Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2976, Did:0, useCase: 3

Čukste: "Somijā treniņu metodes bija pilnīgi pretējas "Dinamo" piekoptajām"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Čukste: "Somijā treniņu metodes bija pilnīgi pretējas "Dinamo" piekoptajām"
Kārlis Čukste. Foto: Lahden Pelicans

Latvijas hokeja izlase turpina gatavošanos pasaules čempionātam, kas 13. maijā sāksies Tamperē un Helsinkos. Sezonas izskaņu Somijā pavadīja 24 gadus vecais aizsargs Kārlis Čukste, kurš pievienojās F1 pilotam Valteri Botasam piederošajai Lahti "Pelicans" komandai. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Čukste stāstīja par pārcelšanos uz ziemeļiem, salīdzināja treniņu metodes un atzina, ka viņā joprojām mājo sarūgtinājums par Pekinas olimpiskajām spēlēm.

Kārlis Čukste pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm tika iekļauts Latvijas izlases sastāvā, bet divas dienas pirms kāpšanas lidmašīnā viņam un Artūram Kuldam tika konstatētas pozitīvas kovida analīzes. Netika izslēgta iespēja, ka atveseļošanās gadījumā viņi varētu doties uz Pekinu, un Kulda nedēļu vēlāk tik tiešām sēdās lidmašīnā. Pekinā viņš aizvadīja trīs spēles. Savukārt Čukste palika mājās, kaut arī viņa situācijā, ja vien valstsvienība to vēlētos, bija iespējams doties uz Pekinu.

"Divas dienas pirms izlidošanas parādījās pozitīvs rezultāts, pēc tam visi pārējie bija negatīvi. Negribu izplatīt nekādas baumas – gan jau bija kovids, katram tomēr izpaužas citādi. Biju gatavs braukt uz Pekinu, bet – neaizbraucu," stāstīja Čukste. "Tā vietā aizbraucu uz Lahti un izbaudīju savu laiku tur. Viss notiek tā, kā tam jānotiek. Protams, neviens nebūtu priecīgs, ja dažas dienas pirms izlidošanas atņem iespēju spēlēt olimpiādē. Īpaši, ja pats arī esi piedalījies kvalifikācijā. Taču – jādzīvo tālāk."

Pēc tam, kad Latvijas izlase bija aizvadījusi visas apakšgrupas cīņas un gatavojās kvalifikācijas spēlei pret Dāniju, Čukste parakstīja līgumu līdz sezonas beigām ar Somijas augstākās līgas klubu Lahti "Pelicans". Komandā viņš iedzīvojās uzreiz, līdzās pieredzējušajam Tēmu Eronenam kļūstot par pirmā pāra aizsargu.

"Somijā jutos komfortabli, līdz ar to izdevās labi nospēlēt. Protams, palīdzēja daudzi faktori – dienas režīms, parocīgais hokejs. Tas viss palīdzēja dabūt variantus uz nākamo sezonu," pauda Čukste. Regulārajā sezonā aizsargs 15 spēlēs izcēlās ar vārtiem un piecām piespēlēm, bet trīs izslēgšanas mačos palika bez punktiem.

"Ja dienas režīmu salīdzinām ar Rīgas "Dinamo", kur tomēr bija padomju laiku treneris, tad Somijā viss bija par 180 grādiem citādi. Daudz brīvu dienu, tāpēc ķermenis jutās labi. Īpaši tas vajadzīgs sezonas izskaņā. Ar "Dinamo" trenēties sākām jūlijā, un ir nepieciešama arī atslodze. Treniņi mums nebija ilgi, parasti ap 40 minūtēm, toties ātrums bija divreiz lielāks. Pirmajā treniņā pat nedaudz nošokējos, kā visi lido."

"Pelicans" galvenais treneris ir 38 gadus vecais Tommi Niemele – bijušais vārtsargs, kuram savā karjerā neizdevās nostiprināties pat Somijas otrajā līgā, bet jaunajā trenera karjerā viņš lidojis gana augstu. Somijas U18 izlase aizvesta līdz pasaules čempionāta zeltam, tad divas sezonas viņš strādājis Šveicē kā asistents, līdz 2020. gada vasarā atgriezās dzimtenē un nonāca Lahti klubā.

Regulāro sezonu "Pelicans" noslēdza devītajā vietā un piedalījās pārspēlēs par iekļūšanu playoff. Bija jāspēkojas pret 60 kilometru attālumā bāzēto Kouvolas "KooKoo". Uzvaras tika dalītas uz pusēm (1:2, 3:2), tādējādi nācās spēlēt pagarinājumu, un 36. minūtē virsroku ņēma "KooKoo", kas pēcāk pārvarēja arī ceturtdaļfināla barjeru.

"Gaidījām vairāk. Sezonas beigās komanda bija laba, varējām tikt tālāk, bet pretī trāpījās ļoti spēcīgs pretinieks. Jā, tabulā nebija augstu, taču – uz ledus bija cita aina. Nepārsteidza, ka viņi pēc tam iekļuva pusfinālā," pauda Čukste.

"Ja ir uzticība no treneru puses un ļauj spēlēt, tad mani pašu nepārsteidz tas, ka parādīju rezultātu. Par punktiem nesatraucos – bija jāpalīdz uzvarēt. Mani neņēma, lai vāktu punktus, bet gan – lai spēlētu aizsardzībā, lai spēlētu mazākumā. Savu darbu paveicu, un tad ļāva vairāk izpausties. Neko neteica, ja gadījās mazākas kļūdas. Jutos brīvi, kas arī palīdzēja. Lahti atguvu prieku. Ap Jauno gadu bija savainojums, pusotru mēnesi tikai trenējos, un tad bija forši beidzot uzspēlēt."

"Pelicans" nav starp Somijas bagātākajām komandām. 2012. gadā izdevās sasniegt finālu, taču turpinājumā nav izdevies pārvarēt ceturtdaļfināla barjeru. Pirms pāris gadiem vienība nonāca uz bankrota sliekšņa, un talkā nāca viens no faniem – F1 pilots Valteri Botass, kurš audzis Lahti pievārtē. Viņš ne tikai iegādājās daļu no kluba, bet arī deva finansiālu piešprici, lai noturētu "Pelicans" virs ūdens.

Čukste norāda – tieši finansiālā puse ir Somijas līgas galvenais klupšanas akmens. "Hokejs tur ir ļoti labs, bet naudas nav tik daudz kā citās līgās. Cerams, ka viņiem situācija uzlabosies. Arī paši somi savā starpā par to runā. Tie, kuriem rodas tāda iespēja, paraksta līgumus citur," pauda aizsargs. Viņš atklāja, ka saņēmis piedāvājumus karjeru turpināt Somijā, taču lika noprast, ka drīzāk skatīsies citā virzienā.

Vienlaikus viņš piebilda, ka Somija ir ideāli piemērota, lai attīstītu savas prasmes – nav problēmu pēc treniņa palikt uz ledus un individuāli strādāt ar slidošanas treneri. Attīstības faktoru pierāda kaut vai tas, ka "Pelicans" rindās šosezon spēlēja astoņi somi, kuri draftēti Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Neviens no viņiem nav vecāks par 22 gadiem. Divi uzreiz pēc sezonas pēdējā mača parakstīja līgumus ar NHL komandām.

Lai gan Eiropas hokeja tirgū šovasar tiek gaidīta revolūcija, Čukste norādīja, ka viņš pašlaik nekur nesteidzas un ir gatavs nogaidīt. Pašlaik prioritāte ir Latvijas izlase un aizbraukšana uz pasaules čempionātu. Iepriekš viņš karjeru attīstīja Ziemeļamerikā, tāpēc pasaules meistarsacīkstēs vēl nav spēlējis.

Iespējas ir labas, ņemot vērā savainojumu fonu – uz Tamperi nedosies Uvis Balinskis, Ralfs Freibergs un, visticamāk, arī Oskars Cibuļskis. "Ja godīgi, šajā situācijā mani visvairāk uztrauc tas, lai mani draugi atveseļotos. Negribu aizbraukt tikai tāpēc, ka nav neviena cita. Nāku un daru to, kas man jādara. Protams, ja būs iespēja, ar godu braukšu uz pasaules čempionātu un izbaudīšu pieredzi."

Ar aizsargiem valstsvienības nometnē strādā Viktors Ignatjevs, kura vēstījums padotajiem ir gana vienkāršs: galvenais ir aizstāvēt savus vārtus, bet viss pārējais ir bonuss. "Laba spēle aizsardzībā, bloķē metienus, paveic savu darbu. Skaidrs, ka no dažādiem spēlētājiem sagaida dažādu spēli. Kādam varbūt tiek atļauts vairāk, varbūt pēc dažiem gadiem arī mums dos vairāk. Hierarhija ir, bet par to neuztraucos. Dari savu darbu, un viss būs kārtībā," atzina Čukste.

  +3 [+] [-]

, 2022-04-15 17:54, pirms 2 gadiem
Laba intervija! Veiksmi Cukstem, patik vina speles stils!

  -1 [+] [-]

, 2022-04-15 18:27, pirms 2 gadiem
Daudz bloķē, arī spēlējot Dinamo šajā sezonā visvairāk bloķētie metieni.Veiksmi !

     [+] [-]

, 2022-04-15 18:36, pirms 2 gadiem
Vērtīgi uzzināt atšķirības treniņu procesā!

  -2 [+] [-]

, 2022-04-15 18:48, pirms 2 gadiem
Čuksti nevar atstāt,kā pēdējo aizsargu.Ir auzas...

parveselīgudzīvesveidu rakstīja: Laba intervija! Veiksmi Cukstem, patik vina speles stils!

  +2 [+] [-]

, 2022-04-15 19:14, pirms 2 gadiem
Revolūcija Eiropas tirgū un antirevolūcija - rusņas kolhoza līgā, jo visi eiropieši būs prom. Līmenis tur kritīsies smagi, jo vairumā klubu tieši leģi bija vilcēji. Plus vēl mēsli ekonomikā... Bet Čukste man patīk!

  -1 [+] [-]

, 2022-04-15 20:25, pirms 2 gadiem
Ja lielākā daļa no no mūsējiem, kas sezonas beigās no KHL aizmuka uz citāam līgām, nākamās sezonas sākumā nevarēs atrast darbu tai pašā līgā, tad Čukstem ar to nevajadzētu būt problēmām

  +1 [+] [-]

, 2022-04-15 21:39, pirms 2 gadiem
Abrags rakstīja: Ja lielākā daļa no no mūsējiem, kas sezonas beigās no KHL aizmuka uz citāam līgām, nākamās sezonas sākumā nevarēs atrast darbu tai pašā līgā, tad Čukstem ar to nevajadzētu būt problēmām
Aizmuka?

     [+] [-]

, 2022-04-17 11:56, pirms 2 gadiem
Abrags rakstīja: Ja lielākā daļa no no mūsējiem, kas sezonas beigās no KHL aizmuka uz citāam līgām, nākamās sezonas sākumā nevarēs atrast darbu tai pašā līgā, tad Čukstem ar to nevajadzētu būt problēmām
Jūsējie ?