports RT). Otrs ātrākais Gatis Irbe. Un trešajā vietā Andris Ciršs (Moto A-Z).

Klubu komandu vērtējums: Ar 77 punktiem pirmo vietu izcīnīja komanda Motosports RT – Edgars Siliņš, Lauris Ermanis, Sandris Kļaviņš, Andris Kalniņs un Jānis Arbidāns. Ar 75 punktiem otrajā vietā komanda Moto A-Z, 1.komanda – Miks Rasmanis, Jurijs Žižkuns, Uģis Klimons, Jānis Rasmanis un Andris Ciršs. Un ar 64 punktiem trešo vietu ieguva komanda JVE Mototeam – Jānis Vinters, Einārs Vinters, Mārtiņš Vinters un Gints Bērziņš. Kopā bija pieteikušās septiņas klubu komandas.

Baltijas un Latvijas čempionāta posma rezultāti:

85 cm3 klase:

1. Miks Rasmanis
2. Genry Arras
3. Markuss Daniels Jauntirāns
E1 klase:

1. Edgars Siliņš
2. Domas Grundele
3. Jurijs Žižkuns
E2 klase:

1. Uģis Klimons
2. Jānis Vinters
3. Timmo Mots
E3 klase:

1. Lauris Ermanis
2. Einārs Vinters
3. Dovydas Venclovas
C klase:

1. Gints Bērziņš
2. Madars Stārostnieks
3. Jānis Lubāns
Enduro klase:

1. Mārtiņš Vinters
2. Sandris Kļaviņš
3. Alvis Lecis
Hobiju klase:

1. Juris Hmaruks
2. Ivo Ģermanis
3. Jānis Jansons
Senioru klase:

1. Jānis Rasmanis
2. Danielius Žoštautas
3. Juris Deičmanis
Veterānu klase:

1. Ivars Miķelsons
2. Ivars Telle
3. Pēteris Sliede
Kvadri ATV līdz 750 cm3:

1. Kalev Koivsaar
2. Armands Laptiks
3. Uldis Putniņš
ATV virs 750 cm3:

1. Tanel Veerpalu
2. Andis Baltiņš
3. Gunārs Bucenieks
Kvadri open:

1. Jānis Arbidāns
2. Gatis Irbe
3. Andris Ciršs
Informāciju sagatavoja: Luīze Mīkstā

Foto: Alvja Leča facebook.com lapa