Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

95 gadu vecumā miris leģendārās "Brabham" F1 komandas dibinātājs

Juris Grīns
Juris Grīns

95 gadu vecumā miris leģendārās "Brabham" F1 komandas dibinātājs
Rons Tauranaks un Džeks Brebems. Foto: Motorsport.com

95 gadu vecumā mūžībā devies leģendārais "Formula 1" mašīnu dizaineris un inženieris Rons Tauranaks.

Tauranaks vislabāk zināms kā "Brabham" komandas viens no dibinātājiem pagājušā gadsimta sešdesmito gadu sākumā. Drīz pēc tam komanda uzvarēja F1 pasaules čempionātā, 1966. gadā to paveicot Džekam Brebemam, bet 1967. gadā - Denijam Hulmem. Tāpat abas reizes tā triumfēja Konstruktoru kausā.

Tauranaks konstruēja arī "Ralt" sacīkšu mašīnas, kas septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados guva panākumus "Formula 2", "Formula 3" un "Formula Atlantic" sacensībās.

Tauranaka ģimenes paziņojumā teikts: "Rons nomira miegā agrā piektdienas rītā savās mājās Austrālijā. Viņš bija aktīvs, veselīgs un neatkarīgs no citiem līdz pat sava mūža galam. Viņam vienmēr bija sajūta, ka pastāvīgi jāsasniedz kaut kas jauns un vienmēr dzīvoja ar nākamo mērķi prātā. Viņš nekad negulēja uz saviem lauriem, un viņa asais inženiera prāts vienmēr bija ar kaut ko aizņemts. Kad viņam vēl nesen tika jautāts, kura bijusi labākā viņa radītā sacīkšu mašīna, Rons vienkārši atbildēja - "nākamā"."

Rons Tauranaks piedzima 1925. gadā Anglijā, bet jau dažus gadus vēlāk viņa ģimene pārcēlās uz Austrāliju. 14 gadu vecumā viņš pameta skolu, lai pievienotos Karaliskajiem Austrālijas gaisa spēkiem un kļūtu par iznīcinātājpilotu. Kopā ar savu brāli piecdesmito gadu sākumā viņš sāka konstruēt spēkratus kalnā braukšanas sacīkstēm, nosaucot tos par RALT, kas bija iniciāļi no abu vārdiem un uzvārda.

Tieši kalnā braukšanas sacensībās Tauranaks iepazinās ar Džeku Brebemu, kurš drīz pārcēlās uz Eiropu. Arī viņš atgriezās Anglijā un kopā ar Brebemu uzsāka īstenot dažādus projektus autosportā, galu galā izveidojot arī veiksmīgu F1 komandu. Kad Brebems 1970. gadā beidza karjeru, komandu pārņēma tieši Tauranaks, 1972. gadā pārdodot to Bernijam Eklstounam.

Vēlāk Tauranaks strādāja "Trojan" komandā, pieņemot darbā tobrīd vēl jauno Patriku Hedu. Tajā laikā arī viņš formāli dibināja "Ralt" zīmolu, radot daudzas labas mašīnas mazāku klašu seriāliem, un ar tām savu ceļu uz F1 būvēja ne viens vien talantīgs braucējs. 1988. gadā Tauranaks "Ralt" pārdeva "March" rūpnīcai, vēlāk strādājot vairākos F1 projektos, piemēram, "Honda" un "Arrows". Pēc tam viņš atgriezās uz dzīvi Austrālijā.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...