Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Rosbergs savās mājās Vācijā mēģinās atkarot F1 līdera godu

Juris Grīns
Juris Grīns

Rosbergs savās mājās Vācijā mēģinās atkarot F1 līdera godu
F1 titula kandidāti Rosbergs un Hamiltons
Foto: POOL/Scanpix

Šodien, 31. jūlijā F1 pasaules čempionāta sacensības norisināsies "Mercedes" komandas mājvietā Vācijā. Startējot no pirmās pozīcijas, Niko Rosbergs centīsies atgūt zaudēto līdera godu sezonas kopvērtējumā, ko iepriekšējā posmā Ungārijā viņam atņēma Lūiss Hamiltons. Sacīkšu starts gaidāms plkst. 15:00 pēc Latvijas laika.

Viens no leģendārākajiem posmiem

Vācijas "Grand Prix" ir vienas no tām leģendārajām sacīkstēm, kuru pirmsākumi meklējami vēl krietni pirms F1 pasaules čempionāta izveidošanas. Pirmo reizi šīs sacensības norisinājās jau 1926. gadā un kopš tā laika aizvadītas trīs dažādās trasēs - Hokenheimā, Nirburgringā un vairs nefunkcionējošajā AVUS trekā Berlīnē.

Uzvarām bagātākais pilots Vācijas "Grand Prix" izcīņas vēsturē ir Rūdolfs Karačiola, kurš ir viena no lielākajām pirmskara autosporta zvaigznēm Eiropā. Pēdējo no uzvarām Karačiola guva Otrā Pasaules kara priekšvakarā - 1939. gadā. Četras uzvaras šajās sacensībās, jau F1 ēras laikā, izcīnījis Mihaels Šūmahers, bet no šobrīd aktīvajiem braucējiem trīs uzvaras guvis Fernando Alonso (visas tepat Hokenheimā), bet divas - Lūiss Hamiltons (vienu no tām Nirburgringā). Izteikti labākā komanda ir "Ferrari", kas Vācijā uzvarējusi 22 reizes. Pirms gada tikmēr ātrākais bija Niko Rosbergs, kurš arī šodien startēs no "pole position".

Foto: myautoworld.com

Agrāk trase bija 8 km gara

Hokenheimringā, kur Vācijas F1 posms notiek šosezon, pirmo reizi pasaules čempionāts viesojās 1970. gadā. Trase tika iekļauta kalendārā pēc tam, kad sportisti nolēma boikotēt novecojušo un bīstamo Nirburgringu, kamēr tā netiks uzlabota. Vēlāk Nirburgringā rīkoja Eiropas "Grand Prix" posmu, kamēr Hokenheima nemainīgi bija Vācijas "Grand Prix" norises vieta no 1977. līdz 2006. gadam, ar vienīgo izņēmumu 1985. gada sezonā. Pēdējos gados Hokenheima Vācijas posmu uzņem ik pēc diviem gadiem. Trase atrodas Bādenes-Virtembergas federālajā zemē valsts dienvidrietumos. To uzcēla jau 1932. gadā un nedaudz vēlāk trase kļuva par "Mercedes-Benz" un "Auto Union" rūpnīcu komandu testu poligonu. Sākotnēji trase bija gandrīz 8 km gara un tajā bija divas ļoti garas taisnes. Vēl 2001. gadā F1 sacensības notika nepilnus 7 km garajā Hokenheimringas konfigurācijā, taču tad trase tika ievērojami saīsināta un modernizēta.

Pēdējie 10 uzvarētāji Hokenheimā:

GadsUzvarētājsKomanda
2014Niko RosbergsMercedes
2012Fernando AlonsoFerrari
2010Fernando AlonsoFerrari
2008Lūiss HamiltonsMcLaren-Mercedes
2006Mihaels ŠūmahersFerrari
2005Fernando AlonsoRenault
2004Mihaels ŠūmahersFerrari
2003Huans Pablo MontoijaWilliams-BMW
2002Mihaels ŠūmahersFerrari
2001Ralfs ŠūmahersWilliams-BMW

Foto: AFP/Scanpix

Rosbergam jāatkaro 6 punktu deficīts

Vēl pirms iepriekšējām F1 sacīkstēm, kas notika Ungārijā, Niko Rosbergs atradās sezonas vadībā, taču Lūiss Hamiltons, gūstot uzvaru Hungaroringā, nonāca pasaules čempionāta galvgalī. Šobrīd brita pārsvars ir tikai 6 punkti, tāpēc, ja Rosbergam savās mājās šodien izdosies uzvarēt, viņš atgūs pirmo pozīciju. Lai gan citi piloti šobrīd reāli par titulu necīnās, abu "Mercedes" pārstāvju starpā sacenšanās ir vairāk nekā saspringta.

Tāpat aizraujoša cīņa sākusies par trešo vietu, kur sacenšas "Red Bull" un "Ferrari" piloti. Pašlaik trešais ir Daniels Rikjardo, kuram seko Kimi Raikonens, Sebastians Fetels un Makss Verstapens - šī četrotne iekļaujas 15 punktu robežās. Konstruktoru kausā pārliecinoši priekšā ir "Mercedes", kamēr otrajā vietā esošā "Ferrari" komanda vairs tikai par 1 punktu apsteidz "Red Bull".

F1 kopvērtējums pēirms 12. posma:

VietaPilotsPunktiVietaKomandaPunkti
1.Lewis Hamilton1921.Mercedes378
2.Nico Rosberg1862.Ferrari224
3.Daniel Ricciardo1153.Red Bull/TAG Heuer223
4.Kimi Raikkonen1144.Williams/Mercedes94
5.Sebastian Vettel1105.Force India/Mercedes74
6.Max Verstappen1006.Toro Rosso/Ferrari45
7.Valtteri Bottas567.McLaren/Honda38
8.Sergio Perez478.Haas/Ferrari28
9.Felipe Massa389.Renault6
10.Carlos Sainz3010.Manor/Mercedes1
11.Romain Grosjean2811.Sauber/Ferrari0
12.Nico Hulkenberg27
13.Fernando Alonso24
14.Daniil Kvyat23
15.Jenson Button13
16.Kevin Magnussen6
17.Pascal Wehrlein1
18.Stoffel Vandoorne1
19.Esteban Gutierrez0
20.Jolyon Palmer0
21.Marcus Ericsson0
22.Felipe Nasr0
23.Rio Haryanto0

Foto: AFP/Scanpix

Kvalifikācijā "Red Bull" ātrāka par "Ferrari"

Kamēr pirmo starta rindu kvalifikācijā pārliecinoši ieguva "Mercedes" piloti, ļoti cerīgi izskatījās "Red Bull" komanda, kam izdevās pārspēt "Ferrari" un iegūt tiesības uz otro starta rindu. Ja tikpat pārliecinošs sniegums būs arī sacīkstēs, "Ferrari" jau Vācijā var zaudēt otro vietu Konstruktoru kausā.

Kopš kvalifikācijas arī notikušas nelielas izmaiņas starta pozīciju izkārtojumā, jo trīs starta vietu sodu saņēmis Karloss Sainss (par Felipes Masas bloķēšanu), bet ar vienu starta pozīciju sodīts Niko Hilkenbergs (par neatbilstošu riepu izmantošanu).

Vācijas "Grandn Prix" starta kārtība:

VietaPilotsValstsKomanda
1.Nico RosbergGERMercedes-Mercedes
2.Lewis HamiltonGBRMercedes-Mercedes
3.Daniel RicciardoAUSRed Bull-TAG Heuer
4.Max VerstappenNEDRed Bull-TAG Heuer
5.Kimi RaikkonenFINFerrari-Ferrari
6.Sebastian VettelGERFerrari-Ferrari
7.Valtteri BottasFINWilliams-Mercedes
8.Nico HulkenbergGERForce India-Mercedes
9.Sergio PerezMEXForce India-Mercedes
10.Felipe MassaBRAWilliams-Mercedes
11.Esteban GutierrezMEXHaas-Ferrari
12Jenson ButtonGBRMcLaren-Honda
13.Fernando AlonsoESPMcLaren-Honda
14.Romain GrosjeanFRAHaas-Ferrari
15.Jolyon PalmerGBRRenault-Renault
16.Carlos SainzESPToro Rosso-Ferrari
17.Kevin MagnussenDENRenault-Renault
18.Pascal WehrleinGERManor-Mercedes
19.Daniil KvyatRUSToro Rosso-Ferrari
20.Rio HaryantoINAManor-Mercedes
21.Felipe NasrBRASauber-Ferrari
22.Marcus EricssonSWESauber-Ferrari

Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

"Ferrari" zaudē tehnisko direktoru

Kopš pagājušā F1 posma pagājusi tikai viena nedēļa. Šajā laikā svarīgākais notikums pasaules čempionāta aizkulisēs noteikti bija Džeimsa Elisona aiziešana no "Ferrari" tehniskā direktora amata. Aerodinamikas speciālists, kura pakļautībā tapuši šīs komandas pēdējo sezonu F1 modeļi, nolēmis pārcelties atpakaļ uz dzīvi Lielbritānijā, un par viņa iespējamo nākamo darba vietu tiek minēta "McLaren" komanda.

Tikmēr "Manor" komandā par saviem startiem vairs nespēj samaksāt indonēzietis Rio Harjanto un arvien skaļāk baumo par to, ka sacīkstes Vācijā viņam varētu būt pēdējās. Sākotnējā informācija liecināja, ka Harjanto vietā jau nākošajā posmā Beļģijā varētu stāties "McLaren" aizbildniecībā esošais Stofels Vandūrns, bet šajā nedēļas nogalē izskanējis arī "Mercedes" testpilota Estebana Okona vārds.

Tikmēr "Toro Rosso" komandas īpašnieki esot izlēmuši nepagarināt līgumsaistības ar Daņilu Kvjatu un jau nākamgad šis sportists varētu nebūt "Red Bull" sistēmā. Šobrīd krievu pilots izjūt īpašu emocionālu spriedzi, kas atsaucas arī uz viņa rezultātiem.

Starts plkst. 15:00

Vācijas "Grand Prix" izcīņas starts gaidāms jau plkst. 15:00 pēc Latvijas laika. Tiešraidē ar komentāriem latviešu valodā, kā vienmēr, sacensības būs vērojamas TV kanālā "Viasat Sport Baltic". Visticamāk tās paies bez nokrišņiem, jo pamatā tiek solīts saulains laiks un gaisa temperatūra F1 posma norises vietā šodien būs mēreni augsta - ap +25 grādiem.

Foto: eurotravelsports.se

     [+] [-]

, 2016-07-31 09:52, pirms 8 gadiem
Pirms uz kaut ko mēģina pretendēt, lai puikiņš iemācās startēt.

     [+] [-]

, 2016-07-31 11:19, pirms 8 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Pirms uz kaut ko mēģina pretendēt, lai puikiņš iemācās startēt.
šosezon, Hamiltonam gājis sliktāk ar startu. Pagājušo posmu viņš izcēla, bet, biežāk Rosbergs paņem. Tagad atkal no Pole, varbūt Red Bull var ieviest starta izmaiņas, bet šaubos, vai Hamiltons izcels.

  +1 [+] [-]

, 2016-07-31 15:07, pirms 8 gadiem
Hehe, score!