Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Biķernieku trasē noskaidroti jaunie Latvijas, Baltijas un Ziemeļeiropas drifta čempioni

Juris Grīns
Juris Grīns

Biķernieku trasē noskaidroti jaunie Latvijas, Baltijas un Ziemeļeiropas drifta čempioni
Foto: Andris Smilšarājs

Drifta disciplīna pagājušajā nedēļas nogalē oficiāli noslēdza 2024. gada sezonu. Biķernieku trasē tika aizvadītas "Grand Final 2024" sacensības, kas sevī ietvēra Livonijas drifta čempionāta finālu, Latvijas drifta čempionāta finālus, Latvijas drifta kausa finālu, Lietuvas "Semi Pro" čempionāta finālu, NEZ drifta čempionāta finālu un visus Baltijas finālus. Tik daudzu čempionu noskaidrošana vienuviet vēl nebija norisinājusies un to varēja redzēt pēc cīņām trasē. Uz starta kopā izgāja 153 dalībnieki no astoņām valstīm.

Piektdienā diena iesākās ar Street klasi, kura aizvadīja ne tikai savus treniņus, bet arī kvalifikācijas braucienus. Kopā uz starta kvalifikācijā izgāja 55 dalībnieki, no kuriem šoreiz labākais bija Mārtiņš Pats ar 93 punktiem. Sestdienā Street klasei bija priekšā sezonas noslēdzošās cīņas gan Street X, gan Street galvenajos tandēmos. Street X noslēdzās ar skaistām uzvarām un arī jauniem uzvarētājiem, kas noteikti pašiem sportistiem dos lielu motivāciju gatavojoties 2025. gada sezonai.

Street pamata tandēmos cīņas bija skarbas jau no pirmajiem braucieniem, te tiešām bija braukšana uz pilnu banku. Apgaismotajā Biķernieku stadionā emocijas sita augstu vilni un sajūtas bija sirreālas. Trīs no kopvērtējuma līderiem tika uzvarēti jau TOP 32 cīņās, tad kopvērtējuma līderi izkrita TOP 16 un uz TOP 8 bija palicis vairs tikai viens no kopvērtējuma pirmā piecinieka. Pjedestāls noslēdzas ar juniora Martina Jāņa Lapkovska uzvaru, skaistām emocijām un pelnītiem aplausiem.

Semi Pro klasē sezonas noslēgumā uz starta stājās 59 dalībnieki. Tika braukti divi tandēmu fināli – galvenie Latvijas/Baltijas un arī Lietuvas čempionāta. Labākā kvalifikācija starp visiem sportistiem bija junioram Mārtiņam Immermanim, kurš šajā sarežģītajā trasē ieguva 92 punktus, bet noteikti gribam uzteikt arī Emīlu Tīsiņu, kurš ieguva 91 punktu. Vispār liels prieks par vairāku latviešu sportistu kvalifikācijas rezultātiem, jo daudzi sezonas noslēgumā uzstādīja sev labu latiņu tam.

Lietuvas čempionāta tandēmi bija plānoti sestdienas vakarā, bet saistība ar pilnīgu bezvēju trasē, kas ir ļoti reta parādība Biķerniekos, tandēmi drošības dēļ tika pārcelti uz svētdienas rītu. Lietuviešu tandēmi ļoti skaisti atklāja galvenās dienas sacensību rītu, noskaidrojot jaunos Lietuvas čempionus. Bet dienas noslēgumā kā saldais ēdiens bija vērojamas Latvijas un Baltijas Semi Pro klases cīņas. Līmenis sportistiem šīs sezonas laikā ir ievērojami audzis, rādot skatāmas cīņas jau no pirmajiem tandēmiem.

Ja Latvijas čempions – Daniels Baumanis – bija zināms jau pēc kvalifikācijas, tad Baltijā viss tik viegli nemaz nebija un viss izšķīrās tieši šajā posmā. Latvijas čempiona un juniora Baumaņa galvenais konkurents bija igauņu juniors Artur Altmets, kurš gan diemžēl piedzīvoja diezgan pamatīgu avāriju un attiecīgi izstājās no tālākajām cīņām. Cīņas noslēdzās skaisti, uzvaru izcīnot Henrikam Dulbinskim, kurš finālā pārspēja Kirilu Maļinovski. Savus Latvijas un Baltijas titulus ar trešo vietu posmā nosvinēja Daniels Baumanis.

PRO klase – 30 sportisti un jāsadala 5 čempionu tituli. Labāko kvalifikāciju uzrādīja lietuvietis Andrius Vasiliauskas, kuram šis posms bija kā iesildīšanās “FIA Motorsport Games”. Latviešiem šīs nebija veiksmīgākās sacensībās, jo uz pjedestāla šoreiz ārvalstu viesi. Tomēr pozitīvā ziņa, ka čempiona titulus tāpat izcīnīja latviešu sportisti. Šī Biķernieku trases konfigurācija ir noteikti viena no tehniskākajām un sarežģītākajām, bet reizē arī drošākajām. Uz TOP 16 tandēmos vēl bija 7 latvieši, bet uz TOP 4 jau vairs neviens. Blušs zaudēja Čirbam, kurš arī kļuva par šī noslēguma posma uzvarētāju. Rolands Bērziņš zaudēja Strelkovam, kuram otrā vieta šajā posmā, savukārt Alkšārs izkrita pret igauni Merillo.

Sezona ir noslēgusies, uzvarētāji noskaidroti, par tiem drīzumā atsevišķā rakstā, bet organizatori vēlas pateikt paldies visiem skatītājiem, sportistiem, medijiem, darbiniekiem, brīvprātīgajiem, visiem, kuri bija kopā ar driftu vienā no labākajām drifta sezonām, kas līdz šim bijusi. Paldies, ka bijāt ar mums kopā trasē un piedzīvojumus, mēs notikti gaidīsim visus trasē 2025. gada sezonā. Papildus informējam, ka 15. novembrī notiks lielā čempionu apbalvošana 2024, kuru varēs apmeklēt jebkurš interesents, informācija sekos.

Vairāk informācijai, kartēm un jaunumiem par sacensībām sekojiet līdzi Facebook (Latvian Drift page) un Instagram (latviadrift), kā arī driftlatvia.com - SĀKUMS

Baltijas drifta sezonas 2024 noslēguma posma uzvarētāji

Street labākā kvalifikācija: Mārtiņš Pats

STREET X:

1. Valters Jēkabsons
2. Niklavs Averats
3. Anatolijs Polukejevs

STREET:

1. Martins Jānis Lapkovskis
2. Žanis Šteinbergs
3. Roberts Goldmanis

Semi Pro labākā kvalifikācija: Mārtiņš Immermanis

LT SEMI PRO:

1. Karolis Kolosovas
2. Gustas Valainis
3. Aivaras Maciulevičius

LATVIJAS/BALTIJAS SEMI PRO:

1. Henriks Duļbinskis
2. Kirils Maļinovskis
3. Daniels Baumanis

PRO labākā kvalifikācija: Andrius Vasiliauskas

BALTIJAS/LIVONIJAS/NEZ:

1. Benediktas Čirba
2. Frederik Strelkov
3. Andrius Vasiliauskas

Informāciju sagatavoja:
Elīne Berķe Bluša