Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Astoņas lietas, ko uzzinājām pirmajā F1 posmā

Juris Grīns
Juris Grīns

Viedoklis: Astoņas lietas, ko uzzinājām pirmajā F1 posmā
"Lotus" komandas mašīnas Melburnā

Kad pirmais posms jau aizvadīts, varam izteikt pirmos minējumus par to, kas mūs sagaida jaunajā Formula 1 sezonā. Lūk, astoņas lietas, ko ieraudzījām Austrālijas "Grand Prix".

Sezona nav prognozējama

Kurš varēja paredzēt, ka sacensību iznākums būs tieši šāds? Līdz šim bijām pieraduši pie Sebastjana Fetela un "Red Bull" dominēšanas, taču šoreiz šī komanda uz uzvaru īsti nepretendēja, lai arī Daniels Rikjardo pirms diskvalifikācijas bija finišējis augstajā otrajā vietā. Arī testu rezultāti parādīja tikai aptuveno ainu un, kā izrādījās, tad pat "Mercedes" komandai, kam šogad tiek paredzēts tituls, vienu no mašīnām nācās noņemt no trases tehnisku problēmu dēļ.

Tehniskās problēmas pastāv

Seši piloti Austrālijā izstājās tehnisku problēmu dēļ, arī Kamui Kobajaši, kurš pirmajā līkumā avarēja aizmugurējo bremžu defekta dēļ. Tas gan ne tuvu nav kompānijas "Magneti Marelli" vadītāja prognozei, ka izstāties Melburnā varētu pat visi piloti, tomēr ir skaidrs, ka tehniskas problēmas šogad ir un vismaz kādu laiku vēl būs. Turklāt lielas nepatikšanas komandām ir ar motora dzesēšanas nodrošināšanu, kas varētu radīt daudz problēmu nākamajā posmā Malaizijā. Tur tiek solīts ļoti liels karstums. Tomēr tik nozīmīgas tehnisko noteikumu pārmaiņas nevar neradīt šādas situācijas.

Atšķiras viedokļi par jauno motoru skaņu

2014. gada F1 modeļi bez šaumām ir klusāki par saviem priekšgājējiem, jo no šī gada atmosfēriskos V8 dzinējus nomainījuši V6 turbo motori. Daudzi fani tos ienīst, sakot, ka tie ir pārāk klusi, kamēr citi ir pilnībā apmierināti, sakot, ka tas atgādina astoņdesmito gadu F1 sacīkstes, turklāt tagad reizēm ir saklausāma arī riepu kaukšana. Starp tiem, kas nav apmierināti ar skaņu, ir Austrālijas "Grand Prix" organizatori, kā arī pats F1 boss Bernijs Eklstouns, kura spēkos tomēr nav ietekmēt pilnīgi visu. Tiesa, viņš brīdina, ka skaņas dēļ no Formulas 1 varētu pazust ne vien daudzi līdzjutēji, bet pat sponsori un sacīkšu organizētāji. Pārmaiņas patīk ne visiem.

"Mercedes" komanda ir ļoti ātra

Breklijā bāzētā vienība bija ātrākā otrajā un trešajā treniņā, ieguva "pole position" un uzvarēja sacīkstē. Tas daudz ko izsaka. Ja vien "Mercedes" nenomocīs būtiskas tehniskas problēmas, šai vienībai ir visas iespējas arvien vairāk attālināties no konkurentiem un šogad izcīnīt F1 titulus. Niko Rosberga ātrumu sacīkstē Melburnā daudzi pielīdzina Sebastjana Fetela dominēšanai 2013. gadā.

"Williams" ir atgriezušies

Pēdējā desmitgadē "Williams" ir piedzīvojuši grūtus laikus un pēdējās sezonās šī leģendārā komanda, kas ir viena no vecākajām Formulā 1, šķita pavisam nespējīga cīnīties par augstām vietām. Lai gan Felipe Masa tika izsists no trases jau startā, Valterī Botasa ātrums pierādīja, ka jaunais modelis FW36, kurš apgādāts ar "Mercedes" dzinēju, spēj konkurēt. Jaunais soms varēja cerētu uz pjedestālu, ja nebūtu kļūdījies un pārsitis riepu, taču pat ar visu to viņš tika pie piektās vietas. Daudzi "Williams" novērtē kā šobrīd otro spēcīgāko komandu un tāda tā nav bijusi jau ļoti sen.

"Lotus" ir nopietnas "bērnu slimības"

Abiem "Lotus" braucējiem visu nedēļas nogali bija tehniskas problēmas un abi izstājās ar defektiem enerģijas atjaunošanas sistēmu darbībā. Tiesa, kāds tur brīnums, jo pirmssezonas testos komanda veica vismazāk kilometrus. "Lotus" vēl priekšā darba pilnas rokas.

Der pievērst uzmanību Magnusenam

"McLaren" jaunais modelis nenoliedzami ir padevies daudzas reizes labāks nekā tā priekšgājējs, taču debitants Kevins Magnusens pārsteidza vēl vairāk, izcīnot trešo vietu jau savā pirmajā F1 sacīkstē. Pēc Daniela Rikjardo diskvalifikācijas dānis tika pat pie otrās vietas un tie ir rezultāti, ar kādiem debijas reizē var lepoties retais. Pēdējais no tamlīdzīgu pārsteigumu autoriem bija Luiss Hamiltons un šī sportista vārds tagad vairs komentārus neprasa.

Galējie rezultāti var kļūt zināmi ilgi pēc finiša

Rikjardo diskvalifikācija, kas, iespējams, bija degvielas sensora kļūmes rezultāts, vēl nenozīmē, ka Austrālijas "Grand Prix" rezultāti ir oficiāli. Var paiet vairākas nedēļas pirms tiks izskatīta "Red Bull" iesniegtā apelācija, notiks noklausīšanās un pieņemts galējais lēmums. Pagaidām Melburnas posma ātrākie braucēji ir Niko Rosbergs, Kevins Magnusens un Džensons Batons, taču Rikjardo cer atgūt savu skatītāju priekšā gūto otro vietu.

2014. gada Austrālijas "Grand Prix" rezultāti

VietaPilotsKomandaApļiRezultāts
1.Nico RosbergMercedes571:32:58.710
2.Kevin MagnussenMcLaren/Mercedes57+26.777
3.Jenson ButtonMcLaren/Mercedes57+30.027
4.Fernando AlonsoFerrari57+35.284
5.Valtteri BottasWilliams/Mercedes57+47.639
6.Nico HülkenbergForce India/Mercedes57+50.718
7.Kimi RäikkönenFerrari57+57.675
8.Jean-Éric VergneToro Rosso/Renault57+1:00.441
9.Daniil KvyatToro Rosso/Renault57+1:03.585
10.Sergio PérezForce India/Mercedes57+1:25.916
11.Adrian SutilSauber/Ferrari56+1 aplis
12.Esteban GutiérrezSauber/Ferrari56+1 aplis
13.Max ChiltonMarussia/Ferrari55+2 apļi
...............
NFJules BianchiMarussia/Ferrari49Netika klasificēts
NFRomain GrosjeanLotus/Renault43Jaudas devējs
NFPastor MaldonadoLotus/Renault29Jaudas devējs
NFMarcus EricssonCaterham/Renault27Eļļas spiediens
NFSebastian VettelRed Bull/Renault3Motors
NFLewis HamiltonMercedes2Motors
NFFelipe MassaWilliams/Mercedes0Avārija
NFKamui KobayashiCaterham/Renault0Bremzes
...............
DQDaniel RicciardoRed Bull/Renault57Diskvalificēts

F1 kopvērtējums pēc 1. posma

VietaPilotsPunktiVietaKonstruktorsPunkti
1.Nico Rosberg251.McLaren/Mercedes33
2.Kevin Magnussen182.Mercedes25
3.Jenson Button153.Ferrari18
4.Fernando Alonso124.Williams/Mercedes10
5.Valtteri Bottas105.Force India/Mercedes9
6.Nico Hülkenberg86.Toro Rosso/Renault6
7.Kimi Räikkönen67.Sauber/Ferrari0
8.Jean-Éric Vergne48.Marussia/Ferrari0
9.Daniil Kvyat2
10.Sergio Pérez1
11.Adrian Sutil0
12.Esteban Gutiérrez0
13.Max Chilton0

Izmantotie resursi:
Formula 1 News, Results, Photos and More : F1plus

  +2 [+] [-]

, 2014-03-20 12:35, pirms 11 gadiem
Nu ziniet, ja es skatos pa tv un formulas ir knapi dzirdamas kometetaajiem fonaa, tad man nav skaidrs ko es skatos, Formula E vai Formula 1!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-03-20 13:13, pirms 11 gadiem
Man personīgi jaunā turbo skaņa patīk labāk kā iepriekšējie spiedzēji. Tikai gribētos nedaudz skaļāku.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 13:17, pirms 11 gadiem
Nu Magnusenu salīdzināt ar Hamiltonu ir pāragri, atgādināšu, ka Hamiltons savā debijas sezonā uz pjedestāla kāpa pirmajos 9 (!!!) posmos pēc kārtas, tikai sezonas vidū pirmo reizi paliekot aiz podesta. Ja Magnusens pirmajos 9 posmos uz podesta uzkāps kaut 4-5 reizes, tad tas jau būs vareni.
Taču viennozīmīgi esmu gan par Magnusenu, gan jo īpaši par Rikiardo, prieks par visiem jaunajiem, kas spēj izgriezt pogas saviem pieredzējušajiem komandas biedriem.

     [+] [-]

, 2014-03-20 13:31, pirms 11 gadiem
Par Hamiltonu un Rikiardo!

     [+] [-]

, 2014-03-20 13:42, pirms 11 gadiem
playthegame rakstīja: Nu Magnusenu salīdzināt ar Hamiltonu ir pāragri, atgādināšu, ka Hamiltons savā debijas sezonā uz pjedestāla kāpa pirmajos 9 (!!!) posmos pēc kārtas, tikai sezonas vidū pirmo reizi paliekot aiz podesta. Ja Magnusens pirmajos 9 posmos uz podesta uzkāps kaut 4-5 reizes, tad tas jau būs vareni.
Taču viennozīmīgi esmu gan par Magnusenu, gan jo īpaši par Rikiardo, prieks par visiem jaunajiem, kas spēj izgriezt pogas saviem pieredzējušajiem komandas biedriem.
Neaizmirsti, ka Hamiltona debijas sezonā Makiem bija labākā mašīna un kausu viņi neieguva tikai dēļ labi zināmajām nesaskaņām. Šogad tomēr makiem ir pagaidām varbūt spēka ziņā 3 autiņš. par Rijardo nepārsteigtos. Nezinām, kur viņš būtu bijis bez tā degvielas padeves pārkāpuma.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 13:52, pirms 11 gadiem
eddy707 rakstīja: Man personīgi jaunā turbo skaņa patīk labāk kā iepriekšējie spiedzēji. Tikai gribētos nedaudz skaļāku.
Pagriez teļļuku skaļāk

     [+] [-]

, 2014-03-20 15:03, pirms 11 gadiem
Un 1 lieta kura jau bij zināma: McLaren mārketings ir pārliecinoši labākais F1, tādu ažiotāžu par pilotu neviena cita komanda sacelt nevar.

     [+] [-]

, 2014-03-20 15:04, pirms 11 gadiem
Skaņa ir un paliek katra gaumes lieta, bet nu viena lieta gan ir skaidra, reiz bija 12V motori, tad bija 10V, tad 8V, tagad 6V, kas būs tālāk 4V, 2V?

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 16:01, pirms 11 gadiem
xZ rakstīja: Neaizmirsti, ka Hamiltona debijas sezonā Makiem bija labākā mašīna un kausu viņi neieguva tikai dēļ labi zināmajām nesaskaņām. Šogad tomēr makiem ir pagaidām varbūt spēka ziņā 3 autiņš. par Rijardo nepārsteigtos. Nezinām, kur viņš būtu bijis bez tā degvielas padeves pārkāpuma.
Neteiktu, ka 2007. gada sākumā Mclaren būtu bijuši ar ko diži pārāki par Ferrari. Abas komandas ņēma uzvaras. Cita lieta, ka tuvākie sekotāji bija krietni aiz muguras.
Otra lieta, ka piemēram daudz pieredzējušākie un meistarīgākie Alonso, Raikonens un Masa šādu 9 pjedestālu sēriju neprata novadīt un Hamiltons sezonas vidū bija diezgan stabils kopvērtējuma līderis.
Visas tās runas par to, ka viņam bija ātrākā mašīna, komandas atbalsts u.t.t. ir pupu mizas, vispirms debitantam šī mašīna ir jādabū līdz finišam, un šis debitants to prata labāk kā tādas zvaigznes kā Alonso, Kimi un Masa.
Ja Magnusens sezonas vidū spēs lepoties ar tik pat apbrīnas vērtu stabilitāti turoties kaut vai priekšā Batonam kopvērtējumā, tad arī runāsim.
Un kā jau teicu, ļoti ceru, ka dānim tas izdosies, gribas F1 pilotu elitē beidzot redzēt jaunas asinis.

  -4 [+] [-]

, 2014-03-20 16:11, pirms 11 gadiem
playthegame rakstīja: Neteiktu, ka 2007. gada sākumā Mclaren būtu bijuši ar ko diži pārāki par Ferrari. Abas komandas ņēma uzvaras. Cita lieta, ka tuvākie sekotāji bija krietni aiz muguras.
Otra lieta, ka piemēram daudz pieredzējušākie un meistarīgākie Alonso, Raikonens un Masa šādu 9 pjedestālu sēriju neprata novadīt un Hamiltons sezonas vidū bija diezgan stabils kopvērtējuma līderis.
Visas tās runas par to, ka viņam bija ātrākā mašīna, komandas atbalsts u.t.t. ir pupu mizas, vispirms debitantam šī mašīna ir jādabū līdz finišam, un šis debitants to prata labāk kā tādas zvaigznes kā Alonso, Kimi un Masa.
Ja Magnusens sezonas vidū spēs lepoties ar tik pat apbrīnas vērtu stabilitāti turoties kaut vai priekšā Batonam kopvērtējumā, tad arī runāsim.
Un kā jau teicu, ļoti ceru, ka dānim tas izdosies, gribas F1 pilotu elitē beidzot redzēt jaunas asinis.
Batonu apsteigt jau nav nekāda lielā māksla. Otru tik "mīzīgu" pilotu neatradīsi. Baidās no jebkādas cīņas. Pats švakākais čempions kāds bijis. Arī veids, kā izcīnija titulu tāds apšaubāms.

  +3 [+] [-]

, 2014-03-20 16:40, pirms 11 gadiem
JMancuso rakstīja: Batonu apsteigt jau nav nekāda lielā māksla. Otru tik "mīzīgu" pilotu neatradīsi. Baidās no jebkādas cīņas. Pats švakākais čempions kāds bijis. Arī veids, kā izcīnija titulu tāds apšaubāms.
Agresīvs braukšanas stils viņam varbūt nav, bet šajos apstākļos, kad jātaupa gan degviela gan riepas, viņš ir ļoti spēcīgs. Lai nu ko, bet saudzīgi izturēties pret tehniku viņš prot.

  +3 [+] [-]

, 2014-03-20 17:50, pirms 11 gadiem
Arī smadzenes un spēja momentāni pieņemt pareizos lēmumus nestandarta situācijās Batonam ir vairāk kā vidusmēram.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 18:51, pirms 11 gadiem
JMancuso rakstīja: Batonu apsteigt jau nav nekāda lielā māksla. Otru tik "mīzīgu" pilotu neatradīsi. Baidās no jebkādas cīņas. Pats švakākais čempions kāds bijis. Arī veids, kā izcīnija titulu tāds apšaubāms.
Saknē nepiekrītu.

     [+] [-]

, 2014-03-20 22:16, pirms 11 gadiem
Sindra rakstīja: Arī smadzenes un spēja momentāni pieņemt pareizos lēmumus nestandarta situācijās Batonam ir vairāk kā vidusmēram.
Vo, tieši tā! Nav Poga nekāds super talants, bet savas izdevības ir izmantojis un ir gudrs f1 draiveris!

     [+] [-]

, 2014-03-21 09:15, pirms 11 gadiem
Nu tas, ka būs daudz tehniskās problēmas jau nu točna nebija redzams Austrālijā. Tas, ka Lotus nav gatavi sezonai ir skaidrs un to nemaz nevar skaitīt pie tiem, kas izstājās. Reāli ņemot izstājās tikai divi nopietni braucēji/formulas- Hamis un Fetels. No caterham neviens nekad neko negaida un viņiem vienmēr ir bijušas visādas problēmas, tā kā tas nav nekas jauns.