Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Volfs: "Tas, kā "Ferrari" izskaidro ātruma kritumu, ir muļķības"

Juris Grīns
Juris Grīns

Volfs: "Tas, kā "Ferrari" izskaidro ātruma kritumu, ir muļķības"
Foto: Motorsport.com

"Ferrari" vadītājs Matija Binoto, skaidrojot viņa pārraudzītās komandas ātruma kritumu šajā sezonā, pavēstījis, ka galvenais iemesls tam bijušas FIA ieviestās noteikumu direktīvas, savukārt "Mercedes" boss Toto Volfs šīs runas nosaucis par muļķībām.

Pagājušajā gadā "Ferrari" bija izdevies ievērojami progresēt F1 dzinēja attīstīšanā, tomēr konkurenti uzskatīja, ka tas, iespējams, paveikts apejot tehniskos noteikumus. Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) veica izmeklēšanu un arī ieviesa noteikumos punktus, kas ierobežotu inženieriem izmantot dažādus veidus, kā tos apiet.

Pieejamie dati liecina, ka "Ferrari" šogad visvairāk regresējusi maksimālā ātruma ziņā, jo tieši taisnēs tiek zaudēts visvairāk laika. Tiek baumots, ka, salīdzinājumā ar "Mercedes" motoriem, šobrīd "Ferrari" ir pat par 50 zirgspēkiem mazjaudīgāki.

"Noteikumi ir ļoti sarežģīti un kompleksi," situāciju skaidro Binoto. "Domāju, ka joprojām ir punkti, kurus vajadzētu izskaidrot sīkāk. Tas ir nebeidzams process, kas bijis gan pagātnē, gan būs arī nākotnē. Kopš pagājušā gada ieviestas daudzas FIA tehniskās direktīvas, izskaidrojot sīkāk vairākas noteikumu jomas. Mums tam bija jāadaptējas. Nedomāju gan, ka tas tā bija tikai mums, jo, manuprāt, vairumam dzinēju ražotāju bija jāpielāgojas. Tieši nepieciešamība pielāgoties likusi zaudēt mums to veiktspēju, kas bija iepriekš."

Tāpat Binoto atzīst, ka FIA noteiktais laiks, kad F1 rūpnīca nedrīkstēja darboties, liedza "Ferrari" pilnvērtīgi attīstīt 2020. gada motoru.

"Dzinējs un viss jaudas agregāts jau kopš 2012. gada, kad sākām tā attīstīšanu, vienmēr atradies nemitīgā procesā," skaidro Binoto. "Arī šai sezonai bija plānoti uzlabojumi, ko nevaram šogad ieviest, jo mums bija ilgs periods, kad rūpnīcas bija slēgtas, taču tas tā nebija visiem dzinēju ražotājiem. Līdz nākamās sezonas sākumam centīsimies savu motoru attīstīt, cik vien tas iespējams."

"Mercedes" komandas vadītājs Volfs nepiekrīt šim viedoklim: "Stāsts par tehniskajām direktīvām ir kārtējās muļķības. Uz dzinējiem attiecas konkrēti noteikumi. Jau Ostinā bija zināms, ko drīkst darīt, ko nedrīkst, kas bija svarīga nianse, taču nekas pārsteidzošs, jo, ja ievēro noteikumus, tas tāpat bija skaidrs jau pirms tam. Ironiski ir tas, ka daži konkurenti mūs pagājušajā gadā spieda sasniegt vēl nebijušus līmeņus. Tas gandrīz lika izdegt, attīstot motoru un plānojot inovācijas, lai trasē mēs spētu būt konkurētspējīgi. Tomēr tas reizē arī ir iemesls, kāpēc no 2019. uz 2020. gadu esam veikuši tik būtisku lēcienu."

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...