Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Nikita Lijcs F2 pasaules čempionāta 1.posmā no pēdējās starta vietas aizcīnās līdz 10.vietai

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Nikita Lijcs F2 pasaules čempionāta 1.posmā no pēdējās starta vietas aizcīnās līdz 10.vietai
Nikita Lijcs

Polijā, Augustovā, aizvadīts Formula 2 pasaules čempionāta 1.posms ātrumlaivām. Uz starta izgāja 22 ātri braucēji no dažādām pasaules valstīm, starp kuriem bija arī divi braucēji no Formula 1 čempionāta. Starp dalībniekiem bija arī latviešu sportists Nikita Lijcs, kurš, startējot no pēdējās 21.pozīcijas, izcīnīja augsto desmito vietu. Cits latviešu sportists Uvis Slakteris izcīnīja 12.vietu.

Sacensības Nikitam Lijcam iesākās galīgi neveiksmīgi, jo treniņos jau trešajā aplī izbeidzās viņa formulas motors. Visi centieni defektu novērst bija neveiksmīgi, un arī cits motors nebija gājējs, tāpēc ekipāža jau lēnām taisījās doties mājās, kad lietuviešu braucējs nolēma aizdot Nikitam savu rezerves motoru. Pēc neilgas apspriedes Lijca komanda nolēma pieņemt šo dāvanu, kas beigās vainagojās ar desmito vietu, lai arī sacensības tika uzsāktas no pēdējās starta vietas.

''Sestdien treniņos jau trešajā aplī izbeidzās mūsu formulas motors – izlīda klanis ārā. Mums līdzi bija arī mūsu komandas biedra Daiņa Podžuka rezerves dzinējs, kas jau bija ar nezināmu defektu, kuru laika trūkuma dēļ nesanāca atrisināt mājas. Taču, cīnoties ar dzinēja problēmu visas sestdienas garumā un nakts laikā liekot kopā vienu motoru no diviem, tā arī mums neizdevās izvest motoru kaujas režīmā. Tobrīd bija zudušas visas cerības iziet uz starta svētdienas sacīkstēs, jo arī kvalifikāciju mēs jau bijām izlaiduši. Tad parādījās ideja doties uz Liepāju pakaļ citam motoram, taču beigās pieņēmām lēmumu, ka tomēr nestartēsim. Taču svētdienas rītā braucēju sapulcē uzsāku sarunu ar lietuviešu braucēju Edgarasu Riabko, kuram pa jokam teicu: “Iedod motoru.” Viņš uzreiz atbildēja: “Ņem”. Sākumā domāju, ka viņš joko, bet viņš teica, ja vajag, lai ņemot. Tā nu mēs paņēmām un 20 minušu laikā pirms treniņiem to ielikām formulā. Tas bija jau trešais motors, taču, neskatoties uz visām grūtībām, bijām gatavi svētdienas brīvajiem treniņbraucieniem,” sarunā ar portālu Sportacentrs.com stāsta Nikita Lijcs.


Brīvajos treniņbraucienos jau trešajā aplī Nikita uzrādīja piekto ātrāko laiku. Turpinājumā sportists aprada ar trasi, pārbaudīja, vai viss strādā un sāka gatavoties sacensībām, kurās bija jāstartē no 21.vietas. Sacīkstes sākās ar lielu kavēšanos, jo divas reizes spēcīgā vēja un viļņu dēļ starts tika pārcelts.

''Kad vējš nedaudz pierimās, sacensības varēja sākties. Tiesneši šoreiz pieņēma lēmumu, ka sacīkstes sāksies nevis no plosta, bet gaitā. Tas nozīmēja to, ka paātrināties var tikai šķērsojot starta finiša līniju, un tas deva lielas priekšrocības tiem, kuri startēja no pirmajām vietām. Brīdī, kad varēju sākt braukt ar pilnu gāzi, līderi jau bija nobraukuši vairāk par pusapli, un starpība starp pirmo un pēdējo vietu bija ļoti liela. Tikt Top 5 vai Top 3 bija nereāli. Taču variantu nebija un cīnījāmies, un 40 apļu laikā no pēdējās vietas aizcīnījāmies līdz 10.vietai! Bija smagas cīņas, taču ar interesantu taktiku, ko izdomāja mans radio vīrs (spoteris) Mārtiņš Bergholcs (Lijcs iesēdās astē līderiem. Brīdī, kad viņi apdzina priekšā braucošos pa apli, Lijcs arī metās uzbrukumā), izdevās apdzīt daudzus braucējus, par ko arī mums visiem bija liels prieks un gandarījums. Biju pats pārsteigts, ka tādos smagos apstākļos man izdevās no bezcerīgas starta vietas aizcīnīties tik augstu. Komanda priecīga, pats priecīgs, un tagad jāgaida otrais posms, kas notiks Lietuvā. Paldies arī manam lietuviešu draugam Edgarasam Riabko, kurš aizlienēja dzinēju un kas mums beigās ļāva iziet uz starta. Viņš jau ne pirmo reizi mums izpalīdz, tāpēc liels paldies viņam par to,” nobeidz Lijcs, kurš piebilda, ka “Ja viss būtu labi jau no paša sākuma un kvalifikācijā izdotos uzrādīt augstāku pozīciju, tad sacensību kopvērtējums, iespējams, varētu būt godalgu vērtībā. Bet tomēr šoreiz veiksme un liktenis lēma savādāk.”

Kā sarunas nobeigumā piebilda Lijcs, tad pēc sacensībām pie viņa pienāca vienas latviešu komandas vadītājs, kurš, redzot sportista rezultātus, nolēma aizdot Nikitam dzinēju uz Lietuvas posmu, kas notiks 13.augustā.

Finālbrauciens:

Informāciju sagatavoja:
Mārtiņš Jankovskis, Nikita Lijca preses pārstāvis